Keresés

Részletes keresés

enrico111 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 295

hello

 igen ikerház , a közös fal dupla 2×25 ös és teherhordó fal.

 Az tervező szeglemezes tetőt javasolt ,

  meg lehet oldani ezt hagyományos tetővel.

  7m-es fagerenda 15×20 méretben nem lenne elég?

  a tetőtér nem lesz beépítve.

 

Előzmény: NeomatiK (294)
NeomatiK Creative Commons License 2008.05.31 0 0 294

Ha jól látom, ez egy ikerház. Nem kell ugyanolyan metódussal építeni a te részedet? Te rakhatsz bele erősítést? Eltérhetsz a tervtől födémgerenda kiosztás terén? Pont a papír hullámjánál van az elválasztó fal, nem látszik jól, gondolom az teherhordó fal.

Szerintem derítsd ki sürgősen, hogy normál fafödémes tetőt vagy szeglemezes tetőt tervezett a tervező! Ha a hagyományos fafödémes tető lenne, akkor erősen csodálkozom, hogy a tervező nem rakott máshova teherhordó falat. Az ikerszomszéddal is meg kéne beszélni, mert egységben kéne kezelni az épüleletet, márcsak a tető kapcsán is! Mert ha te beleteszel erősítést, lehet, hogy nála bajok lesznek és akkor téged vesznek elő, mert eltértél a tervtől. Amíg ezeket nem tisztázzátok, addig ne engedd hogy elkezdjék az építkezést, az ikerszomszéd részét se!

Előzmény: enrico111 (293)
enrico111 Creative Commons License 2008.05.30 0 0 293

 

  Köszi a választ , ez lenne a terv.

Előzmény: NeomatiK (292)
NeomatiK Creative Commons License 2008.05.29 0 0 292

Látatlanban nem lehet mondani pontosat. Tudni kéne a terepviszonyokat is. Mert lehet, hogy elég 2 sor zsalukő, de lehet hogy 4 sor kell.

 

Ami biztos, hogy a teherhordó falak alá kell a sávalap. Minimum 50 cm szélességgel és a fagyhatárig le kell menni (-1m). De mivel azt írod, hogy csak a körítő falak a teherhordófalak, ennek ellenére 1 vagy akár 2 helyen is összekötném a két hosszanti fal alatti sávalapot. Sőt van is erre valami hasonló gyakorlati ökölszabály. Elképzelhető, hogy még egy közbülső hosszanti sávalap is javasolt lenne (bár nem tartom valószínűnek). És természetesen majd a vasbetonkoszorúval is összekötném a falak fölött a külső koszorút, szóval emiatt tehetnél belülre is teherhordó falat. A 7,3m fesztávhoz való gerenda egyébként is ultrabrutál főleg ha a keresztmetszetet is növelni kell emiatt, ez anyagiakban is erősen éreztetné hatását.

Ha tisztázottak a terepviszonyok, a talajszerkezet a és az épüleből adódó terhelések, akkor abból számítható vagy gyakorlati úton meghatározható az alap szerkezeti felépítése és mérete. Ebből már meghatározható a beton, betonacél mennyisége.

 

Én a helyedben - ahogy írtam - 2 helyen betennék a 7,3-as oldallal párhuzamosan tartófalat, ez alá sávalapot is természetesen. Felül erre is koszorút nyomatni. Így már nem a 7,3m-es falközre kell gerendát venni, hanem a 3 részre osztott 13,71m-es falközre, ami pl. 3*4,57 m. Ehhez persze ismerni kell az alaprajzot, hogy tulajdonképpen hova is lehetne a közbülső teherhordó falakat rakni. Így a fafödémed olcsóbb lenne, viszont többe kerülne a fal és sávalap+koszorú. A véegösszeget tekintve talán nem is lenne drágább ez az erősítés. Viszont sokkal de sokkal masszívabb lenne az épületed.

 

Szeglemezes tetővel viszont meg lehet csinálni ezt a fesztávot, és akkor elképzelhető, hogy nem kellenek a közbülső  teherhordó falak.

 

Mindent egybevetve, beszéld meg a tervezővel és/vagy statikussal, hiszen úgy is kell terv. De ha már kitaláltad, hogy melyikkel szimpatizálsz, akkor még tudok/tudunk javasolni ezt-azt és a meg nem válaszolt kérdeseidre válaszolni. Amint látod, a tetőtől visszafelé kalkulálva érdemes a házat megtervezni. 

 

A rétegrend alulról

 

- lábazat között földfeltöltés és tömörítés

- sóderágy 10cm

- vasbeton lemez (sok helyen nem raknak vasbeton lemezt)

- talajnedvesség elleni szigetelés

(-párazáró fólia)

- padló hőszigetelés

- párazáró fólia

- aljzatbeton

- padlóburkolat

 

Előzmény: enrico111 (291)
enrico111 Creative Commons License 2008.05.28 0 0 291

 

  sziasztok

 

  alapozás előtt állok , nem én csinálom de szeretnék tisztában lenni pár

  dologgal ( nem akarom hogy átverjenek).

  Az alap 97,3 m2 .  7,3m × 13,71m , fő fal csak a kerületen van , bent csak  válaszfalak , pince nem lesz, födém fából .

  Kérdéseim:

   -kb. mennyi és milyen  vas kell

   - kb. mennyi és milyen beton kell

   - lábazat miből és mennyi kell

   - esetleg egy réteg rendet ha vki leírna

   - szigetelés

 

  előre is köszi minden válszt

  

 

 

 

 

 

Fabrik Creative Commons License 2008.05.26 0 0 290
Légyszi olvasd el mégegyszer a 283-as és a 285-ös hozzászólásomat!

Igen, ki kell ékelni, de nem terhelhető, azaz nem lehet összefalazni. Az ékelés megoldható PUR habozással is.

Ha meg a padlóbetont összetöri a válaszfal, akkor abból a házból ki kell költözni azon nyomban. Egy normálisan méretezett és vasalt betonnak el kell bírnia a válaszfalat. A válaszfal nem egy ponton terhel, hanem egy adott ponton csak a felette lévő 2,6-3 méter csíkot kell elviselnie.

Ez olyan, mintha egy alápincézett háznál a földszinti lakótérben ugyanott kellene a válaszfalaknak lenni, mint lent a pincében (pl. a garázs felett is).

A bedőlést egy kiékelt falnál annál is inkább nem értem, mert normális helyeken 2 soronként dróttal erősítik.
Előzmény: mzm (289)
mzm Creative Commons License 2008.05.26 0 0 289
Bocs, benéztem ide, és hadd javítsalak ki:
a válaszfal alá igenis kell alap (még ha ytongból készül, akkor is tekintélyes súlya van, égetett téglából, áruból meg pláne...), és igenis érintkeznie kell a födémmel, mégpedig nem is akárhogy: ki kell ékelni a födémhez, ugyanis másképp igen instabil.
Hidd el, láttam már olyan válaszfalat, mai kidőlt attól, hogy nekidőlt valaki - és olyat is, ami a padlóbetont törte össze, mert azt gondolták, nem kell alá alap... Az se volt egy szép látvány...
A válaszfal építése nem gyerekjáték, érteni kell hozzá - és ha hibásan van kivitelezve, komoly károkat okozhat. A legkevesebb az, hogy az ajtók elcsavarodnak, vagy a mennyezet és a fal találkozásánál repedések keletkeznek...
még egyszer bocs, hogy közbepofáztam.
Üdv
mzm

Előzmény: Fabrik (285)
luki323f Creative Commons License 2008.05.26 0 0 288
Építész: alap C10 vasalás nélkül, monolit vasbeton lábazat C16 vasalva
Femü: alap C12 vasalva, zsalukő vasalva.
Főnököm építészmérnök, ő is mást mond....
Előzmény: memorix (287)
memorix Creative Commons License 2008.05.26 0 0 287
Az "ideális" mindenkinek más...kinek mik a szempontjai....amúgy hol van az építészed és a felelős műszakvezetőd?
Előzmény: luki323f (286)
luki323f Creative Commons License 2008.05.26 0 0 286
Elakadtam az alapozásnál. Adott a telek, van rajta egy 6*10 m-es meglévő alap, rajta kb 25 cm-es lábazat. Ehhez kellene hozzáilleszteni a lakás alapját. A ház úgy lett tervezve, hogy a meglévő alap fogja a garázs és kazánház alapját képezni. A mellékelt képen ez látható. Kérdés az, hogy az új alapot hogyan lenne a legjobb elkészíteni?

1. alapozás C10 betonnal a meglévő lábazat magasságáig vasalva + 2 sor zsalukő vasalva
2. alap C10 beton vasalás nélkül a meglévő lábazat tetejéig, majd monolit vasbeton lábazat C16 betonnal

A meglévő alaphoz az újat ferdén behelyezett betonvasakkal kötném be.

Egyes vélemények szerint az alapba minél lentebb, mások szerint középre kell tenni a vasalást. Megint mások szerint csak a lábazat vasalása ér valamit, persze nem zsalukőből. Most akkor mi lenne az ideális megoldás?????
Fabrik Creative Commons License 2008.03.28 0 0 285
SZia!

Igen, az ékelés OK, én a "amit valamivel (pl. PUR hab) kitöltenek" technológiát írtam. A lényag, hogy ne legyen terhelve.

Minthogy az alap be van vasalva, ha az elég jó, akkor nem kell alá vas, de ha tesznek az sosem árt.

Én is csak amatőr vagyok, most építkezem, csak api kapcsolatban idegesítem a kérdéseimmel a tervezőt, a statikust meg a felelős műszaki vezetőmet. Nekem a célom egy jó ház építése és így ott vagyok, ahol csak lehet :)
Előzmény: Dínó (284)
Dínó Creative Commons License 2008.03.27 0 0 284
"A válaszfalak alá nem kell sávalap, ha nem teherhordók. Ilyenkor majd a fal nem is érintkezik a betonnal, hanem a fal és a födém között lesz pár centi rés, amit valamivel (pl. PUR hab) kitöltenek."

A szerelőbetonba azért van aki rak két szál betonvasat a válaszfalak alá. A válaszfalnak meg bizony érintkeznie kell a födémmel, ugyanis ki szokás ékelni a tetejét...
(de én csak egy építkező amatőr vagyok, nem pedig szaki)
Előzmény: Fabrik (283)
Fabrik Creative Commons License 2008.03.27 0 0 283
A válaszfalak alá nem kell sávalap, ha nem teherhordók. Ilyenkor majd a fal nem is érintkezik a betonnal, hanem a fal és a födém között lesz pár centi rés, amit valamivel (pl. PUR hab) kitöltenek.

Hogy mennyibe kerül?
Milyen falazat lesz fölötte?
Mennyi vas kell bele (ez a fentiből jön, meg esetleg a föld minőségétől)
Milyen mély lesz?
Milyen széles kell?
Milyen födém lesz?

A cement mennyisége attól függ, milyen betont ír elő a tervező vagy statikus (ha van). Nekem kb. 70 méter a sávalapom, néhol 1 méter széles, néhol 60 cm, a mélysége 60 cm.
A vas nekem kb 50 szál 8-as és 50 szál 12-es, a beton 36 m3.
Előzmény: trofimov (282)
trofimov Creative Commons License 2008.03.27 0 0 282

Sziasztok!

 

A ház alapterülete nettó 188 m2 (földszintes, dupla garázzsal)

 

Eléggé tagolt a ház alaprajza, így kb. 75 m lesz a főfalak hossza.

 

A szobákat elválasztó falak alá kell-e alap+lábazat?

 

ill. a 75 fm alap+lábazat + szerelőbeton az kb. mennyibe fog kerülni?

 

+ mennyi beton és sóder kell 1 m3 betonhoz?

 

előre is köszönöm!

 

 

ArGa Creative Commons License 2008.03.26 0 0 281
Köszi!Nagyon korrekt válasz!
Előzmény: NeomatiK (280)
NeomatiK Creative Commons License 2008.03.26 0 0 280
Szia! Bizony nem jó az alján a háló! Lehet kapni ilyen célra műanyag távtartó elemeket. Gyakoribb, hogy követ vagy tégladarabot, vagy zsalukő törmeléket raknak (vagy ilyesmiket ami éppen kéznél van) az acélháló és a sóder kőzé (én is így csináltam). Keresztmetszetben nézve állítólag az alsó 1/3-ban kell lenni a hálónak. Az a lényeg, hogy az alsó húzott övben legyen a háló. A te esetedben ha 10cm vastag lesz a beton, akkor alulról számítva 10/3= 3,33cm-nél vagy alatta. Persze ezt nem lehet tuti pontosan megcsinálni. Ha berakod 2-3cm-re, az jó. 3cm vastag a zsalukő fala. Annyi ilyen "távtartót" tegyél be, hogy az acélhálót megtartsa, azaz ne lógjón le a sóderig a két alátámasztás között. Betonozáskor úgyis letapossák, utána ha lemásztak róla, azért majdnem vagy teljesen visszaáll vízszintesre.
Előzmény: ArGa (278)
NeomatiK Creative Commons License 2008.03.26 0 0 279
Szia! Ha a pince kisebb területű, mint a teherhordó falak által bezárt terület, azaz kb úgy mintha egy aknát ásnál a garázsba, akkor talán nem lehetetlen. Én nem eröltetném :)
Előzmény: AzHofi (277)
ArGa Creative Commons License 2008.03.26 0 0 278

Sziasztok!

 

Azt nem tudjátok-é véletlenül, hogy hogyan kell a betonhálót a zuzalék tetejére tenni?

Konkrétabban:Készen a sávalap, készen a koszorú, döngölt föld, majd zuzalék.Ennek a tetejére fektettük a betonhálót, összedrótozva, hogy ne mozduljon el.

Igen ám de az jutott eszembe, hogy így a beton nem "öleli" majd körbe a hálót, mivel az a zuzalékon fekszik fel.

Fel kell emelni?Ha igen mivel és mennyire? 8-10cm körüli beton lesz a tetején...

 

SOS!

 

ArGa

AzHofi Creative Commons License 2008.03.21 0 0 277
Szervusztok pajtikáim

nem olvastam még vissza, elég volna csak egy igen/nem is, meg hogy volt-e előzőleg téma, utózólag ház alá pincét ásni létezik-e, érdemes-e, mennyibe kerül-e, ki csinál ilyet-e , Balatonföldvár környékén-e?
NeomatiK Creative Commons License 2008.03.19 0 0 276

Igen, így jó egy kis kiegészítéssel. Keressél csomóponti (metszeti) rajzokat a neten, azokon jól látszik, hogy hol mi van.

 

A kiegészítés:

zúzott követ nem tudom, hogy szoktak-e az az árok aljába rakni. Hallottam már ilyesmiről de sóderes verzióban. Szerintem 50 esetből csak 1-be raknak. Szerintem nem árt, de feleslegesnek érzem. Beszéld meg az építésszeddel, hátha van valami nyomós oka.

C10 helyett lehet C12, kb 300-500 Ft a különbség m3-enként. Vasalni se feltételenül muszáj a sávalap felső részét. A talajtól függ, és attól is hogy hány sor vasalással ellátott zsalukő lesz fölötte. Erről is az építészt, statikust kéne megkérdezned.

A többi stimmel. Arra majd ügyelj, hogy a zsalukő kibetonozáskor ne legyen teljes magasságáig kibetonozva, hogy majd a "szerelőbeton" bele tudjon kapni. És a zsalukő mellett se árt ha a sóderfeltöltésnél van ott egy kis rézsű.

Zsalukőbe és a vasalt szerelőbetonba C16-as beton kéne, nálam legalábbis ilyen van.

 

 

 

 

Előzmény: trofimov (275)
trofimov Creative Commons License 2008.03.19 0 0 275

köszi!

 

az a gond, hogy nagyon nem értek ehhez.

 

szóval az én olvasatomban:

 

kiássuk az alapot a leendő falak alatt, ami 1 méter mély, és 0,5 méter széles.

ennek az aljára zúzott követ dobunk, aztán kiöntjük betonnal (c10 jó?), a tetejébe betonvasat helyezünk... (ugye?)

 

ez a talajszintig ér.  rátesszük a lábazatot, amikor az alap megszilárdult.

itt sem lesz zsalu, hanem zsalukó, amit betonvassal az adott helyeken ellátunk.

 

na itt jön a padló. a lábazat tetejéig feltöltjük sóderral, és utána a lábazatra vb. hálót teszünk, amit kiöntünk betonnal.

 

 

 

Előzmény: NeomatiK (273)
NeomatiK Creative Commons License 2008.03.17 0 0 274
Akkor keresd meg a statikusodat. Szerintem erősen méretfüggő.
Előzmény: r0li (271)
NeomatiK Creative Commons License 2008.03.17 0 0 273

80-100cm a fagyhatár( ha jól tudom újabban 80 centire veszik), eszerint kell a mélység.

A talaj tulajdonságaitól és az építménytől függ a szélesség. 0,5-0,6m szok' lenni.

 

Ezt a lábazatba kiönteni dolgot nem értem. Manapság inkább a vasbeton lemezt alkalmazzák (persze nem mindenhol), az pedig a lábazaton ül, valamint a lábazati falak között pedig sóder feltöltésen, szóval ez a ház teljes alapterületén lévő acélhálókkal vasalt 10-15 cm magas beton réteg. Az acél hálót a beton alsó harmadba illik tenni, a húzott övbe. Nem árt, ha a lábazati függőleges betonacélok kapcsolódnak hozzá.

Amúgy a tervező mit mondott? :) Talán rá kéne hallgatni, mert én bármit mondhatok :))

 

Szerintem télre nem kell takarás. Hacsak nem fogod felsózni :)

Előzmény: trofimov (272)
trofimov Creative Commons License 2008.03.17 0 0 272

sziasztok!

 

kérdésem lenne:

 

a fal pth 44-ből lesz, a garázsé b30.

 

ezek alá milyen széles alapgödröt kell ásni? (gondolom 1 m mély elég)

 

ugye elkészül az alap, lábazat, és a szerelőbeton. a szerelőbetonnak kell-e némi "gödör", v. azt a lábazatba elég kiönteni?

 

+ idén úgy néz ki, hogy csak alapoznánk (még nincs engedély..., ezért a falazásról már lemondtunk), ha kész az alap+lábazat+szerelőbeton, akkor arra kell-e valamilyen takarás tél idejére?

 

egyébként azt mondják, hogy nem baj ha áll egy kicsit.

 

 

 

 

r0li Creative Commons License 2008.03.12 0 0 271

Sziasztok

 

szeretnék egy ciszternát építeni vasalt zslukő falakkal, de az adottságok miatt a ház mellett tudnám megcsinálni. A ciszterna alja mélyebben lenne, mint a ház alaptestjének alsó síkja. ha olyan mélyre ások, esetleg okozhat-e statikai problémát. Igaz a statikus annó 16-os koszorút kért bele 8 szál vassal, amit meg  is kapott. Az alap 60 cm széles.

r0li Creative Commons License 2008.02.14 0 0 270
Köszönöm a gyors válaszod, ez a kavics dolog eszembe se jutott volna, bár nagyon logikus.
Előzmény: kentaura (269)
kentaura Creative Commons License 2008.02.14 0 0 269
Esetleg terasznál meg tudod csinálni, hogy leviszed a vasalt alapgerendát -40-ig és alá raksz még 25 cm kavicsot, akkor nem tudja felnyomni a jég, no meg el kell vinni az esővizet a ház mellől.
Előzmény: r0li (268)
r0li Creative Commons License 2008.02.13 0 0 268

Köszi:

Akkor a terasz alapját is le kell ásni 80 cm-ig, Ez be is lesz kötve 16-os vasakkal a ház alapjába+kap egy 12 es koszurút is.

Előzmény: kentaura (267)
kentaura Creative Commons License 2008.02.10 0 0 267
Alapvetően a fagyhatárig, illetve a teherhordó talajig kell levinni, tehát minimum 80 cm
Előzmény: r0li (265)
r0li Creative Commons License 2008.02.10 0 0 266

zslukő=zsalukő

mélsebbre=mélyebbre

Előzmény: r0li (265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!