Keresés

Részletes keresés

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.22 0 0 7964

Ha holnap nyer Kiri ellen is, úgy valóban mérlegelés tárgya lehet a promóciója még abban az esetben is,

ha csak 12 győzelemmel zárná a Bashot, mert ez azt jelentené, hogy Wakanotoharu-t kivéve, a komplett Sanyaku-t elintézte. Bár semmi kétségem affelől, hogy őt is verné, ha történetesen a hátralévő három

nap valamelyikén vele kerülne szembe. De valóban, várjuk ki a végét. A koronát amúgy is az tenné fel a fejére, ha - ráadásként - vinné még a Kyushu 2023. Yusho-t is. Valóban meg is érdemelné, amilyen nagy formában küzdötte eddig végig ezt a tornát.

asolyom Creative Commons License 2023.11.22 0 0 7963

Én azt is elképzelhetőnek taratanám, hogy ha Kotonowaka holnap behúzza győzelmet a harmadik ozeki ellen, akkor talán még 12 győzelemre is megkapná a promóciót. Persze határeset esetén a szumó minőségét is vizsgálják, és én ebben nem vagyok kompetens. :-)

Előzmény: dave_dömper (7961)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.22 0 0 7962

Még-csak annyit, hogy amennyire nem szokványos ez a 6 kieső a Makuchi-ból és 6 felkerülő a Juryo-ból- helyzet, éppen olyan könnyedén előfordulhat valami ehhez hasonló a Juryo - Makushita viszonylatban is valószínüleg, miután, amügy ennek feltétele most is adott a Juryo alsóházban és (sajnos) Hakuoho újabb kényszerű visszalépésével, addig, a Makushita élén most nem tülekednek annyian jó, vagy éppen kiváló, eredménnyel. Így például eggyel növelné a felkerülők számát, ha mondjuk a jelenleg Ms11E helyen álló,

6 - 0 - eredményével büszkélkedő Kitaharima a Ms Yusho - ért sorrakerülő, Satorifuji (42W) szintén 6 - 0 eredménnyel álló társával szemben következő, a Ms Yusho sorsát eldöntő meccsen nyerne, így vihetné

a Ms Yusho-t. Ebben az esetben ugyanis eséllyel pályázhat egy Juryu-ba felkerülő helyre a 2024. Hatsu Banzuke - táblában.

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.22 0 0 7961

A 11. nap eredményeinek ismeretében, egyre inkább úgy látszik, hogy szinte megismétlődhet az, ami az

Aki után, vagyis - hogy az "alsóház" gyenge szereplése miatt a Juryoból többen is (momentán láthatóan,

vagy akár 6 fő is) felkerülhetnek a Makuchi-ba. A biztos kiesők mellé bekerülhet például Takarafuji is, de

még a torna végefelé megsérülten visszalépett Kotoeko is és mindkettőt sajnálnám, ha kiesnének, mert

a maguk módján nagyon is érdekes és egyedinek mondhtó figurái a Makuchinak. Velük ellentétben úgy

tűnik, hogy ami nem sikerült Nishikifuji-nak, illetve a Banzuke késztőknk az Aki-t követően, most össze

fog jönni neki - és most ugyanúgy teljesen megérdemelten.

 

Ami viszont igazán érdekes, a 11. nap után, az az, hogy - szerintem - Takakeisho valóban búcsút inthet

a promociónak, a ma éppen Kotonowaka-tól besepert 4. vereségét követően és egyre inkább úgy tűnik,

hogy a végkifejlet Kirishima, Kotonowaka, Hoshoryu és Atamifuji között alakul ki. Előbbi kettő, valamint

utóbbi kettő egyaránt, éppen holnap fog szembe kerülni egymással, így emiatt mindük számára szinte létfontosságú csütörtök következhet. Kotonowakának az egyetlen Wakamotoharu-n kívül nincsen - már Sanyaku-beli elleni meccse hátra, míg az Ozekik - előbb szép sorban megküzdhetnek Atamifuji-val (és persze a dolgok megfelelő alakulása esetén), a torná végnapjain egymással is. Kotonowakának pedig

még Atamifuji-val is maradhat elintézni - valója. Szóvel lehet itt még izgalom, móka, tánc, kacagás.

Előzmény: ggabor1012 (7945)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.21 0 0 7960

"szerintem Hokuseihonak fantasztikus adottságai vannak, de nem az adottságait legjobban kamatoztató

 harcmodorral küzd. ex-Hakuho mintha lemondott volna róla mióta  ..."

 

Talán nem a legjobb példa, amivel itt és most élni kívánok. Amikor (már elég sok év előtt) el-látogattam Rómába, ott is a San Pietro in Vincoli (a Szent Péter bilincsben) pápai Főtemplomba, csak amiatt tettem,

hogy ott láthassam Michelangelo talán leg - monumentákisabb szobrát, amelyik II. Gyula, a reneszánsz

pápa síremlékéül szolgál (maga a pápa rendelte meg, még életében a Mestertől) a bazilikának főoltára

mellé, a szentélyben). A szoborról annyi, hogy alapanyagául szolgáló carrarrai márványtömböt egyetlen

óriási darabban fejtették ki a kőfejtőben és szállították Rómába, ahol a művész rendkívül nagyvonalúen,

a tanítványaira bízta a feleslegesnek ítélt 95 % márványanyag "lebányászását" a nyers márványtömbről,

Ő maga csak-csakis a legutolsó 5% erejéig vett részt a csodálatos Mózes szobor végső megfaragásában.

Ha ezt a történetet kivetítenénk az iménti példára, eszerint Hakuho nem vállalta sem a saját tanitványai, sem pedig a Mester, Michelangelo szerepét Hokuseiho esetében. Én legalábbis úgy látom (és ebben épp a te értékítéletedre hagyatkozom), hogy eszerint Hakuho nemcsak HoKuseiho, de például Enho és Ishiura esetében sem bizonyult olyan mesternek, mint amilyen kiváló tanítvány volt egykor Ő maga, úgy 20 éve.

Csak éppen - eszerint - neki jobb Mester jutott anno, mint a saját tanítványainak adatott - adatik - most.

Előzmény: specialist (7958)
asolyom Creative Commons License 2023.11.21 0 0 7959

"Kotonowaka tetszik, szépen fokozatosan, szinte a kertek alatt halad előre."

 

Nagyon stabil formát mutat az elmúlt két évben. Utoljára 2021. novemberében volt make-koshi eredménye, illetve a 2022. júliusi tornát nem tudta befejezni sérülés miatt. Egyébként viszont folyamatosan hozza a kachi-koshikat felső maegeshira/sanyaku rangokban. Ha most nem is tudja "megugrani" az ozeki promóciót, szerintem előbb-utóbb sikerülni fog neki. Persze ha egészséges marad. :-)

Előzmény: specialist (7958)
specialist Creative Commons License 2023.11.21 0 0 7958

veled értek egyet, szerintem Hokuseihonak fantasztikus adottságai vannak, de nem az adottságait legjobban kamatoztató harcmodorral küzd. ex-Hakuho mintha lemondott volna róla mióta Hakuoho berobbant a sumo világába.

 

Hokuseihonak egy olyan oyakata kellene, aki ki tudná hozni belőle a maximumot. a srác jelenleg az adottságainak kb 10%-át hozza, és még ez is elég, hogy egy közepes, alacsony maegashira szintet hozzon. persze ehhez nem csak egy kiváló oyakata kell, hanem maga Hokuseiho akarata és egészséges test is. ne feledjük Hokuseihonak már volt egy komolyabb sérülése, nem tudjuk, hogy az mennyire gyógyult tökéletesen, és hogyan befolyásolja a teljesítményét.

 

egyébként így félidő után szerintem ez egy egész jó torna, bár nekem nagyon hiányzik Ochiai/Hakuoho. Atamifuji nyereget, de nem sanyakus módon, hanem általában hosszú, szenvedős, sokszor vesztett pozícióból megfordított meccseken. engem még mindig nem győzött meg ez a srác.

Hoshoryu sokadjára veri meg saját magát, neki nem ártana egy sportpszihológus. Kotonowaka tetszik, szépen fokozatosan, szinte a kertek alatt halad előre.

Kirishima hozza kötelezőt, a maximáluis minimumot, és ki tudja, annyira kiegyenlített ez a mezőny, hogy akár még a T-rex karú Takakeisho is győzedelmeskedhet, és lehet még egy yokozunánk a japánok nagy megelégedésére, bár továbbra is vallom Takakeishónak NINCS yokozuna sumoja.

 

csak őszintén reménykedem benne, hogy Hakuoho épen, egészségesen, fitten és erősen tér vissza, mert abban a srácban tényleg látom egy meghatározó yokozuna lehetőségét.

 

Ichiyamamoto hamarosan erősebb ellenfeleket fog kapni, ezért szerintem hamar kiesik a yusho harcból. majd meglátjuk.

 

Előzmény: RTpapa (7957)
RTpapa Creative Commons License 2023.11.21 0 0 7957

Amit mondtok vele kapcsolatban teljesen helytálló, de a legfőbb baj szerintem a FEJÉBEN van! Minden testi "hibát" lehet korrigálni, akár egészen kiváló

módon. Ezt más sportágakban is bizonyitották. Pl. Alacsony ember magasra ugrik, rövid lábú ember gyorsan fut, kövér ember fürge, magas vagy "rövid"

termetű artista kiválóan egyensúlyoz a kötélen, stb...      Fejben van a hiba és ezzel szemben alig lehet mit tenni.  Nagyon-nagyon sajnálom. Hokuseiho

olyan valaki akinek nagyon szivesen szurkolnék (nem tudom miért), de leginkább csak bosszankodást vált ki.  Kár a testi adottsága miatt őt mentegetni!

 

 

Előzmény: dave_dömper (7955)
szega Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7956

Igazad lehet. Ha Hokuseiho tart az egyensúlyvesztéstől, akkor inkább ezt a statikus stílust választja. Ez viszont sajnos nézhetetlen (legutóbb szegény Kotoeko szenvedett vele teljesen kilátástalanul), ugyanakkor a méretei miatt még ezzel a stílussal is elboldogulhat egy ideig a maegashira középmezőnyében... a nézők bánatára.

Előzmény: dave_dömper (7955)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7955

A sumohoz teljesen tök vagyok, de - képzettségemnek megfelelően - a fizika valamivel erősebb oldalam.

És ebből, valamint a jelölt puszta látványából annyi mindenképpen leszűrhető számomra, hogy a tömeg-középpontja nagyon magas és ebből kifolyólag roppant bizonytalan az egyensúlyozó képessége. Éppen emiatt tűnik olyan roppant bizonytalannak a mozgása és ez érződött is például az itt - most többször is emlegetett, Midorifuji ellen "vívott / ácsorgott" meccse látványából és persze tanulságából - egyaránt.

Konishiki fel-emlegetése teljesen jogos összehasonlítás. Hokuseihonak még van lehetősége korrigálni

a jelenlegi problémáit, de - gondolom - hogy ehhez töméntelen befektetett munka szükségeltetik neki.

Előzmény: szega (7950)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7954

Hát ha ezt a híresztelést, tartalma szerint jelenidőben vizsgáljuk, úgy a jelölt ezen a tornán már nem veszíthet meccset. Most 7 - 2 eredménnyel áll és az álmoskönyv szerint 13 - 2 kachi koshi szükséges

neki a "33 győzelem az utolsó 3 torna együttes értékelését beszámítva"-követelmény teljesüléséhez.

Ez nálam, most egy kissé utópisztikusnak tűnik - egyelőre. Ami a jövőt illeti, ott még egy kicsinykével bonyolultabb a helyzet, mert kiesik a 2023. Nagoya Basho eredménye (11 - 4 / kachi koshi) és marad

a kosárban a 2023. Aki (9 - 6 / kachi koshi), valamint a 2023. kyushu / még ?), végül beleszámít majd

a 2024. Hatsu majdani eredménye.

Előzmény: asolyom (7952)
specialist Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7953

hamár az apjáét megkapta. :-) azért valahol picit igazságtalan ez a sors nevű dolog. az apja nem volt egy kimagasló rikishi, de kíváncsi vagyok meddig jutna el ebben a mezőnyben, mert amikor ő volt fiatal, két-három yokozuna és négy-öt ozeki volt a mezőnyben, és nem akármilyen ozekik és yokozunák.

aztán amikor Akebono-Takanohana-Misashimaru már túl volt a zeniten, jött Asasohoryu, és gyakorlatilag évekre lezárta a yokozuna promóció lehetőségét.

 

 

Előzmény: asolyom (7952)
asolyom Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7952

Az a pletyka járja, hogy Kotonowaka ozeki promóció esetén megkapná a nagyapja (Kotozakura) shikonáját.

Előzmény: dave_dömper (7947)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7951

A röhej ebben az volt, hogy amíg Taka teli erőből püfölte Nishigikit, addig az stabilan állta a pofonokat, szinte megingása sem volt, pedig látszott, hogy Taka már a tüdejét is kiköpte, annyira mindent beleadott. Amikor viszont egyszer simán ellépett, Nishigiki úgy elrepült, mint őszi falevél a viharos szélben...

Nálam mondjuk a nap meccse a Kinbozan-Sadanoumi volt: amit előadtak, simán elmehetett volna valami modern japán harci balettnek, főleg Kinbozan utolsó mozdulata.

Előzmény: szega (7950)
szega Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7950

Nem teljesen értem Hokuseiho lomhaságát. Annyira azért nem nagy darab, hogy teljesen indokolt legyen ez a mérhetetlen tohonyaság.

A pályája végén járó Konishiki esetében ez teljesen érthető volt, de itt?

 

Nishikigi viszont milyen szépen földbe állt Takakeisho ellen. 

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7949

És talán még valami, épp Hokuseiho-val kapcsolatban. Nyilván meg lehet egyezni abban, hogy rengeteg lehetőség halmozódik fel benne, éppen a benne rejlő fizikai adottságai miatt. Ez lehetne a mérleg egyik serpenyőjének tatalma. Valóban egy óriási pozitivum. De nem lehet megfeledkezni a másik serpenyőben felhalmozódó és az előzőt elfedő - feledtető, ellentétes előjelű részletekről sem. Ez pedig nem más, mint

sz, hogy - legalábbis a látszat szerint - jelenleg, milyen hatékonysággal képes használlni az adottságait,

élni a lehetőséggel. A látottak szerint nem ! Sőt ennél még annyival rosszabb a tényleges helyzet, hogy - legalábbis a látottak szerint - szinte minden egyes sumo mester szüntelen ilyen ellenfélért imádkozik a

nap 24 órájában és minden óra, minden egyes percében, az arra érdemes tanítványai esetében, mert Hokusiho - mondhatni - talán egyetlen, a jelenlegi Makuchi mezőnyben), akin gyakorolni lehet a legtöbb figura - alaphelyzet szinte minden egyes fortélyát egy eredményes kimenetel kikényszerítésének céljára. Kellően mutatós formájú, látszatra félelmetesnek tűnő. ám rém lassú gondolkodású és ráadásul ennél is sokkal lomhább cselekvésre hajlamú, vagy, ha úgy teszik csupán-csak erre képes ellenfél. Úgy működik,

mint egy lassított felvétel, sőt tetszés szerint vissza is játszható, az Ideális edzőpartner a gyakorláshoz.

Csak éppen a Nagy Basho torna Makuchi osztályának küzdelmeit nem erre a célra találták ki.

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7948

Őszintén szólva magam sem éppenséggel Ichiyamamoto-t tartom méltónak, legfőképp esélyesnek arra,

hogy Takakeisho-nak az útját állja. Ott van e célra Kirishima és az időnként kergekakas mődjára sumozó Hoshoryu, akiknek ez sokkal inkább a feladata lenne, de hozzájuk hasonlóan akad valaki, akinek éppen

elég törlesztenivalója akad a kis Ozeki-vel szemben, éppen az Aki-n elszenvedett csúfságos szituációjuk

okán. És ráadásul, egészen bizonyos vagyok abban, hogy ő és a mestere alaposan végigrágták mindazt,

ami az Aki "play off"-ban történt és emiatt épp elég indulat és tapasztalat, de mindenek előtt megfelelő revansvágy is halmozódott fel benne. Talán nem ragoznám tovább. Mindketten meghérdemelnék annak minden következményét. Takakeisho is és persze ő - maga is. Megláthatjuk - talán éppen itt és most.

Előzmény: ggabor1012 (7945)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7947

Érdekes figura mindkettő. Kotonowaka amiatt, mert ha így folytatja, ő képes lesz átlépni az apja emlékét

és nála méretesebb sumo - t alkotni. Hoshoryu-nak sokkal nehezebb a dolga, miután az ő esetében nem összehasonlítható a hasonló feladat meglépése. Az ő esetében (több pozitivum mellett) egyelőre, inkább

az ambició és az igyekezet látszik dominálni, de ehhez még sok-mindent kellene hozzátenni ahhoz, hogy

végre kiléphessen a bácsikája még mindig túl magasra tornyosuló árnyékából és - ahogy látni - éppen a türelem oldaláról ehhez még alapos feldolgozni és megérteni - valója lenne az unokaöccs-nek. Leginkább

az akcióinak módszeres előkészítésében vannak még komoly elsajátítani valói - ez nem is lehet kétséges.

Előzmény: asolyom (7946)
asolyom Creative Commons License 2023.11.20 0 0 7946

Elég régen nézek már szumót, de nem emlékszem, hogy a Midorifuji-Hokuseiho meccshez hasonlót láttam volna. Nagyon sajnáltam Midorifujit, hiszen ő volt az, aki próbáltkozott, hogy mégis valamit "kihozzon" a meccsből. Amit meg Hokuseiho művelt, az a szumó sport megcsúfolása volt.

 

A mai nap meccse nálam egyértelműen a Kotonowaka-Hoshoryu összecsapás volt. Úgymond a yokozuna vérvonalak harca. :-) Kotonowaka gyönyűen "semlegesítette" Hoshoryu nagyon agresszív és energikus tachi-ai-át, és mikor sikerült megmarkolni a mawashit, akkor már nem volt kérdés a győztes személye, hiszen Hoshoryu egyik kezével sem volt képes övre fogni. :-)

Előzmény: dave_dömper (7942)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.19 0 0 7945

Taka egyetlen "esélye" az, hogy szinte minden favorit elég bizonytalanul teljesít, így a lemaradása (ha Ichiamamoto-t kivesszük a pakliból - és szerintem kivehetjük, mert kétlem, hogy ő a végén, amikor már erősebb ellenfelekkel rakják össze továbbra is tudja tartani az eddig mutatott eredményességi rátáját) csak egyetlen "pont". De ezzel együtt én sem hiszem, hogy ő reális esélyes lenne a győzelemre, egyszerűen nincs benne az a forma, ami ehhez kellene. Meg aztán az is egy kérdés, ha mondjuk neadjuriten egy 12-3 vagy 11-4-el mégis elvinné a basho-t, az elég lenne-e a Yokozuna-minősítéshez - hiszen a legutóbbi henkás győzelme után azért egyértelműen megmondták neki, hogy a legfelső szintre lépéshez ennél acélosabb mutatványt várnak el tőle.

Az is valószínűnek látszik most, hogy jó pár újonc könnyedén rögtön visszacsúszhat a Juryo-ba - van aki fél lábbal már ott is van, van akinek még van sansza megmaradni az első osztályban (és persze Ichi így vagy úgy, de nagyon szép eredményt fog zsebretenni ezen a bashon). Itt is talán az menthet meg többeket, hogy a Juryoból most nem nagyon fognak olyan "tömegesen" feljebb lépni az eredményeik alapján - érdekes lesz, hogy Aoiyama-nak sikerül-e az, ami anno Kaiseinek és Tochinoshinnak nem jött össze.

És végül, de nem utolsó sorban jó látni, hogy Tamawashi múltkori betlije nem azt jelentette, hogy most aztán teljesen esélytelen és eltűnik a sokadosztály alján, hanem inkább egyszeri nagyon rossz szériának tűnik (talán mégis volt valami egészségügyi háttere?). Természetesen most az is segíti, hogy leginkább az alacsonyabb Maegashira-kollégákkal kell összemérnie az erejét - de ezzel együtt is bíztató a szereplése.

Előzmény: dave_dömper (7941)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.19 0 0 7944

Ma láttam egy olyan mini - összefoglalót a mai (8.) napi makichi-ból, aminek az volt a címe, hogy "a nap

5 legjobb összecsapása". És valóban, mind az öt, egytől-egyig nagyon izgalmas - közdelmes meccs volt.

 És a hab a tortán, a legvégére maradt, amikor Takakeisho és a küzdelembe 7 nap - távollétet követően visszatért Asanoyama állt fel egymással szembe. Itt és most nem szeretnék vissza-hivatkouni arra, amit pedzegettem még a torna elején, amikor megkérdeztem, hogy Asanoyama későbbi, visszatérést követő sorsolása hogy fog alakulni, amikor ismét dobogóra lép, valamint hogy esetleg ,olyan pótlólagos előnye származhat - e ebből az 1 - 7. versenynapi kihagyásból. És a mai összecsapásuk alkalmával mindketten szinte mindent bedobtak, amijük csak volt. Takakeisho a szokásos küzdőmodorában azonnal rohamozott,

de Asanoyama képes volt őt vissza / feltartani, majd a kis Ozeki mindent erejét - energiáját összeszedve feltett egy végső rohamra. Majdnem sikerrel. Csakhogy Asanoyama szinte mindent bedobva, képes volt feltartani őt és valami hihetetlen erőfeszítéssel visszájára fordítani Takakeisho - indította akcióját és ezt

az Ozeki, már nem volt lépes megkontrázni. Nagyon látványos akció - sorozat volt és meggyőződésem,

hogy Asanoyama-t a sikerhez az is hozzásegítette, hogy lényegében teljesen pihent állapotban állt ki a

mai napon, erre a meccsre. Valójában, mind a ketten önmagzkat múlták felül, ezen a mai meccsükön.

dave_dömper Creative Commons License 2023.11.19 0 0 7943

"...Ura győzelme volt a nap meccse: ha nem is volt technikailag valami világmegváltó fogás..."

 

Ezen a meccsen Ura - a jó helyzet-felismerés mellett - azért ki kellett kényszerítse az egyébként, ezen a tornán is jól alakító Kotonowaka részéről a hibázást, illetve az olyan mértékű kockázatvállalást, ami már

nem fért bele. Végül is (szerintem) ez is egyfajta technikai készséget igényel, ami, amint tudott - éppen

az ő erőssége. Vagyis, egy elég statikus alaphelyzetből hibázásra volt képes kényszeríteni a Komusubit, méghozzá úgy, hogy még a mozgáshoz szükséges energiát is Kotonowakától kölcsönözte. Maga a figura tipikusan judo-tipusu megoldást igényelt, vagyis az ellenfél mozgási energiáját használta fel - kiválóan.

Előzmény: ggabor1012 (7940)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.19 0 0 7942

"Szerencsétlen Midorifuji ...."

 

Magam is nagyon így láttam, ezt a felettébb szerencsétlennek látszó, szinte groteszk mutatványba fulló meccset. Mindvégig azon töprengtem, hogy egy ilyen - látszólag igen előnyös fizikai adottságokkal bíró - Hokuseiho - vajon meddig bírja kelteni az"ott ácsorgok minden egyes kilométerkőnél" - látszatát kelteni

"a kis gonosz cirkuszi törpe"-vel szemben (ezer bocsánat Midorifuji-tól, mert a szégyen itt korántsem őt, hanem a góliátot illeti meg - ezerszeresen. Minden, amit Hokuseiho ezen a meccsen produkált, jobban mondva nem tett, az bozony a sumo sport lehető leg - szégyenteljesebb perodiája volt. Mégis, mennyi alkalom - lehetőség kell még az immár japnná átlényegült egykori mongolnak, hogy végre elhiggyük,

a páratlan fizikai adottság nem más, mint csupán lehetőség, amivel élni, nos az már egy egészen más  kategoria. És amit ő gyakorta bemutat itt a ringben, az valójában nem sponrt, legfeljebb annak valami egészen speciális, groteszk parodiája.

Előzmény: ggabor1012 (7940)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.19 0 0 7941

Asanoyama ma (8. nap) valóban visszatért és alaposan be is köpött a levesbe azzal, hogy - shitatenage -

verte Takakeisho-t, akinek ez már a 3. veresége volt. Ezzel a kis Ozeki esélyei a promócióra jelenleg nem látszanak túlságosan biztatónak, miután még legalább mind a két Ozeki tettestársával is meccselnie kell. Ráadásul még az eredménye sem túlságosan biztató a hátralévő 7 munkanap várható megpróbáltatásait

is figyelembe véve. Emellett még Nishikigi is előhúzott valamit a cilinderéből, azáltal, hogy az eddig elég

jól (6 - 1) teljesítő Hoshoryu-t verte kotenage-val. Az Ozekik becsületét ma Kiri(shima) mentette meg egy Hokutofuji-val szemben alkalmazott oshidashi-val. Ma egyébként a Sekiwake-k sem jeleskedtek. Daieisho

Abi - tól, Wakamotoharu Gonoyama-tól, végül pedig, a közülük eddig még legjobban teljesítő Kotonowaka úgyszintén váratlanul "beszedett" Shodai-val szemben egy "yorikiri"-t. Szóval (divatos kifejezéssel élve), mondhatni, a Sanyaku - beliek számára ma (Kirishima és Abi kivételével) valóban "black sunday" volt.

ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.18 0 0 7940

Őszintén: én nem látom azt a formát most Takakeishonál, amellyel be lehetne húzni ezt a bashot. Az addig OK, hogy egyetlen pontra van az élboly hármasától, de gyakorlatilag a Makuchi-harcosok harmada mondhatja el ez magáról, nagyon együtt van a mezőny és Taka már most sem tűnik magabiztosnak. Szóval én nem tennék rá különösebb összeget (már ami a Yokozunává való előléptetését illeti).

Számomra most Ura győzelme volt a nap meccse: ha nem is volt technikailag valami világmegváltó fogás, de ahogy kvázi eldobta Kotonowaka-t (ill. ahogy vízszintesen repült egyet), az azért megért egy misét. Szerencsétlen Midorifujit viszont sajnáltam: egy maratoni meccs után, ahol folyamatosan tehénkedett rá Hokuseyho, megindított egy jónak tűnő dobást, de nemhogy nem nyert végül vele, hanem még teljes testtel rá is esett a 180 kilós ellenfele. Kár érte, most tényleg többet érdemelt volna.

Előzmény: dave_dömper (7939)
dave_dömper Creative Commons License 2023.11.18 0 0 7939

"Hát nem tudom, mennyit "használna" egy ilyen taktika...."

 

Mostanra kiderült. Eszerint Asanoyama holnap (vagyis a 8. versenynapra) visszatér és - hogy ne legyen

semmi kétsége, rögvest Takakeisho-val kezdhet. Gondolom, hogy őt követően jöhetnek szépen, sorban a többiek is. Azaz egy ilyen lépés (amire kérdeztem) semmit sem borít fel az eredeti táncrend-hez képest.

És ráadásul, hogy Takakeisho ne az esélyes nyugalmával, hanem, nem kissé felpaprikázott állapotban

lépjen ellene a ringbe, a mai (7.) napon begyüjtötte a 2. vereségét Gonoyamatól. Vagyis, ha komolyan szeretné venni egy lehetséges promoció ígéretét, innen kezdve nem szórakozhat el egyetlen alkalmat

sem az oda - vezető úton.

Előzmény: ggabor1012 (7937)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.17 0 0 7938

Nishikigi "emelése" engem a fiatal Tochinoshint juttatta eszembe: az ő egyik kedvenc (és elég ritka) taktikája volt, hogy a nagy izomerejére és a hosszú karjaira építve egyszerűen kiemelte az ellenfeleit. Mondjuk egy 180 kilós óriással szemben igen ritka az ilyen taktika...

Előzmény: szega (7935)
ggabor1012 Creative Commons License 2023.11.17 0 0 7937

Hát nem tudom, mennyit "használna" egy ilyen taktika: az egy dolog, hogy némi erőt takarít meg, de cserébe egyrészt hiányzik a "meccsrutinja", ha csak a basho közepén száll be, másrészt marha nagy drukk alá helyezi önmagát, hiszen ha nem akar mk-val végezni, szinte minden egyes küzdelmet meg kell nyernie - pedig hát egy véletlen betli még a legjobbakkal is simán előfordulhat.

Előzmény: dave_dömper (7933)
RTpapa Creative Commons License 2023.11.17 0 0 7936

"...elképesztő küzdelem volt mindkettő..."     Kétféle értelemben is az. Egyfelől az elismerés szempontjából, másfelől  a "balfácánkodás" tekintetében.

Hogy a fenében lehet ekkora mamlasz (durvább szót gondolok ide) ez a Hokuseiho?   180 Kg -os létére felemelik a levegőbe, és mint egy plüss-maci

várja, hogy kisétáljanak vele. Semmi kapálózás?? Nem mintha használt volna. Hoshoryu meg hülyére verte saját magát. Ekkora ziccert még Takayasu-

nak sem adhat.  Az a béna kacsa Gyoji meg rosszkor volt rossz helyen.  Amúgy látványos "verés" volt mindkettő.

Előzmény: szega (7935)
szega Creative Commons License 2023.11.17 0 0 7935

Hát ez elég érdekes versenynap volt...  Nishikigi-Hokuseiho, Hoshoryu-Takayasu, elképesztő küzdelem volt mindkettő. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!