Keresés

Részletes keresés

Cleaning Cloths Creative Commons License 2022.12.12 0 1 10

Ja és szerinted le fogják bontani Budapest nagykörúti 100-150 éves házait, hasonló korú iskoláit és újabbakat és korszerűbbeket építenek helyette?  Nem is beszélve a templomokról ... Vagy behőszigetelik kívülről őket? :-)

 

 

Előzmény: seymour_ (9)
seymour_ Creative Commons License 2022.12.12 0 2 9

Tudod mi kell ide? Korszerű ingatlanok, az! Ezért nem fognak kifagyni nyugaton, mert lehet, hogy nem lesz annyi energia, de mivel már eddig is gőzerővel reklámozták a passzívházakat és ott pénz is van a korszerű építőanyagokra és szigetelésre, ezért meg sem fogják érezni ezt az "energiaválságot". Persze pánikolni fognak ezerrel (főleg a németek), de az is a show része.

Előzmény: Cleaning Cloths (8)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2022.12.12 0 1 8

Ebben éppen az a jó, hogy nem egy Paks-II költségvetésű dolog.

Kisebb cég, vagy önkormányzat is meg tudja valósítani. 

Sőt még igazából mélyre fúrt kút sem kell nagyon hozzá. 

Egy stirling áramtermelő aggregáthoz szinte elég egy tó, vagy folyó vízének a hidege és a külső levegő melege hőkülönbsége is, hogy működjön.

 

Az en.wiki-ről másolva Az eredeti képaláírás a következő: Stirling motor és indukciós generátor készlet. Ez egy 55 kW-os (elektromos) generátorkészlet kombinált hő- és villamosenergia-alkalmazásokhoz. A ház teljes hossza körülbelül 2,5 méter, és ennek a szerelvénynek a tömege körülbelül 1300 kg. A jobb oldalon az égéstér és a hőcserélő található. A négyhengeres regeneratív Stirling-motor a kombustor mellett helyezkedik el, a swash-plate meghajtóházat eltakarja a ház középső oszlopa. A kép bal oldalán egy 55 kW-os indukciós motor látható, amelyet generátorként és a Stirling-motor indításához használnak. Az indukciós generátor kapocsdoboza alatt (balra haladó fekete kábel) egy elektrolizátor található, amelyet a motor hidrogéngáz-munkafolyadékának feltöltésére használnak. Az elektrolizátortól jobbra egy kis fúvó található, amely az égési levegőt az égőegységbe kényszeríti. A kék tömlők a hűtővizet a hűvös oldali hőcserélőn keresztül keringetik - a hűtővíz tömlőcsatlakozási pontja közvetlenül az indukciós generátor jobb végén található. Az itt látható Stirling-motor/generátor készletet az STM Power Inc. gyártja, és nagy gazdaságok kiegészítő áram- és hőtermelésére, vagy hulladékkás olajokat előállító üzemekre szánják. Ez a motor alkalmas arra is, hogy alacsony hőértékű hulladéklerakó-gázzal vagy bioüzemanyag-emésztőgázzal üzemeljen.

 

Előzmény: seymour_ (5)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.12 0 1 7

Szia! 

Ez is érdekes cikk; csak ferditeni kellene.

 

https://www.dieselduck.info/machine/01%20prime%20movers/2005%20Marine%20use%20of%20Stirling%20Engine.pdf

 

Ami nekem nagyon tetszett -de már kihalt?  A Háztartási gázkazánokra rakható stirlig generátor 

300-1000W tartományban.

 

https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2008/julius-augusztus/1270-a-jovo-kazanja-avagy-hazi-eromu

 

De a piac? vagy vmi más....

Előzmény: Cleaning Cloths (2)
seymour_ Creative Commons License 2022.12.12 -1 1 6

Fogjuk már fel, hogy nem azért nincs energia, mert NINCS, hanem először is azért, mert valamikor nem éri meg kitermelni, illetve a kedves liberális lobbi is nekiment bizonyos energiaforrásoknak, és az egészet átpakolták a ruszkikra, szennyezzék ők szét a saját országukat. Most meg megy a nézés. De nem fog 5 perc alatt a geotermikus erőmű kinőni a földből. Ha pedig megérné csinálni, akkor már lenne. Persze a mostani helyzet változtathat valamennyit a dolgon, de évek kérdése, amíg ezek a cuccok felépülnek.

seymour_ Creative Commons License 2022.12.12 0 1 5

És ki fogja kifizetni és megépíteni? Az EU meg a  Mészáros&Mészáros kft? :DDDDDD

Atis57 Creative Commons License 2022.12.12 0 3 4

Nem akarta ..

  Valamint az  American Stirling Co.  https://www.stirlingengine.com/modern-uses/

 

Előzmény: Atis57 (3)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.12 0 1 3

Szia!

 

A miskolci geotermikus szivattyú állomás Mályiban van  10km hőtávvezeték+a városon belül még +4km. (ha az EU fizeti? )

 

A 800kW-sról nem sokat tudok A tallini hajózási múzeumban pár kép---s kész.

 

Wärtsilä ship engines - is gyárt ilyeneket kereskedelmi hajókba 

Előzmény: Cleaning Cloths (2)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2022.12.12 0 2 2

Hazánkban is van már néhány olajkeresés miatt fúrt és lezárt kút ahol 120-150-170 c fokos gőz tört fel. Eleve persze, hővezetékek miatt nem túl szerencsés helyeken... messze a lakott településektől. Viszont ahogy eddigi ismereteim alapján látom ... talán az még kevés is lenne áramtermelő gőzgenerátorokhoz, mert azok még magasabb hőfokú telített gőzzel működnek igazán jól és hatékonyan. 

 

Átlagosan hazánkban elég lenne tehát olyan 1400-1800 m mély fúrás is, ahol 60-75 c fokos víz termelődne. Van olyan hely jelenleg is, ahol 30-32 fokos vízzel is elboldogulnak középület fűtésileg. Ahhoz meg 700 m körüli mélység is elég. 

 

Jómagam már az 55 KW-osan is elcsodálkoztam és a nem tudtam róla ... a 800kW meg még újabb kellemes meglepetés a tudáshiányomban. Rakhatnál is be róla anyagot ... mert magam is csak annyit tudok, hogy talán tengeralattjárókat és hajókat hajtanak vele. Ez itt már szaktopik és nem kapunk miatta szemrehányást másoktól, hogy esetleg nem jó helyen elemezzük.

 

 

 

Előzmény: Atis57 (1)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.12 0 1 1

Szia!

 

Az a mélyfúrás csak vulkanikus helyen , mert 4000m nél mélyebbet ritkán fúrnak.

S a gőzhőmérséklet/nyomás változása --anyagkiválást ad.  (kb mint a vizkő , de kg/sec méretben )

 

A stirling motorból nagyobbak is vannak tömeggyártásban .

 

800kW ---kb200db .. Svéd haditengerészet.

Előzmény: Cleaning Cloths (-)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2022.12.12 -1 1 0

A nappanel, napelem technológia termelési hiányosságainak a kiegyenlítésérre is alkalmas:

 

Két újabb geotermikus hőkörzet kapcsolódik be a szegedi távfűtőrendszerbe

 

"Európa legnagyobb geotermikus beruházása zajlik jelenleg is Szegeden. A több mint 25 milliárd forintos program befejezése után városunk lesz Reykjavík után a geotermikus energiával legjobban ellátott település a kontinensen. A több mint 27 ezer lakást fűtő szegedi rendszer kilenc, egymással összekötött hőkörzetből, úgynevezett kaszkádból áll: négyet már korábban átadtak és egy éve zajlik a próbaüzemük, most két újabbat – a belvárosit és a Gyöngyvirág utcait – állítják próbaüzembe. A projektzárót csütörtökön tartották a Szetáv Vág utcai központjában.

 

... A termelő kutaktól szigetelt, magasnyomású távvezetékeken szállítják a hőközpontokhoz a 90 foknál melegebb termálvizet, ahol több körben lemezes hőcserélőkön adják át az energiát, majd a visszasajtoló kutakhoz továbbítják a vizet...."

Előzmény: Cleaning Cloths (-)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2022.12.12 0 4 topiknyitó

Néhány száz kis és közepes nagyságú geotermikus erőművel sokkal olcsóbban lenne előállítható hazánkban az áram és lenne egy rakás hulladékhő iskolák, sportcsarnokok, uszodák, üvegházak fűtésére is. Nagyon sok embernek adna munkát. Nem lenne veszélyes, decentralizált lenne, kisebb nemzetbiztonsági kockázattal. Egyedül a nagy mélységű fúrásnak van némi kockázata, de ilyen mennyiségnél az is minimális és eloszlana sokfelé.

 

Ilyen szempontból hazánk területe előnyös elhelyezkedésű. Van is számos város, község, amely már ilyen energiával fűti a közintézményeit és már a lakosság számára is elérhető. Ezen kutakat jellemzően csak olyan  mélyre fúrják, ahonnét csak forró vizet lehet kinyerni.  Ez viszont a gőz, vagy a túlfűtött gőz elvén működő áramtermelő turbinák és generátorok számára nem nagyon használható. Az áramtermelés elsődleges szükségessége szempontjából tehát ez így nem megfelelő módszer. Olyan mélyre való fúrás, ahol már kiegyenlített nagy nyomású gőz keletkezik vagy nehezen kivitelezhető, vagy nincs meg hozzá a megfelelő akarat és elszántság. Mert ez a módszer alkalmas lehetne szén, gáz és atomerőművek kiváltására. Még az is megoldás lehet a csak forróvizes kutaknál, hogy a hőkülönbség elvén működő más alternatív berendezések fejlesztésével oldják meg a hőenergia mozgási energiává való alakítását, amely már így alkalmassá válhat áramtermelő generátorok meghajtására. Megoldható hőszivattyús elven, de akár stirlig-motoros aggregátokkal is. Azokból is van már tömeg-gyártott 55KW-os méret is. Lásd a csatolt képen:

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!