Keresés

Részletes keresés

Szimba Creative Commons License 1999.06.11 0 0 180
PirosÁsz,

megpróbálok nem abban a durva kioktató stílusban válaszolni, amit részedről szomorúan tapasztaltam.

"Arról, hogy mi a gravitáció, legfeljebb neked nincs nagyon fogalmad "

Meg rajtam kívül jó pár embernek. Az a baj, hogy valamit gyönyörűen tudunk mérni, meg számolni vele, csak fogalmunk sincs, hogy mitől van.
Lásd: relativitás elmélet.

"képletet nem írok, nem hiszem, hogy sokat jelentene neked"

Nyugodtan írhatsz, fizikából felvételiztem a BME-re 88-ban, max. ponttal. Ha nem hiszed el, legfeljebb bescannelem neked a felvételi értesítőmet.

"Ez csak úgy következhetne be, ha a Föld tömege a felére csökkenne!!!! Konkrétan: El tudod képzelni, hogy amikor a piramisok épültek a Föld fele akkora volt, mint ma, és mi ebből semmit nem vettünk észre? "

Látod, Te kevered a térfogatot a tömeggel.

"És mi, ill. egyáltalán a földi élet túlélte volna ezt a jelenséget? "

Szegény űrhajósok is túlélik az űrutazást meg a holdra szállást.

Végezetül: soha, sehol nem állítottam, hogy a kisebb gravitáció miatt tudták volna felépíteni a piramisokat. Mindössze a legvadabb ötletemnek minősítettem.

Szimba

U.i.: A stílus maga az ember.
(Lehet, hogy pontatlanul idéztem.)

Előzmény: PirosÁsz (172)
rolling Creative Commons License 1999.06.11 0 0 179
Vajk, megnéztem tegnap az írásmódot Székely László: Einstein kozmoszától a fölfúvódó világegyetemig c. könyvében,
ö is Ockham-et ír. Ilyen neveknél elképzelhető, hogy több írásmód is forgalomban van, hiszen a tag amúgy a középkorban élt.

Félreértettél, az elvet nem a filmből ismerem, csak onnan jutott az eszembe. Az elv szerintem helyes, de az lehetséges, hogy nem mindig lehet alkalmazni, vagy inkább nem mindig jön be. (Tehát az, hogy egy magyarázathoz a feleslegesnek látszó, erőltetett feltételezéseket nyesegessük le.)

Előzmény: Vajk (169)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.11 0 0 178
Kedves andzsin,

Amikor az indianok meglattak a szkafandereket telejesen lazba jottek
es azt kiabaltak: "O az, Ben-Koroti a tanito!" maig el a kultusz a torzsben, amikor a torzs egyik ferfitagja magari olti a nadbol es sasbol keszult szkafanderutanzatot.

A szkafander dolgot mar Daeniken muveiben is egy erdekes ellentmondasnak ereztem. Mert ha az idegeneknek urhajosruhara volt szukseguk, akkor a foldi levego nem volt szamukra megfelelo. De ugyanakkor Daeniken a legtobb masik leirasokban olyan idegenekrol beszel, ahol semmifele vedoruharol nincs es nem is lehet szo. Tehat tudtak az idegenek lelegezni a foldi atmoszferabol vagy nem?

Gabor

Előzmény: andzsin (173)
Rapid Creative Commons License 1999.06.11 0 0 177
off
Kis adalek a piramisok epitesehez:

Az okori egyiptomiak szamara az ev 3 szakaszbol allt: a Nilus tobb honapon at aradt, az aradas levonulasaval termekennye valt foldeken megkezdodhetett a munka, majd a betakaritas utan ujabb szarazsag jott a kovetkezo aradasig. Az egyiptomi allam a fejlett munkaszervezesre epitett, megszerveztek az ontozorendszerek karbantartasat, es a lakossag ellatasat az adaras es a szarazsag idoszakara. A kenyszeru munkaszunetben felszabadulo munkaero "ertelmes" felhasznalasara remek lehetoseg volt a piramisepites: az egyebkent szabad parasztokat csaladostul mindenestul odatelepitettek az epitkezes helyszinere, ahol ellatas fejeben dolgoztak. Az, hogy a piramisokat rabszolgak epitettek volna, igen nagy hulyeseg, mint ahogy az is, hogy az atlagegyiptomiakat a nagy vallasi hevulet hajtotta volna. Utobbirol erzekletesen tanuskodnak a telepesvarosokbol elokerult es a hivatalos egyiptomi muveszettol meroben eltero stilusu mutargyak.

Erdemes meg megemliteni, hogy a nagy piramisepitesi lazba annak rendje es modja szerint bele is rokkant az egyiptomi Obirodalom.

uff

Rapid Creative Commons License 1999.06.11 0 0 176
Ahogy olvasgattam itt a hozzaszolasokat egyre kivancsibb lettem andzsin kollega listajara, es nagy varakozasokkal vetettem neki magam. Ehhez kepest elegge csalodtam.

Felreertesek elkerulese vegett: en is ugy gondolom, hogy az emberiseg tortenete soran szamos alkalommal talalkozott mar foldon kivuli civilizaciokkal, es erre tobb bizonyitek is van. De a lista 23 pontjabol sajnos mindossze 3 (Piri Reis terkepek, Ezekiel konyve, ill a dogonok) van, ami szerintem tenyleg bizonyiteknak tekintheto, a tobbi meglehetosen halovany.

Nem tudok mihez kezdeni pl. az olyan kijelentesekkel, hogy ilyenolyan lapocskakon elefantokat, dinoszauruszokat meg egyiptomi papokat lathatunk. Inkabb arrol van szo, hogy mai agyunkkal, tudasunkkal mi ezeket a rajzokat elefantoknak, dinoszauruszokanak, tengereszsapkanak, urhajosnak, meg akarmi masnak latjuk.

Tobb ezer eves rajzok es arany disztargyak kizarolag vertikalisan repulnek, ehhez azonban nincs szukseg kulonosebb mernoki tudasra.

A tassili-i sziklarajzok urhajosairol erdemes tudni, hogy sokuk terhes, es csoportosan landzsaval vadasznak :-) Sajnos ez Daniken ur egyik elhiresult baklovese, ha vette volna a faradsagot es tobb fotot is megnez, akkor nem irt volna le ekkora hulyeseget.

Az, hogy nem tudjuk hogyan csinaltak valamit igen regen, meg nem jelenti azt, hogy feltetlenul foldonkivulieknek kellett segedkezniuk benne.

De hogy ne csak kritizaljak:
Indiaban talalhato egy 99,99%-os tisztasagu vas oszlop, amely nem rozsdasodik. A jelenlegi legfejlettebb kohaszati technologiaval sem lehet ilyen tisztasagu vasat eloallitani.

A piri reis terkepek valoban erdekesek, de tudtommal nem a 11000 evvel ezelotti Antarktiszt abrazoljak, hanem az Antarktisznak azt a partvonalat, amit akkor latna az ember, ha kb. 20000 meterrel az egyenlito felett lebegne. Erdekes.

Előzmény: andzsin (141)
andzsin Creative Commons License 1999.06.11 0 0 175
Aki azt hiszi, hogy az oind szent konyvekben leirt repulo szerkezeteket a "kotyagosok" belemagyarazzak a textbe, azoknak alljon itt a kovetkezo:
a NASA felkerte Ruth Reyna prof.asszonyt az indiai szovegek szakertojet, hogy elemezze a szovegeket es megallapitotta, hogy a Vedakban igenis repulo szerkezetekrol es modern fegyverekrol esik szo.

Egyebkent meg mi a francert vesztegettek volna az egykori szemlelok tobb szaz oldalt ezen szerkezetek es fegyverek leirasara, ha jelenetektelen lett volna?
/Sajnos el kell huznom, hetfon jovok, addig jo vitat./

andzsin Creative Commons License 1999.06.11 0 0 174
Bocs, National Geographic.
andzsin Creative Commons License 1999.06.11 0 0 173
1. A farao dedapja nem rendelhette meg az epitkezest, mert mindegyik a sajat dolgaival volt elfoglalva es mindegyik a sajat eleteben kezdett el gondolkodni arrol, hogy hova temetkezzen.
2. Felreertes ne essek: a Nemere altal leirt dolgokat nem o talalta ki, hanem igen rangos forrasokbol meritett: Nature, Science, Natinal Geographic, Scientific American...stb.
3. A kubai rajzok kb. 6000 evesek.
4. Meg egy sztori: a brazil kormany a hetvenes evek kozepen nehany kajapo indiant hozott a vilagkiallitasra "mutogatni". Az indianok koarccal jartak vegig a kiallitast, mignem meg nem lattak az Apollo 11 nevu kiallitast, ahol lathato volt a holdra szallasban reszt vett urhajo, meg az urhajosok ures szkafanderei. Amikor az indianok meglattak a szkafandereket telejesen lazba jottek es azt kiabaltak: "O az, Ben-Koroti a tanito!" maig el a kultusz a torzsben, amikor a torzs egyik ferfitagja magari olti a nadbol es sasbol keszult szkafanderutanzatot. Ben-Korotinak olyan fegyvere volt, amellyel tavolrol vagta ki a fat es amikor elrepult akkor nagy mennydorges es fustfellegek kozott tette mindezt.
Kerdes: meddig terjedhet az indianok fantaziaja?
5. Egyebkent eleg furcsa, hogy szinte minden del-amerikai nepet egy magas, feher boru idegen tanitotta meg, aki az egbol jott es oda is tavozott el.
6. Vissza a Piramishoz: szerintem az egesz kerdes azon all vagy bukik, hogy ki epittette? Mert ha nem Khufu /Kheopsz/, akkor kik? Marpedig amint mar azt emlitettem minden piramisban tobb helyen is megvan a farao kartusa, a piramisoktol tavolabb eso helyeken is feljegyeztek a piramisepites tenyet, a Khufu-piramis eseteben viszont hallgatas van. A Piramisban azonban egy nyamvadt felirat sincs, hogy en, az eg fia ekkor, meg ekkor, igy es igy felepitettem ezt a piramist. Ez azert egy kicsit furcsa.

Hetfore csinalok az extrara egy weboldalt ahova felrakom a fenykepeket es akkor mindenki eldontheti, hogy mi is van azokon a sziklarajzokon es mit is abrazolnak a szobrok.

PirosÁsz Creative Commons License 1999.06.11 0 0 172
Kedves Szimba!

Arról, hogy mi a gravitáció, legfeljebb neked nincs nagyon fogalmad, amúgy az pár száz év óta eléggé tisztességesen leírt és megmagyarázott jelenség. Lényege (képletet nem írok, nem hiszem, hogy sokat jelentene neked), hogy a tömegvonzást csak és kizárólag a két tárgy (jelen esetben a Föld és a felemelendő kő) tömege és távolsága határozza meg. Ez az erő a tömeggel egyenesen arányos, tehát ahhoz, hogy pl. egy 100 kg-os követ azonos magasságba te lényegesen könnyebben emelhess fel (mondjuk csak 50 kg-osnak érezd), a Föld és közte lévő erőnek is a felére kéne csökkennie! Ez csak úgy következhetne be, ha a Föld tömege a felére csökkenne!!!! Konkrétan: El tudod képzelni, hogy amikor a piramisok épültek a Föld fele akkora volt, mint ma, és mi ebből semmit nem vettünk észre? Mitől nőtt volna a tömeg azóta ilyen jelentős mértékben (gondolj az anyagmegmaradásra-semmiből nem lesz valami)? És mi, ill. egyáltalán a földi élet túlélte volna ezt a jelenséget? Akkor már inkább a telekinézis, vagy a mágia, stb.

Előzmény: Szimba (139)
nils Creative Commons License 1999.06.11 0 0 171
SZVSZ nyugodtan megrendelhette például a fáraó dédnagyapja az építkezést. Miért lenne ez logikátlan?
(Elnézést, ha kissé nehézfejűnek tűnnék. Valószínűleg azért van, mert igaz. :-))))
Előzmény: Mr Spock (170)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.11 0 0 170
Kedves nils,

Nem értem, miért volt muszáj a szerencsétlen egyiptomiaknak 20 év alatt felhúzni a Kheopsz-piramist.

Mert (ha jol tudom) 23 evet elt a farao. Tehat, meg ha az uralkodasanak elso perceben elrendelte a sirjanak/siremlekenek megepiteset, meg akkor is csak 23 ev allt rendelkezesukre. Az teljesen logikatlan lenne feltetelezni, hogy a dednagyapja rendelte meg es kezdte el epitettetni a dedunoka sirjat/siremleket.

Egyebkent gratulalok mindenkinek a temahoz, erdekes tartalmas hozzaszolasok tomege, elen andzsin nagyszeru es informativ leveleivel.

Gabor

Előzmény: nils (168)
Vajk Creative Commons License 1999.06.10 0 0 169
Occam a helyes. Meg aztan az elv helyes-e? Azert mert egy filmben elhangzott(amugy eleg sokszor szerepel a hitvitakban) meg nem feltetlenul igaz es helyes elv.

andzsin,
Nem mintha sokra tartanam Nemeret, de legalabb meg kellett volna emlitened a forrast: Rejtelyes elodok.

Előzmény: rolling (165)
nils Creative Commons License 1999.06.10 0 0 168
Elnézést, szőrözés:
A Mohendzso Daro környékén nem negyon volt jégtakaró, ez tehát nem lehetett akadálya az ottani technika és kultúra fejlődésének.
A másik, általam vitattott pont (csak hogy visszakanyarodjunk a topic témájához):
Nem értem, miért volt muszáj a szerencsétlen egyiptomiaknak 20 év alatt felhúzni a Kheopsz-piramist. Korábban is voltak fáraók, később is, a hullák tartósítását sem igen lehet az egyiptomiaknál jobban tudni => SZVSZ az építési idő egyáltalán nem volt ilyen szűkre szabott.
Előzmény: andzsin (157)
anonim_vagyok Creative Commons License 1999.06.10 0 0 167
andzsin
  • a 12. pontod elég furcsa. Ha emberek is éltek a dínók korában, akkor emberi csontoknak is kellett volna akkorról maradnia. Ha pedig a Föld egy állatkert volt (a mai állatkertekben sem túl gyakoriak az embercsontok), akkor mi a fenének véstek volna ilyen képeket a sziklába? Oké, más kultúra, de hogy néztek ki azok az emberek és mennyire voltak élethűek a szauruszok? Szörnyetegeket, sárkányokat tudtak a közeli középkorban is rajzolni.
  • 17. pont: ha ezt egy amerikai publikálta, akkor nem hiszem el
  • 20. pont: mikor?

bbc, az anatómiát újra és újra felfedezte az emberiség. Ha már túl sokat tudtak róla, betíltották a kutatásokat, mondván, hogy azok veszélyesek lehetnek. Ma az információs rendszereink miatt nehezebb dolga van a tíltóknak, de nem lehetetlen, hogy a genetika területén valami hasonló újra bekövetkezzen.
rolling Creative Commons License 1999.06.10 0 0 165
Tegnap megnéztem az HBO-n a Kapcsolat c. filmet. Ebben elhangzik egy - a modern filozófiában jól ismert fogalom - az ún. Ockham-borotva elve (remélem, jól írtam). Körülbelül az a lényege, hogy ha valamire több magyarázat is létezne, válaszd a legegyszerübbek. Ezen az alapon a számomra az a legegyszerűbb, hogy a piramisokat emberek (a régi egyiptomiak) építették, mert meg tudták csinálni!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.10 0 0 164
Kedves andzsin... abban is biztos vagy, hogy azert unnepeltek az altalad vazolt dolgokat, amiket mi ma mar tudunk roluk?
Nem lehettek sokkal prozaibb okai?
Lehet, hogy en vagyok egy hitetlen kutya, de ez a "beavatkozas-elmelet" nekem nem fexik.
Azt nem allitom, hogy egyedul vagyunk, de akkor is idegenkedem ettol az isteni segitsegnyujtastol, aminek tkp egyetlen eredmenye a mi fejtoresunk.

Nagyon meg fogtok most morogni ?

andzsin Creative Commons License 1999.06.10 0 0 163
Kerdes: mi az hogy bizonyitas?

Az bizonyitek, hogy egy biliardasztalon elfernek azok az allitolagos bizonyitekok, amely szerint mi a majombol fejlodtunk ki?

Amiket leirtam azok tenyek. Ezek nem eleg bizonyitekok arra, hogy valami nincsen rendben a multunkban? Nem azt mondom, hogy UFOk, meg idegen civ., csak azt, hogy szerintem ez eleg bizonyitek, hogy a dolgok nem egeszen ugy tortentek, ahogy be akarjak nekunk meselni. Ki a fene mondta a dogonoknak, hogy oreg figyelj, tudod van egy Sziriusz A, meg egy Sziriusz B, az egyik kisebb es nagyobb a surusege es otvenevente megkeruli a masik csillagot. Legyszi akkor rendezzetek egy marhanagy unnepseget! Meg tudod itt van ez a Naprendszer es Szaturnusznak gyurui vannak, ami nem szilard, hanem gazfelho...

Ha nem jatszott volna fontos szerepet az eletukben, akkor meg se tartottak volna. De valamiert tudnak ezekrol a dolgokrol...

CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.06.10 0 0 162
Én úgy képzelem, hogy piramisépítés tekintetében majdnem mindegy, hogy földönkívüliek, telekinézis vagy mágia segítettek: minden ilyesmi azonnal soha el nem dőlő hitvitákhoz vezet, és ez rendben is van jól.

Az efféle "régi titkokat" szvsz máshogy kellene megközelíteni, valami olyan módon, ami jobban koncentrál a kultúrára, gondolkodásmódra, mint arra, hogy valamilyen már létező teóriát igazoljon.

Mire is gondolok: tetszetős elképzelés pl. Daniken úré, amely bizonyára sok vesződség és fejtörés árán született, és nagyjából megmagyarázza ezeket a kérdéseket. Viszont csapda is egyben: a hipotézise nem bizonyítható, legfeljebb újabb megfejtetlen titkokat és felfedezéseket rendelhet hozzá azzal a felkiáltással, hogy elképzelése azokra is magyarázatot ad -- de így egy centivel sem jut közelebb magához a bizonyításhoz, mindössze erősíti a hipotézist.

Adott esetben a mágia, mint magyarázat, ugyanilyen "pontosan" lefedné ezeket a titkokat.

Ez tehát nem a megfejtés útja, azt hiszem. Más kérdés, hogy fogalmam sincs, merre tovább.

Kham Creative Commons License 1999.06.10 0 0 161
Pont ez az, lehet hogy találtak 7000 éves leleteket a városban, de az viszont csúsztatatás (a Daniken-féle megyarázat szerint) hogy akkor már egybol ismerték a "naptart, az algebrat, az eukledeszi teteleket, az anatomiat, a statikat, az irast, az allamszervezest...". Ettol függetlenül nagyon sok érdekes dolog van ezekkel az elodökkel kapcsolatban, de ez a 7000 éves dolog úgy hangzik mintha az UFO legények/ atlantiszi polgárok összetereltek volna egy csomó vadembert és azt mondták volna nekik itt pedig város lesz meg geomatria meg úthálózat meg egészségügyi ellátás ha beledöglötök akkor is.
Előzmény: andzsin (157)
andzsin Creative Commons License 1999.06.10 0 0 160
Rajottem, hogy 2 dologrol beszelunk, de nem baj, van itt egy UFO-s topic is valahol, eredetileg odaszantam, de most mar mindegy, legalabb feldobjuk egy kicsit a topic hangulatat:)))

A sisakos rajzokat meg holnapra hozom, ugyhogy majd postazom.

andzsin Creative Commons License 1999.06.10 0 0 159
A kepet Mr. Dent keszitette 1950. maj. 11-en, Oregon allamban, McMinville-ben, a fotolaborban es a kesobbi szamitogepes elemzes kizarta a csalas lehetoseget. A fenykep eredeti, ha nem jarmu, akkor mi ez?
Egyebkent kosz.
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.06.10 0 0 158
Kedves andzsin, átjött a kép -- csak épp nem tudom, mit bizonyít. Azt hittem, valami sisakos ember lesz.

Mindenesetre feltettem ide

andzsin Creative Commons License 1999.06.10 0 0 157
Ez mar igy rendben lenne, csak mennyivel nyujtod ki az idosikot. Ugyanis 7000 evvel ezelott Mohendzso Daro mar allt. Elotte 3000 evvel pedig megcsak eppenhogy visszahuzodott a jegtakaro. Szerintem nagyon rovid az ido, ahhoz, hogy ismerjek a naptart, az algebrat, az eukledeszi teteleket, az anatomiat, a statikat, az irast, az allamszervezest...stb.
Kham Creative Commons License 1999.06.10 0 0 156
Ezt az érvelést nem szeretem Daniken úr részérol, hogy eccercsak -dirr aztán megjelent ott a fejlett városállam, az összes tudással az emberi fejükben. Ez egyszeruen nem igaz mert a városoknak többezer éves fejlodésük volt. Azt inkább elképzelhetobbnek tartom, hogy a városállamok fejlodésének elindulása sokkal korábbra teheto, mint azt most elfogadják. Ha belegondolsz a fejlodés nem exponenciális, hanem inkáb parabolikus.
Előzmény: andzsin (155)
andzsin Creative Commons License 1999.06.10 0 0 155
Egyebkent azt is elmagyarazhatna nekem valaki, hogy hogy a fenebe van az, hogy 10000 evvel ezelott meg allitolag hordaba verodve vadaszgattunk es akkor megjelennek a sumerok, az oind civilizacio meg Mohendzso Daro, es igen fejlett orvosi-csillagaszati-matematikai tudassal rendelkeznek, varosokat epitenek vizvezetekkel, meg furdokkel /nem romai!!/...stb.
Ha el kellett telni jopar ezer evnek a vas feltalalasaig, akkor hogyan tudtak ezek az emberek, azt amit tudtak? Sehol egy megelozo nyom, hogy csak elobb ezt tudtak volna, utana meg azt.
andzsin Creative Commons License 1999.06.10 0 0 154
T. Kham:

Nem tudom melyik keprol beszelsz, de amin a no lathato, annak a ruhajan siman lathato, hogy az ott egy zseb. Egyebkent vegre valaki aki olvas klasszikusokat!!

A masik meg az, hogy itt nem a zseben kell vitatkoznunk, hanem azon, hogy a Fold minden pontjan talaltak ilyen petroglifakat, ott van az emberek fejen a bura (ha nem az, akkor mi?), egyesek repkednek, felrajzoltak ilyen tanyerszeru repulo alkalmatossagokat, gondolom, hogy nem a delutani vadaszat utani veszekedest akartak abrazolni. Az un. Cargo-kultusz pedig bizonyitott teny, reszletesen?

andzsin Creative Commons License 1999.06.10 0 0 153
T. Coo. atment a cimedre a kep?
Kham Creative Commons License 1999.06.10 0 0 152
Ezt ugye a Rejtélyes elodök c. Nemere könyvbol szedted ki?

A 7. ponthoz csak annyit, hogyha pilótának mutatják meg azt mondja vadászgép, ha madarász azt mondja madár.
(Lehet hogy egy pék azt mondaná rá hogy ókori kifli:)
A 8. ponton írt fényképet én is láttam, de nem fogtam volna rá hogy matrózsapka, és zseb.

Előzmény: andzsin (141)
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.06.10 0 0 151
Nyugodtan nyomhatod arra, ami itt van, azt megkapom jól.
Előzmény: andzsin (150)
andzsin Creative Commons License 1999.06.10 0 0 150
Ha fel tudod rakni C., akkor kerek egy e-mail cimet, ha nem akarod, hogy publikus legyen akkor kulldd el ide legyszi: korati@hotmail.com

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!