Keresés

Részletes keresés

Egyxegy Creative Commons License 2005.05.22 0 0 80

...még annyit, hogy a telek sík, illetve egy hangyányit talán a telek elejétől (borospince) telek vége (így a kút) felé lejt. A faluban ritka az alápincézett ház, de azért akad...

 

Köszönöm

 

Egyxegy

Egyxegy Creative Commons License 2005.05.22 0 0 79

Sziasztok,

 

a hozzáértő véleményetekre vagyok kíváncsi- már ha ez így látatlanban megoldható. A baloldali beépítésű foghíj építési telkemen van egy ca.150cm mély, 2x4,5m-es, sóskúti kővel boltívesre kirakott borospince. A pincesíp ca.1,2m-re áll ki a földből védőföldel együtt. Közvetlenül előtte, az utca felől ca. 1m-en belül egy ca.9m magas fenyő áll. Hátrább, a tervezett ház mögött néhány méterre ásott kút, jelenleg 2,3m mélyen álló vízzel.

Mivel a háznak az előírások szerint erre, az (bal) oldalra kell kerülnie, és az előkert mérete is előírás, a pince részben a ház alá kerülne.

A kérdésem az, hogy figyelembe véve a kútban tapasztalható vízszintet, gondolkodhatok-e 1,2m-re a földbe süllyesztett szuterinben, hogy a borospincét meg tudjam közelíteni + kazánelhelyezés, stb.

Ha van valami jó ötletetek, ne tartsátok magatokban!

Elnézést, ha túl hosszú voltam.

 

Köszönettel,

Egyxegy

alapozó77 Creative Commons License 2005.04.28 0 0 78

 

Üdv!

 

Kérdésem van a hozzáértőkhöz!

 

A körülményeim: 50 éves házam van. Lejtős, agyagos talajon áll, olyan 40 centi vastag terméskő lábazat, és az megy lefelé alapnak is. Vasháló meg vasbeton nincs, igazából beton sem túl sok a kövek között. Az 50-es években így építkeztek a csórók. Azért fél évszázada áll gond nélkül. A telek a ház utcafrontjától hátrafelé, a kert vége felé lejt. A kert felőli oldalon van a fél ház alápincézve úgy, hogy a pince a kert felől a földszinten van, és megy befelé a ház alatt a lejtőbe.

 

No itt jönnek a gondok.

 

A ház kert felőli oldalához egy 25-40cm magas, két méter széles töltés van utólag illesztve, aminek teteje járdaként szolgál. Szemlátomást azért hányták a fal mellé, mert az alap nem megy elég mélyre, és ezzel teremtették meg a sekély alap fagymentességét. A szomszéd minap fölvilágosított: az öreg K. aki építette a házat mindig mondogatta: elhánynám azt a sz... földet a ház mellől de akkor összedőlne a ház. Ezzel viszont a pince bejárata is a földszint alá került, ami nekem nem tetszik. Kettő lépcsőfok vezet le hozzá, a befolyik a víz, ha meg a pincében lévő víz vagy gáz rendszer meghibásodna akkor az nem folyna ki. Előtetőt nem akarok fölé húzni, szerencsétlen és nem praktikus megoldás volna, a látványa is zavarna meg a szintekkel is kínlódni kellene, hogy ne verjem belé a fejem stb.

 

A pince bejárat földszintességét mindenképpen meg szeretném valósítani a praktikusabb használat okán. Emiatt a bejárat körül a töltést egy kisebb szakaszon elbontanám, a többit meg meghagynám, és szépen kővel leburkolnám valami esztétikus, de azért esővizet is elvezető megoldással. A pince bejárat elé egy kővel burkolt placcot csinálnék, ahol akár kisebb barkács munkákhoz lenne hely, akár pár nádszék meg asztal mellé le lehetne ülni a már szépen növekvő körtefa alá. Így egy jól használható kert-pince kapcsolat jönne létre. Pl. kint üldögélnék a fa alatt a placcon az asztalnál egy pohár borocska mellett, és szemlélném a kertben hancúrozó háziállatokat és családtagokat. Ha meg jönne egy zápor, csak betenném a tálcát, ülőpárnát és könyvet a pincébe és kész.

 

A lényeg: pár méteren elbontanám a fagytól védő utólagos töltést, és ott inkább az alapot erősíteném meg úgy, hogy elháruljon a fagyveszély. Szóval a meglévő alap alá kellene alapozni. Erről van szó.

 

Gondoltam ások egy árkot az alap mellé, ami mélyebb az alapnál, azután az alap alá kaparok, és a likba betont öntök. Végül a kiásott árkot visszatemetem döngölve.

 

Mi ennek a menetrendje? Milyen anyagok, szerkezetek és építési technológiák alkalmazhatók? Mire kell figyelni? Hány méteren aknázhatom alá a falazatot úgy, hogy ne szakadjon össze?

 

Segítségteket előre is megköszönöm!

 

NeomatiK Creative Commons License 2005.04.26 0 0 77

Hellóka!

Szükséges a sávalapra lábazatot építeni? Szerintem egy felesleges macera, és leginkább egy különmozgó tömeg.

Nem elégséges a sávalapra aljzatbeton és arra rá a falat építeni? A hétvégi házunk így épült, lábazat nélkül. És ha jól emlékszem ott a sávalapra ment közvetlenül a fal és az aljzatbetont a falak közé terítették.

jarokelo Creative Commons License 2005.04.25 0 0 76
Az elv ugyanaz, a díszkavics alatt vízzáró réteg, ami a háztól ellejt, a szivárgót a faltól távolabb gyűjteni és elvezetni. Nagyon fontos, a tömörítés az alsó rétegekben (20 cm-ént), és érdemes hagyni ülepedni, mielött a vízzáró réteget és a díszkavicsot készíted. Iszap tartalmú talajoknál nagyon kényes a dolog.
Előzmény: JTD24 (75)
JTD24 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 75

Köszi szépen !

 

A ház körüli "díszkavicsban" lenne amúgy.

Üdv, JTD24

Előzmény: jarokelo (74)
jarokelo Creative Commons License 2005.04.25 0 0 74

Nem. Ha a felszínről beszivárgó, vagy a rétegvizet akarod elvezetni, akkor ne a ház falánál gyűjtsd, örülj, hogy nem megy oda . A mélység meg a talajtól, lejtéstől függ. Alapelv, hogy legalább az épületkörüli járda szélességével arrébb és a ház és a drén közé valami vizzáró réteget, vagy szigetelést kell tenni. Régen ez agyagzár volt, manapság szoktak szigetelést is, vagy együtt a kettőt. A kialakítás a helyi adottságok szerint.

Amúgy amit neked mondtak tipikus hiba.

Előzmény: JTD24 (73)
JTD24 Creative Commons License 2005.04.25 0 0 73

Üdv Mindenki !

 

Drain-cső elhelyezésével kapcsolatos a kérdésem.

Azt mondják 40cm mélyen a háztól kb. 10cm-re kell fektetni kavicsba ágyazva, hogy alatta is legyen 5cm kavics.

 

Jó lesz ez így ?

(Talajvíz nincs)

 

Köszi, JTD24

betonos Creative Commons License 2005.04.19 0 0 72
A következő betonárakat tudom biztosítani.

 

C  8-16/KK  7200,-  Ft.

C10-16/KK  7700,-  Ft.

C12-16/KK  8200,-  Ft

C16-16/KK  8700,-  Ft

C20-16/KK  9300,-  Ft

 

Ezek az árak hivatalosan, számlával mennek, ISO 2001 minősítéssel, ezért az áfa még rámegy. Bármelyik bank elfogadja.

Az árakban a szállítás nincs benne, mert az nagyban függ a távolságtól. A szállítást és a betonszivattyút tudom számla nélkül is intézni. A 23m-es Pumix 9800,- Ft/h. Min 3h. fizetendő, ebből 2h. munka, 1h. ki-beállás.

Számla nélkül is mehet a beton, de nem ezekből az üzemekből. Ez a szállítási távolságtól függően, egyedi árakkal mehet. Így a beton ára a következő:

 

C12-24/KK 8000,- Ft

C16-24/KK 8900,- Ft

C20-06/KK 9900,- Ft

 

Tel: 06 70 505 5700   e-mail: beton@citromail.hu   Web: www.beton.on.hu

johndoo Creative Commons License 2005.04.11 0 0 71

Nekem sávalap elhagyása végett ajánlották ezt a megoldást. Állítólag stabilabban megáll az épület a homokos talajon, de ezt még statikussal is meg kell beszélnem. 

Talajvíz szivattyúzásról mifelénk (Győr) azt mondják, hogy így csak utat törünk a víznek, és így állandóan a vízzel hadakozunk a pincében. Több ismerősömnek is van kertje és hétvégi háza pincével, a Rába folyó töltésétől nem messze. Ők sem csinálnak semmit ha feljön a víz, csak nézik hogy úszkálnak a tárgyaik a pincében. Volt aki nekiállt szivattyúzni, neki meg is maradt a víze. Szerintem ha jól van méretezve, kivitelezve, szigetelve, nem lehet gond. Bár nem tudom mekkora víznyomás kell ahhoz, hogy eltörjön egy 30-40 cm vastag vaslemez.

Üdv.: johndoo

Előzmény: sylvanus67 (70)
sylvanus67 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 70
Beszéltem egy kőművessel. Azt mondja, hogy ez a méretezett - vasháló, távtartó, vasháló, rá beton - megoldás nem sokat ér. Ha úgy jön a víz, akkor kettéhasítja a vasbetont, ő már látott ilyet, olyan pincében, amit az ő cége csinált. Az egzakt megoldás szerinte az, hogy a pince közepébe egy kutat kell készíteni, bele szívattyút és ha jön a víz szívattyúzni.
Mi a véleményetek erről?
Előzmény: johndoo (48)
sylvanus67 Creative Commons License 2005.04.08 0 0 69

Na nálam is megjelent a víz kb ebben a magasságban. Jó agyagos a talaj.

 

Kérdeztem a kőművest meg a tervezőt is, le lehet-e draincsövezni.

 

Azt mondták, mivel a pince elhelyezkedése olyan, a draincsövek csak a telek hátsó része felé vezethetők ki, így mivel a telek hátrafelé emelkedik, a draincsövek gyűjtője olyan mélységbe kerülne, hogy a saját vízét szívná és nem a pincéét Hallott már valaki ilyet? És mi a megoldás ilyenkor?

 

 

 

Kis leírás a házhoz: A ház félig alápincézett, a ház az utca felől a telek vége felé enyhén lejt, kb, 70 cm-t 20 m-en, a pince meg a ház hátsó, telek vége felőli  részén van.

Előzmény: Heaven (66)
Heaven Creative Commons License 2005.03.21 0 0 68

Hallottam egy olyan megoldást, hogy a ház sarkaihoz 3 méteres kútalapot kellenne ásni, a falak alá pedig 80cm mély sávalap.

Ez nagyon durva...

Előzmény: HHapci (67)
HHapci Creative Commons License 2005.03.21 0 0 67
Biztos lejebb megy , nálunk kb 30-40centit nyár végére ,de persze ez teljesen helyszinfüggő.
Előzmény: Heaven (66)
Heaven Creative Commons License 2005.03.21 0 0 66

Nekem viszont talajvíz problémám van:

 

Nekiálltam ásni és 90 cm-nél kezdett lazulni a talaj és 1,1 méterre jött fel a víz :(

Most várok egy kicsit hátha lejjebb megy ahogy tavaszodik az idő.

 

Olvastam itt lejebb, hogy döngölt kaviccsal lehetne egy kicsit erősíteni az alap alját?

johndoo Creative Commons License 2005.03.03 0 0 65
Talajvízzel problémáim valószínű nem lesznek, mivel az építendő háztól 1 méterre van egy 6 méteres ásott kút, ami csont száraz. De talajnedvesség ellen mindenképp kell szigetelni. Csak statikus bevonásával számolgatnék.
Előzmény: sacperkb (49)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 64
Olcsóbb és praktikusabb a pince nélküli.
Előzmény: pilbi (63)
pilbi Creative Commons License 2005.03.03 0 0 63
Üdv Topiclakók!



Szeretném kikérni véleményeteket:
Házépítésben töröm fejem, könnyűszerkezetes megoldással. Namármost az jutott az eszembe, hogy olcsóbb e nékem, ha pincésítem az egészet, és a pincébe száműzöm a garázst, háztartási létesítményeket, barkácsterületemet, vagy pedig az az olcsóbb ha mindezt rendesen egy síkban hozom ki?(valamint használhatóság is szempont)
Vélemények?
Tisztelettel:

Pilbi
HHapci Creative Commons License 2005.03.03 0 0 62
Vidéki kisváros. Az erkélyről lehet 1ből a vizbe csobbani.
Üdv
Előzmény: sacperkb (61)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 61
Egy "mobil" házért nem is sok. Hol van ez egyébként?
Előzmény: HHapci (60)
HHapci Creative Commons License 2005.03.03 0 0 60
Hja, eladásra - 160eft/nm
Üdv
Előzmény: sacperkb (59)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 59

//Biztos nem a hivatalos áron, fullra tervezett házak, hanem valami kókler olcsójános fércelményei. :) De kis gonosz vagyok.//

 

De komolyan. Gondolom nem maguknak építik, hanem eladásra. Mire készek a házak a víz is apad, télig nincs gond.

 

 

Előzmény: HHapci (58)
HHapci Creative Commons License 2005.03.03 0 0 58
Elmentem megnéztem. Már pár ház áll és pár most épül.Ilyen ronda házakat még életemben nem láttam. 120-magas ablakokkal oltári ronda elhelyezéssel északi nappalival déli hálóval, ház közepén a wc -vel.
A 4lakásosoknál erkély de olyan ronda hogy kifejezni nem tudom. Kár hogy nem volt nálam a fényképező. A koszorú részből álltak ki a 15x15 gerendák amely az erkély padozata volt.
A házak körül fél méteres feltöltés.
A hol nincs feltöltve ott 10cm magasságban viz áll. Elmentem az építetőhöz és kérdeztem hogy hogy hogy is néz ki az alap.
Azt mondja 1méter mély 40centi séles usztatott sávalap. oszt kész.
Mit szólsz ehhez?


Előzmény: sacperkb (57)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 57

Lehet, hogy rámenne. Lakóház építésre nem javasolt megvenni.

Előzmény: HHapci (56)
HHapci Creative Commons License 2005.03.03 0 0 56
Szerinted ez mennyi %-ban drágítaná az alapozás költségeit mondjuk normál talajos verzióhoz képest. A telekárak kedvezőek kb 1.5M-val kevesebb mint normál helyen, de
lehet ez rá is menne a plusz alapozásra.
Tudom hogy nem lehet mondani semmit a talaj ismerete nélkül de azért mondj valami kb-t.
Köszönöm a választ.


Előzmény: sacperkb (55)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 55

Ennek megnyugtató tisztázására talajmechanikai vizsgálat kell. Lehet építeni  "ahogy esik úgy puffan" módon, de nem érdemes.

 

Mocsaras részre (ha mindenképpen oda) akkor az alábbiak jöhetnek szóba:

- Cölöpalap. A teherbíró rétegig x számú méretezett oszlop és erre egy vb gerendaváz mint alap.

- Talajcsere.

- "Lebegő" ház. A talajba kerülő alap térfogatát (főleg pincés épületeknél jöhet szóba) úgy méretezik, hogy a felhajtóerő ellent tartson az épület súlyának.

 

De mindenképpen talajmecha és statika kellene.

Előzmény: HHapci (54)
HHapci Creative Commons License 2005.03.03 0 0 54
Alapzással kapcsolatban.
Adott 1 régebben (most már nem látszik annak) mocsáros terület. Itt milyen szabályokkal lehetne alapot megcsinálni. Senki nem mer belevágni mert hogy süllyed. De ha belegondolok fater házát majdhogynem friss mocsárra épülték kb 30-éve és nem vasalt sávalappal meg semmi korszerü tervezéssel ahogy eset ugy puffant megoldással. És semmi gondja még a háznak.
Szerintem max vasalt sávalappal megoldható lenne nem?
Üdv
amator1 Creative Commons License 2005.03.03 0 0 53

Köszi,

 

de már készen van. Annak idején számoltam, a +1 m-el szélesebb pince kiásása jóval többe  került volna. Az UB 07 beton falazó pedig 50 cm hosszú, 25 cm magas és 7 cm vastag. Öröm vele falazni. Ráadásul sokkal olcsóbb négyzetmétere mind falazásban mind anyag árban mint a kismértégla vagy az ytong amit még használni szoktak (most nem minősítem) erre a célra. At ÜB07 egyébként Frühwald termék, bárki megnézheti az árát.

 

Amator

H3x Creative Commons License 2005.03.03 0 0 52

Köszi, közben megnéztem.

Viszont én azt hittem, hogy ez vízszigetelésként is szolgál (tehát nem kell bitumenes lemez), de nem.

Előzmény: sacperkb (51)
sacperkb Creative Commons License 2005.03.03 0 0 51

Itt mindent megtalálsz róla:  www.austrotherm.hu . Az ár a vastagságtól függ, de arányában kicsivel több, mint a "normál" lemez duplája. És ha valaki a két megoldás közötti árkülönbséget számolja, ne csak a m2 bekerülést vegye figyelembe, hanem azt is, hogy a védőfalnak alap kell, a tetejét le kell "kötni" esetleg hosszabb és magasabb falaknál merevíteni kell stb.

 

 

Árakat nem akarok mondani, hisz az helytől, építési "szezontól", vállalkozótól, aktuális anyagáraktó függően igen eltérő lehet. Legjobb "többverziós" árajánlatot kérni több válalkozótól és az alapján dönteni.

Előzmény: H3x (50)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!