Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 4 órája 0 0 185937

A közel száz éves idézet túlnyomó többsége vaskos tévedés.

 

Snapszi beírása anno (közel tíz éve):

https://forum.index.hu/Article/showArticle?na_order=&na_start=75687&na_step=500&t=9007484

Érdemes elolvasni az akkori hozzászólásokat, kifejezetten az utópárlat felhasználást taglalókat.

 

Ezekhez igazodni olyan, mintha visszamennék öregapám pálinkafőzéséhez (mindentbele cefre a fa alól, nyílt erjesztés a pajtában, gyorsanfőzzükle amíg nem jön a finánc, üssön rendesen). :-)

 

Főzök és finomítok 100-as DES-en, finomítok kisebb egylépcsősön, 30l-es alambikon.

Bármelyikkel lehet jó pálinkát főzni, ami többnyire meghaladja a "főzdei" minőséget. Kapok ajándékba néha "gyári" pálinkákat, évek óta várnak a sorukra, a rokonság inkább a "sajátot" issza.

 

A méret és deflegmációs felület nagysága (ha elégséges) nem jelenthet kizáró okot arra, hogy elfogadható termék szülessen.

Számtalanszor ittam söröshordóból fabrikált főzőn készült igen kiváló pálinkát, ahol a nagyméretű réz sisakon kívül nem volt semmilyen "aromatisztító".

Egy megfelelően nagy rézfelület (aka. léghűtéses deflegmátor) elég ahhoz, hogy normális tisztázást lehessen végezni.

 

Nagyon kevés olyan gyümölcs van, ami eléggé megengedő ahhoz, hogy "lejjebb" menjen az ember. Én csak baracknál szoktam a szokásosnál tovább engedni az Up határt, de ott is csak külön gyűjtéssel (Up-nál is "ötpoharazok"), utólagos (másnapi) ízleléssel.

Előzmény: Vapor53.898 (185936)
Vapor53.898 Creative Commons License 5 órája 0 0 185936

Ugyanezzel szenvedek pár éve, amióta főzök. Egy pálinkám volt csodálatos, még a legelején, amikor elszúrtam az UP elválasztást és lementem 20% kifolyóig, ezért az egész anyagot kihígítva 25%-ra újra főztem (háromszori főzés).

Nem biztos, hogy veled van a baj. Ha odaengednének mókolni egy bérfőzdébe, simán tudnál olyat főzni, amit szeretnél. A bérfőzdei főzők mérete miatt. Ami olyan méretekben működik: szabályok, százalékok, arányok, úgy néz ki, a mi kisebb méretű főzőinken nem működik úgy (kisüstről beszélve). Két ellentétes irány van.

Az egyik azt mondja, hogy nincs elég deflegmáció, ezért nem elég tiszta a párlat, fedett. Ezért a deflegmációt érdemes növelni. (ebbe az irányba mozdultam el én is, amikor először olvasgattam ezen a fórumon, vettem "párlattisztító egységet", építettem Pistoriust stb.)

Vki bérfőzdés is azt mondta egy interjúban, hogy az otthonfőzőknek soha nem fog sikerülni rendes pálinkát főzni, mert nincs 6-8 méter hosszú páracsövük (nincs elég deflegmációjuk) + (általában) nincs kozmaolajszűrőjük.

A másik irány azt mondja, hogy kisebb főzőknél éppenhogy túl nagy a deflegmáció, ezért már alszesz főzésnél, de kiváltképp tisztázásnál nem kerülnek át a párlatba olyan elemek, amelyeknek kellene.

Snapszmester anno ezt írta:

"Aki ismeri a "munkásságomat" tudja nem vagyok "Feribá fan club" tag.  Tetemes mennyiségű otthonfőzött pálinkát mustráltam. Az egyik jellemző hiba mint a médiasztár kollégánk találóan megfogalmazta - erősen középpárlatos. Se illata se íze, de azért nem rossz. A kis üstök(100 alatt) erős deflegmációs hatással rendelkeznek, főleg ha szimpla falu és óvatosan van tüzelve. Ennek eredménye a rövid előpárlat és a hamar jelentkező utópárlat. Az én elég nagy rendszeremben 20%os párlatnál még nem érezhető a fazék íz. És még így is 10% finomított vizet kell bele tennem a fok beállítás miatt."

Drózd Jenő 1927-ben a üstökkel kapcsolatban így írt:

„A nemes szeszek nem a közvetlen gőzüzemű készülékeken lesznek előállítva, és ez vonatkozik különösen az olyanokra melyek deflegmáló-rektifikáló készülékkel is vannak egybekötve. A zamatanyagok nagyobb részének magasabb a forráspontja, mint a szesznek vagy a víznek, így a részleges lehűléskor ezek is lecsapódnak, sőt erőteljesebben, mint a vízszesz és így vagy az üstbe, vagy az alszeszedénybe visszafolynak. Emellett a rektifikátorok, mivel felületi hatások alapján alkalmaztatnak, aránylag nagyfelületűek, így az elő-utópárlati tisztátalanságoknak a rossz átmosódásától ha el is tekintünk, a nagy rézfelületek a párlatokban levő vegyületeknek módosulását, így zamatuknak leromlását is előidézhetik. A gőzüzemű készülékeknek igen sok változata van, így a legjobb párlatot az a gőzüzemű főzde fogja előállítani, amelynél a faüstökön kívül (esetleg rézüstök) az összes alkatrészek vörösrézből vannak, deflegmáló-rektifikáló készüléke, alszeszedénye nincsen, hanem a sisaktól a páracső egyenesen a hűtőbe vezet, gőznyomása csökkentett, gőzvezetéke jól méretezett, a párlás nem túlságos erős gőzáramban történik és a nyers párlata közönséges üstön lesz nemesítve.”

Fogalmam sincs mi az igazság, örök kezdő vagyok, de próbálkozok. Megnéztem a (saját, épített) 50 literes főzőm arányait. És azt, hogy "mi lenne, ha" ugyanilyen arányokkal rendelkező sisakot raknék kisebb vagy nagyobb párolgó felületű főzőre. Képben mellékelve a matek.

 

Előzmény: naivkezdo (185935)
naivkezdo Creative Commons License 14 órája 0 0 185935

Csak az a nehéz, hogy jó up elválasztás is legyen, meg fasza testes, széles pálinka.

Nekem nem sikerült maradéktalanul, másoknak állítólag igen.

Előzmény: rexi77 (185931)
endrepp Creative Commons License 23 órája 0 1 185934

A pálinkafőző gőzterében 30-40mBar nyomás van, ez konkrétan egy 100literes Des adata, sztem a tiedben nincs több 20mBar-nál, a szelep, amit be építenél 3Bar túlnyomsánál nyit, ez azt jelenti, hogy a szükséges nyomás százötvenszerese (150x) lehet az üstben, mire kinyit. Nincs olyan szerelvény, amit oda beépítve a biztonságod növekszik, ha a páracső eldugul, akkor az ECO főző békazárai elengednek és kb 80-120-200mBar körül lefúj az üstfedő.

Előzmény: rexi77 (185933)
rexi77 Creative Commons License 29 órája 0 0 185933

Valami ilyesmit akarok hozzá venni, mérőórával:

https://netkazan.hu/termek/9040/flamco-prescomano-12x12-3-bar-biztonsagi-szelep-nyomasmerovel?h_ads=shopping&pk_source=google&pk_medium=cpc&pk_cid=20373084891&h_ads=gads&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwgpCzBhBhEiwAOSQWQWJWXP5YBiqsAY72CWUVK7IvuxoA8XA_yZEIINPzvk_p38SOujtgGhoCOb4QAvD_BwE

Először gondoltam rá, hogy egy sima perfect home-os pálinkafőző szelepet veszek, de az nekem túl kicsinek tűnik, szerintem hamarabb eltömődik, mint a páracső. 

Előzmény: endrepp (185932)
endrepp Creative Commons License 30 órája 0 0 185932

Arra milyen biztonsági szelepet gondoltál?

Előzmény: rexi77 (185929)
rexi77 Creative Commons License 1 napja 0 0 185931

Tehát gondolom egy jó deflegmátorral a pontosabb elválasztás miatt egy sokkal stabilabb minőségű pálinka lesz az eredmény. Hmm, hát ez is megfontolandó... Idén még nagy mennyiséggel nem számolok, de pár év múlva a fáim megnőnek, akkor már biztos lesz több évre elrakandó tétel is.

Előzmény: naivkezdo (185930)
naivkezdo Creative Commons License 1 napja 0 0 185930

Nagyon nem mindegy, hogy 1 évre főzöl vagy néha többre is.

Sajnos ami 1 éven belül nem up-s, simán lehet 2 év vagy után up-s.

Előzmény: rexi77 (185927)
rexi77 Creative Commons License 1 napja 0 0 185929

Nem, ez az eco-féle főző, egy sima "fazék".

Előzmény: endrepp (185928)
endrepp Creative Commons License 1 napja 0 0 185928

Dupla falú?

Előzmény: rexi77 (185927)
rexi77 Creative Commons License 1 napja 0 0 185927

Köszönöm szépen a tanácsokat! Akkor egyenlőre ez így marad, kitapasztalom, hogy így milyen, jövőre pedig meglátjuk, hogy mi lesz a konklúzió. :) Üstház tervben is van, illetve egy-két apróbb dolog, hőmérő, biztonsági szelep, ugyanis ezek nincsenek rajta. 

Előzmény: endrepp (185926)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 2 185926

Ideális az, ami neked tetszik és elégedett vagy vele. Próbáld ki egy szezont így, ahogy van. A deflegmáció növelésére akkor van szükség, ha a párlat tisztaságával nem vagy elégedett, nem sikerül jól az up elválasztása, utóíze lesz a pálinkának, gyenge az illat, fedett az egész, jó minőségű, jól ccefrézett gyümölcs is olyan semmilyen eredményt ad csak. Első körben én azzal foglalkoznék, hogy legyen üstház és egy izmos keverő, a többi az esetleges extra. Ha ott tartasz, hogy tudod biztosan töményebb párlatot szeretnél, akkor meg rá kell tenni egy megfelelően nagy valamit, aminek van számottevő lehűlő felülete, hőleadása, ez a lényege ennek, lehet benne töltet, ha tenyérnyi felületen nem ad le jelentős hőt, akkor nem lesz reflux sem, a töltet ott fog állni szárazon kb.

Előzmény: rexi77 (185925)
rexi77 Creative Commons License 2 napja 0 0 185925

Akkor az aromatornyot el is vetem. Pont egy 50 literes, félgömb alakú rézkupolával ellátott főzőt sikerült beszereznem. Láttam hogy hirdetnek agroinformon réztöltetes deflegmátort, viszont az csak 4 literes, akkor ennek így igazából nem lenne értelme, mert túl kicsi? Arra gondoltam, így a réztöltettel kiegészülve legalább a rézfelület megnőne. Bár nem tudom mi lenne az ideális rézfelület, lehet hogy éppen elegendő az is, hogy a kupola, és a páracső rézből van?

Előzmény: endrepp (185922)
sütöget Creative Commons License 2 napja 0 0 185924

Köszönöm endrep!

Erre nem gondoltam. Tehát a korábban átcsorgatott pálinkák kozmaolaja csapódott ki. 

Megpróbálom egy higítatlan párlattal leoldani.

Előzmény: endrepp (185923)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 185923

Kozmaolaj kirakódott a gyantán, nem tudom mivel tudnád leszedni, tömény szesszel esetleg, de lehet új töltetet berakni lenne érdemes.

Gyantán átküldés előtt ki kellene szűrni az olajat, olajfogóval, szűrővel a párlatból, illetve gyakrabban tisztítani a páracsövet, többnyire az okozza ezt az elszennyeződést.

Előzmény: sütöget (185920)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 1 185922

Aroma toronyra a pálinkafőzéshez nincs szükség, nincs is ilyen fogalom ebben a hobbiban, szakmában.

Deflegmátor akkor működik a valóságban, ha az üsthöz képest jelentős a gőztér térfogat növelés. Pl: 50literes üstön van jelenleg 20literes sisakod és megtoldod még 10-15literrel.

Előzmény: rexi77 (185921)
rexi77 Creative Commons License 2 napja 0 0 185921

Sziasztok!
Aromatoronnyal kapcsolatban kérdeznék, venni akarok egyet, illetve azon filózok, hogy vagy azt, vagy egy deflegmátort vegyek e. Ha pl egy szilva pálinkát főzök, az aromatoronyba helyezett aszalt szilvától jobb lesz a szilvapálinka, vagy nem dob rajta érdemben? Netán teljesen eltérő lesz egy hagyományos pálinka illat-ízvilágától? Van értelme rá beruházni, ti használtok ilyet? 

sütöget Creative Commons License 2 napja 0 0 185920

Kedves Tagtársak!

Kation cserélővel kapcsolatban kérdezném, hogy regenerálást követően, nagy mennyiségű vizes öblítés (kb 15 liter) után is enyhén sárgás az átfolyó folyadék.

Ezt mi okozhatja, illetve hogyan tudnám orvosolni?

Köszönöm a szíves segítséget!

rain dog too Creative Commons License 5 napja 0 1 185919

:(((

Nagyon sajnálom :(((

Előzmény: Jolida (185909)
aknil Creative Commons License 5 napja 0 0 185918

Isten nyugosztaljon, Barátom!

szentöltvíz Creative Commons License 6 napja 0 0 185917

Nyugodjon békében.

Előzmény: Nyaky Z. (185916)
Nyaky Z. Creative Commons License 6 napja 0 0 185916

Bizony

rézműves1 Creative Commons License 2024.06.02 0 0 185915

Ez nagyon szomorú...a Jóisten nyugosztalja...a nyári ZD-k emléke a Balatonon, sokunk szívében, vele együtt tovább él. Őszinte részvétem a családnak...:):):)...

Előzmény: obsitos3 (185911)
norris53 Creative Commons License 2024.06.01 0 0 185914

Nyugodjon békében! 

Előzmény: Jolida (185909)
naivkezdo Creative Commons License 2024.06.01 0 0 185913

Uraim,

Van jó kajszi forrás idén?

Évek óta nem volt jó alapanyagom, gönci vagy ami hasonlót tud.

Tordas visszagondolva nem volt rossz, ha még van az a forrás. 

De ha van jobb, tuti, köszönöm. 

naivkezdo Creative Commons License 2024.06.01 0 0 185912

Nálunk is hasonló a felállás:)))

Előzmény: csalántea (185908)
obsitos3 Creative Commons License 2024.05.30 0 0 185911

Legyen neki könnyű a föld.

Rohamosan csökken a topik nagy öregjeinek száma.Lehet mondani,hogy ez a természet rendje,de...szar ügy ez.KI így,ki úgy,de távozik.És az űr,amit hagynak maguk után,betöltetlen marad.

Előzmény: Jolida (185909)
Nyaky Z. Creative Commons License 2024.05.30 0 0 185910

🖤

Előzmény: Jolida (185909)
Jolida Creative Commons License 2024.05.29 0 0 185909

Szomorú hírt kaptam tegnap egyik topiktársunktól.

Kibé szombaton eltávozott közülünk.

 

Nyugodj békében barátom!

csalántea Creative Commons License 2024.05.22 0 0 185908

12 bébitápszeres pohár ... kb. 2-3 cl/pohár  ... ekkor 2.5-3.5 dl után már biztos középpárlat jön ... a főzés közben a feleségem szétválasztja az orrával a 12 poharat ... mint egy vadászkutya, soha nem téved ... én pedig szétöntöm előpárlat és középpárlat edénybe ... a végén ugyanez csak 4-5 cl/pohár ...

Előzmény: naivkezdo (185900)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!