Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2021.07.31 0 0 40345

 A talaj hőmérséklete kb 10 méter mélységig folyamatosan ingadozik, az aktuális felszíni átlaghőmérsékletet (évszakokat) követi, mélységtől függően néhány hét - néhány hónap késleltetéssel.

Persze miél mélyebbre megyünk, ez az ingadozás annál kisebb, 1,5 méter mélyen az éves hőmérséklet ingadozás mértéke 10-15 fok. Tehát amikor valaki azt mondja neked, hogy másfél méter mélyen MINDIG X fokos a talaj, az éppen félrevezet téged :)

A talaj hőmérsékletét kb 99 százalékban a napsütés határozza meg, és kb 1%-ban a Föld mélyéből felfelé áramló hő.

A fenti görbék csak akkor igazak, ha a talaj felszínén nyáron érvényesülni tud a nap melegítő hatása és télen a hideg. Ha a vizsgált földdarab pl egy ház közepe alatt van, akkor nem részesül a nyári napsütésből melegből ÉS nem hűti a téli hideg sem, akkor a fenti éves ingadozás görbék ott nem (vagy csak nagyon enyhén) érvényesek.

DE a talajt akár a ház alatti részen is lehet szezonális hőtárolóként alkalmazni, csak pár dolgot nem szabad elfelejteni: a talaj hőmérséklete "magától" csak nagyon lassan regenerálódik (áll vissza eredeti hőmérsékletűre) és itt nem óráktól, naporól beszélek, hanem akár évekről, tehát aki nem csak minimálisan szeretené kiaknázni a talaj hőtartalmát, az NE ingyenes energiaforrásként használja, hanem klasszikus (szar hőszigetelésű :) hőtárolóként,

tehát

- a nyári hónapokban melegítse fel (miközben hűt vele valamit, pl a lakását ;), hogy télt elejére a talaj jó meleg legyen

- a téli hónapok alatt pedig hűtse le jól a talajt (miközben fűt a hőjével), hogy a következő nyári hőségnek jó hideg talajjal tudjon nekiindulni.

 

Laikusok sokat álmodoznak arról, hogy elhelyeznek pár méter  csövet és ezzel fillérekből meg van oldva a ház nyári hűtése és téli fűtése.  Nekik üzenem: az esetek többségében bármennyi csövet is képzeltél a földben elhelyezni, valójában kb TÍZSZER annyira lenne szükséged, aminek leásása 1,5-2 méter mélyre brutális pénzbe kerülne, tehát felejtsd el az egészet.

 

Szerény célokhoz viszont elegendő kevés méter cső is, akár csak a házalap betonjába bedobni egy csövet),

tehát anyagilag reális célok között lehet:

- a tél leghidegebb néhány nagyonfagyos órájában a szellőző levegőt a hőcserélő előtt nulla fokig előmelegíteni (fagymentesítés)

- a nyár 20-50 legduvább kánikulai órájában a lakást egy kicsit lehűteni.

Aki ennél a két célnál komolyabbat tervez talajhővel, annak vagy elromlott a számológépe, vagy nem érdekli a pénz :)