Keresés

Részletes keresés

korx Creative Commons License 1999.06.18 0 0 255
andzsin: Az iszappálya lehet, hogy humbug, de akkor mivel magyarázod a Mirgisszai iszappálya leletet amit ki is próbáltak (nem tudom pontosan hogyan működik, pontosan milyen, de van, és film is készült róla (nem láttam), de komolyabb könyvtárban biztos van adat) és a Thothotep-sir képét amelyen ábrázolták a pálya használatát ?

Te is ezzel a kőöntéssel jössz, le irjam negyedszer is amit pont a te hozzászólásod előtt irtam le harmadszor?

aztán:
"Fold legnagyobb koepitmenye" nagyobb mint a kínai nagyfal?

Alapvető dolgok.
1. Volt ott azért egy-két építmény a nagypiramis előtt. Arra több bitonyíték van, hogy folyt ott építkezés , arra nincs, hogy nem az egyiptomiak építették.
2. Hemiunu hercegnek úgy látszik voltak újszerű elképzelései.
3.,4.,5. Kheopsz uralkodását az utókor gyűlöletesnek időszaknak tartotta. (ebben gondolom a megalomániás épitkezés is közrejátszott :-) ezért az utódok nem szívesen emlékeztek meg róla (ezért is tudunk keveset az időszakról), egyrészt azt is el tudom képzelni, hogy 50,100,200 év múlva nem rehabilitálták, hanem kihajították a piramisból, nem lehetetlen, sőt valószínű lehet a következő elmélet:
Azt tudjuk, hogy a fáraó igen fiatalon megpunnyadt, mi van, ha a belsőbb köröknek is tele lett vela a saruja és kupánvágták a főnököt (talán újabb ötletei voltak :-) , mi van ha a piramist felépítették, de soha nem fejezték be, mi van ha Kheopszot nem is temették oda? Esetleg később egy-két önkéntes mégis festett valamit a piramisba, ha már ott van, de már Khufu nevének helyesírását sem tudták pontosan.
Persze ezt csak most találtam ki, de ez is lehet egy prózai magyarázat a pontjaidra.

p.s. Ha mindíg figyelmen kivül hagytuk volna a tudomány állításait, akkor vajon hol lennénk?

Előzmény: andzsin (253)
Duda Creative Commons License 1999.06.18 0 0 254
Nagyon erdekes a topic, meg nem vagyok teljesen begyepesedett materialista, de nehany eszrevetelem van:

1. A PI
Tobben irtak, hogy a oldalak dolesszoge akkora, ahol a homok meg tartja magat es nem dol le. A PI pedig valahogy az oldalak es a magassag aranyabol jon ki .
Tehat van egy derekszogu haromszog, ahol az befogok aranya PI, es az egyik oldal doleszszoge az a bizonyos szog. Na most ilyen haromszog 1 van, tehat ha a szogre jatszok akkor is ilyan haromszoget kapok es ha az oldalak aranyara, akkor is. Mi van, ha az egyiptomiaknak a szog volt a fontos, igy a PI csak veletlenul adodott? Az, hogy ne doljon le a piramis megiscsak elfogadhatobb magyarazat, mint a PI bekodolasa.

2. Ontes.
Ha ontest alkalmaztak, akkor miert nem ontottek ki a teljes szinteket, miert kellett kockakat onteni. Mas se kockazunk meg kirakosozunk, hanem bezsaluzzuk aztan kiontjuk betonnal.

3. Szallitas.
Szerintem nem figyeltek elegge a viz jelentosegere. Egyiptom a nilusra epult, ugyhogy a viz eleg kozponti dolog volt az eletukben. A vizen (csatornan) siman szallithattak a koveket vizszintesen. De a vizet felhasznalhattak fuggoleges mozgatasra is. Gondoljatok a zsilipekre. Hatalmas hajokat emelgetnek azzal, hogy vizet ontenek a zsilp belsejebe es az felemeli a hajot. A viz megemelesehez pedig mar regota letezik az a szerkezet, ami egy cso, es benne egy spiralfeleseg. Ha ezt kicsit megdontos es elkezded tekerni a spiralt, akkor az emeli a vizet.
Lehet, hogy epitettek a piramisok oldalahoz ilyen kemeny szerusegeket, amikben a viz emelte a koveket, Ha nem egyben akartak a 100m-es tavolsagot athidalni, akkor szetdarabolhattak a kemenyt tobb kis reszre ilyen lepcso alakban, es ezutan a kemenyek keszulhettek egyszeru teglabol is. Egy dolgot nem tudom hogy kellene megoldani: alul be kell tenni a kovet, tehat kell egy zarhato ajto, ami aztan kibiraja azt a nyomast.

Na ennyi varom a velemenyeket.

andzsin Creative Commons License 1999.06.18 0 0 253
Rolling:

azert nem reagaltam eddig, mert belecsapott a villam (kosz Zeusz) a telefonkozpontba, ugyhogy innen a munkahelyemrol az egesz rendszer kaputt volt. A tobb munkafazis sem magyarazat, mert a koveket valahogyan akkor is fel kellett cipelni, ha sorban allnak a rampan a kovekkel, akkor sem tudnak 2 percenkent egyet a helyere tenni, mivel azokat egymas utan kellett elhelyezni.

korx:

az iszappalya elmelet egy humbug, ahhoz, hogy az 50 fokos melegben ne szaradjon ki a tobb kilometer hosszu palya naponta tobb ezer embernek tobb szazezer liter vizet kellett volna szetlocsolnia.

Az egyetlen meg altalam is elfogadgato megoldas az a helyben ontes, bar ez is santit, mert az osszes anyagot oda kellett cipelni es ha utana szamolunk ez is gazos lesz.

Azert gondoljatok bele: 6millio tonna, a Fold legnagyobb koepitmenye, a koveibol 30cm vastag es 3 meter magas falat lehetne emelni egesz Franciaorszag korul, a meszkofedolapokbol (amiket ma mar nem latni) epult meg a kairoi nagy mecset, a fellegvar egy resze...stb. tehat iszonyu mennyiseggel van dolgunk.

Egyesek alapveto dolgokat nem hajlandoak figyelembe venni:
1. Nincsen elozmenye a Nagy-Piramisnak. Khufu apja, Sznofru piramisa (a tort piramis) sokkal kisebb mind mereteben, mind koveiben, teljesen mas a felepitese. Tehat az alapjan a tudasanyag alapjan az egyiptomiak nem tudtak felepiteni a Nagy-Piramist!
2. Mi a feneert tortek magukat hogy letrehozzak ezt az egyedulallo csodat, amit Nagy-Galerianak hivnak? Sehol mashol nincsen ilyen. 8 cm-kent beljebb tolt falak, tobb tiz tonnas fedokovek. Ha csak sir lett volna, akkor sokkal konnyebben is megoldhattak volna.
3. Kheopsz egy nyamvadt kartust sem irt bele a piramisba. Ami ma benne van az kesobbi hamisitvany tobb okbol is:
- hibasan van Khufu neve irva,
- olyan hieroglif irassal van irva, amit akkoriban meg nem ismertek,
- a festekanyag, amivel irtak, azt meg akkor nem ismertek.
4. Ha sir lett volna a kiralykamra szarkofagja, akkor egy rendes szarkofagnak teteje is van. De ezt mar Al-Mamun sem talalta, aki eloszor nyomult be a piramisba. Hol a teto, amely nagyobb mint az odavezeto bejarat? Nehogy azt mondja nekem valaki, hogy a bronzkeseikkel daraboltak fel a tobb tonnas granitfedelet!
5. Es egyaltalan hol van a mumia? Semmi nyoma! Hol van a kincseskamra, amit minden piramishoz epitettek!

Ezekert a nyomos okokert mondom azt, hogy a gula nem Khufu idejeben epult.
Egyebkent nehany uj keppel is gazdagodott a honlapom:
www.extra.hu/andzsin

P.S: a tudomany allitasait meg nem kell mindig idecitalni, mert ha csak ez alapjan neznenk a vilagot akkor meg valyogviskoban laknank es fugefalevelben jarnank. "Csak akkor szulettek a nagy dolgok, mikor batrak voltak, akik mertek..."

korx Creative Commons License 1999.06.18 0 0 252
CooCooFooZoo: Mit értesz a "állandó ciklusokban élő, és az időt nem számegyenesnek tekintő egyiptomi kultúra" alatt?

Továbbra sem értem, hogy miért favorizáljátok ezt a _kőöntési_ dolgot, nem gondoljátok, hogy ha így lett volna akkor:

1. nem lehet azt olyan bonyolult dolog kimutatni, hogy egy követ öntenek vagy faragnak, ha öntötték volna csak publikálta volna valaki ezt a tényt.
2. Miért van az, hogy több falfestményen az ábrázolják, hogy huzkodják a köveket, de egyen sem, hogy öntik.
3. Hová rakták azokat a kibányászott kőtömböket amelyeknek a helye ott virít a kőbányákban, ha nem a piramisba? (a folyóba dobták, hogy megtréfáljanak minket?:-)

Úgy látom amiket én írtam azt senki nem olvasta el :-(
Harmadszor is leírom: A belső kamrák és a külsű borítés kivételével a piramis mészköveit HELYBEN bányászták, ez tény.
Minek öntögettek volna (korábban felhívta valaki a tényt a mészégetéshez való fa hiányára is (a fát ugyanis importálták)), ha ott volt helyben.
1 ember reagált a közölt linkre is, amelyben leírt ötlet új megvilágításba helyezi a kő gyors mozgatásának lehetőségét)

Kicsit lehetnétek figyelmesebbek is, mások irományai iránt mert ez igy olyan mint a süketek párbeszéde.

Előzmény: CooCooFooZoo (251)
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.06.18 0 0 251
Kedves Mr Spock, megpróbálom érthetőbben :-))

Lássunk egy példát: ha Te építési vállalkozó vagy, és beállít egy ügyfél, hogy a Holdba szeretne lépcsőt építtetni, akkor Te nem vállalod a megbízást: kultúránk alapelemei azok az ismeretek, amelynek alapján lehetetlennek találnád teljesíteni a megrendelést. Ha ugyanez az ügyfél felhőkarcolót akarna, minden további nélkül vállalnád, mert _tudod_, hogy meg lehet csinálni. A piramisépítés ugyanilyen evidens lehetett az egyiptomiak számára, azaz tudták, hogy meg tudják csinálni.

Ráadásul valami azt súgja, hogy ők nem egy számegyenesként tekintettek a saját kultúrájukra és tudásukra -- velünk elletétben. Mi a tudást úgy éljük meg, hogy "fejlődik", azaz pl. tíz év múlva, ha addig sok részfeladatot megoldunk, ember utazhat a Marsra.

Egy nem fejlődéscentrikus építőmester gondolkodásmódjának az ismerete sokat segíthetne a piramisépítés titkainak megközelítésében. Mi mindig az megszerzés-feldolgozás-elkészítés-mozgás technológiai kombinációjában gondolkodunk, holott ez nyilván nem az egyetlen lehetséges felfogás, csak számunkra annyira alapvető, hogy nem is próbálkozunk mással. Ebből a szempontból pl. fargo kőöntési elmélete egészen kiváló, mert teljesen más elveken nyugszik: minimális mozgatással számol és egyszerűen zseniális, hogy magát a követ valójában az "idő" készíti el. Egy ilyen technológia gondolkodásmódja remekül illik az állandó ciklusokban élő, és az időt nem számegyenesnek tekintő egyiptomi kultúrához.

Előzmény: Mr Spock (247)
Munchausen Creative Commons License 1999.06.18 0 0 250
Kissé offtopic leszek. ;-))
Egy gondolat bánt engemet...
Tegyük fel, hogy a piramisokat némi "isteni" csoda hathatós segítségével építették fel. Mit változtat ez a helyzeten?
Nem értem egyébként, hogy pl. fegyver lobbynak miért érdeke az eltusolás? Neki éppen az lenne az érdeke, hogy legyártson, eladjon egy rakás ócskavasat, amivel megvédhetnénk magunkat az idegenektől, bár lehet, hogy attól félnek, hogy ettől megváltozna az emberekbe szugerált ellenségkép és békésebb lenne a föld élete...

ps: készítek majd egy weblapot az itt elhangzott pro/kontra véleményekből, aki esetleg nagyon kopirájgtosnak érzi a gondolatát, az szóljon julius 1-ig.

DcsabaS_ Creative Commons License 1999.06.18 0 0 249
Kedves Mr Spock!

Megdöbbentesz(:-(((. Én ezt írtam:
"Ha most fontos tűnne nagyobb piramist építeni, mint a régiek, valószínűleg hamarosan találnánk rá módszert."
Te meg így értetted:
"A 20. szazad emberenek nagy altalanos tevedese ... minden lehetseges, csak meg kell probalni"
Tényleg nem érzed a különbséget?!?

Előzmény: Mr Spock (247)
Mr Spock Creative Commons License 1999.06.18 0 0 247
Kedves sp,

.de azért ne becsüljük le az ókor innovációs képességeit...

A problema nem a le vagy felbecsulessel van, hanem a megertessel. Becslesrol csak akkor lehet mar szo, ha tudnank hogy mit csinaltak (a vegeredmenyen kivul).

Kedves CCFZ,

Nagyon erdekes gondolat, csak nem tudom hova tenni.

Arról hallottatok, hogy az állati eredetű "alkatrészek" korom nélkül égnek?Vélemény?

Az sincs megmagyarazva. Arra, hogy belul levo falfestmenyeket ugy megcsinaltak, hogy egy molekulanyi szenmaradvany nem maradt hatra. A tukros magyarazattal valo kuszkodes is hozzasorolhato a "kinban fogant" magyarazatokra. Mint minden mas ezzel a temaval kapcsolatban.

Kedves DcsabaS_

Ha most fontos tűnne nagyobb piramist építeni, mint a régiek, valószínűleg hamarosan találnánk rá módszert.

A 20. szazad emberenek nagy altalanos tevedese. Evezredeken keresztul, vagy legalabbis a kozepkor tajan, az emberiseg nem volt hajlando elfogadni/elhinni semmi ujat. Ez kozismertte valt, es jogosan el lett itelve. De a 20. szazad nagy technologiai eloretorese magaval hozott egy uj szemleletet, miszerint "minden lehetseges, csak meg kell probalni". Ami enszerintem legalabb annyira hibas, mint a kozepkori "semmi sem lehetseges" hozzaallas. Most van valami problema, azonnal "oh, csak fel kell talalni es kesz". Az hogy meg nincs feltalalva az senkit sem zavar.

Gabor

Vajk Creative Commons License 1999.06.17 0 0 245
Vajon hanyan epitettek a piramisokat?
Hany ember elt akkor Egyiptomban?
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.06.17 0 0 244
Én is csiszolgattam a magam gondolatain; nevesül még mindig azon töprengtem, hogy milyen úton lehetne megközelíteni az építők gondolatmanetét, hogy az övékhez hasonló megoldásokra jussunk. Nekik ugyanis valamiért triviális volt, hogy ki tudják találni a piramisépítés módját, mi meg csak itt találgatunk.

A különbség az ismeretek egymásra épülésének a rendszerében van. A mi elméleti alapismereteink sokkal részletesebbek -- ez alatt azt értem, hogy apróbb egységekig térképeztük fel a világot. Az ő elméleti alapismereteik valószínűleg sokkal jobban épültek a tapasztalatokra, és a világot az észleleti szintükhöz képest térképezték fel, nem a világ egészének alábontása jeletette a tudományos kihívást, hanem pl. egy konkrét feladat globális (technikai, művészi, vallási) megoldása -- ilyen feladat lehetett a piramisépítés is.

Azt gondolom tehát, hogy azok járnak jó úton, akik nem az egyes részfeladadatok megfejtésének irányából indulnak el, mert ez nem afféle XX. századi projekt-puzzle, hogy kis darabokból összeállítható az egész. Ők biztosan nem így dolgoztak: más alapokról, más céllal, más gondolkodásmóddal tekinettek a feladatra.

Más kérdés, hogy fogalmam sincs, hogy lehetne leképezni vagy érthetővé tenni az ő hozáállásukat.

Sp Creative Commons License 1999.06.17 0 0 243
Bocs, hogy beleugatok, de mi van, ha az iszappálya nem is iszappálya volt, hanem csatorna, vizzel! Mert akkor már jelentôs távolságokat lehetett volna könnyedén áthidalni... Egyiptom sokféle fejlett technológiával rendelkezett; s ha már görgôkrôl van szó, azt bronzból is kovácsolhatták, de teljesen valószínűnek tartom a fa beszerzését a fôniciaiakkal folytatott kereskedelemben. A balzsamozáshoz és az üvegkészítéshez szükséges hamuzsírt is fôniciai hajósok szállították az egyiptomi birodalomnak... A kövek kiöntése sem rossz, csak annál a mészégetéshez szükséges fa komplikálja a dolgot. A kövek fölemelése valószínüleg a piramis körül kiépített (talán kôlapokkal kirakott), rámpa segítségével, ugyanazzal a görgös módszerrel történhetett, így valószínűleg több oldalról folyhatott az építkezés egyidejüleg. Ember volt bôven...
Más: Várkonyi Nándor könyve egyike volt a kedvenceimnek...
Däniken: rohantam a moziba megnézni a filmjét a hetvenes években. Azután sok mindent a valóságban is láttam; pl. azt a Däniken által rakétahajtóműnek nevezett 3 "fúvókájú" tárgyat, amirôl kiderült, hogy agyagból készült rituális dob... Vagy a palenquei
"űrhajós" domborművét, ami a valóságban már nem tünt olyan misztikusnak. Valaki említette Montealbant. Jelentem, hogy sisakos űrhajós ábrázolással a helyszínen nem találkoztam! Csakúgy, mint a mexikói piramisokon a plasztikus ormány-ábrázolás sem elefántormány, hanem fallisztikus szimbólum...
A topic, az viszont nagyon jó...de azért ne becsüljük le az ókor innovációs képességeit...
Üdvözlettel: Sp
Rizs Otto Creative Commons License 1999.06.16 0 0 242
Te nem jártál még konyhában! :(((
Előzmény: clark (241)
clark Creative Commons License 1999.06.16 0 0 241
Urak! A világítással kapcsolatban.Arról hallottatok, hogy az állati eredetű
"alkatrészek" korom nélkül égnek?Vélemény?
Árpi Creative Commons License 1999.06.16 0 0 240
Zseniális elképzelés! És a piramisok építése után már nem mondhatjuk, hogy nem ismerték a kereket...
Előzmény: korx (238)
Árpi Creative Commons License 1999.06.16 0 0 239
Látom, itt mindenki aszfaltozott utcában lakik! Ugyan, gondolkodjatok már el azon, hogy mi a csuda lehet a magyarázata annak, hogy miért csúszik annyira egy mondjuk 2.5 tonnás kisteherautó, aminek a kerekei alatt sokkal nagyobb a nyomás, és ráadásul mintázata is van a gumiabroncsainak, hogy ne csússzon, ha agyagos-sáros talajon kéne mozognia! Vagy olyan ez, hogy "Ha akarom azért se csúszik!" ? Akkor csak azt kell akarni, hogy ne csússzon! :o))
korx Creative Commons License 1999.06.16 0 0 238
Itt van egy igen érdekes megközelítés.

Felhívom a figyelemt a Rock and Roll részre és a "szánkóra" amiből a kő 4 oldalára erősítettek egyet-egyet és már gurult is.

Érdekes és pofonegyszerű elképzelés, nem?

korx Creative Commons License 1999.06.16 0 0 236
fargo: Hogy pontosan mit is ért a könyv az iszap alatt nem tudom, állítólag volt a Spektrumon egy dokumentum film is erről a leletről és a tudosok vidáman hozkodták a köveket, sajna én nem láttam.

Lehet, hogy az öntéses módszer neked rulez, de mint írtam -már kétszer-, a piramis köveinak nagyrészét helyben bányászták, megbízható források szerint.

Előzmény: fargo (233)
fargo Creative Commons License 1999.06.16 0 0 233
Egy 1 köbméteres kôkockát bátran kinevezhetünk 2.5 tonnásnak, a kôzetek fajsúlya általában 2.2-2.7 t/m3 között változik.

Az iszapot, amennyiben túl híg, igenis kiszorítja maga alól a kô, de legalábbis a víztartalmát, így az már nem mint iszap, hanem mint ragasztó működik. Az megint más, hogy az iszap nem egyenlô a vizes homokkal.

Nem tudom, van-e itt valaki, aki dolgozott téglával meg malterral, de ha igen, akkor igazolhatja, hogy a híg malterra helyezett téglát elég kicsit megütögetni a kôműveskanál nyelével, hogy alig mozdíthatóan rögzüljön a habarcsban. Szerintem egy 2.5 tonnás kô iszapra helyezve olyan masszívan odatapad az aljzathoz, mintha technokollal ragasztották volna le. Arról nem is beszélve, hogy a tűzô egyiptomi napon az iszap kb fél perc alatt szárad keményre.

Nekem még mindig az öntött módszer rulez, a következôk mián:
- Csak a kövek felét kell zsaluzni, sakktáblaszerűen, a másik felének az elsô adag kô szolgál zsaluként. Ez megmagyarázza a nagyon pontos illesztést is. Sôt, ha az elsô sor, késôbb zsaluként használt kô oldalát beolajozzák, a második körben öntött kövek nem is gyógyulnak egybe velük, így megoldott a dilatáció is.

- A félig megszilárdult kövek oldalát nagyon könnyű megmunkálni, akár fa eszközökkel is -- így maximális méretpontosság érhetô el minimális munka árán. A kövek kötését remekül lehet gyorsítani szénmonoxid adagolásával is. Ez nagyon egyszerű, valami sátrat kell emelni a kô köré, majd abban fémkosárban izzó (fa)szenet égetni -- nemrég még alkalmazott, igazi szocreál móccer...

- Sokkal könnyebb a helyszínre juttatni az építôanyagokat (homok / víz / kötôanyag) emberi léptékű (mondjuk 30-60 kilós), kezelhetô csomagokban, mint 2.5-50 tonnás darabokban. Logisztikailag is könnyebben megszervezhetô.

Megkérdeztem egy hajdani építôipari kémia tanáromat, azt mondja, hogy kellô idô alatt a homok homokkôvé, a hagyományos meszes habarcs mészkôvé alakulhat. Vagy katalizátor (CO) vagy nagy nyomás szükséges hozzá, esetleg valami kötôanyag.

Mint hajdani építésznek és kivitelezésben is dolgozó szakmabelinek, nekem a helyszínen öntés tűnik a legkézenfekvôbbnek.

SZVSZ sokkal kevesebb kérdést vet fel a monolit technológia, mint a messzirôl történô emberfeletti cipekedés.

korx Creative Commons License 1999.06.16 0 0 232
A népességre sajna nem találtam adatot.
Viszont a fákról igen.
Nos egyiptomban nem nagyon volt fa, viszont már az Óbirodalom idején is kiterjedt kereskedelmet fojtattak a föniciai tengerparton levő Büblosszal és rajtuk keresztül Ázsiával. A fát Libanon hegyeiből importálták.
Előzmény: korx (226)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.06.16 0 0 231
Kedves Mr Spock!

Írod:
"Az, hogy a Keopsz piramis alapkerulete es a magassag*2 kozotti osszefugges PI (3.14), az a mai hivatalos magyarazatok szerint a veletlennek tudhato be."
Ez lehet véletlen, lehet egy szándékos dolog nem szándékolt következménye és lehet tervezés eredménye is.

Kérdezed:
"Milyen technologiakat?"
Hogy-hogy milyeneket? A hajóépítéstől a tűzgyújtásig mindennek volt valamilyen technológiája, amit nem kell kitalálni mindúntalan, hanem a generációk átadták egymásnak. Épp az a civilizáció lényege, hogy az ilyen technológiai ismeretek különös jelentőséggel bírnak és annak megfelelő becsben is vannak tartva.

Írod:
"De enszerintem az emberiseg tartozik maganak azzal, hogy feltegye maganak a kerdest:"de ha ez ennyire nyilvanvalo, kepesek lennenk ezt mi most reprodukalni 4000 evvel kesobb, 4000 evnyi tobb tapasztalattal?"
Az emberiség általában olyan kérdésekbe öl energiát, amelyek valamiért fontosnak tűnnek. Ha most fontos tűnne nagyobb piramist építeni, mint a régiek, valószínűleg hamarosan találnánk rá módszert.
Az sajnos nem igaz, hogy a mi tapasztalataink mindenben teljesebbek lennének, mint a régieké. A haszontalanná vált ismeretek "felezési ideje" civilizációs téren sokkal rövidebb, mint pl. a genetikai információké.

Előzmény: Mr Spock (219)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.06.16 0 0 230
Kedves korx!

Egy 2.5 tonnás kőkocka mondjuk 1 m3-es, és egy 10-15 fokos lejtőn még a súrlódást beszámítva is felhúzható lehet mintegy 1 tonnának megfelelő húzóerővel, amit 100 ember könnyedén, 30 pedig erőlködve ugyan, de tartósan biztosítani képes.

Előzmény: korx (218)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.06.16 0 0 229
Kedves JT!

Én NEM tudom, hogy hogyan építették föl a piramisokat, de különféle módszereket is elképzelhetőnek tartok, arról nem is beszélve, hogy számos olyan trükk is lehetett, amire én még álmomban sem gondolnék, de annál inkább az ókori elmék. Eszembe sem jut olyan álláspontra jutni, hogy csak azért, mert mondjuk nekem nehéz valamit kiszámolni, akkor azt a régiek sem tudták.

Előzmény: JT (212)
Kham Creative Commons License 1999.06.16 0 0 228
Naná, hogy igaz. Van neki egy bazi nagy hiperhullám relés rádiója, azon szokott csacsogni a szíriuszi testvérekkel. Az egész rádióadót, meg az urhajó maradványait a hátsó kertben orzi egy mégbazinagyobb földalatti piramisban. Azért földalatti, hogy ne irigykedjenek a kertszomszédok. Évente egyszer felhozzuk a rádiót a föld alól, a Nagy Mikeri ünnepen (Sz.-on ezolyasmi mint a majális), akkor mindenki a családban beszélgethet a szíriusziakkal, és bort iszunk, és dinnyét eszünk.
Előzmény: Törölt nick (223)
korx Creative Commons License 1999.06.16 0 0 227
rolling: "Persze elmenni a misztikum felé, vagy ET után kiáltani sokkal izgalmasabb, nem? :-))"

De igen, sokkal izgalmasabb :-), söt kell is (a jelenség végigkiséri a múltat, jelent és jövöt), de tudni kell hol a határ, mert a végén már mindenki, mindent ET-vel magyarázna (ahogy tették azt régebben és sokan most is, már ha értitek mire gondolok). Kényelmesebb, megnyugtatóbb, izgalmasabb, de nem feltétlenül vezet elöre, és az igazi megismeréshez.

Előzmény: rolling (224)
korx Creative Commons License 1999.06.16 0 0 226
Mr Spock: Az eröforrásokat, a népességet viszonyítsd az akkori ismert világhoz és a szabad kapacitást ahhoz, hogy mire kellettek akkor az emberek, az Óbirodalomban.
Megpróbálok utánanézni adatoknak, este visszatérek rá.

Nem zárom ki, hogy nálunk fejlettebek nem találtak ide egykor, söt, megdöbbentöek, a helikopteres barlangrajzok, az Ezekiel megfigyelés a Védákban leírt szerkezet. Izgat Atlantisz meg minden, de kérdem én melyik lehetöségre van több kézzelfogható bizonyíték, publikusan.
Vajon miért nem tárnak elénk megdöbbentö kézzelfogható bizonyítékokat a megmagyarázatlan dolgokról.
Mert elrejtik öket a nagyközönség elöl?
Miért?
Talán mert nincsenek ilyen bizonyítékok?

Miért iszappályát találnak a régészek, és miért nem mondjuk egy többezer éves repülögéproncsot?
Mi a valószínübb, hogy azt is találtak, csak nem mondják meg (miért?), vagy nem találtak csak néha felreppen egy-két pletyka erröl-arról, anyagi okokból :-).

Nem szabadna átlépni a rejtélyeken, sehogy.
Amit én leírtam, az pontosan és racionálisan megpróbálja számadatok alapján, számításokkal, a bizonyítékok, leletek figyelembevételével, legalább részkérdéseket megoldani.

Ellenben mások azt mondják, jó egyes részkérdések lehetségesek így, de az egész még homályos, akkor inkább _higgyünk el_ egy kevésbé kézzelfogható, komoly bizonyítékokat nélkülözö megoldást. Vajon nem éppen ez a rejtélyek átlépésénk módja?

Úgy látom általában megegyezik mindenki a tényekben (kövek száma stb...)
Én igyekeztem egy-két számitást elövezetni részfeladatokra. Ezekböl az látszik, hogy lehetséges a kivitelezés (a rendelkezésre álló adatok, és eddig nem kifogásolt számítások alapján), viszont senki nem közölt számítást arra, hogy nem lehetséges az adott dolog, csak azt mondta nem hiszem, hogy...

pl.
"Az is logikus, hogy a surlodastol tonkrementek a gorgok egy ket ut utan. "
Tömör, keményfa görgök nem látom be, hogy miért mennének tönkre ilyen gyorsan, számítással tudod igazolni?

(Annak is utána nézek milyen faanyagot használhattak akkortájt és mennyi volt belöle)

Előzmény: Mr Spock (219)
rolling Creative Commons License 1999.06.16 0 0 225
OFF
big4, OK, semmi gond. (Az átlag természetesen 100, amit úgy kell érteni, hogy az azonos életkori sávokban lévő, hasonló társadalmi helyzetű és iskolai végzettségű, vagy foglalkozási kategóriájú emberek átlaga, tehát egy statisztikailag elfogadható érték.)
ON, és felejtsük el.
Előzmény: Törölt nick (223)
rolling Creative Commons License 1999.06.16 0 0 224
Többeknek:

Az 1 méter élhosszúságú, vízzel töltött kocka súlya 1 tonna. Kőzetek fajsúlyát (egy kivétellel) nem sikerült kinyomoznom, de néhány építőanyagét igen, tehát:

aszfalt: 1.1 - 1.5
beton: 1.8 - 2.45
cement: 0.8 - 1.95
égetett gipsz: 1.81
kvarc: 2.1 - 2.5

Ezért valóban helyesnek tűnik, hogy a piramis legtöbb köve kb. 2.5 tonnás.

----------------------------

Meglepett, hogy volt aki úgy gondolja (csak egy analógia, bocs :-))), hogy mondjuk a volgai hajóvontatók a hajókat a vízen járva húzták.
Azt sem értettem, hogy miért ne lett volna ezeknek az embereknek technológiájuk. Volt, és ez rengeteg más építészeti emlékben is megnyilvánul, nem kizárólag a piramisok esetében. Nem voltak hülyék, csak nagyon hittek a halál utáni életben.
A korábbi kisebb piramisok építése során az Állami Piramisépítő Vállalat igenis sok tapasztalatra tett szert. (Sőt, ma úgy tartják, hogy a ghizai kis kísérőpiramisok tkp.-en modellek voltak.) SZVSZ ha az egyiptomiak meg tudtak építeni egy 12 m magas piramist, meg tudtak építeni egy 60 m magas piramist, akkor a 150 métereset is, csak több idő és több ember kellett hozzá. Megjegyzem még azt a tényt is, hogy a később épült, de kisebb Mükerinosz piramisba átlagosan nehezebb kövek vannak beépítve, mint a Kheopszba.

--------------------------------------

korx, örülök a jelentkezésednek, és annak a megközelítésnek, amit képviselsz, vagyis józanabbul szemlélve a dolgokat, az emberi értelem képes a problémákat megoldani.
Persze elmenni a misztikum felé, vagy ET után kiáltani sokkal izgalmasabb, nem? :-))

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.16 0 0 223
Már korábban, meg akartam kérdezni,

Kham !

"A magyar nép szíriuszi eredete pedig igaz. Öregapám például még mindig tartja a kapcsolatot a szülobolygóval.:)"

Hogy is van ez a szíriuszi dolog ? Komolyan írtad Kham vagy Kam ? :>)

Rolling !

Lehet, hogy ciki, de nemtom mennyi az átlag IQ, nem foglalkozom ilyen méricskélésekkel (bár hazudnék ha azt mondanám picit sem érdekel a sajátom...), írhattam volna, hogy átlag intelligencia szint, csak így rövidebb 1*űbb , de bizonyára a tiéd nagyon magas . Ez offtopic ám, úgyhogy bocsi mindenkitôl !

Big

Előzmény: Kham (195)
rolling Creative Commons License 1999.06.16 0 0 222
JT, többször próbáltam ezt magyarázni Andzsinnak, hogy a számításai megtévesztik (egy kőre szerinte 2-4 perc jut), nem lehet így számolni, de nem reagált rá. A valóságban itt több korabeli "futószalag" lehetett, vagyis egyidejűleg több munkafázis történt, más-más brigádokkal, s az építések is mind a 4 égtáj felől egyszerre, akár több ponton is történhettek, mert így logikus, ez az értelmes építési módszer.
Előzmény: JT (200)
originalqszi Creative Commons License 1999.06.16 0 0 221
Követeljük az INDEX (már megint a vizsgák!!!) nevében, hogy járjanak a Gantenbrink akna végére... jobban mondva titkának a végére!!!! Lehet, hogy ott van az igazság! qszi
Előzmény: Mr Spock (219)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!