Keresés

Részletes keresés

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.16 0 0 7934

Tamashoho egy felettébb érdekes figura. És most nem csupán - csak amiatt, mert (amint az specialist kollégánk szavaiból ismert) ő is mongol és emellett Tamawashi sógora, de már az Aki Basho alkalmával meglehetett volna minden esélye a Makuchi-ba feljutásra, csak éppen valami katasztrofálisat alkotott

ott, ami nálam valami, olyasmire utalt, hogy némi problémákkal köszdhetett éppen annak idején. Most

nem lesz ilyen kikövezett ótja felfelé, J7w rangból, de az Aki Basho-n történzrl tanubizonysága szerint, Ichiyamamotonak éppen ugyanerről a helyről sikerült ez, igaz, ehhez 13 - 2 Kachi koshi és Juryo Yusho szülségeltetett.

Előzmény: ggabor1012 (7932)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.16 0 0 7933

Ahogy a problémát feldobtam, abból - bár nem következik szükségképpen, de - kiolvasható, hogy - egy

ilyen figurával Asanoyama éppen a 6 leg-húzósabb ellenfeleit iktatja ki az előtte álló feladatsorból, még

ha-egyszer az is az ár, hogy ezeket a meccseket vesztesként fogják a számláján elszámolni. Vagyis ezen

a 6-7napon úgymond rápihen. Az utána következő 8-9 napon frissen, pihenten áll ki a számára kecésbé problémás ellenfelekkel szemben. Ám, hogy ne legyek félreérthető, azzal kezdtem az egész probléma - , felvetést, hogy - idézzem : "Asanoyama - t egyáltalábann nem ilyennek ismerem", ez csupán-csak egy elméleti eszmefuttatás volt. Végül is mások esetében is előfordult már ilyesmi, még-ha egyszer nem is ugyanilyn formában, azaz csk egy - két nap erejéig és nem feltétlenül közvetlen a torna leg - elején.

Előzmény: ggabor1012 (7931)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.16 0 0 7932

Mai kis érdekesség a Juryo-ból: az a Tamashoho, aki anno Ochiai egyik ritka Juryo-beli vereségének volt "oka", most megverte Onosato-t is. Ettől függetlenül vélhetően Onosato rövidesen ugyancsak fellép majd az első osztályba, míg Tamashoho-nál ez kérdéses (már szerintem előbb-utóbb azért ő is felkerül, még ha nem is olyan korszakalkotó egyéniség, mint azok, akiket legyőzött).

ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.16 0 0 7931

Én ebben csak azt nem értem, mi is lenne az a "jogosulatlan előny"? Mert a le nem játszott mérkőzéseiért ott a garantált mínusz, azaz ha még az x-dik napon visszatérve már nem az erősebbekkel is kell csatáznia - nyerni ezen nem nyerhet semmit.

Előzmény: dave_dömper (7930)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.16 0 0 7930

Értem. Csak arra gondoltam, hogy, amennyiben Asanoyama az 1. naptól kezdve folyamatosan résztvett volna a tornán, eddig az alábbi ellenfelekkel szembeni összecsapásokon lenne túl - sorrend szerint :

 

1. nap (nov. 12. vasárnap)    : Kirihisma,

2. nap (nov. 13. hétfő)          : Hoshoryu,

3. nap (nov. 14. kedd)          : Takakeisho,

4. nap (nov. 15. szerda)       : Daieisho,

 5. nap (nov. 16. csütörtök) : Wakamotoharu,

 

Holnap (nov. 17. péntek(     :

(6. nap (nov. 17. péntek)     : Kotonowaka,)

 

Asanoyama (M1e) távollétében a rangsor szerint utána következő Ura (M1w) pontosan ezeket a meccseit játszotta le, még a sorrend is stimmelt. Most csak annyit feltételezek, hogy Asanoyama még holnap sem

tér vissza és így az eredeti sorrend szerinti, Kotonowaka sem neki, hanem Ura - nak jut. Ám, ha mondjuk szombaton Asanoyama már visszatér, úgy, abban az esetben a távolléte miatt kialakult sorrendnek meg-felelően Abi-val fog kezdeni, vagy esetleg a számára eredetileg kijelölt sorrend szerint következnek majd

az ellenfelei vagyis Kirishima - val kezdhet és azután szép sorban jöhetnek a többiek ? Csak amiatt, hogy semmiképpen sem juthatna az átmeneti távollét következtében semmilyen jogosulatlan előnyhöz .ezzel.

És ebben a kissé nyakatekert okfejtésben az is benne van, hogy Asanoyama (lehetőség szerint) minden-képpen hajtani fog legalább egy minimális Kachi koshi eléréséért. Ehhez pedig 8 győztes meccs kell neki.

 

specialist Creative Commons License 2023.11.16 0 0 7929

Ezzel a “taktikával” csak a saját esélyeit csökkentené, ezért nem sok értelme van szerintem. A kihagyott meccs automatikusan vereséget jelent, míg ha kiállna, lenne esélye nyerni.

Előzmény: dave_dömper (7928)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.15 0 0 7928

"Asanoyama kyujo… az ok: korábbi edzésen sérült vádli, amely sehogy sem akar gyógyulni. Tervei  

 szerint szeretne a basho egy későbbi szakaszában csatlakozni."

 

Ehhez lenne egy kérdésem ?

 

Bár Asanoyama-t egyáltalában nem olyan oldaláról ismertem meg eddigi pályafutása során, hogy kitérni szándékozna "húzósabb" összecsapások elől, de mégis ezzel kapcsolatos a problémám. Eddig 4 meccset hagyott ki és mivel a sorsolásnak van egy bizonyos, jól megfigyelhető "táncrendje", az előtte rangsorolt Hokutofuj (Ky), illetve az utána soronkövetkező Ura (M1w) eddigi meccseit nézve, neki eddig minimum

két Ozeki (Kirishima és Hoshoryu, illetve mindhárom Sekiwake, Daieisho, Wakamotoharu és Kotonowaka

jutna, hogyha, (amennyiben) a torna elejétől résztvett volna a küzdelemben. Ha most, az 5. napon térne vissza és a "táncrendje" szerint, a soronkövetkez két meccse, úgy Abi és Hokutofuji jöne tehnát szemne, Vagyis - mondhatni - a legütősebb meccsét Takakeish) ezáltal akár ki is hagyhatta volna.

A kérdés az, hogy ez valóban így van - e, avagy erre, az ilyen esetre is létezik - e valami, a megszokottól

eltérő megoldása a napi sorsolást készítőknek ?

Előzmény: specialist (7918)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.13 0 0 7927

Érdekesség a mai (2. napra), hogy mind Gonoyama, mind Kirishima az ellenfele taktikájával ment bele a küzdelembe - előbbinek egy döntetlen első felvonás után nem sikerült győznie, de Kiri Abi ismert (és nagyjából egyetlen) módszerét még gyorsabban, jobban csinálta, mint ellenfele és biztosan nyert.

Számomra még érdekes volt látni Hokuseiho győzelmét: (önmagához képest) egész gyors kezdés után stabilan, biztosan nyert és valahogy most számomra úgy tűnik, kezd kiforrottabb lenni - persze kérdés, meddig lesz ez elég.

Takakeishot viszont nem igazán látom stabilnak: igaz, hogy kétszer nyert, de mindkét meccsében benne volt a betli lehetősége is - ilyen formában nagy mázli kell ahhoz, hogy 14-15 győzelemmel hozza a yushot a végén (és hát ő ugye másra nem is hajthat, csak erre).

Atamifuji viszont minden tape-től eltekintve továbbra is erősnek néz ki: igaz, hogy Mitakeumi már sokadik borzalmas bashoját csinálja, de azért őt így, erőből kinyomni akkor sem semmi dolog.

Shonnanumi is tetszett eddig, míg Gonoyama, Ura és Kinbozan véleményem szerint megint elért egy olyan szintre, ahonnan nagyon nehéz lesz feljebb lépniük, mert egyszerűen túl sok, túl erős ellenféllel kell megküzdeniük.

ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.13 0 0 7926

"Kis színes" kategória: volt már szó róla, hogy a "hústorony" szumósok gyakran kimondottan szépnek néznek ki a japán (és nem csak japán) rajongók szemében. Nos, alábbi cikk bizonyítja, hogy tényleg vannak szép szumósok - még ha a cikkben nem is Chiyomaru a főszereplő :)
https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/szonyegen-es-agyagon-ir-sporttortenelmet-elekes-eniko-a-szumo-elso-magyar-noi-vilagbajnoka-2987513?utm_medium=Social&utm_campaign=magyarnemzet&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2ard_xX6XhKm2P_KHw_GYXoAsp3jsrz1UXx06ZFgTN7V4S9gOiA2cFuhY#Echobox=1699438304

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.12 0 0 7925

A mai nyitónap Ms - összefoglalőjának tanusága szerint, Wakatakakage még korántsem tekinthető teljesértékűnek és a látvány szerint még valamely sülyfelesleg is nehezítheti a dolgát. A jó 20 - 25

kilóval testesebb és jóval fiatalabb, robbanékony Kayo ma egész egyszerűen kisodorta őt a ringből.

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.12 0 0 7924

Úgy látszik, hogy nem zúk jó ómen valakit biztatni és remélni, hogy jó teljesítménnyel visszakerülhet a legmagasabb osztályba. Wakatakakage a mai nyitónapom okuridashi - vereséggel kezdett egy 24 éves

fiatal, Kayo - val szemben, aki az Aki Basho-n még Ms 23 rangban versenyezve 6 - 1 kk (Ms D - vel) zárt.

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.10 0 0 7923

"Kise heya tréning (valószínűleg már Fukuokában) Urával és vendégekkel,"

 

Ura, a pályafitása során második alkalommal került most olyan rangba (M1w), amelyben kézzelfogható közelségbne kerülhet egy jó eredménnyel a Sanyaku-ba felkerüléshez. Első alkalommal, a 2022. Haru

Basho - n, egyszer - már járt ebben a magasságban, de akkor nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel.

Akkor 4 - 11 make koshi végzett és alaposab (5 emelettel) visszaesett. Vajon most dikerülhet - e neki ?

Előzmény: specialist (7921)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.10 0 0 7922

Nyilván Waka elszántságával nem lesz gond, ahogy talán a technikai tudását és erejét sem vesztette el teljesen - így nyilván a harmadosztályban (de még a Juryoban is) dominálnia kell. Ezzel együtt még az alacsonyabb osztályokon is néha be-beesik egy véletlen hiba és meccsvesztés - így volt ez Asanoyama visszatérése során is.

Remélem sikeresen regenerálódott és jó ideig nem hátráltatja őt semmilyen testi nyűg - akkor relatív gyorsan megint ott lehet a Sanyaku kapujában.

Előzmény: dave_dömper (7920)
specialist Creative Commons License 2023.11.10 0 1 7921

Kise heya tréning (valószínűleg már Fukuokában) Urával és vendégekkel, pl Wakatakakage (Araisho heya)

https://www.youtube.com/watch?v=HwyDKpKXHxU

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.10 0 0 7920

Ismerve a habitusát - hozzáállását, szinte biztosra veszem, hogy mindent meg fog tenni a 7 - 0 Ms Yusho elnyeréséért, már csak amiatt is, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszajusson a Makuchi-osztályba. Őszintén szólva meg lennék lepve, ha ez a Makushita-ban nem sikerülne neki. A Juryoban már korántsem

lesz annyire egyszerű dolga. Ott, még hasonló motiváltság és a lehető legtöbb kihozatala mellett is teljes erőbedobás és legalább 2 torna jó-kiváló eredményére lesz szüksége ahhoz. hogy legrövidebb időn belül

a megérdemelt helyére kerülhessen vissza.

Előzmény: specialist (7919)
specialist Creative Commons License 2023.11.10 0 1 7919

hogy legyen valami jó hír is, Wakatakakage visszatér, Makushita6-ban kezdi meg a Kyushu bashót, szóval egy 7-0-val (esetleg jóindulattal és szerencsés körülményekkel) egy 6-1-gyel már visszatérhet a Juryoba.

specialist Creative Commons License 2023.11.10 0 1 7918

Asanoyama kyujo… az ok: korábbi edzésen sérült vádli, amely sehogy sem akar gyógyulni. Tervei szerint szeretne a basho egy későbbi szakaszában csatlakozni.

asolyom Creative Commons License 2023.11.09 0 0 7917

Nagyon intai "szaga" van a dolognak.

Előzmény: ggabor1012 (7916)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.09 0 0 7916

Nyertél, Teru nem indul. Mondjuk nem tudom, milyenek voltak erre a várható eseményre az oddsok :)

Előzmény: specialist (7914)
RTpapa Creative Commons License 2023.11.08 0 0 7915

Szomorúan olvastam a sorokat  Ichinojo-ról.  Úgy tűnik, semmihez sem ért, nincs jövőképe, és a fittsége is oda. Japán mesterével nem jó a kapcsolata.

Hajvágási ceremónia? Mit gondol, a támogatók miért és meddig fognak rajongani érte? Amig kitart a pénze? A régi dicsőségére senki se lesz kiváncsi.

 

 

Előzmény: specialist (7913)
specialist Creative Commons License 2023.11.08 0 1 7914

holnap fogják bejelenteni, hogy Terunofuji indul-e a Kyushu bashon. mivel nem igazán edzett eddig, én nagyobb összegben mernék fogadni, hogy ismét yokozuna mentes bashot fogunk látni.

 

Takakeisho ismét a yokozuna címért megy a tornán és az eddig olvasottak szerint jól is alalkult a felkészülése, de a tegnapelőtti hírek szerint megint kiújult a nyaksérülése a legutóbbi edzésen, ezért sanszos, hogy a jól ismert Takakeisho forgatókönyv lép életbe:

yusho->yokozuna run->kyujo-> kadoban

 

a hírek szerint Kirishima nagyon kemény és eredményes felkészülésen van túl, meglátjuk mire lesz elég. a harmadik ozekiről egyelőre semmi hírt nem találtam.

 

specialist Creative Commons License 2023.11.08 0 1 7913

Basho előtt egy kis olvasnivaló.

Náhány napja a Nippon Sport egy elég hosszú interjút készített Ichinojoval, aki mint tudjátok teljesen szakított a sumoval. íme egy rövidebb összefoglaló:

 

Nem bántam meg a visszavonulást. "Pont előtte nyertem yushot, igaz? Szóval nem bántam meg. Remélem, hogy nők is lesznek majd, akik levágják a hajamat. Még nem tudom, ki fogja elvégezni a végső vágást (általában az oyakata végzi). Alkohol? Mindenki túl sokat iszik, amikor egyszer-egyszer társaságban van. Engem még egy hetilapban is "alkoholistának" bélyegeztek. De szeretném, ha a rajongóim maguk ítélnék meg. Mi az igazság? Most is iszom néha a barátaimmal, de nem iszunk túl sokat. Japánban fogok maradni és egy új életet fogok élni, úgyhogy remélem, hogy továbbra is támogatni fogtok." A visszavonulási sajtótájékoztató végén az oyakata és Ichinojo hátat fordítottak, és különböző irányban távoztak,amit a viszály jelének tekintettek. Közvetlenül az ajtón való kisétálás után azt mondta, hogy "nem volt különösebb beszélgetése" mentorával.  Minato Oyakata szerint Ichinojo aktív pályafutásának vége óta csak az ügyvédeiken keresztül tartják egymással a kapcsolatot. Még most sincs közvetlen kommunikáció, és a kapcsolat kettejük között továbbra is távolságtartó Ichinojo azonban nem említette a mesterével való viszályt. "A sumo nevelt fel engem. A sumo kemény, erős és kedves emberré tesz. Azért vagyok ma ott, ahol vagyok, mert a szumón keresztül sokat tanultam.

Még mindig szeretem a szumót." Amikor az Oyakata és felesége iránti érzéseiről kérdezték, azt mondta: ``Igaz, hogy gondoskodtak rólam, és soha nem fogom elfelejteni a hála érzését.". Most már van egy új célom az életben, a hajvágási ceremónia" és úgy mosolygott, mintha egy súlyt emeltek volna le a mellkasáról.

 

Jelenleg egyedül él egy bérelt lakásban a fővárosban. " Már nincs tsukebitóm. Mivel nincs jogosítványom, a társaim visznek el a támogatóim üdvözlésére. Alapvetően minden alapvető szükségletemről magam gondoskodom. Egy 3LDK-s lakásban élek. Azonban még mindig rengeteg ki nem pakolt csomagom van. Akeni, keshomawashi... Az egyik szobám tele van csomagokkal. A WC is kicsi (nevet). De jó móka. A takarítást és a mosást én magam végzem, de korábban a heyában csináltam, így nincs semmi gondom. Amikor "beindul" a kedvem, akkor mindent egyszerre csinálok. Bár eltart egy ideig, amíg bekapcsol... Egyszer szeretnék jogosítványt szerezni.'' A súlyával kapcsolatban: "Nem hiszem, hogy változott volna.'' Nincs a közelben olyan mérleg, amely 200 kg feletti súlyt tud mérni, így nem tudom pontosan, hány kiló vagyok most. Egyáltalán nem diétáztam. Az étvágyam ugyanolyan, mint amikor aktív voltam. Viszont nem edzettem annyit, mint amikor aktív voltam, így a testem talán veszített a feszültségéből, és kisebbnek tűnhetek.

Mielőtt Japánba jött tanulni, a húgára és az öccsére főzött. A sumóban Makushita 15 rangban debütált, és három basho után előléptették Juryoba. Mivel juniorként nem volt tapasztalatom a chanko készítésében, azt mondtam többieknek, hogy nem tudok chankót csinálni''

Jelenleg azonban inkább chankó stílusú'' hot pot ételeket főzök. Sok mongol ételt készítek, de bonitópelyhet és különböző zöldségeket teszek egy fazékba, és a húst úgy eszem, mint a shabu-shabu-t. A zöldségeket magam vágom fel. Van egy szupermarket a közelben, így magam veszem meg őket. Néha elmegyek támogatókkal enni, de otthon magam főzök. Szeretek főzni. Naponta kétszer eszem, ebédet és vacsorát, ahogy az aktív koromban is tettem.".  Azt mondja, hogy a hátfájása, amit visszavonulásának okaként említett, javul: ``Már jól érzem magam. Jó formában vagyok.

A jövővel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy egyelőre fogalma sincs mihez fog majd kezdeni "Sok mindenen gondolkodom, de még semmi sincs eldöntve. Először a hajvágási ceremóniára koncentrálok, aztán majd továbblépek. Színész? Nem igazán. Ide-oda fogok járkálni Japán és Mongólia között, de a legtöbb időt Japánban töltöm majd. Úgy gondolom, hogy mivel Japánban élek, sok mindent könnyebben fogok tudni csinálni, mert megvan a japán állampolgárságom. Egyelőre nem gondolkodom azon, hogy visszaszerezzem a mongol állampolgárságot. Biztosan nem fogok tudni úgy élni, hogy semmit sem csinálok. Az élet rengeteg pénzbe kerül Japánban (közüzemi díjak stb.). A hajvágási ceremónia után a következő dologra akarok koncentrálni. Elsősorban Japánban szeretnék dolgozni."

Tervezi, hogy a jövőben megházasodik? "Nem, nem (nevet). Ha lenne feleségem , valószínűleg segítene nekem felkészülni a hajvágási ceremóniára, ami nagyszerű lenne. Ezért mindent egyedül kell előkészítenem. Egy menyasszony? Nekem nincs..." Itt-ott ugyan mutatott egy keserű mosolyt, de úgy tűnt, hogy már nagyon várja a második életét. Visszavonulása után alig nézett sumómérkőzéseket a tévében, nem nézte meg az eredményeket'' - mondta, talán ezzel is jelezni akarta, hogy továbblépett...

dave_dömper Creative Commons License 2023.10.31 0 1 7912

Ez felettébb érdekes, ráadásul nehezen vitatható okfejtés. Mindazonáltak, amikor Wakanohana 5 torna - -győzelme kerül szóba, mindig eszembe jut, hogy éppen abban a korban, amikor a legmagasabb rangok valamelyikében közdött (1993 - 1998 Ozeki, és 1998 - 2000 Yokozuna), nem kevesebb, mint még három másik hatalmas - léptékű Rikishi, mint Akebono (1992 - 1993 Ozeki, 1993 - 2000 YokozunaI, Takanohana

(1992 - 1994 Ozeki és 1994 - 2002 Yokozuna), valamint Musashimaru (1994 - 1999 Ozeki és 1999 - 2003 Yokozuna) állt a ringben mellette - vele szemben. És emellett - ráadásul - abban a korban olyan méretes léptékű Ozekik is küzdöttek, mint Takanonami, Musoyama, Kaio és Chiyotaikai, hogy csak a leg-kiválóbb,

leg - elismertebbeket említsem.

 

Takakeisho 4 Yushoja igen dícséretes, de abban a korban (2018 - 2023) született, amikor ezeket szerezte,

a Yokozunák, mint Hakuho és Kakuryu már ritkábban vettek részt tornákon, Harumafuji már visszavonult

és Terunofuji még éppen - csak visszaérkezett a Makuchi-ba a sérülését követően. Ez persze nem von le semmit Takakeisho gyózelmeinek értékéből, csak éppen .... - szóval mem szeretném ezt tovább ragozni.

Előzmény: Hokutoriki (7910)
RTpapa Creative Commons License 2023.10.31 0 0 7911

Furcsállanám  én is Takakeisho "mostani-opcionális" yokozuna-előléptetését,  bár az érveitek  akár működhetnének.      5 tornagyőzelem   "nagyon-nagyon

nem akármi." akármilyen időbeli eloszlásban.  A banzukén viszont volt most egy nagy előléptetés, amilyet még sose láttam.   Kitaharima:  veterán, 37éves,

járt ő már korábban a legfelső osztályban, de most Sandame-2-ről ugrott  Ms11-re.      Ezzel az előléptetéssel Kb. 100 versenyzőt beelőzött.

Előzmény: Hokutoriki (7910)
Hokutoriki Creative Commons License 2023.10.31 0 0 7910

Takakeisho előnye, hogy neki van már 4 tornagyőzelme. Így, ha megszerzi az ötödiket, és Jokozuna lesz, akkor már úgy kerül be a köztudatba, hogy például Wakanohana-val azonos számú tornagyőzelme van, nem pedig úgy, mint Kisenosato, akinek mindössze két tornagyőzelem árválkodik a neve mellett. Valamint, az eddigi legtöbb nem-jokozuna tornagyőzelmet Kaio szerezte meg, szintén 5-el, ami azt jelenti, ha Takakeisho behúzná az ötödiket, akkor eleve holtversenyven minden idők legeredményesebb Ozeki-je lenne, ami talán már önmagában méltóvá teszi őt, hogy egyel magasabbra is lépjen. 

dave_dömper Creative Commons License 2023.10.31 0 0 7909

Való igaz, amit írtál. És éppen ez vezetett oda, hogy Kise-t, akiről az előbbiekben írtam és a kinevezése határán valóban olyan jeleket nutatott, ami alapján teljesen méltónak látszott a promócióra, ráadásul a három akkori mongol Yokozuna (Hakuho, Harumafuji és Kakuryu) létezése - regnálása még csak fokozta

a műértő japán közvéleményben azt a vágyat, óhajt, hogy végre ismét legyen a legutóljára (2003 - ban) visszavonult és maga után legendás emléket hagyó Takanohana után ismét egy japán Yokozuna. Ez mind - mind azt igazolja, amit írtál. Azután jött a hidegzuhany. Kise - a kinevezését követően - gyakorlatilag, a következő, legelső torna alkalmával, amikor megszerezte a Yusho-t, meg is sérült és többé már nem volt

a régi. Innentől kezdve igen-csak vegetált és nem sokkal ezt követően vissza is vonult. Ezzel nyilván még felfokozottabb űr-, és hiányérzet maradt utána a japán közönségben. És ez az állapot tart azóta is, Így most majd kiderülhet, hogy ennek a felfokozott vágynak milyen valós alapja van és az is, hogy éppen Takakeisho képes lesz - e ennek megfelelni és éppen most bizonyítani. Felettébb kíványcsi vagyok erre.

Előzmény: ggabor1012 (7908)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 7908

Ahogy mondtam, ez csak az én megérzésem.

Ha szimplán logikailag és az eredmények, statisztikák alapján nézném a dolgot, akkor teljesen igazat adnék Neked: ha Teru mondjuk az év végén bemondja az unalmast, akkor a jelenlegi felhozatal mellett az lenne a sporthoz méltó, hogy azt mondják, hogy "emberek, akármennyire szeretnénk, a mai káderben nem látunk a Yokozuna-rangra méltó harcos, ezért most nem nevezünk senkit ki - reméljük előbb-utóbb valaki kiemelkedik annyira, hogy kiérdemelje ezt a rangot, melyet nem szeretnénk leértékelni".

Számomra (és nyilván még sok más szurkoló számára) ez így lenne illő / méltó a szumó szelleméhez - de valahogy az az érzésem, hogy a mai kommersz világban ez nem így fog működni. Mert ugye a Yokozuna egy olyan húzónév ebben a sportban, mint mondjuk a F1-ben egy többszörös világbajnok, a teniszben egy GS-győztes: sokan elsősorban rájuk kíváncsiak, nélkülük valahogy hiányzik a "só" a levesből, nem olyan érdekes az egész. A japán nacionalizmusnak meg nyilván eléggé fáj, hogy a mongolok már Asashoryu megjelenése óta átvették a szumóban a vezető szerepet és nem igazán voltak képesek az utóbbi 20 évben méltó japán Yokozunát felmutatni.

A fentiek mondatják velem azt, hogy ha szabálykönyvileg megoldható, akkor bizony Taka-t fel fogják nyomni Yokozunának - még ha mindannyian tudjuk is, hogy erre ő nincs igazából predesztinálva (finom voltam).

Előzmény: dave_dömper (7907)
dave_dömper Creative Commons License 2023.10.30 0 0 7907

Köszönöm, értem, illetve igyekszem megérteni.

Az áltakad felhozott indokok szerint :

 

a./ Volt már (nem is kevés alkalommal, példa arra, hogy évig, évekig nem volt kinevezett Yokozuna.

     Mondjuk, nem éppen a közelmúltban. Utóljára 1932-ben volt ilyenre példa, vagyis akkor, amikor

     még csak és csakis japán születésű, nemzetiségű versenyzők vehettek részt a Basho tornákon.

 

b./ A Szöbetség számára viszont van arra példa, hogy  éppenséggel japán nemzetiségű Ozeki nem

     igazán igazolta a bizalmat a Szövetség irányában abban a tekintetben, hogy valóban megfelelt

     a követelményeknek. Ráadásul a delikvens egész kivételesen kiváló Ozeki volt és így lett belőle

     Yokozuna. Másrészt pedig japán volt és ő volt a Terunofuji - t közvetlenül a sorban megelőzőleg

     kinevezett, 72-ik, azaz egészen friss példa volt, aki 2017-2019 lözött szolgált Yokotuna rangban.

     Ezt követően visszavonult. Vagyis Kisenosato mérföldekkel kiválóbb Ozeki vplt, mint Takakeisho.

 

Legfőképpen, éppenséggel, az utóbbiak (b./ pont alatt írottak) miatt gondolkodtam el ezen a dolgon.

 

Előzmény: ggabor1012 (7906)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 7906

Csak megérzés alapján: ha megnyerné ezt a basho-t is, tuti megteszik Yokozunává. Nem mindenképp azért, mert biztosak benne, hogy mostantól ő bíz' Yokozunához méltó eredményeket fog letenni az asztalra, hanem mert
a, kell azért egy yokozuna (és Terunál kétséges már a közeljövő is)
b, ha japán, akkor PLÁNE

Előzmény: dave_dömper (7905)
dave_dömper Creative Commons License 2023.10.30 0 0 7905

Lenne egy eléggé fura ám mégis, valami módon reálisan elképzelhető helyzet a Kyushu Yusho egyáltalán nem elképzelhetetlen kimenetele, eredménye kapcsán. Ez pedig a következő :

 

Adott itt Takakeisho. Az Aki Basho-n jól emlékezhetünk arra, hogy milyen körülmények között, és milyen végkimenetel során és ráadásul 11 - 4 kachi koshi eredménnyel (vagyis nem éppen egy leendő Yokozuna kandidátushoz igazán méltó (acélos) eredménnyel vihette haza az Aki Yusho - t. Most elképzelem azt a helyzetet, hogy a Kyushu Basho alkalmával, akár még duplázhat is, mert a körülmények olyanok, hogy

még ezt is lehetővé teszik, csak éppen ismét - csak nem egy túlzottan húzós eredménnyel viheti haza a második Yusho - ját is gyors egymásután - ban. A korábbiakban láthattuk, hogy egy Ozeki, ha két Yusho-t gyüjt be egymást követően, vagy akárcsak egy Yusho-t, majd igen méretes eredménnyel rögtön egy Jun Yusho - t is (amint Terunofuji tette ezt 2021. Natsu + Nagoya alkalmával), lehetősége nyílik a promócióra

a Szövetségi döntése alapján. És most itt van Takakeisho egy 11 - 4 / 202.3 Aki Yusho-val. Van - e reális lehetősége apromócióra, abban az esetben, ha ilyen előzményt követően, ismét nyer (és viszi a Kyushu Yusho-t is, csak éppen megint - csak.egy nam is annyira "fényes" (például, mint az Aki 2023 esetében) eredménnyel. Mi történhet ilyen esetben ? Lehet - e belőle így Yokozuna, ilyen előzményeket követően ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!