Keresés

Részletes keresés

destrukt Creative Commons License 2021.03.16 -3 1 topiknyitó

A mai ember tudatában Albert Einstein a legnagyobb, legsikeresebb tudós, aki valaha élt a Földön. A fizika szinte minden ágában maradandót alkotott, mégis leginkább a relativitáselmélet jut eszünkbe, ha a nevét halljuk. Gyökeresen átalakította a fizika és a filozófia korábbi fogalmait, új világképet alkotott, amelyet széles körben elfogadnak tudósok és nem tudósok egyaránt.

 

Einstein életét és munkásságát több hiteles forrásból ismerjük. Tudós barátai, és közvetlen munkatársai tollából származó visszaemlékezések sora áll rendelkezésünkre, ha életének titkait kívánjuk megismerni. Több életrajzi kötetben megtaláljuk hosszú életének szinte minden mozzanatát. Szerteágazó levelezése is hozzáférhető a kíváncsi kutató számára. Ezen kívül is, nagyon sok anekdota, tréfás szólásmondás kapcsolódik nevéhez. Természetesen legfontosabbak saját írásai, ezek között megtaláljuk önéletrajzát is.

 

Tudományos munkásságáról, kevés kivételtől eltekintve, mindenki elismeréssel nyilatkozik. Ennek hatására a mai ember képzeletében Einstein, a minden akadályt könnyedén leküzdő, sikert sikerre halmozó, ünnepelt és mindenki által elismert tudósként rajzolódik ki. Aki sohasem tévedett, aki a legbonyolultabb fizikai és matematikai problémákat is fölényes magabiztossággal oldotta meg. Szép számmal vannak, akik már-már emberfeletti tudású, tévedhetetlen lény látnak benne, és szinte istenként tisztelik.

 

Vajon tényleg ilyen volt-e? Igaz-e hogy emberfeletti tudással rendelkezett, és sohasem tévedett? Igaz-e, hogy életútja kizárólag sikerrel volt kikövezve, és nem ismerte a kudarc ízét? Vajon igaz-e ez az eltúlzott és idealizált kép? Vagy létezik Einsteinnek egy másik, egy valóságos arca?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!