Keresés

Részletes keresés

HHapci Creative Commons License 2005.02.27 0 0 29
Az agyag mennyire jó sávalap alatt? úgyhalottam nem olyan jó mivel váltotik a térfogata a vizfelvételtől és igy állandóan mozog. Mi a véleményed róla.?
Üdv
Előzmény: sacperkb (26)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.27 0 0 28

És ezek még csak nettó árak!!!

sacperkb Creative Commons License 2005.02.27 0 0 27
Nem tudom ti hol szerzitek be a mixerbetont, de javaslom az érdeklődőknek ezt az árlistát. http://www.elsobeton.hu/indexFrame.html  Ez csak egy gyors példa a netről, bár az általam ismert összes cég közelíti ezt az árat. Ugyhogy nem igazán értem, ti honnan veszitek a leírt árakon a betont? De, mint már lejjebb említettem, a jó vételt nem szabad kihagyni.
Előzmény: amator1 (25)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.27 0 0 26

1. A 30 cm-es alap nem elég. Méretezésileg sokszor akár 10 cm-es is elég lenne, de az alja 50 cm-esnek kell lenni. Aztán feljebb szűkülhet a terhelésnek megfelelően.

2. A 80 cm-es fagyhatár az 90 cm, de ráhagyással érdemes 100-ra venni.

3. A homokos talajon éppen hogy nem kell mélyebb. A fagyhatárt azért kell betartani, mert a talajban megfagyó víz (ha ez lejjebb van mint az alap síkja) meg tudja emelni az alapot. A homok pedig nagyon jó vízelvezető, tehát megfagyni képes víz sincs benne. A homokos talajon az alap széllességét kell növelni.

4. A 8-as vashálót tulzottnak mondod, helyette ajánlod az 5x5x10-est. Ez most ugyan kukacoskodás, de az 5x5x10 azt jelenti, hogy 5-5 cm-es távolságra vannak a 10 mm-es vasszálak. Tehát ez még erősebb is. Ismétlem, ez tényleg csak kukacoskodás.

5. Alaplemezbe, nemhogy nem túlzás a 8 -as, de sok esetben én még a 10-est ajánlom.

6. A belső falak alá is kell (nem mindegyik alá, de a hosszabbak alá mindenképpen) sávalap. Igaz nem olyan mély és egyben készűlhet a lemezzel, de kell.

7. A zsalukő minősége szinte teljesen mindegy. Legfeljebb van amivel könnyebb dolgozni van amivel nehezebb.

8. Laikusként nem szerencsés a szomszéd kiásott alapjából talajminőségre következtetni.

 

Remélem kielégítő volt.:)

 

És, hogy miért tartom fontosnak a pontosságot? Műszaki vezető és ellenőrként nap mint nap "küzdök" a megrendelővel a jó megoldások megvalósításáért. És tudod mi a fő érvük? "Olvastam a neten, hogy....", meg "Hallottam a szomszédomtól, hogy..." Na, ezért. Elnézésed, hogy egy kicsit nyers voltam, de kicsit túlreagálom a fentiek miatt a félretájékoztatásokat.

Előzmény: amator1 (24)
amator1 Creative Commons License 2005.02.27 0 0 25
sacperkb, "kézi keverés anyagköltsége ~9.000-10.000 Ft/m3. Mixerbetonnál ez cégtől függően 12.000-14.000 Ft + szállítás!!!!!! ": Nekem a C16 kiszállítva 12.200 Ft volt 2004-ben. Igaz két dolgot nem szabad elfelejteni: - közöltem a betonos céggel, hogy a haverok a műegyetemen minden szállításból készült beton kockát szilárdsági vizsgálatnak vetik alá - a leadott mennyiség számolt. Ha gondolja még kiszállítás előtt átszámolhatja. (Egy-két alkalommal ki is jött és számolt) És a mennyiség mindig stimmelt. Szóval én 2000 Ft/m3 különbségért (ami az egészháznál 360 E Ft -ot jelentett nem vesződtem vele) Annál is inkább mert a sóder és a cement sem került volna ki ingyen az építkezésre, nem beszélve a rengetem munkadíjról (vagy ismerősök etetéséről és itatásáról) akik ezt az irdatlan mennyiséget megkeverik. Ha végig nézek a környéken az építkezések 90 %-ban mixer beton van. Gondolom a kőműves vállalkozók is szeretnek az idővel hatékonyabban gazdálkodni és nem akarnak vacakolni Amator
Előzmény: sacperkb (13)
amator1 Creative Commons License 2005.02.27 0 0 24
És a válasz. Igen nem vagyok szakmabeli és nem sértettél meg. De ha valamit állítasz, akkor nézzük meg újra: Azt hittem a ház könnyűszerkezetes? :-) -Egyébként szerintem elég a 30 cm széles alap is -(de a min 80 cm mélységből ne engedj. Fagyhatár!!) -Bár nem árt egy földtani vizsgálat, vagy nézd meg a szomszéd kiásott alapját. -Homokos talajon mélyebb kell. -Szerintem a 8-as vasháló egy kicsit eltúlzott, bőven elég az 5*5*10 is. A minőséget te döntöd el. - A frühwald méretpontosabb mint a leiler, igaz drágább is. A Józsi bácsi féle zsaluköveket felejtsd el. -A téglásnál sem kell minden fal alá sávalap, attól függ, milyen a szerelőbeton szerkezete, vastagsága Akkor pontosítok: Alapon én a föld feletti részt értettem.(Ez pontatlan fogalmazás volt.) A téglásnál én a válaszfalra gondoltam. Ja és összesen 6 állításom volt. És ez ami zavart a válaszodban. Itt mindenki általánosságokat ír - én is - hiszen nem ísmerjük a kérdés felvető helyi sajátosságait. Amator
Előzmény: sacperkb (14)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.27 0 0 23

De, akkor vszin müxik. De amikor a 90-es évek közepén külföldi befektetők mevették a 6-7 cementgyárból a többségét (kivéve vác és helyőcsaba), kivétel nélkül mindegyiket bezárták v. visszafogták a termelést. Hozták a nyugati cementet, de az ára miatt a kutya se vette. Aztán áttértek a keleti piacról származó cement forgalmazására és újrakezdték a hazai termelést is. (Ebben az időszakban erősödött meg vác és helyőcsaba piaci részesedése. Egyébként nagy botrány is volt anno a cementgyár bezárások miatt.) De a gyártásból fizikai képtelenség kielégíteniük a keresletet ezért jelentős mértékü az inport is. Persze gazdasági okokból keletről. Az meg, hogy ott a gyár nem feltétlenül jelenti azt, hogy müxik is. Nem állítom, hogy nem, de volt (és van) már példa rá, hogy valahol gyártás néven csak át-/be csomagolják a kész árut.

 

Ami a zacsira van írva, az megfelelne szabvány szerint, csak a zacsi tartalma nem az aminek kéne lenni. Sok-sok rakat cement eladását tíltotta be már a fogyasztóvédelmi felügyelőség, de azt a sok száz ép.anyag telepet nem lehet folyamatosan ellenőrízni. A pénz pedig nagy úr, sokan a lelküket is eladják érte, akkor meg mit számít némi kis sz.r cement? (Ez már a minőségellenőrzés és fogyasztóvédelem gagyi helyzete, de az egy külön topikot eltartana témával)

 

A tisztességtelen kereskedőkkel szemben ma magyarországon csak mi fogyasztók tudunk szembeszállni: "ukrán?, ja azt nem kérem!" Egy idő után lenne jó minőségű magyar is!!!!

Előzmény: HHapci (22)
HHapci Creative Commons License 2005.02.27 0 0 22
"Maradjunk a magyar cementnél, nem drágábbak, állandó jó minőségüek és a kevés ténylegesen magyar termék egyikei.:)"
Ezzel az a gond hogy mifelénk bemész 10 tüzépre , mindegyiken holcim és ukrán van.
Mindenki az ukránt viszi mert olcsó.
Az nem számit hogy rá van irva milyen minőségü vagy milyen szabványnak felel meg?
Ha nem akkor miért engedik árusitani?
Nyáron jártam Miskolcon és ott láttam Holcim gyárat. Az nem műkszik?
Előzmény: sacperkb (21)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 21
Bocsi, nem akartam a holcimmel vihart kavarni, csak megütötte a szememet. Az ukrán abszolute alkalmatlan az építésre, a holcim alkalmas, csak rizikós melyik szállítmány rossz minőségű. Maradjunk a magyar cementnél, nem drágábbak, állandó jó minőségüek és a kevés ténylegesen magyar termék egyikei.:)
Előzmény: HHapci (20)
HHapci Creative Commons License 2005.02.26 0 0 20
Nálunk dolgoztak holcimmel és ukránnal. Az biztos hogy nem ugyanaz mert a holcimes nagyon sötét. Az ukránnál nem is igen látszott hogy van a kavicshoz keverve. meg a holcimesnek mintha több lenne a térfogata.A mesterek szerint mindegyik jó. A kézi keverésnek még van 1 nagy előnye a mixerrel szemben méghozzá az hogy pl vasárnap is van beton belőle.
Üdv
Előzmény: sacperkb (13)
Dióhéj Creative Commons License 2005.02.26 0 0 19

Így igaz! :-)

Előzmény: sacperkb (18)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 18
Szerencséd volt a mixerrel, az ilyet persze nem szabad kihagyni. Mindenkinek más éri meg vagy nem éri meg. Mert pl. ha van 2-3 ismerősöd aki tud jönni segíteni és két szabad hétvégéd, akkor még a kaját és sörikét leszámítva is megmarad 50-60 ezred. És hogy kinek mit jelent néhányszor 50-100 e, azt mi itt úgysem tudjuk eldönteni. Mint aszem említettem nem vagyok mixerellenes, csak nem kell élből elutasítani a kézi keverést sem.
Előzmény: Dióhéj (15)
Dióhéj Creative Commons License 2005.02.26 0 0 17
újra megpróbálom
Előzmény: Dióhéj (16)
Dióhéj Creative Commons License 2005.02.26 0 0 16

Megkerestem a képet, ketten voltunk, négy óra alatt elkészült.(egy kis nosztalgia:-))

Íme:

Előzmény: Dióhéj (15)
Dióhéj Creative Commons License 2005.02.26 0 0 15

Betonnal kapcsolatban saját tapasztalat. Ha jól emlékszem 1m3 sóder 2 ezer 1mázsa cement 3 ezer körül volt tavaly. Szállítás nélkül. 1 m3 beton így kb 8-10 ezer forintra jön ki . Egy kis kedvezménnyel 11 400 ft-ért kaptam mixerbetont leszállítva számlával. Ezért nem kevertem kézzel 29 m3 betont.

Pedig nem ijedek meg a melótól, de úgy láttam értelmetlen spórolás lett volna.

 

hali

sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 14

...folyt....

 

És nem szeretnélek megsérteni, de a 8. sz. írásodban közölt - tudom teljesen jószándékú - műszaki megoldások és javaslatok között 6 durva építési hiba is előfordul. Gondolom nem vagy szakmabeli, ugyhogy ezért ez nem nagy gond, de legalább ne ajánld.

 

Mégegyszer hangsúlyozom távol álljon tőlem, hogy megsértselek, csak a többi építtető érdekében jegyeztem meg.

Előzmény: amator1 (8)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 13

A Holcim cégről mint cég tökéletesen igazad van. Ámde a magyarországon sem nyersanyaggal, sem megfelelő kapacitású gyárral nem rendelkezik. (Egyes hírek szerint egyáltalán nem gyárt magyarországon). Vác és Hejőcsaba szóba sem áll vele (konkurencia) ezért kénytelen valahonnan beszerezni az eladandó cementet. Ugye nem gondolod komolyan, hogy németországból v. esetleg más nyugateurópai országból szállítaná hozzánk a cementet, amikor 300 km-re budapesttől keletre hegyekben áll a cement a hazai ár töredékéért. Szóval így áll holciméknél.

 

Az a 100e igenis számít, amikor arról beszélünk, hogy a házilagos kivitelezéssel spórolni szeretnénk. És a példának hozott 100 m2-en ennél többet meg lehet spórolni. Induljunk ki abból, hogy a kézi keverés anyagköltsége ~9.000-10.000 Ft/m3. Mixerbetonnál ez cégtől függően 12.000-14.000 Ft + szállítás!!!!!! Ez távolságtól és cégtől függően 3.000-7.000 Ft különbség, ami akár (példánknál maradva) 175.000 Ft plusszt is jelenthet. Erre még ráadódik a pumpa díja is (15.000 / megkezdett óra, de minimum 2 óra), ha például a helyi viszonyok miatt a mixer nem tud jól ráállni.

Másrészről - ezt napi gyakorlatból tudom - a mixerbetonból legalább 20%-al többet kell rendelni, mert valahogy mindig kevesebb van a puttonyban, mint ami a szállítólevélen van. Ez a sóderre és a cementre is igaz, de ott max 5-10 % a "hiány".

Harmadrészt a kézi keverésnél van idő az úsztatott adalék elhelyezésére (ez akár 30% betonmegtakarítás) valamint az abszolut anyagtakarékos geometria kialakítására. Ez a mixernél nuku. Ott jön az anyag te meg győzd teríteni:)

A kézi keverésnél előálló  anyagminőségi különbség - természetesen hozzáértést és odafigyelést feltételezve - elhanyagolható. Ez mondjuk egy monolit födémnél már nem igaz, de hát most nem is arról van szó.

 

De hát mindenkinek a pénztárcája dönti el melyiket választja.

Előzmény: amator1 (12)
amator1 Creative Commons License 2005.02.26 0 0 12
A Holcim honlapja szerint: A Holcim a világ vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalatainak egyike. A svájci eredetű, közel egy évszázados múltra visszatekintő vállalkozást ma az építőanyag-világpiac egyik legerősebb szereplőjeként tartják számon, amely a Föld több mint hetven országában képviselteti magát. www.holcim.hu Egyébként ennél fogva szinte minden műanyag termék egy része orosz, hiszen a kőolaj jelentős része onnan van. "Talán csak a kézi keverés csípőből való kilövését nem találom megalapozottnak.". Hát nem tudom. Egy átlagos betonkeverő 0,3-0,5 m3 betont képes egyszerre elkészíteni. Egy átlagos 100 m2-es ház alapjába min 20 m3 beton kell. A szerelő beton cca min 5 cm-es vastagsággal kalulálva min 5 m3. Ez összesen minimum 25 m3, ami jó esetben is 40-60 kavarásnak felel meg. Ennek azért kisebb a valószínűsége, hogy egyenletes minőség lesz mint ugyanez 5-6 mixerrel. De mindenki saját maga dönti el. Azért számold hozzá a sódert, cementet, a munkaerőt, stb. 25 m3 beton cca 300 E Ft. Ezen lehet mondjuk 100 E Ft-ot spórolni. (És akkor sokat mondtam.) Amator
Előzmény: sacperkb (11)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 11

Szerinted a Holcim milyen származású, ha nem ukrán?

 

A többi egyébként majdnem korrekt. Talán csak a kézi keverés csípőből való kilövését nem találom megalapozottnak.

Előzmény: maniatis (6)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 10

Kedves Vezso!

 

Amiket elmodtak neked annak többsége igaz is meg nem is. Hiába egyszerű szerkezet az alap, de azért nem annyira mint itt olvashatjuk. Azt javaslom, hogy mivel felelős műszaki vezetőre úgyis szükséged lesz (ezt még véletlenűl se bízd a kivitelezőre, mert nagyon rosszúl járhatsz), keress már előre egyet és kérd ki az ő tanácsát. Ő a talaj és a ház paramétereinek ismeretében meg tudja mondani milyen alapot, abba milyen vasalást stb kell készíteni.

 

És hogy néhány dolgot helyesbítsek a leírtakból:

- Az alap mélysége a végleges terepszinttől ne legyen kevesebb 1,00 m

- Az alap szélessége az alsó síkjában ne legyen kevesebb 0,5 m. Ezt felfelé lehet csökkenteni, de ennek leírása kicsit hosszabb lenne. (Pl. lehet 30 cm-es alapárokba is 50 cm széles talpú alapot építeni.)

- A betonmennyíség kiszámításánál a kiásott alapárok térfogatát meg kell szorozni 1,3-al és akkor kapunk megközelítő eredményt. A betonkeverésnél szintén vannak módosító számok a megfelelő minőséghez.

- A vasalást lehet "barkácsolni" csak nem érdemes. A talajtól függően akár vas nélkül is jó lehet, de lehet, hogy méretezett hosszvasalat kell akár 2 réteg hálóerősítéssel.

 

Konkrétumok ismeretében többet tudok mondani, de a femű véleményének kikérését nem tudom helyettesíteni.

 

A könyvekhez ne túl sok reményt fűzz. Egy alap tájékozottságot tudnak adni (pl. egyik legjobb sorozat a Koszó József által írt, mára már legalább 10 kötetes. Ez felöleli kötetenként szinte a teljes építőipart a szerkezetektől a kandallóépítésig), de ahoz, hogy meg is tudd csinálni biztonságosra és gazdaságossan legalább 4-5 tankkönyvre lenne szükséged. Azok meg nem arról híresek, hogy laikusoknak elsőre érthetőek a leírtak.

Előzmény: Vezso (9)
Vezso Creative Commons License 2005.02.24 0 0 9

Kösz szépen a tartalmas hozzászólásokat, sokat tanultam belőlük, ha van még valami a tarsolyotokban, ne habozzatok közölni. :)

Ismertek jó könyvet a témában, persze felhasználóbarát, közérthatő kellene.

Vezso

Előzmény: amator1 (8)
amator1 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 8
Azt hittem a ház könnyűszerkezetes? :-) Egyébként szerintem elég a 30 cm széles alap is (de a min 80 cm mélységből ne engedj. Fagyhatár!!)Bár nem árt egy földtani vizsgálat, vagy nézd meg a szomszéd kiásott alapját. Homokos talajon mélyebb kell. Szerintem a 8-as vasháló egy kicsit eltúlzott, bőven elég az 5*5*10 is. A minőséget te döntöd el. A frühwald méretpontosabb mint a leiler, igaz drágább is. A Józsi bácsi féle zsaluköveket felejtsd el. A téglásnál sem kell minden fal alá sávalap, attól függ, milyen a szerelőbeton szerkezete, vastagsága Amator
Előzmény: maniatis (6)
uazanti Creative Commons License 2005.02.23 0 0 7
Halli mindenkinek.Maniati jól irta,generálkivitelezö helyet válasz egy kőművest nézd meg a referencia munkáját.Amugy az alapozáz kb 15000ft/fm . Ez anyag+munkadij.    Alap ásás,vas szerelés,alap betonozás,2-sor zsalukő betonozva vaskiálásal.Az alap 40 cm széles90cm mély 1fm hoszu.Ajzat beton 5500ft/m2 kb.Ez15 cm vasalt beton anyag+munkadij.Ezektöl az áraktol felfelé kerekics.Amugy menyi m2-es hazikora gondoltál.A pince készitése ősszeteteb mert megkel nézni hogy szigetelés kell vagy nem.
maniatis Creative Commons License 2005.02.23 0 0 6

Hali!

Nekünk is könnyőszerk házunk van. Az alapon nem érdemes és nem is szabad spórolni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

A mi alapunk 40 cm széles,90 cm mély, alul 10-es vasalással (4 db futó, 6-os kengyel 40 cm enként). Vasbeton lemez 15 cm vastag, 8-as vashálóval Holcim és váci mixerbetonból. Házi keverést felejtsd el! Mixerbeton 12-15 e. ft/m3. Csináltasd meg kőművessel és ne generálkivitelezővel. Zsalukő 30-as Leier. Nagyon jó minőségű.

Orosz cementre rá se nézz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az alap síkjában és minden méretében -+ 1cm lehet az eltérés könnyűszerkezetnél!!!!!!!!!!! Nálunk ezt sikerült is tartani és nem is volt szívás a házállításnál.

Összességében nem ezen spóroltam hanem a fűtésszámlán és azon a 10 m2 tetőn meg falakon....., ami egy téglás és egy könnyűszerkezetes közt a difi a falvastagság miatt.

Üdv Mani

 

2003 -as (szeptember) árakon 90 nm alap, két sor zsalukővel 1,3 miller körül volt ha jól emlékszem. Pince nincs és csak a főfal alatt van sávalap. A téglásnál minden fal alá ajánlott.

Előzmény: Vezso (-)
Vezso Creative Commons License 2005.02.23 0 0 5

Természetesen nem én magam akarom megoldani a dolgot, egyenlőre csak számolnék, hogy amit a generálkivitelező adott ajánlatot, az milyen, mert ha kijön olcsóbban megcsináltatnám kőművessel, meg kifizetném a földmunkát is egy cégnek.

80 centis alap kell? Nem semmi, azt hittem nem kell vastagabb, mint a fal.

Aljzatbetonhoz kell valami extra, mondjuk gerendák, vagy valami más, vagy csak szigetelés, kavicságy, aztán beton?

Előzmény: uazanti (4)
uazanti Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4
Halli házilag épiteni csak anyival olcsob hogy a kőműves bérét meg sporolod.DE ha valamit elszúrsz az alapozásnál akkor a végén többelesz az épitkezés.A kitüzésnél nagyon figyelj a derékszőg megfelelő kitüzésére.A vasalásoknál pedig arra hogy az alapbetonjábol legyen kiálovas  ,amit őszetudsz  kőtni ajzatbeton vasalásával.  A pince épitését házilag nem ajálom ,mert ott azért kell egy kis tapasztalat.
sylvanus67 Creative Commons License 2005.02.23 0 0 3
Így van. A kőműves a tuti megoldás. Egyébként 0,8 m, én sem vettem észre elsőre. Hiába a megszokott rutin :-)
Vezso Creative Commons License 2005.02.23 0 0 2

Kösz szépen!

nem értem a 8mm-t

Milyen minőségű beton kell, milyen homok?

pince esetén milyen szigetelés?

Milyen födém?

Vagy inkább kérdezzek meg egy kőművest?

Előzmény: amator1 (1)
amator1 Creative Commons License 2005.02.22 0 0 1
sávalap: 0,8 mm*szélesség*hosszúság =m3 beton 10-es vagy 12-es vasból kell koszorút (4 vasat fog össze a kengyel) az alap aljába amit 25-30 cm-enként kengyelezel. A tetejére pedig vasháló kell (itt inkább fontos a koszorú mint a sávalap aljában.) Amator
Előzmény: Vezso (-)
bindera Creative Commons License 2005.02.22 0 0 0
nem s0k bet0n kell:))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!