Keresés

Részletes keresés

őszszakál Creative Commons License 2 órája 0 0 20645

https://www.origo.hu/tudomany/2024/05/emberi-agy-merete-csokkent-zsugorodott-az-utobbi-evezredek-folyaman

„Az agy megnagyobbodásának időbeli tendenciája azonban a modern ember megjelenésével a feje tetejére állt. A mai férfiak és nők koponyája átlagosan 12,7%-kal kisebb, mint az utolsó jégkorszakban élt Homo sapiensé.” 

„Nagyon sajátos formájú koponyáink vannak, így a korai embereket nagyon könnyű felismerni - és a legelső embereknek rendkívül nagy agyuk volt”

Ez nagyon érdekes. Ha nem állunk le az AI/MI fejlesztésével, agyunk tovább fog zsugorodni a kihasználatlanság miatt? Végül elérkezik a MÁTRIX film kora, amikor már csak a bioáram termelés lesz az ember dolga. A „vetítést” meg az MI szolgáltatja, hogy ne unatkozzon a „Dinamó”.;-)

őszszakál Creative Commons License 16 órája 0 1 20644

Amikor a 27hónapos sorkatonai szolgálatomat gyakoroltam, a TBK (távbeszélő készülék) központ kezelővel biztosított vonalon beszéltünk. Az iker, majd saját telefon előbb a BM dolgozókat illette, majd utána jöttek gebines és maszek, telefonálók. Ebben az időben a Posta levél és képeslap forgalma nagyságrendileg nagyobb volt a mainál. A személy számítógép minden kommunikációs rendszert felturbózott, de az írás megmaradt. Egy írást és olvasást nélkülöző társadalmat nem tudok elképzelni, mert ”a szó elszáll, az írás megmarad”.

Játszunk el a gondolattal, hogy 2500-ban feltalálják az időgépet, azzal a hátulütővel, hogy csak a múltba lehet vele utazni. Felmerül a kérdés, hogy ha nem utazhatunk vissza egy vagy két emberöltőn belül, akkor mit kezdünk a megszerzett információval? Ha visszamegyünk az időben, akkor nem vihetünk magunkkal olyan technikai eszközt, amivel felfedjük kívülálló mivoltunkat. Azonban a rovást, képírást, betűírást, mint kommunikációs eszközt bármikor használhatjuk. Tegyük fel, hogy egy önként jelentkező gyors írást ismerő visszamegy a kőpiramis feltalálója Dzsószer és Imhotep regnálásának kezdetéhez. Megpróbál bejutni az elit szűkköri társaságába, hogy feljegyzéseket készítsen a lényegbevágó történésekről. Majd azokat a megbeszélt helyen elrejti az utána következő utazó számára. Mondjuk, hogy egy dinasztiaváltás, vagy 120 év után visszamegy a következő időutazó, és a megtalált gyorsírást elolvasva, ő is lejegyzi a szöveget az „utódja” számára. Ha az utazók csak a kritikus időszakok, történések miatt utaznak vissza az időben, akkor elérkezik az, az utazó, aki már a jelenbe hozza magával az „átírt” történelmet. Ekkor levonják a konzekvenciát, és megsemmisítik az időgépet, vagy a jövőbe utazás lehetőségét is kidolgozzák. Majd feloszlatják a vének tanácsát és 1000 évre hibernálják őket.

Az agymenésem arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az ÍRÁS bármely formája alkalmas az időben való utazgatásról látlelet készítésére.;-)

Előzmény: Schenouda (20643)
Schenouda Creative Commons License 22 órája 0 1 20643

"Nem olvas már senki a jövőben."

 

Már az 50-es évektől voltak hasonlótémák sci-fi történetekben, hogy a jövőben bevesz egy ember valami tablettát, és az elég is, már tud latinul...

Jelenleg még ott tartunk, hogy az 1990-es évekig volt X mennyiségű nyomtatott szöveg (könyv, sajtó), ami az utóbbi 30 évben növekedett, de ez a növekedés semmi ahhoz, hogy az internet gyakorlatilag megtöbbszörözte ezt a számot. Szinte mindenki itt ír, olvas. Akik 1990-es évek előtt max. aláírták a nevüket a csekken, ma már mind facebookolnak, sms-eznek, rendelnek, anekdotáznak, kommentelnek stb. Olyan hatalmas mennyiségű információkhoz jutottunk hozzá, ami korábban elképzelhetetlen lett volna, és nem a filmekről beszélek. Ezekhez mindhez olvasás útján jutunk hozzá. Mi is itt irkálunk.

 

Ha azt mondjátok nem kell olvasni pár ezer év múlva, úgy nyugodtan lehet dúsítani ezt, ne álljatok meg itt: akkor minek beszélnénk? Arra mi szükség lenne, hogy mozgassuk a szánkat. Majd valami gondolati úton, valami pszichodolgon keresztül kommunikálunk. De lehet látnunk se kell, hiszen az agyunknak közvetíthetünk a külvilágról különböző képeket, mikor mi tetszik, akár valóst, akár elképzeltet...

De nem tudom, milyen világ lenne ez. De szerintem az emberi létnek, nem csak lehetőségei, de a korlátai is meglesznek, míg csak emberi faj lesz a földön (vagy azon kívül).

 

 

 

Előzmény: Annaem (20635)
őszszakál Creative Commons License 1 napja 0 2 20642

Nincs az a pénz, amiért egy hatalma teljében lévő lemondana a hatalmáról, mert evolúciósan nem erre van kódolva. Az altruizmus, az utódlásról szól, a SAJÁT gének átadásának biztosítása és megőrzése céljából. /A hazáért meghalni, mi több hősi halált halni, már a 300-ak óta „ciki”. Ezt igazolja az ukrajnai „embervadászat”, a haza megmentése céljából. Ha egy okos értelmes tinédzser apolitikus, élvhajhász, majd „zombi” lesz, arról azok tehetnek, akiknek semmi se számít csak a saját rövid életük luxusban való „eltékozolása”.

 

Ma nem volt jó napom, ez lett belőle. :-(

Előzmény: őszszakál (20641)
őszszakál Creative Commons License 1 napja 0 3 20641

 ""Amikor a társadalmi és szellemi élet a mélypontra süllyed; az uralkodók rossz szándékúak, és korlátozott hatalmúak lesznek, de rövid uralmuk alatt ezt a hatalmat legnagyobb mértékben kihasználják, amikor semmi sem számít majd, csak a látszat. Nem lesz többé sem igazság, sem szeretet a földön, a társadalmi lét általános értékmérője a csalárdság lesz, és az érzékiség marad az egyetlen kötelék a férfiak és az asszonyok között. El fognak tűnni a megszentelt rítusok: nem megtisztulni akarnak ez emberek, hanem csupán mosakodni, a tanulást biflázás helyettesíti, és a hivatalok köntöse csak uralkodásvágyat takar majd stb.”  V. Ions, Indiai Mitológia, 69. o.”

Az Indiai Mitológia olyan, mintha egy időgéppel rendelkező bölcs, jegyzetei lennének. Lelki világok, lelki bolygókkal, káprázatok ködfoltjai az anyagi világok, amik korszakokkal jönnek, mennek. Ha igaz az, hogy a történelem megismétli önmagát, akkor nem bölcs és okos az ember, hanem egy szadista, mazochista elfajzott majom. Ha azonban van szabad akarat arra, hogy ne ismétlődjön meg minden borzasztó, embertelenség, annak már nagyon itt van az ideje.

Ha párhuzamot vonunk az idézett szöveg első mondata, és a mai EP politikusok viselkedése között, hát kiráz a hideg. brrrr.

Előzmény: w.ullrichfun (20639)
w.ullrichfun Creative Commons License 1 napja 0 2 20640

"Vagy ezt is megvizsgálják titokban, később dobnak némi csontot ..-"

 

 Ha csontot dobnak, az már felkavaró. Inkább megpróbálják a "természetes képződmény-szimpla geológiai fal-plafon-ajtó-ablak kialakulás tűpontos de véletlen 90°-os sarkok, párhuzamos sorok, vízszintmérővel tökéletes függő és vízszintes alakzatok deprodukálilyeneketatermészetrengeteghelyen" verziót és/vagy a kordatálás mindent is i.e. 2600 környékére lő be, ha 25 szintes mélygarázs szerű emeleteket találnak 2-3 száz méter mélységig lefelé, olyan talajrétegben is, ami bizonyítottan 20 és 40 ezer éve volt a felszín, akkor is :)

 Nagyon mélyen leástak, mert unatkoztak - délelőtt az egyes műszak lefelé ásott fordított piramist, du pedig a másik a fölé, ráépítették a másikat "normál" módban. Semmiség lehetett, hétvégén meg szórakozásból kifaragták a Szfinxet, építették a halotti és völgytemplomokat, meg az utakat.  

 Az elfüstölt kávé és redbull automatákat gyűjtötték be középre minden alá, az okoz most anomáliát, némelyik azóta is folyamatosan tölt :))

 

Előzmény: Annaem (20594)
w.ullrichfun Creative Commons License 1 napja 0 1 20639

"Tulajdonképpen olyan vallást és kultúrát gyakoroltak, amit ideiglenesnek tartanak ahhoz, hogy belépőjegyet kapjanak egy más világba. Lehetséges, hogy nem csak Jézus jött vissza bíztatásul, hanem előtte mások is?"

 

 Azt hiszem erre egyértelmű igen a válasz. Az ősi egyiptomi vallások, világnézetek, életszemléletek, módok sokmindenben egyeznek, néhol tűpontosan a buddhisták filozófiájával, és ugyan olyan (kb 2160 éves, precesszióhoz igazodó, asztrológiai) korszakokra osztották a több ezer éves múltat, és sejtetik, jósolják a jövőt:

""A Halak-korszakban nemcsak az ember égi eredete és isteni valósága kérdőjeleződik meg – mondhatnánk „úszik el” –, hanem az eredet tudásának elvesztése miatt az emberiség és emberi társadalmak, valamint az ebben a tudatban élő ember „szorul” megváltásra. A megváltó mozdulat nélkül az ember elveszett. És megjelenik a megváltó, Jézus vagy Buddha mint bódhiszattva. Az emberiség egy új kultúra személyiség-jeleit öltötte magára. ...

 ... De éppen azért, mert van korszak-tudatunk, éppen azért kellene, hogy legyen egy olyan tudatunk is, amely ehhez hozzátartozik: a korszakot megváltó „megváltó”-é vagy/és ennek meglétekor a teremtő-é, aki teremti a megváltót és megváltandót egyszerre. Ahol van megváltandó, ott van megváltó is. Ahol van korszak, ott van módszer arra is, hogy a „Korszak Embere” kigyógyuljon a „korszak-betegségéből”. Az azonban biztos: a módszer nem az, hogy a „Korszak Embere” – akármilyen szempontból – elidegenedik attól a kortól, amelyben él és az ahhoz tartozó ingerhatásoktól. A megváltónak nem lehet idegen a megváltandó, hiszen – végső soron – önmaga az, a megváltandó megváltó.""

Amit ők is, és a hinduk is leírtak a védákban jó 5-6 ezer évvel ezelőtt, pedig nagyon durván megfelel a mai kor ismérveinek: 

 ""Amikor a társadalmi és szellemi élet a mélypontra süllyed; az uralkodók rossz szándékúak, és korlátozott hatalmúak lesznek, de rövid uralmuk alatt ezt a hatalmat legnagyobb mértékben kihasználják, amikor semmi sem számít majd, csak a látszat. Nem lesz többé sem igazság, sem szeretet a földön, a társadalmi lét általános értékmérője a csalárdság lesz, és az érzékiség marad az egyetlen kötelék a férfiak és az asszonyok között. El fognak tűnni a megszentelt rítusok: nem megtisztulni akarnak ez emberek, hanem csupán mosakodni, a tanulást biflázás helyettesíti, és a hivatalok köntöse csak uralkodásvágyat takar majd stb.”  V. Ions, Indiai Mitológia, 69. o.

 Viszont a Vízöntő kor kezdetével ez a sötétség oszlik-oszlásnak indult-oszlani fog valamikor .... talán pont az elkövetkező években, évtizedekben. Azt olvastam, hallottam többektől (úgy 40-45 és 60-70 éves korúaktól saját kortársakra, tehát mindkét évszázadban, mindkét jegyben, Halak végén, Vízöntő elején is aktívkodókra értve) hogy mi egy úm. "átadó" generáció vagyunk - nagyon nem mindegy, hogy mit és hogyan adunk tovább az ifjabb, 21. századi, vérbeli Vízöntő nemzedéknek, merthogy kettősfronti hatásra mi nagyon bizonytalanul érzünk, de képesek vagyunk mégis érzésből átadni a JÓT. A vevő oldal pedig fogékonyabb azt valóban jól is értelmezni, mint ahogy mi tettük. Fejlettebb érzések fejlettebb agyműködés? Talán valami ilyesmi, szellemi, gondolati síkon. -> A tech-kütyü-informatika zsenialitásuk párját ritkító kisgyerek kortól, és döntő többségük primitív agyatlanságként gondol a háborúkra.

 

 

Előzmény: őszszakál (20597)
őszszakál Creative Commons License 1 napja 0 2 20638

„Nem olvas már senki a jövőben. A gyereknek nagy feje és hatalmas szemei lesznek, hosszú ujjai, és egy gép-pók ül az agyában. Ezért már iskolába sem kell járnia, mert csak feltöltenek mindent. Kéretlenül is tudni fogja a dzsiudzsicu halálpontokat, összeszerelhet egy csillagközi rombolót és ha kell lehangol egy zongorát, vagy suttog a lovak fülébe. „

 

Véleményem szerint, ezt az embertípust, már az MI/AI fogja „kitenyészteni”.

 

„De most optimista voltam nem fog tudni semmit, csak amennyit kell, viszont lesznek titkos és tiltott programok - mint a drog- ezeket fel lehet tölteni, és alvilági piaca lesz. Aki illegális információkat birtokol - letörölhetik az egész illetőt és biohumusz lesz belőle. A pókot azért kibányásszák a fejéből mert ritka földfémeket tartalmaz.”

 

Magam is optimista vagyok, mert a MAGYAR megéli ezt az időszakot, akkor meg lesz oldva „okosban”.

 

„ A lázadók városa Zion (Sion) ahol újra születik a rend, és a remény.

Megszületik John Connor... és cseberből-vederbe...  Ad infinitum.”

 

Igazad van, mert akár Neo, akár Connor a kiválasztott, annak egy megközelíthetetlen helyen kell megszerveznie a lázadást, hogy az ember cseberből-vederbe jusson egy végtelenségig tartó folyamatban. „Nincs végzet, csak ha bevégzed”;-)

Előzmény: Annaem (20635)
őszszakál Creative Commons License 1 napja 0 0 20637

„Jól látható, hogy kezdetleges szerszámokkal szépen sorjában haladtak, jó munkához idő kell, türelem barlangot terem.

Az alpinista módszert továbbfejlesztve szinte pókemberként fejtették a köveket. Vízszintes 4 függőleges 2.

Le kell számolni végre a káros attitűddel és fel kell hagyni a diszkriminációval.”

 

Az intelligens ember, tanul mások és a saját hibájából. Ezt tükrözi vissza az, hogy a leghatékonyabb módszert és eszközt használták a barlang készítők. Lehet, hogy generációk szenvedték meg azt, ami végül „gyors” technológiát eredményezett. Mivel a gravitáció egy hegy belsejében is működik, nyilván való az, hogy a plafon már a behatoláskor elkészült. A mélyítő vágatoknál a kőzúzalék kihordása kisebb energiát igényelt, mint a „feltörekvő” alpinista módszer. Egy barlang projekt kitalálójának, számolnia kellett a munkaerő fenntartható megújulásával, vagyis a dolgozók táplálásával. Egy kőfejtő csákány hegyének A-tól B-ig való juttatása, ráadásul egy csapásra, nem kis energiát igényel. Ha azt is figyelembe kívánjuk venni, hogy a dolgozónak a mélység mellett a sávszélességre is ügyelni kellett, mivel az esztétikára is adott a megrendelő.

 

„A piramisos brigádnak is hasonló sztahanovista hatásfokon égett a munka a keze alatt. Nem kell ezen csodálkozni, hiszen az embereknek mindenük meg volt, nem voltak megélhetési sem magánéleti problémáik, így örömmel megtervezték és végrehajtották a munkálatokat, testedzésnek, kikapcsolódásnak sem volt utolsó. Volt védő-, és szociális háló.”

 

Elsősorban foglalkoztatási igény volt. Egy despota rendszer, nem engedheti meg magának az unatkozó embereket. Még a végén rossz gondolataik támadnak a fennálló rezsimmel szemben. 

 

„Gépeinkkel már egészen jól utánozzuk a vésővel és kalapáccsal dolgozók keze munkáját, az egységes minta az ő nagyszerűségüket dicséri. Nekünk meg nem kell bolygatni, hogy mi célból készült mindez. Okuk volt rá és kész.

 

Erről szóltam, uff. ;-)

Előzmény: Annaem (20633)
Annaem Creative Commons License 1 napja 0 0 20636

A címzett Schenouda az ő  kérdésére írtam én is a választ. /20445-re/

Előzmény: Annaem (20635)
Annaem Creative Commons License 1 napja 0 2 20635

"Egy 10 ezer évvel későbbi gyerek ezeket szerintetek, hogy „olvassa” el ezeket? Valaki felolvassa nekik? Besugározzák az agyába? Hogy értünk meg egy szöveget jobban, ha olvassuk vagy ha…? Mi lenne a másik módszer, ha nincs írás?"

 

Nem olvas már senki a jövőben. A gyereknek nagy feje és hatalmas szemei lesznek, hosszú ujjai, és egy gép-pók ül az agyában. Ezért már iskolába sem kell járnia, mert csak feltöltenek mindent. Kéretlenül is tudni fogja a dzsiudzsicu halálpontokat, összeszerelhet egy csillagközi rombolót és ha kell lehangol egy zongorát, vagy suttog a lovak fülébe. De most optimista voltam nem fog tudni semmit, csak amennyit kell, viszont lesznek titkos és tiltott programok - mint a drog- ezeket fel lehet tölteni, és alvilági piaca lesz. Aki illegális információkat birtokol - letörölhetik az egész illetőt és biohumusz lesz belőle. A pókot azért kibányásszák a fejéből mert ritka földfémeket tartalmaz.

Lombikból fejtik le majd őket és felesleges érzelmek és haszontalanságok nem terhelnek senkit. Írás nem lesz és sírás sem. Lesznek no-go-zónák, ott a még a még nem likvidált részlegesen öntudatra ébredt, társadalomból kilógó  deviáns elemek bújkálnak, néha lepermetezik őket, ledózerolják ezeket a kígyófészkeket, de lehetetlen őket kipusztítani.

 A zónákban eltávolítják mindenkiből a pókot, ez a legfontosabb. A pókot be lehet mérni és átveheti az uralmat feletted.  A lázadók városa Zion (Sion) ahol újra születik a rend, és a remény.

Megszületik John Connor... és cseberből-vederbe...  Ad infinitum.

Előzmény: w.ullrichfun (20459)
Annaem Creative Commons License 1 napja 0 0 20634

             

            

Annaem Creative Commons License 1 napja 0 0 20633

Ugyanaz a mintázat. Semmi rejtélyes hókuszpókusz nincs ebben.

Jól látható, hogy kezdetleges szerszámokkal szépen sorjában haladtak, jó munkához idő kell, türelem barlangot terem.

Az alpinista módszert továbbfejlesztve szinte pókemberként fejtették a köveket. Vízszintes 4 függőleges 2.

Le kell számolni végre a káros attitűddel és fel kell hagyni a diszkriminációval. A kínai barlangokból kb egymillió köbméternyi kő tűnt el, a kényszeresen számolók szerint ehhez 1000ember/6 év/24 órás műszak munkája kellett. A piramisos brigádnak is hasonló sztahanovista hatásfokon égett a munka a keze alatt. Nem kell ezen csodálkozni, hiszen az embereknek mindenük meg volt, nem voltak megélhetési sem magánéleti problémáik, így örömmel megtervezték és végrehajtották a munkálatokat, testedzésnek, kikapcsolódásnak sem volt utolsó. Volt védő-, és szociális háló. A mindenben rejtélyt szimatolók gyakran sopánkodnak, értetlenkednek pl. a barlangok párhuzamos falain, miért nem lyukadtak át. Semmi titok nincs itt, kopogtatással tájékozódhattak, a hangból megállapíthatták a távolságot, hogy meddig mehetnek el. Elképzelhető, hogy idomított denevért is fehasználtak. Még azon szoktak megütközni, hogy hogyan láthattak, mert a barlangok kis bejáratain (másfél méter egy lépcsőfok, semmiség) egy bizonyos szögben rövid ideig süt be a nap, és beljebb egyre nagyobb a homály. Régen sokkal jobban láttak az emberek. Lyukakat találtak, azokban tüzeket tarthattak világítási célra, a köveket alulról felfelé, vagy felülről lefelé, de mindenképpen kívülről befelé vágták ki. Gépeinkkel már egészen jól utánozzuk a vésővel és kalapáccsal dolgozók keze munkáját, az egységes minta az ő nagyszerűségüket dicséri. Nekünk meg nem kell bolygatni, hogy mi célból készült mindez. Okuk volt rá és kész.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165885882&t=9000303.   

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165883960&t=9000303

 

.                                      

Előzmény: Prutyu (20558)
Annaem Creative Commons License 1 napja 0 2 20632

Jól bírjátok, világbajnokok vagytok ebben a Mocsári által feltalált állhatatos sportban.

Schenouda -tőle felettébb szokatlan- türelemmel viseltetik a megpróbáltatásokkal szemben, bravó, mindenki példát vehet rólatok.  Azért néha kicsit megtöröm a monoton-konokon irányt egy-egy lábjegyzettel.

Mocsári Trol Creative Commons License 1 napja 0 0 20631

Amennyiben 5200-5500 éve vitték végbe a Szfinx test teljes kialakítását az anyaközetből, és a mészkőtemplomokat is ebben az időszakban emelték, akkor már fennálltak/fennállhattak egy szervezett, napkultusz központú társadalom feltételei a térségben. 

 

És ami a lényeg: ez esetben a Szfinx eróziós mintázatok is érthetőbbé válnak. 

Előzmény: Mocsári Trol (20630)
Mocsári Trol Creative Commons License 1 napja 0 0 20630

Amennyiben 5200-5500 éve vitték végbe a Szfinx test teljes kialakítását az anyaközetből, és a mészkőtemplomokat is ebben az időszakban emelték, akkor már fennálltak/fennállhattak egy szervezett, napkultusz központú társadalom feltételei a térségben. 

Előzmény: Mocsári Trol (20629)
Mocsári Trol Creative Commons License 1 napja 0 0 20629

12000 évvel ezelőtt a törökországi ismert feltárások már kifinomult, megalitikus kőstruktúrákat, kőbe vésett művészeti ábrázolásokat bizonyítanak. Karahan Tepénél a téli napfordulóknak kőbe rögzített emléket állítottak. Ezért is lehetséges, hogy abban az időben, a gízai fennsíkon is létrejöhetett egy Nap mozgását figyelemmel kísérő helyszín, egy jardang megfaragásával (melyyből egy ősi istenség fejét fatagták ki), és egy kisebb magtest kialakításával, melyből még nem hozhattak/hoztak létre megalitikus templomokat. 

őszszakál Creative Commons License 2 napja 0 0 20627

Amennyiben kőbányászat létezett a kőkorszakban, az még nem jelenti azt, hogy nagy volumenű templom épületeket, vagy szobrokat faragtak belőle. Utakat, jelzőköveket, dolmeneket, oltárokat bizonyára kőből készítettek. /Ha mégis létezett egy fejlett civilizáció, aminek nem találjuk a nyomait, lehet csak a bányagödröket nem temették be maguk után.;-)

Előzmény: Mocsári Trol (20622)
Mocsári Trol Creative Commons License 2 napja 0 0 20626

Nem azt mondtam, hogy az agyonerodált völgyfal 12000 éves. Csak azt mondtam, hogy a völgyfalon és a 19. századi Szfinx magtesten egyértelműen vízeróziós nyomok vannak. Robert Schoch szerint annyira súlyosak ezek az eróziós, mállási nyomok, hogy ezek, a geofizikai kutatásai és az archeoasztronómiai megfigyelések a jégkor végére datálhatják a szobrot. 

Előzmény: Schenouda (20625)
Schenouda Creative Commons License 2 napja 0 0 20625

De hát azt mondod a Szfinx és az agyonerodált árokfala már meg volt 12 ezer éve. A két templom anyagát a szobor mellől termelték ki. Most akkor ezeket a kockaköveket csak tárolták ott mellette és majd évezredekkel később egy másik projekt épített belőle templomot? Most már tényleg zavaraos egy kicsit az egész?

Előzmény: Mocsári Trol (20623)
Mocsári Trol Creative Commons License 2 napja 0 0 20624

Egyiptomban is megalit építményeket emeltek Nabtában (Nabta Playa), kb. 7 ezer évvel ezelőtt. Ma a Kairói Múzeumban található "Líbiai paletta" (kb. 5000-5100 év)  erődített városok jelenlétét rögzíti a Nílus-delta nyugati peremén, egy nagyon korai időszakban.

Előzmény: Schenouda (20621)
Mocsári Trol Creative Commons License 2 napja 0 0 20623

12000 éve szerintem nem voltak ott épületek, bár Schoch elmélete nem zárja ki. 

Előzmény: Schenouda (20621)
Mocsári Trol Creative Commons License 2 napja 0 0 20622

Bányagödör is volt. A Szfinx test anyakőzetből való kiszabadítása idején, amikor a munka legnagyobb részét elvégezték és a mészkőtemplomokat felállították. Nem kizárt a 12000 éves bányászati lehetőség sem. De ennél az eshetőségnél meg kéne magyarázni, hogy ilyen korán hogyan létezhetett az ősi Egyiptomban ilyen fejlett, szervezett társadalom? Hogyan létezett már akkor fejlett Napkultusz?

 

Ellenpont az lehet, hogy a bizonyítottan 12000 éves Karahan Tepénél a téli napfordulóknak kőbe rögzített emléket állítottak:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166558035&t=9000303

Előzmény: őszszakál (20620)
Schenouda Creative Commons License 2 napja 0 0 20621

"Az biztos, hogy a 4. dinasztia koránál régebbi."

 

Most akkor régebbi, mint a 3. dinasztia? Mert a kőből valóépítkezést Imhotep találta fel, az egyiptomi hagyomány és Manethon, héliupoliszi főpap szerint, aki megírta Egyiptom történetét, 2300 évvel ezelőtt. Most neki elég jó anyagai voltak erre, s valóban nem találtunk Imhotep előtti kőépítményeket. Hogy itt valami 12 ezer éves épületet 7000 évvel később építenek tovább, ez nem a reális elképzelésekbe tartozik. De erre nem is utal semmi.

A Szfinxtemplom mellett az árok falát egyenesre simították, kérdés az, hogy a déli falat miért hagyták úgy? Esetleg szándékosan, mint az a holland kutató írta?

Előzmény: Mocsári Trol (20613)
őszszakál Creative Commons License 2 napja 0 0 20620

Azt ma nem tudhatjuk, hogy miként nézett ki a fennsík a piramisok és templomaik nélkül 5-6 ezer évvel ezelőtt. Azonban bányászhattak követ onnan más célokra is, akár 10 ezer évvel korábban. Ha ragaszkodunk ehhez a tízezer éves dátumhoz, akkor a vízeróziós fal csak bányagödör része lehet. (szerintem):-)

Előzmény: Mocsári Trol (20619)
Mocsári Trol Creative Commons License 2 napja 0 0 20619

Azért nem lehet szerintem, mert az árok térfogata kb. megegyezik a mészkőtemplomok kiermelt kőanyagával. Ezért a legvalószínűbb elmélet, hogy 12000 éve csak ősi istenséget ábrázoló fej lehetett, egy minimális vagy minimálisabb mélyítéssel, test kialakítással. A mészkőtemplomokat 5-6 ezer évvel ezelőtt alakították ki. 

Előzmény: őszszakál (20618)
őszszakál Creative Commons License 2 napja 0 0 20618

„egyáltalán nem biztos, hogy a Szfinx mennyi idős. Elméletek vannak rá. Az biztos, hogy a 4. dinasztia koránál régebbi.”

Az nem lehetséges, hogy a Szfinx árok, az első kőbányák egyike volt a fennsíkon? Azonban Hafré építtette a templomot, a szobrot a meglévő adottságok felhasználásával készíttette. Vagyis a bányagödör felhasználásával.

Előzmény: Mocsári Trol (20613)
Mocsári Trol Creative Commons License 2 napja 0 0 20617

Még vastaggal is szeded azt, amiről mást szajkózól régóta

 

Azért szedtem vastagon a kőbányák vízelnyelési adottságát, mert az egy meghatározó, kikerülhetetlen tény, ami A Szfinx-árok vvízerózióját támasztja alá, függetlenül a korolástól.

Előzmény: Schenouda (20611)
Mocsári Trol Creative Commons License 2 napja 0 0 20616

Már tavaly ezt írtam, de ekkor sem értetted meg:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165854229&t=9000303

 

 

Mindig is ez volt a véleményem. Schochnak viszont abban igaza lehet, hogy 12000 évvel ezelőtt egy ősi jardangot megfaragva már létrejött egy ősi istenségert ábrázoló fej, vagy esetleg a Szfinx legrébebbi magteste kialakításra került. A többit pedig 5-6 ezer éve, illetve az Óbirodalom idején fejezték be. Tehát korszakokon átívelő építkezési folyamat volt a Szfinx projekt. 

Előzmény: Schenouda (20614)
őszszakál Creative Commons License 2 napja 0 0 20615

„A "tiltott régészet" vasszigorral seper le mindent és mindenkit, ami változással fenyegetheti az elméleteiket.”

 

Ez számomra is érthetetlen, hiszen Egyiptomnak a régiség (üzlet) olyan, mint a Szaúdiaknak az olaj. Egy igazán szenzációs lelet, vagy annak következménye fókuszba tenné az országot, aminek anyagi hozadéka is lenne.

Előzmény: w.ullrichfun (20602)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!