Keresés

Részletes keresés

zsoltsimo Creative Commons License 2008.09.21 0 0 386
Na, hat szoval ilyesmikre vagyok kivancsi. Velemenyekre meg tapasztalatojra.
Koszi. Johetnek meg ilyenek
Előzmény: NeomatiK (385)
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.21 0 0 385
Összeg szerint mekkora pluszt jelente a túlméretezett vasalás az alapban? Saccra azt mondom, hogy 100ezer forint körül. Majd ahogy halad az építkezés, tapasztalni fogod, hogy sokkal jelentéktelenebb dolgokra fogsz kiadni több pénzt szerintem, mint amit előre bekalkuláltál. Na, legyen egy jobb (drágább) zuhanytálca... legyen egy jobb (drágább) járólap... ehhez már megvesezm az élvédőt... úúú ezt a gagyi villanykapcsolót én nem szerelem be, megveszem a drágábbat ... stb.
Előzmény: zsoltsimo (384)
zsoltsimo Creative Commons License 2008.09.21 0 0 384
ezekkel mind tisztaban vagyok es tul szegeny is vagyok ahhoz hogy ekkora tevedeseknek tegyem ki a csaladomat es magamat.
Csupan annyi az aggodalmam, hogy az en zsebemre megy az egesz es mar sok embertol hallottam azt, hogy annyi vasat tettek a hazaba, hogy akar abbol lehetett volna az egeszet epiteni.
Evidens, hogy amit bele kell tenni, annak bele kell kerulnie.
Gondolom ezeket a dolgokat kiszamoljak egy keplet segitsegevel, aztan meg ratesznek egy bizonyos %-t. De mi van ha a statikusnak aznap eppen akkor 20-30% helyet eppen az 50% szimpatikus? Akkor beleepitek 20% vasat pluszba mert a statikus azt mondta?
Nem kukacoskodni akarok, ne hogy felreertsetek, hanem probalok egy kozeputat keresni ha mar kesz vannak a statikai tervek.
Vagyis nem is kozepiutat, hanem realitatst.
Előzmény: _lala_ (383)
_lala_ Creative Commons License 2008.09.21 0 0 383
Ez az epulet 8-9 eve keszult es saemmi problema nincs vele.

Ez nem jelenti azt, hogy az elkovetkezendo evekben nem dol ossze...

A bazi nagy templomokat is evszazadokon keresztul epitgettek szamitasok nelkul, aztan vagy osszedoltek (jobb esetben mar epites kozben), vagy nem. Nem egy emberke halt meg ilyen esemenyek alkalmabol.

Lehet erre jatszani, de szerintem eleg nagy lesz a bukta, ha alatta marad egy-ket csaladtag!

Ezekkel tisztaban vagyok, csak biztos nem lessz tulmeretezve amit a statikus fog mondani?

Biztosan tul lesz meretezve. Egyszeruen azert, mert egy halom olyan parameter van, amit nem lehet elore megtippelni, kiszamolni, megmerni pontosan. Ezeknel egy biztonsagi tenyezovel kell szamolni. Pl. honnan tudnad elore, hogy hany kg-nyit fog nyomni a szekreny az emeleti haloszobadban? Meg hany kg-nyi ember fog tombolni szulinap alkalmabol a gyerek szobajaban? Azt meg aztan vegkepp nem lehet megmondani, hogy a haz sarkanal hany tonnat bir el 10cm x 10cm talaj, ha nem mered meg. Es ugye nem lehet az egesz haz alatt mindenhol felmerni.

A legtobb kivitelezo akivel edig beszeltem mind az tmondta, hogy egy dolog amit a statikus mond es egy masik dolog amire szukseg van.

Igen. A kivitelezo jo esellyel nem ert hozza, soha nem tanitottak neki, egyszer se probalja meg kiszamolni. Igy azert kicsit nagyobb az eselye a tevedesre. Ha teved, ki fog szopni? Hat Te, kedves baratom. Mert abban biztos lehetsz, hogy a megsullyedt alapozas, elrepedt fal sokmillios bukta lesz, es bizony fajni fog neki a sok minusz.
Ha meg ert hozza, meg szamolni is tud, akkor az az igazan praktikus, ha o kesziti a statikai terveket es szamitasokat is. Mert hat legyen szives a mondasaert a felelosseget is felvallani, ugye.

Alapvetoen azt gondolom, hogy a tervezo dolga, hogy megmondja, hogy mi hogyan legyen, a kivitelezo dolga meg az, hogy a tervnek megfelelo valami elkeszuljon. Ha a kivitelezo nem ert egyet a terv barmely reszevel, akkor elsetal a tervezohoz, es megallapodik vele, hogy a tervezo modositson a terven. Ha velemenykulonbseg van kettejuk kozott, akkor az esetek 98%-aban sajnos a tervezonek szokott igaza lenni. Persze lehet az a vege, hogy a tervezo megmondja, hogy a valtoztatassal mit bukik a kedves megrendelo, es dontse el o, hogy bevallalja-e. Nyilvan ez statikai kerdesekben szoba sem johet.
Előzmény: zsoltsimo (382)
zsoltsimo Creative Commons License 2008.09.21 0 0 382
Kb ilyesmire gondoltam en is.
Ismerek egy 60 eves szakit, aki felhuzott egy egesz epuletkomplexumot nem hogy statikai, de meg pontos tervek nelkul is. Mindezt csak azert, mert a tervezo meghalt a munkalatok alatt, viszont az epuletnek muszaly volt hataridore elkeszulnie. Ha meglatnad azt az epuletet, akkor nem hinned el, de tudom, mert az egesz epitkezes ideje alatt ott voltam es amit tudta segitettem en is. Ez az epulet 8-9 eve keszult es saemmi problema nincs vele.
Sajnos lattam en is ellenkezo esetet, amikor csak ugy pakoltak a vasat, mondvan hogy jo lessz az ugy is, aztan meg par ev mulva itt egy repedes, meg ott sulyed.
De ugy gondolom, hogy azzal az oreggel elbeszelgethetetk az alapozasrol. A tetomet ugyis lehet hogy vele csinaltatnam.
Előzmény: Fabrik (381)
Fabrik Creative Commons License 2008.09.21 0 0 381
A statikus a talaj teherbírása és a várható épület szerkezete meg minden egyéb tulajdonsága szerint képletekkel kiszámolja, hogy mi kell oda. Lehet, hogy sokaknak túltervezettnek tűnik, de aztán amikor jön a repedezett fal, a megsüllyedt ház, akkor mindenki rágja a kefét.

Igazából lehet tapasztalatból is építkezni, sokan teszik és sok szaki tökéletesebbet húz ki az ujjából, mint amit egy statikus+tervező megalkotna, de sajnos előfordul sokszor az ellenkezője is.
Előzmény: zsoltsimo (380)
zsoltsimo Creative Commons License 2008.09.21 0 0 380
Ezekkel tisztaban vagyok, csak biztos nem lessz tulmeretezve amit a statikus fog mondani? A legtobb kivitelezo akivel edig beszeltem mind az tmondta, hogy egy dolog amit a statikus mond es egy masik dolog amire szukseg van. Mert tenyleg nem mindegy hogy 500kg vasat teszek az alapba, vagy1 tonnat.
Raadasul Isoteqbol fogok epitkezni es az nalunk meg nem annyira ismert, igy biztos hogy a statikus telefogja rakatni a betonfalamat vassal. Tudom hogy a beton vas nelkul nem nagy elettartamu, de hat gondolom van egy optimalis mennyiseg amit bele kell tenni, a tobbi meg csak a statikus lelkiismerete miatt van. Hat en nem nagyon szeretnem ha a statikusok lekiismerete az en zsebemen nyugodna meg.
Nem akarok senkit megbantani, csak elmondtam amit gondolok, meg amit masoktol hallottam. Uff
:)
Előzmény: Fabrik (379)
Fabrik Creative Commons License 2008.09.20 0 0 379
Azt javaslom, amit a statikus mond. Van ahol sáv-, van ahol sík és van ahol cölöp alapozás jó. Ez függ a teherhordó réteg mélységétől, összetételétől stb. Esetleg előtte egy talajmechanika mégtöbbet segít.

Amire oda kell figyelni, hogy legyen benne vas, cement, sóder...
Előzmény: zsoltsimo (378)
zsoltsimo Creative Commons License 2008.09.20 0 0 378
Sziasztok
Keszulok epitkezni Isoteqbol, csak nem tudom, hogy mire figyeljek oda az alapozasnal. Valoszinu a legtobb munkat SK fogom vegezni, persze segedlettel.
Milyen alapozasi modszert javasoltok?
_lala_ Creative Commons License 2008.09.13 0 0 377
Hat, oszinten, en a gondolattal is "megremulnek", hogy egy ~100 evvel ezelott, ki tudja milyen korulmenyek kozott, es milyen modon kivitelezett haz alapozasat megbolygassam. Pusztan csak a vizhaztartas megvaltoztatasa (valami kiszarad, ami korabban nedves volt) is radikalisan csunya eredmenyre vezethet.

Ha mindenaron szeretned, szerintem praktikus volna egy statikus mernokkel konzultani.
Előzmény: resetke (375)
nagy ivó Creative Commons License 2008.09.12 0 0 376
Az alapnál nem csak az alap alatti föld tartja a terhet, hanem az oldalsó földnek is nagy szerepe van. Ha kiásod az alap egyik oldalát, az alap alatti föld a terhelés hatására esetleg felgyűrődhet és ezáltal megsüllyedhet az épület. Ez függ a föld nedvesség tartalmától és az összetételétől.
Előzmény: resetke (375)
resetke Creative Commons License 2008.09.10 0 0 375
Pince kérdésem lenne.
Most vettem egy házat ami teljesen alá van pincézve. A ház 1905-ben épült, nagyméretű téglából. Jelenleg a pincehelyiségek alja le van betonozva. Szeretném az egyik helyiség belmagasságát megnövelni. Arra gondoltam, hogy egy sarokban megkutatnám hogy milyen mélyen van az alap, és amennyit az enged kimélyíteném.
Mit érdemes tudni, mire kell odafigyelni?
Egyáltalán kivitelezhető ez?
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.07 0 0 374
Ha vékony repedések vannak, azok felületi repedések valószínűleg. Régen betonalap se volt, meg vasalás se volt, a falak is jóval nehezebbek voltak, mégis áll e házak többsége, némelyik persze már rogyadozik, de ott a szigeteletlenség is okozhatja. Szóval egy massziv sávalapnál és lábazatnál és hajszálrepedéses 15 cm magas vasalt betonlemeznél nem lesz gubanc az építmény terheléséből adódóan. Ha a talaj "mozog", akkor viszont lehet baj. De gondolom, hogy a talajhoz mérten lett az egész csinálva.
Előzmény: fede94 (373)
fede94 Creative Commons License 2008.09.07 0 0 373
köszi a választ. "nem fog gondot okozni". pont ezen agyalok, hogy mi gondot okozhat..de nem tudom, hogy ha a teherhordó szerepét nem érinti akkor mi más lehet..persze fogalmam sincs az egészről..de azért sokat gondolkozok minden az építkezéssel összefüggő dologról és már nem hiszek se a műszaki vezetőnek, se a műszaki ellenőrnek.
Előzmény: NeomatiK (372)
NeomatiK Creative Commons License 2008.09.07 0 0 372

Valószínű nem lett elég korán locsolva a betonod, emiatt lett rajta repedés. Nem fog gondot okozni, de locsolni kell, főleg ilyen melegben 1 hétig.

Úgy tudom, hogy falazni 10 nap után lehet. Vannak akik 3 nap után falaznak. De ha csak 1 hetet vársz, akkor se lesz vele gond.

Előzmény: fede94 (368)
fede94 Creative Commons License 2008.09.07 0 0 371
értem. és ilyenkor mit kell tenni? küldök pár képet, nézd már meg kérlek. köszönöm.
Előzmény: nagy ivó (370)
nagy ivó Creative Commons License 2008.09.07 0 0 370
Igazából nem kellene repedni, ha megfelelő védekezés van a gyors vízveszteség ellen. Nem megfelelő időben lett elkezdve az utókezelés, locsolás. Egy vakolás utáni aljzatbeton, ha megfelelő minőségű a beton, sosem reped el.
Előzmény: fede94 (366)
fede94 Creative Commons License 2008.09.06 0 0 369
most kedden öntötték be. mennyit kell várni a falazásig? most elég jól süti a nap....)
Előzmény: fefefe (367)
fede94 Creative Commons License 2008.09.06 0 0 368
igen a lemez 15 cm, benne vasháló. alatta van 4-5 cm szerelőbeton, majd kavicság illetve a feltöltött föld. a zsalukő pedig körbefut 0-3 szintben. ahol nulla, ott 75 cm sávalapbeton (vasakkal), ahol már2-3 sor ott valamivel kisebb a sávalap, ott lehet 60-65 cm
Előzmény: fefefe (367)
fefefe Creative Commons License 2008.09.06 0 0 367

nekem annak idején azt tanították: repedésmentes beton nem létezik ;-)

a lemezre gondolsz? (gondolom, az a 15 cmes, a sávalap az azért min. 70-80 cm mély (vastag) szokott lenni.)

ha nem nyílnak tovább a repedések, akkor nem gond. teszt: pöttyints a repedésekre helyenként egy-egy gipszpogácsát, és néhány nap/hét/hónap/... múlva ellenőrizd le. ha a pogi nem repedt el, akkor a repedés stabil.

ha van a betonban vas, és a repedés nem hajszál vékony, akkor unatkozó polgárok igen híg cementlét csurgathatnak belé, vagy esetleg kifejezetten ilyen célra készült méregdrága anyagot (pl. a mapeitől) is beletrutymákolhatnak. (az acél korrózióvédelmét hivatott biztosítani)

Előzmény: fede94 (366)
fede94 Creative Commons License 2008.09.06 0 0 366
sáv (15 cm vastag)betonalap felületén repedések lettek. az normális?
fede94 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 365
koszorú az zsalukőből lesz, amikkel vízszintbe hozzák a házat (1-3 sor, a sávaalapban lépcsők vannak) azon lesz 5 szerelőbeton, rajta 15 cm vasalt aljzat
Előzmény: fefefe (364)
fefefe Creative Commons License 2008.08.14 0 0 364
olyan helyre kell vasat rakni, ahol húzás is ébredhet. így látatlanban elég nehéz lenne ezt megmondani, a talajodtól függ elsősorban, amiben illetve amin az alapod állni fog. ha a szerelőbetonod vasalva lesz, és lesz ún. talpkoszorú, akkor nagy eséllyel nem is kell vas a sávalapba.
Előzmény: fede94 (363)
fede94 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 363
de jó pofa vagy! és amúgy mi a válaszod?
Előzmény: fefefe (362)
fefefe Creative Commons License 2008.08.11 0 0 362
oda rakd a kengyelt, ahova a hosszvasakat, amiket összefognak ;-D
Előzmény: fede94 (361)
fede94 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 361
amennyiben van vaskengyel a betonban, azt hova kell tenni? a felső 1/3 ba vagy alulra is lehet a sávalap aljára?
NeomatiK Creative Commons License 2008.08.09 0 0 359
Szia. Nem bizony. A betonacél a húzóerők felvételére van a betonban, nem véletlenül. Egyébként nem mindenhol indokolt sávalapba betonacélt rakni. De ha ilyen terved van hozzá, akkor meg van az oka.
Előzmény: cszoza (357)
memorix Creative Commons License 2008.08.08 0 0 358
A ház építés úgy a legolcsóbb  ha 1:200 méretarányba csinálod...a válasz a kérdésedre nem....
Előzmény: cszoza (357)
cszoza Creative Commons License 2008.08.08 0 0 357

Szisztok!

 

Azt szeretném kérdezni, hogy könnyűszerkezetes ház sávalapjánál a vasalást ki lehet-e váltani 30%-os kő bedolgozásával?

 

Köszi

 

NeomatiK Creative Commons License 2008.08.04 0 0 356
Valami extra vasalási terv van? Ha nincs, akkor 100-ból 99,5 helyen megoldják szerelőbetron nélkül.
Előzmény: fede94 (355)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!