Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.06 0 1 185673

akkor habzott amikor a cefréshordó teljesen kiürült

Ezt nem tudom értelmezni.

 

Még soha nem használtam habzásgátlót.

Akkor ideje elkezdeni...

Előzmény: Voby (185672)
Voby Creative Commons License 2023.12.06 0 0 185672

Mindig csak a duplikàció varratáig töltöm. Ez kb 85%.

A multkor is akkor habzott amikor a cefréshordó teljesen kiürült. Még soha nem használtam habzásgátlót.

Előzmény: Jolida (185671)
Jolida Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185671

Túltöltöd.

Ökölszabályként a duplikáció magasságáig, de legfeljebb az üst 80%-áig töltsd az üstöt.

Habzásgátlót raktál bele?

Előzmény: Voby (185670)
Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185670

Üdv mindenkinek!

A mai főzettel másodszor habzott fel az almacefrèm 95 fokos kupola hőmèrsékletnél. Kb 3 hete is törtènt velem ilyen almával. Mi lehet ennek az oka? Szerencse hogy van figyelőnyillás a kupola felett.

Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185669

Köszi a tanácsot. Kisüstivel lefőzöm egyrer, aztán pedig a tornyon átthajtom mégegyszer. Még maradt 100 liter cefre....

Előzmény: Jolida (185667)
hegyalja12 Creative Commons License 2023.12.05 0 1 185668

Az  éven  én  is  főztem  Gonden  almából  ,  egylépcsőssel ,  hasonló technikával,  de  rendben  van ,  46 fokra  beállítva. Nem  opálos ,  nincs  kicsapódás.

Előzmény: Jolida (185667)
Jolida Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185667

Olvasd vissza héttel-pár héttel ezelőtti kommentjeimet: Golden almából dől a viaszos kozmaolaj.

Kisüsti lepárlásnál meg tudod fogni (cefrefőzés->Szőllősi szűrő), egylépcsősnél nem tudok megoldást erre.

Előzmény: Voby (185666)
Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185666

Hahó :)

Segítenétek néhány tanácscsal az utópárlatban?

Mi lehet az opálosodád oka?

endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185665

Arról van szó, beteszel egy fűtéskörbe 2db-ot és ugrott 4méter emelőmagasság.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185664)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185664

Általában zárt rendszerben használják, folyadékokra.

Előzmény: endrepp (185663)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185663

0.2bar az nyitó nyomásnak elég komoly, 2db ilyen visszacsapó megeszi egy keringető szivattyú teljesítményének nagy részét, passz.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185662)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185662

Igen az enyém -50 mbar-nál kinyit, de az övet nem tudjuk.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy elméletileg az enyém tartana az üstben 0,05 bar nyomást, az övében erősebb rugó van elméletben lehetséges lehet a 0,2 bar.

Előzmény: endrepp (185645)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185661

Éppen nem éri el a belső üst alját.

40 liter a duplikáció, 12-13 liter víz van benne.

Előzmény: szü(r)cs (185646)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185660

A nívó ellenőrzésének ha nincs lehetősége, akkor nem hiszem, hogy jó ötlet. Vannak olyan üstök, ahol a nivo egy csap, túltöltik főzés előtt, kinyitják a csapot, beáll mm pontosan a szint, ez lehet a minimum megoldás.

Illteve akkor sem hiszem, hogy túl jól fog gőzzel működni, ha a fenék fölé ér a vízszint, mert a betétek közel vannak a lemezhez, így a fenék felületen nem tud kondenzálni, nem lesz elég a szabad felület, biztos kell növelni a nyomást vmennyire.

Előzmény: szü(r)cs (185659)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185659

A kérdés már csak az, kogy a konstrukció alkalmas-e a "gőzös" működtetésre? 

Előzmény: szü(r)cs (185658)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185658

Na itt jelentkezik a működésbeli(nem is annyira konstrukciós) különbség.Nekem is forr a víz 0,1-0,15 barnál, de annál a "vízállásnál" (kb. 2/3) nem szabad forrnia mert az azt jelenti, hogy rendellenes nyomásveszteség van a rendszerben, működési tartományuk 0,3-0,5 bar.

Előzmény: endrepp (185657)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185657

Az még lényeges, hogy ebben a konstrukcióban a dupla falban a víznek forrnia kell, hiszen abból keletkezik jelentős mértékben a gőz.

Előzmény: endrepp (185656)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185656

Majd oszd itt meg, lehet ha elterjed, hogy tud ez működni minimális nyomással is, a gyártók is bátrabban mennek ebbe az irányba.

Az még hozzá tartozik ehhez a sztorihoz, hogy a konyhai üstben elektromos nívó szint kontrol van és a betétek túlmelegedését is biztosítják, szóval alig tölti a betét fölé, de nagyon vigyáz rá, hogy ki ne "száradjon".

 

Előzmény: szü(r)cs (185654)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185655
Előzmény: öreg_néne_b (185653)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185654

A következő szezonban letesztelem különböző feltöltöttségi színtekkel, mérve a nyomást és az időt.Választ ad mindenre... 

Előzmény: endrepp (185649)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185653

Is. Nyilván nem kell tele szedni az üvegeket, de ilyenből vettem egy készletet.

Előzmény: endrepp (185652)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185652

Az oszlop párlatát? Nem túl nagy felbontás a 2.5dl, vagy kevesebbet engedsz bele?

Előzmény: öreg_néne_b (185650)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185651

vízzel, vizet fűteni nem olyan hatékony, mint gőzzel, 

 

pláne forralni

Előzmény: endrepp (185649)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185650

 Nem tudom elkapni az átmenetet.

 

A kp. második felétől sorszámozott 250 ml-es üvegekbe gyűjtöm. Ráérek nyugiban dönteni, melyiktől up. 

Előzmény: Voby (185642)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185649

Nálam 1cm-el van a betét fölé töltve, ez a gyári nívó szintje a konyhai üstnek, így nincs nyomás csak 0.1bar a cefre főzés végére. Végig nyitva van a légtelenítő, az 1+2órás főzési idő utolsó 20percében igényel elzárást. Régóta megy itt az agyalás azon, hogy a pálinka főző gyártók miért szeretik feljebb tölteni, egyre nagyobb nyomás lesz, mivel vízzel, vizet fűteni nem olyan hatékony, mint gőzzel, semmi előnyét a feljebb töltésnek nem sikerült kitalálni.

Előzmény: szü(r)cs (185646)
Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185648

Voby Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185647

itt is látható milyen üledék képződik a felhigított ès a nem higìtott párlatokban...

szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185646

Mennyi víz van a duplikációban? 

Előzmény: 1zsakkrumpli (185641)
endrepp Creative Commons License 2023.12.05 0 0 185645

A nyomás szempontjából mindegy, hogy a közeg összenyomható e, Te mondtad, hogy -50mBar nyit neked, akkor nem tarthat meg sem ennél többet. Viszont az enyémet át fogom fentre tenni, hogy ne csepegjen, meg is néztem, van helye, nem kell semmit átalakítani.

Előzmény: 1zsakkrumpli (185644)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.04 0 0 185644

Esetleg a rugó ereje tarthat ellen, ezek folyadékra vannak gyártva, folyadékok összenyomhatatlanok.

Előzmény: endrepp (185643)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!