Keresés

Részletes keresés

NeomatiK Creative Commons License 2006.11.19 0 0 170
Senki nem jár erre, hogy felvilágosítana? :)
NeomatiK Creative Commons License 2006.11.16 0 0 169

Sziasztok!

 

Szeretnék némi információt kapni, hogy vajon az

- OSB lap

illetve

- gipszkarton jó lehet-e zsaluzásra betonhoz?

 

Marhára nincs kedvem zsalukővel pepecselni, meg nem is lenne sokkal olcsóbb, mintha bezsaluznám az egészet.

Esetleg kell-e az impregnált, vagy sem OSB-ből és gipszkartonból? Vajon az OSB vagy a gipszkarton a tartósabb?

Gőzöm sincs, hogy mennyi nedvességet vesz fel. 

A 12,5mm vastag impregnált gipszkarton ára kb 2/3-a az 12-es nem impregnált OSB-nek, úgyhogy anyagilag a legjobb lenne a gipszkarton. 

Ezen kívül alapfeltétel, hogy többször - legalább mégegyszer - is felhasználható legyen a kibontott zsalu.

 

Légyszi segítsetek! Köszi!

Stomi73 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 168
Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni. Itt egy cikk amiből közelebb kerülsz a megoldáshoz:

Ha nyár, akkor betonozás (II.)

És itt egy másik ami megadja a tömegadatokat:

Betonrecept

A kettőből talán összerakható a válasz. Kíváncsi vagyok az eredményre.
Előzmény: foward (167)
foward Creative Commons License 2006.09.06 0 0 167
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, aki tud kérem segítsen. A C8-as betonhoz milyen a keverési arány, úgy értem (hány lapát cement, és sóder kell bele) ilyen szinten kérdeném.

sheldon Creative Commons License 2006.08.23 0 0 166
164-re senki sem tud tippet?
Előzmény: sheldon (164)
fefefe Creative Commons License 2006.07.14 0 0 165

1. kelleni nem kell, de mivel ki kell tűzni az alapot, sokszor már az elején felállítják a zsinórállást, a falakat mérik rá, és azok alapján jelölik ki a kiásandó alapot.

 

2. ha nagy a szintkülönbség, mindenképp érdemes, hisz vízszintes terepen pontosabban lehet mérni.

Előzmény: NeomatiK (163)
sheldon Creative Commons License 2006.07.14 0 0 164

Sziasztok!

 

Pincés alapot szeretnék csináltatni. Kb milyen áron lehet számolni m2 -ét?

Mennyivel tart tovább az elkészítése egy 'sima' alapnál?

 

 

NeomatiK Creative Commons License 2006.07.13 0 0 163

Helló! Lehet hogy kérdeztem már:

 

1. sávalap kiásásához és betonozásához kell-e zsinórállás?

Szerintem nem kell, főleg ha géppel ássák, akkor a zsinorállás csak útban lesz.

 

2. szintén sávalaphoz alapozáshoz szükséges-e vízszintesre kialakítani (dózerolni) a talajt? Sok esetben látom, hogy nem csinálják. Viszont előírás, hogy a felső termőtalajt deponálni kell.

 

kinggagyi Creative Commons License 2006.06.26 0 0 162
Sziasztok. A statikus bevonásával kapcsolatban el tudom mondani, hogy akkor kötelező, ha az épülni kívánt épület, bővitmény fesztávolsága 5, vagy nagyobb mint 5 méter. Egyébként enélkül az illetékes építés-hatósági osztálynak nem is lehetne engedé-lyezni a kivitelezést, erre példát is tudok: egyik ismerősömnél, aki egy másik városban lakik. Ahol én lakom ott viszont eltekintenek ettől... Én részben most emiatt iszom is a levét, hogy sporolni akartam, illetve ebben a tervező is nagyon is hibás mert neki az erre vonatkozó szabályozókat ismernie kell... kéne... Ha pincét akartok épülni, csak tudom ajánlani, hogy alkalmazzátok. Egy 5-10 millás kivitelezésnél az a 40 k forint megéri, ( legalább is az ismerősömtől ennyit kért.) Nekem elméletileg holnap adja oda a szakvélemyényét, mert nekünk a tervünket módosítani kell a pince tekintetében, mivel az törölve lesz a tervből a talajvíz 240 cm-es megjelenése miatt. Nekem ez a szaklvélemény kell, hogy az építési engedély módosítását kérelmezzük, valamint meggyözzük a bankot, hogy adja oda azt a kis pénzt, hogy be tudjuk fejezni a kecót, ha már beleöltünk több mint 1 millkát... Hát röviden ennyi...
Előzmény: NeomatiK (158)
evildoer Creative Commons License 2006.06.20 0 0 161
Üdv!

Nem találtam megfelelőbb topic-ot úgyhogy ide bátorkodom írni.
Van egy garászom a házunk mögött ami idén elkezdett erősen beázni. Nagyobb eső után tiszta víz a belső fal illetve a plafon hátsó fele.
A garázs földbe sűlyeszve van. Tehát adott volt egy felfelé emelkedő udvar, ebbe lett bevésve annó valamikor a nyolcvanas években.
Az igazság hogy nem nagyon értek az ilyesmihez....amit látok illetve nagyjából meg tudok saccolni, hogy 1m föld lehet a garázson (fogalmam nincs alatta hogy nézhet ki).
Szóval tudna valaki segíteni, hogy egyáltalán hogy álljak neki, mit csináljak illetve mennyivel számoljak ha szakemberhez fordulok....vagy éredemes-e magam nekiállni.

Előre is köszi!
Gpeti Creative Commons License 2006.06.12 0 0 160
Sziasztok,

Pinceépítéssel kapcsolatos kérdésem lenne:

Nálunk a csatorna kb 2,5 méter mélyen jön be a vízszintes telekre.
A pincébe lesz egy mosókonyha, a mosógép szennyvízét el kell hát vezetni. A többi szennyvízforrás a felsőbb szinteken lenne.
Kétféle megoldás lehetséges:
- Az egyik szerint a szennyvíz bejön a pincébe a pincefalat alul áttörve, és ott a pince padlója fölött vezetnénk el a mosógép leürítőig egy vékonyabb (32-es vagy 40-es csövet). Az alaprajzi elrendezés miatt kicsit szerencsétlen lenne ez a vízelvezetés, de legalább végig szem előtt van a csó, ha netán dugulás van, akkor megbontható, tisztítható. És a talajpára elleni szigetelés is jól kivitelezhető.
- Másik esetben a pince padlójában vezetném el a csöveket, minden a betonban menne. Egyszer meg lenne szerelve, beöntve és kész. Ha valami nagy gond van vele, akkor bontani kell, viszont nem látszik és nincs útban. Egy helyen felbújna a pincepadlóból, és menne fel a felsőbb szintekre.

A másik kérdés a visszacsapó szelep. Külön felhívták a figyelmemet, hogy amennyiben a föld szintje alatt akarok nyílást, akkor javasolt ennek a beépítése. Ezek milyen szerkezetek? vízszintes vagy függőleges csőszakaszba építhetők-e? Ki gyárt ilyeneket?
CsRob1 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 159
Kb. mennyit tudsz megspórolni, ha nem 1 m mélyre, hanem csak 80 vagy 60 cm-re mész le a teherhordó falaknál? Szerintem a terveződ nem fogja felvállalni, hogy külön számítások nélkül kisebb mélységet írjon elő, mint a külső falaknál. Ha pedig számításoakt végez vagy bevon(sz) egy statikust, akkor az a jelek szerint sok tízezerbe kerül. Kérdés, hogy jársz jobban?
Előzmény: NeomatiK (158)
NeomatiK Creative Commons License 2006.06.12 0 0 158

Én értem magamat :) Viszont az előírásokat kevésbé. Nem hallottam, nem láttam ilyen előírásról, hogy statikust be kell vonni egy engedélyezési tervbe, ettől persze még lehet ilyen. Aki a tervet engedélyezte, ő se kért ilyesmit. Az engedélyezésnél szerintem annyit néznek, hogy megfelel-e az előírásnak. Ha esetleg ebbe a statikai számítások is bele tartoznak, akkor persze azt is meg kell nézni. De a tervezői nyilatkozatban benne van, hogy a terv megfelel az előírásoknak, ágazati szabványoknak stb, ezáltal ez a téma már le is van tudva.

Az építészek zöme kialakult klisék alapján dolgozik, már ami a méretezést illeti. Szóval nincs alapozási terv. Annyi van, hogy 1m mély az alap és 0,5 m széles a teherhordó falak alatt. Ez bizonyára elégséges is.

Abban nem vagyok biztos hogy a közbülső teherhordó falaknál le kellene menni  a fagyhatár alá, hiszen ott nincs fagyveszély - mivel közbülső a fal.

Előzmény: Törölt nick (155)
NeomatiK Creative Commons License 2006.06.12 0 0 157
Szia, küldtem mailt!
Előzmény: Axióma (156)
Axióma Creative Commons License 2006.06.12 0 0 156
Ha irsz a mail-emre adok egy korrekt statikus kontaktot.
Előzmény: NeomatiK (154)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.11 0 0 155

Szia glam slam!

 

Továbbra sem értelek teljesen, bár biztos velem van a baj.

 

Amikor a házat terveztétek, kötelező dolog bevonni egy statikus, aki elkészíti a statikai tervet. Ebbe bele foglaltatik az alapozási terv is. Nálatok nem történt ilyen? Nem fizettetek érte? Akkor meg kutya kötelessége pontosan leírni/lerajzolnia hogy mi merre hány centiméter.

 

Megjegyzés: 80 cm mélyre le kell menni mindenképpen a fagyhatár miatt, akármit is építesz rá. Ez a minimum. A szélessége meg sokmindentől függ.

 

Az én házam alapozását meg tudod nézni a weboldalamon:

 

http://aherhof.fw.hu/Epitkezes/epitkezes.htm

 

Itt megtalálod az alapozási tervem egy részét is.

 

Nálunk a mélység néhány helyen  - vagyis általában 60 cm volt. Ez ellentétes azzal amit mondtam neked. csakhogy nálunk van egy teljes pinceszint, ami be lett marva egy domboldalba. Az alaptest alja nálam így 2-3 méterre van, tehát nincs fagyveszély.

 

Mivel nem vagyok statikus, nem tudom neked megmondani milyen széles sávalap kell, és hogy miként kell vasalni. De vasalni mindenképpen vasaljátok.

 

Az én statikusom piszok drága lenne neked, csak nekem ált. iskolás osztálytársam, így olcsó volt. Ő tervezi ezeknek a monumetális palotáknak, irodaépületeknek az alapjait. Benne van a dologban eléggé.

 

Úgyhogy ne fizesdd ki egyszerűen addig a statikust, amíg nem adja a kezedbe a tervet!!!

 

Attila

 

Előzmény: NeomatiK (154)
NeomatiK Creative Commons License 2006.06.09 0 0 154

Helló!

Én is így gondolom, ahogy Te! Csak már 3 statikusnál jártam összesen, azt mondták, hogy ez nem egy bonyolult épület, kicsik a terhek, nem kell vele részletesen foglalkozni, az egyik azt mondja, hogy csak az építési naplóba hajlanbdó írni, a másik meg hogy a műszakivezető majd tudja hogyan kell stb. ... Úgyhogy már a tököm kivan velük, elhiheted. Én úgy akarom, hogy legyen egy számítások alapján méretezett, ellenőrzött előre(!) kezembe adott statikai terv. Nem értem, hogy miért ilyen nagy kérés ez? Tudsz ajánlani korrekt statikust, aki nem hímez-hámoz? Jöhet emailbe. Ha leírnád a te tapasztalataidat vele az pluszban jó lenne. Köszi szépen.

Előzmény: Törölt nick (153)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.08 0 0 153

kedves glam-slam!

 

Hogy milyen mélyen és hogyan illik alapozni a teherhordó falak alatt, az az alapozási tervben kell hogy szerepeljen, amit a statikus készít.

 

Nem úgy megy, hogy Pista bácsi, mi a tapasztalat???? Mennyire kéne lemenni?

 

Minden ház más és más, függ a ránehezedő nyomástól, és sok egyébtől, nyíróerőktől, stb. erre van a statikus, aki ezt meghatározza.

 

Ehhez minimum a ház komplett terve kell, hogy erre bármit is lehessen mondani....

 

A talaj minősége jó - ez meg eléggé relatív. Mi az hogy jó minőságű talaj??????? Milyen szempontból? Ami az egyik szempontból jó, a másik szempontból esetleg rossz....

 

Tehát célozd meg a statikust/ építészt ezzel a kérdéssel.... És ne sporoljál vele 50ezer forintot....

 

Attila

Előzmény: NeomatiK (150)
rimis5 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 152

 

Szevasztok!

 

A talajvíz sajnos bennünket is utol ért. Szuterénos jellegű családi házunk van, biztos ismeritek, alsó szint 6 lépcsővel visz lejjebb és ugyan azon helyiségek vannak lent mint feljebb.

Igen, ezeket az alsó helyiségeket elöntötte a talajvíz. Mindenünk vízben ázott, a víz a második lépcsőfok tetejéig ért.

 

Van- e valakinek ötlete, tudtok- e valamilyen megoldást a víz befolyásának megakadályozására. Ez már egy kész épület, tehát szigetelés nem jöhet szóba.

Mit lehetne tenni, hogy ezt megakadályozzuk.??

 

Segítsetek!! minden ötlet, javaslat érdekel.

 

rimis

Villmer Creative Commons License 2006.05.19 0 0 151

Köszi !  Átolvastam.  Okosodtam :)

Előzmény: NeomatiK (149)
NeomatiK Creative Commons License 2006.05.18 0 0 150

Sziasztok!

 

Sávalapnál a közbenső teherhordófalaknál - ha a talaj minősége jó - milyen mélyre kell/célszerű lemenni? Itt már nincs fagyhatár veszély, azt mondják, tehát a 80-90-100 cm mélyre lemenni fölösleges. Ti hogy tudjátok, mik a tapasztalatotok?

NeomatiK Creative Commons License 2006.05.18 0 0 149
Szia. A Kerítés építés topikban volt ilyenről szó. Az a helyzet, hogy sajnos itt is célszerű lemenni fagyhatár alá, ha tartós megoldást akarsz.
Előzmény: Villmer (148)
Villmer Creative Commons License 2006.05.18 0 0 148

Kerítésnek mekkora alapot kell készíteni ? Milyen mélyen kell leásni ?

Egy téglalábazatú-oszlopú kovácsoltvas kerítést szeretnénk. De lehet, hogy csak síma betonlábazat lesz. Van-e különbség alapozás szempontjából ?

 

 

Villmer Creative Commons License 2006.05.17 0 0 147

Köszönöm, megnyugtattatok.

A kivitelező is ilyen időket mondot (1-2 nap), de őszintén szólva nekem egy kicsit kevésnek tünt.

Ha minden igaz a héten elkészül az alap (remélem, mert elég magasan van  a talajvíz), és 1,5-2 hónap múlva tető alatt lesz a ház.

CsRob1 Creative Commons License 2006.05.16 0 0 146
Nálunk délelőtt betonozták az alapot, délután már elkezdték rakni a zsaluköveket. A várakozási idő a beton minőségétől is függ.
Előzmény: Villmer (142)
NeomatiK Creative Commons License 2006.05.16 0 0 145
Nekem a kivitelező azt mondta, hogy 2-3 nap után már lehet. A beton teljes kötési ideje állítólag sok sok év, hallottam olyat is, hogy 300 év.
Előzmény: Villmer (142)
NeomatiK Creative Commons License 2006.05.16 0 0 144
Azzal nem szolgálhatok sajnos. Csak hangosan gondolkodtam. Olyan anyagot kéne találni, ami az aljzatbeton alatti nedvesség elleni szigeteléssel jól összedolgozható, valamint jól ragad, vagy ragasztható, hegeszthető a csövekhez.
Előzmény: sylvanus67 (141)
Emi2 Creative Commons License 2006.05.16 0 0 143
Mi másnap raktuk a lábazatot ( 3 sor 30-as zsalukő).
De nem biztos, hogy a tanulmányokba így van előírva...
Előzmény: Villmer (142)
Villmer Creative Commons License 2006.05.16 0 0 142

Sziasztok !

 

Szerintetek mennyi idő után lehet elkezdeni a lábazatot az alapra építeni ? 

Van az alapnak valami meghatározott kötési-száradási ideje ?

Honnan lehet tudni, hogy már jó ?

 

Előre is köszönöm a válaszokat.

sylvanus67 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 141
Na ennél azért konkrétabban kérném!
Előzmény: NeomatiK (140)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!