Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185643

Az furcsa lenne, ha a visszacsapó kifelé beépítve tart akár 0.1bart is.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185640)
Voby Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185642

Sziasztok!

Újból a segítséget szeretném kérni.

A defi szabályzást sikerült megoldanom azzal hogy külön választottam a hűtővíztől, továbbá felraktam az átfolyásmérőt és minden tökéletesen működik. 

Az a problémám hogy mindig későn veszem észre az utópárlat megjelenését. Ez probléma volt nálam még a kisüsti módszerrel is.

Lehet hogy az izlelèsemmel is baj van. Nem tudom elkapni az átmenetet.Figyelem az oszlop viselkedését is. Most kb 94..95 sisakhőmérsékletnèl vágtam. Végig kóstolgattam.

 Tudnátok valami tanácsot adni?

A másik problémám hogy a párlataimban észrevehető némi opálosodás. (Ha megáll a párlat ez az opálosodàs szétvállik ès leülepszik a tádoló edény aljára.) Almát főztem. Golden + Delicius volt cefrézve 50-50% ban.

Kifutott a cefre az első héten a hangos erjedéskor. Most 3ik hetes a cefre. Mindent betartottam. Mi lehet a baj? 

Még azt szeretném èszrevètelként megemlíteni hogy a legfelső tányér kamràjában sárga elszíneződés figyelhető meg, miközben a két alsó kamra tiszta. Ez mitől lehet?itt látni a sárga elszineződést....

 

1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185641

Nekem ennyi a nyomásom:

Előzmény: szü(r)cs (185623)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185640

Nem értem, milyen irányba van beépítve a visszacsapószeleped?

Előzmény: szü(r)cs (185621)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185639

Fém tányéros visszacsapószelepet kell használni, műanyag nem jó.

Előzmény: szü(r)cs (185621)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185638

Induljunk ki abból, hogy az alapanyagban, cefrézésben hiba nincs, ez a minőség "kezdete". A keret amit tervezel rákölteni(nem kevés, félreértés ne essék) kb. arra elég, hogy kompromisszumokkal főzz, mint ahogy nagyon sokan mások is teszik. Ilyenek pl(több-kevesebb egy főzőnél) :korszerűtlen fűtés, szigetelés/üstház hiánya, rézfelület hiánya vagy kevés rézfelülület, kis deflegmáció, elavult hűtő, tömítetlenség az üstfedőnél, nehézkes karbantartás/tisztítás, gyenge "spórolós" anyag felhasználás, keverőmotor hiánya, aránytalanság az üst konstrukcójánál, nincs feltöltő/kiöntő nyílás és még tudnám napestig sorolni. Azért írtam ezeket le, hogy tisztán láss, én nem egy (új) berendezést vettem vettem ebben a kategóriában, persze  mindez csak az én véleményem.... 

Előzmény: Kov?cs Zoli (185635)
endrepp Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185637

A lehető legjobb minőség neked mit jelent? Sok mindenben sikerült itt a fórumon a hobbitársakkal megegyezni, de a "minőség" az mindenkinek mást jelent. A közös nevező pl az akreditált versenyek, Onga, ott min. bronz érem. Ha ilyen szintű és irányú minőség, jelleg a cél, akkor sem a kisipari terméket, amire hivatkozol nem ajánlom, sem a DES-t. Olajos, vizes az kb mindegy, de jó nagy rézfelület kell az optimális mértékű deflegmácóhoz, ami feltétele a pontos elválasztásnak és keverő, meg persze tökéletes gyümölcs és cefre.

Előzmény: Kov?cs Zoli (185635)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185636

Alapvetően elégedett vagyok vele.100 literes üst kínai bubisapkás oszloppal.Viszont kisgyerek mellett időből van a legkevesebb.Sokallom a felfűtési időt,valamint zavar, hogy nagy a tehetetlensége.lassan reagál a fűtés változtatására.

Én is leszigeteltem és már keverő is van,de még mindig nem az igazi.

Előzmény: lala1961 (185634)
Kov?cs Zoli Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185635

Az elképzelés nem tul bonyolult.Nekem csak az számit hogy a lehetö legjobb minöséget tudjam előálitani.Olyat szeretnék amit nem kell átalakitani hanem ami ugy jó ahogy ki van találva és kivitelezve.Saját magam nem nagyon értek hozzá hogy megbütyköljem.Másra meg nem akarom bizni.Lényeg ami lényeg 5-600000 maximum keret.Magas minöség elöálitása.Ha lehetséges akkor elektromos legyen de ez nincs köbe vésve.Mindenképp kétlépcsös fözésre alkalmas legyen.Remélem tudtok öttleteket adni

Előzmény: szü(r)cs (185629)
lala1961 Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185634

Üdv ! Talán nem vagy elégedett a "kiskőrösi" főzővel ? :-) Nekem egy Gábor féle 65 l -s olajos duplafalu van, réz kupolával és deflegmátorral ,és pompásan működik, ragyogó pálinkákat sikerül vele főzni ! Lett volna pécshez közelebbi főző is ,de nem bántam meg a választást ! Hogy azért legalább 1-2  hibát  is szóljunk rá ,akkor az, hogy nem lehet szigetelt változatot kapni/kérni (Én beszigeteltem kőzetgyapottal) ,meg a felfűtés is hosszadalmas a konstrukcióból fakadóan, de nincs is leégés !

Előzmény: Rektifi01 (185631)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185633

"házilag" nem lehet nyomáspróbázni?

Előzmény: Jolida (185632)
Jolida Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185632

Nem arra van tervezve.

Zárt vizes/gőzös esetben mondjuk 1 bar maximális üzem, 1.5 bar lefújás minimum 3 bar-os nyomáspróbát feltételezne.

A nyílt rendszerű olajosnál nincs túlnyomás a duplikációban (hacsak el nem dugult minden kivezető, de akkor az már rakéta és nem üst :-) ), csak a cefre súlyát kell elbírnia.

Előzmény: Rektifi01 (185631)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185631

Ha már itt tartunk,mennyire rossz ötlet egy nyitott olajos üstöt (pl kiskőrösit) átalakítani zárt vizesre.Persze a megfelelelő szerelvényezéssel.

endrepp Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185630

Szimpla falú üst is működik, azt is meg lehet konstruálni jóra, 100liter alatt főleg, de az tényleg vicces, hogy elvétve jönnek ki a kisiparosok komplett, átgondolt konstrukcióval. Ritka, mint a fehér holló, szemben a sok rettenettel. Az, hogy olajos még egy dolog, de se egy igazi sisak, üstfedőre nem futja, se keverőre, üstház már rég nem divat, a rádiuszos edényfenék egyenesen a luxus kategória.

Előzmény: Jolida (185627)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185629

Mi lenne az elképzelés(a100l-en túl), és mennyi lenne a keret? 

Előzmény: Kov?cs Zoli (185625)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185628

A kiskőrösi, pákozdi, káli gyártású berendezések mind olajosak, azon oknál fogva amít leírtál.... 

Előzmény: Jolida (185627)
Jolida Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185627

A pákozdi vizes, vagy olajos?

Ha tippelnem kéne, az utóbbi. Occóbb az előállítás.

 

p.s. Ez olyan "magyarosch".

"Ne kelljen már nyomásra tervezni, csináljunk nyitott olajos üstöt" találta ki valamelyik kisiparos sok évvel ezelőtt. Működni működött, erre mindegyik ezt kezdte másolni. Az, hogy a világ más felén "ipari" körülmények közt még csak mutatóba se fordul elő ilyen, az mindegy.

Előzmény: Kov?cs Zoli (185625)
endrepp Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185626

Az elektromos fűtés kényelmes, pontos és hatékony, érdemes azt választani, ha van rá lehetőség.

Előzmény: Kov?cs Zoli (185625)
Kov?cs Zoli Creative Commons License 2023.12.03 0 0 185625

Sziasztok

Következö szezonra szeretnék vásárolni egy 100 literes pálinkafözöt.Kérlek segitsetek ,hogy kinek milyen tapasztalata van.Ki mit javasolna?Jofogáson találtam többet is ami érdekes számomra.A Des 100 literes fözöje számomra a legszinpatikusabb. De abbol az elektromos az nagyon drága.

Ami számomra még nagyon érdekes az szintén a jofogáson van .

Pákozdon gyártják elektromos 90 literes.Esetleg valakinek tapasztalat ezzel kapcsolatba???Elektomos fözökröl vélemény????

endrepp Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185624

Annyi az előnye, hogy kevesebb nyomás szükséges, ha ez számít, lehet hogy vmivel gyorsabban reagálja le a változást, mivel kevesebb a víz. Nem hiszem, hogy lenne bármi egyéb jelentősége.

Az enyémen van egy automata légtelenítő, ami akkor zár be, amikor a gőz felmelegíti ezt a szerelvényt, amikor a levegő távozott, ez volt az eredeti konyhai üstön, ami a kiindulás volt, megtartottam, elég jól működik.

Előzmény: szü(r)cs (185619)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185623

Nekem van egy 0,6-os és egy 1,5 - ös, de a túlnyomással sosem volt problémám, max. 0,5-nél megáll az említett feltöltöttségi(duplikáció) szintnél. 

Előzmény: Jolida (185622)
Jolida Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185622

A legelején egyszer elbambultam és "sikerült" 1 bar-ra feltornázni. :-)

A lefújás még nem "szólalt" meg (1.5-es).

 

Én a "leeresztő" golyóscsapnál engedem el a nyomást.

Előzmény: szü(r)cs (185621)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185621

Azt nem nézted, hogy meddig menne fel a nyomás ha nem engeded le? Régebben én is lefuvattam 0,2 - re de akkor "akadt" ki a visszacsapó szelep, mondták: "nem kell azt folyton piszkálgatni, teszi a dolgát"....

Előzmény: Jolida (185618)
Jolida Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185620

Én a teljes oldalfelületet túlfűtött gőzzel fűtöm, Te túlnyomó részben forrásban levő vízzel.

Egy energetikus biztos ki tudja számolni a különbséget.

Előzmény: szü(r)cs (185619)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185619

Olyan kevés töltettel még nem próbáltam, mi az előnye a 2/3-os feltöltéssel szemben? Nálam elér egy max. nyomást és nem kell hozzányúlni. 

Előzmény: Jolida (185618)
Jolida Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185618

Az én kis üstöm is sima duplikáció.

A vízmennyiség kb. harmadát hagyom benne (így valamivel a belső fenék fölé ér).

Felfűtés közben 3-4-szer leengedem a nyomást, 0.2-nél.

Főzés alatt végig 0.1-0.15 a nyomás a duplikációban.

Előzmény: szü(r)cs (185617)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185617

Az enyém hagyományos  vízes duplikáció, ha elveszti a nyomást akkor csak  légköri nyomáson üzemel és 100 Celsius fok fölé nem tudok menni, mivel ott már felforr, de azi kevés a cefre kifacsarásához, olyan nyomásra van szúkségem, hogy 105-110 Celsius fokot elérjek a palástban. 

Előzmény: endrepp (185616)
endrepp Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185616

Az miért gond, ha felforr? Nekem végig forrásban van, de kicsit más a konstrukció, mert csak a fenék alatt van víz.

Előzmény: szü(r)cs (185615)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185615

0,4-0,5 bar. Volt már olyan eset, hogy felforrt a vízem mert a visszacsapó szelep észrevétlenül elengedte a nyomást, akkor beiktattam elé egy golyós csapot, amít a fűtés kezdetekor elzártam majd a főzés végén nyitottam, de az spontán megszünt, valószínűsítem, hogy felkapott egy kis szennyeződést és az "kitartotta". Akkor a nyomás is elment, ha jól emlékszem 0,1-0,15 körül tudtam tartani és egyértelműen forrásban volt a víz. Tegnap finomításnál már nem jelentkezett a probléma(ugyancsak 0,4-0,5 bár), lehet-e a sűrűbb állagú cefre az okozója? 

Előzmény: 1zsakkrumpli (185611)
kivimánia Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185614

Sok válaszra ne számíts, mert magánfőző,csak gyümölcsből állíthat elő párlatot.

Előzmény: InkaPál (185613)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!