A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem mondom, hogy elég itt az információ, de két dolgot nagy valószínűséggel mondhatok:
-- Olasz kávét vegyél! És nem olaszosat vagy majdnem-olaszt hanem olasz olaszt :) Helyi speciality pörkölővel majd kisérletezhetsz, ha az olasz már mindig jól sikerül.
-- A beépített nyomásmérők leginkább díszek, ne fordíts rá sok figyelmet. A lefolyást figyeld csak, a színét, a sugár vastagságát, folyamatosságát és másodsorban az idejét.
Előre elnézést ha bamba kérdést teszek fel, kérlek ne vegyétek el a lelkesedésem:)
A borok világában elég otthonosan mozgok, innen szeretnék a kávék felé is elmozdulni. Drága családomtól karácsonyra egy Sage Barista Express gépet kaptam. Jó sok jutyub után rámentem a kávékészítésre. Vettem Beyond Within szemes kávét hozzá. Csak világos pörkölésű volt éppen, Costa Rica. Az első kicsit alacsony nyomáson jött le, de a másodiknál finomabb őrlésnél látszólag rendben voltak a dolgok. Kicsit lehet túl ment a nyomás, de a 16g kávéból 32 sec alatt jött le 34g, a zaccban csatornásodást nem igazán láttam.
Az elkészült kávé ízvilága nagyon szokatlan volt. A citrusok domináltak benne, már savanykás volt.
A kérdés végre az lenne, honnan tudhatom, hogy ilyennek kell e lennie? Azért savanyú, mert valamit nem jól állítottam be, vagy ilyen az ízvilág. Lehet nagyon fekete öves kávéval kezdtem?:))
Az, hogy a felső szűrő nincs kilyuggatva a pogácsa széléig, a látható problémát okozza: a pogácsa a lyukak alatt ki van mosva, a szélén meg nyilvánvalóan nem lehet megfelelő a kivonatolás. Ezen a puck screen aligha fog segíteni. Elsö körben keresnék erre egy új, kompatibilis felső szűrőt a helyedben és belőném az adagolást, hogy ne mosódjon szét a pogácsa. Addig is növeld meg picit a töltetet, akkor a bedagadt pogácsát nem tudja ilyen könnyen szétmosni a víz.
A fogpiszkáló nem jó WDT-zni de a hústű sem. Mindkettő túl vastag. A papírhenger vagy vitaminos doboz jó magasítónak ha felül a peremre. Ha belóg akkor a szélénél túl nagy rés képzódik és nehéz eldolgozni úgy, hogy a lefolyás ne gyűrűsen induljon meg. Vitaminos dobozból ki lehet vágni egy olyat amin van három fül amin támaszkodik, a maradék rész pedig csak annyit lóg bele a kosárba ahol egyébként nem marad kávé tömörítés után. Ilyen használtam vagy 5 évig.
A tejfölös vagy joghurtos pohár teljesen jó, ráadásul nem igényel különösebb beruházást. A hústűt viszont szerintem hanyagolni kellene. Évekig használtam én is, de túlságosan vastag, ezért a használatakor inkább összetorlódik a kávé a kosárban, minthogy egyenletesen eloszlana. Tavaly vettem egy másik fórumon, fórumtárs által készített wdt eszközt, annak használatával sokkal jobban el tudom oszlatni a kosárban a rögöket, utána sokkal levegősebb, lazább a tömörítés előtti kávé. Próbálj keresni vmi ilyesmit (fórumon, FB csoportokban is szokott lenni), esetleg akupunktúrás tű vagy gitárhúr + nagyobb parafadugó felhasználásával te is készíthetsz magadnak.
"így egyelőre fogpiszkáló és papírhenger segítségével oldom meg"
Javaslom a hústűt, ill. a tejfölös vagy joghurtos poharat. Azok kúposak, lefele szűkülnek, de nem nagyon, ráadásul vékonyak és rugalmasak. A kellő helyen elvágva pont jó tud lenni.
A szimpla kosárnál előnyös lehet az 51mm-es átmérő, mert kisebb a felület, vastagabb a pogácsa. De valóban, 13-14g kell bele a használati uatsításban szereplő 9-9,5g-al szemben...
Mindig a nyitott kart használom, csatornásodást tapasztaltam már, volt hogy kispriccelt oldalra, de olyan is hogy egy csepp kávé sem jött le - nekem úgy tűnik, elég jóindulatúan működik, eléggé ugyanazt produkálom mindig.
A pogácsa szépen egyben szokott lenni.
A barista készletben nem volt WDT és kosármagasító, így egyelőre fogpiszkáló és papírhenger segítségével oldom meg. De 3D nyomtatóval alkotok majd ilyeneket (fúvókatisztító tű jó lehet WDT-nek).
Egyébként van benne OPV, a nyomást nem tudjuk.
A gyári karon 3/8-os menet van, terveztem rátenni nyomásmérőt, de eddig lusta voltam elkanyarodni a boltba könyökért és szűkítőért.
A gép eléggé köpködi a vizet, szabad szemmel nem feltűnő, levideózva látszik. A pogácsa felszíne emiatt erodált (legalábbis én úgy gondolom), és látszik az is, a felsőszűrő szélén nincs furat. ezen egy puck screen segíthet (épp nincs raktáron), de nem tudom megítélni, mennyire probléma mindez. A nagy lyuk bal oldalt csatornásodásnak tűnt, de még megnézem, a fejben lévő furat spriccel-e oda - mindig ugyanott van-e?
Ma már inkább 4-9 Bar-ig bármi lehet. 9 fölé nem megy senki mert semmi hozadéka viszont annál több a kockázata, hogy elcsesződik a shot. A kis Mini Gaggia 4 Bar körül készíti remek espresso-t. Sokan pedig esküsznek a 6 Bar-os espressora.
A szimpla szűrőnél az egyenes fal csak annyiban lehetne jó, hogy nem kell hozzá külön tamper. Nagyon régen én is szórakoztam ezzel. Hátránya az ilyen kosaraknak, hogy a pogácsa egészen vékony bennük, ezért még a leggondosabb előkészítés mellett is könnyen csatonásodnak - drága gépek esetében is. Egy keveset segíthet ha updose-olsz azaz egy picit több őrleményt bele téve mintegy kimaxolod a teret amennyire csak lehet. Ezt viszont ki kell tapasztalni. Ha túltöltöd és a víztől megduzzadó pogácsa nem fér el pontosan a szűrő alatt, annak is csatornásodás a vége, főleg, hogy a gépedben százas, hogy nincs OPV, azaz túlnyomás-szelep. Legalábbis a TB1-ben nem volt és a teljes pumpanyomás rákerült a pogácsára. Fontos továbbá, hogy a kar mindig hajszál pontosan ugyanarra álljon.
De mindenekelőtt tanulj meg előkészíteni, rögmentesítés, eloszlás (WDT pl) és tamperolás. Ha csak egy hangyányit is félrenyomod a tampert vagy a legkisebb egyenetlenség marad az őrleményben, azonnal csatornásodni fog. Rakj egy tükröt a nyitott kar alá, akkor látod mi történik és amíg nem válik rutinná a helyes előkészítés, ne is vedd elő a másik kart! Persze könnyen lehet, hogy egyszer csak azt veszed észre, hogy nem is használsz mást a nyitottat mert élvezed a látványt.
Nem ismerem a Hófehérkét, de ha már eldöntötted, hogy ez neked jó akkor minek kérsz tanácsot? Továbbá elnézésedet kérem előre, de a gépről szóló tapasztalati leírásod az valami vegyes felvágottja az üres kínai marketing szövegnek és azoknak a dumáknak amiket facebookos álprofilokról irkálnak eladhatatlan áruk és háromszoros áron kínált aliexpress-es áruk alá - saját maguknak.
Persze megfelelhet belépő szintnek a Hófehérke és mindenki elkezdi valamivel. De az espresso belépő szintje sz.v.sz, nem itt kezdődik. Az megint más kérdés, hogy a Senseo vagy egy kapszulás egyszerűen nem egy kategória még egy ilyen olcsó karossal sem. Ha valaki megszokja a gépet és nem váltogatja a kávét, a minőségi különbség óriási - az utóbbi javára. Ám ha komolyan gondolod ezt a témát, nem sokáig fogsz megmaradni ennél a gépnél.
A Kingrinder K4 közepes és sötét pörkölésű espresso kávékhoz való, jó kis őrlő. A gumija sajnos hamar meg fogja adni magát és kell rá szerkesztened valamit, hogy legyen fogása de maga az őrlő sokáig fog szolgálni téged hacsak nem kacsintgatsz ki a világos pörik felé vagy nem térsz át a filterre kősőbb.
Sziasztok! Saeco gépemben vizes a pogácsa.Pontosabban a zaccfiókban van kevéske víz mindig.Megfigyeltem a leeresztésnél ereszt bele vizet. A főzőegység szűrőjét kitakarítottam tettem új csatlakozó idomot amely köti össze a boiler víz elosztó idomját a kivehető főzőegységgel. Valamint új központi egység pipa idom új központi egység tömítés és minden frissen zsírozva van.
Egy német kávéfőzőgépet láttam valamikor régebben "Barista" néven, 15bar volt ráírva, azt mondták, azért kell, mert a kapucsinóhoz azzal tudnak szép erős tejes habot csinálni.
Sziasztok, DeLonghi ECAM 22110 magnifika kavefozo gyenge kavet csinal a pogacsa szetesik, nem tomor. A daralon mar allitottam de nem segitett rajta. Mi lehet a baja?
Ez így klassz, sok mindent kipróbálhatsz, mielőtt eldöntöd, akarsz-e feljebb lépni. Az "egyszintes" egyszemélyest nem ismerem, az én gépemnek 58-as szűrői vannak, és azok közül az ún. La Marzocco egyadagosat használom: annak a közepébe fér bele kb 9 gramm, és külön 41 mm-es tamper kell hozzá.
Szerintem ilyet vettél, kezd el ezzel, aztán kialakul. Nagyon sokat kell próbálkozni, a tömörítés, a kávé pörkölése, az őrlemény finomsága, a hőfok, meg még egy csomó minden befolyásolja hogy jó kávé lesz-e. Gyakorolni, gyakorolni...
Próbálkozz, figyelj oda, aztán valami csak sikerül. Én is örültem az első jobb ízű kávénak.
Egy kollégámnak újságoltam az új szerzeményemet, értetlenkedett (nagy kávésok vagytok? ez nem lehetett két fillér...), aztán küldött nekem egy képet, hogy 19.900Ft-ét van Szarvasi kávéfőző a Tescoban. Szóval minden csak viszonyítás kérdése.
Ott van a DeLonghi Dedica, 59eFt az árukeresőn, 276 vélemény, 4,6-os osztályzat. Akkor az AVX Hófehérke kb ugyanez a szegmens: belépő az eszpresszó világába. Gondolom, most van aki felhördül, hogy ezek semmire sem valók - nem célom erről vitát nyitni.
Onnan próbáltam megközelíteni: mi az a szint, amivel már elfogadható kávét lehet főzni? Amint írtam, én a bolti őrlésű kávé + kotyogós illetve Senseo felől jövök, ahhoz képest egy nem tökéletes (olasz szabványnak megfelelő?) presszó is óriási előrelépés.
Hibátlan gép még 200eFt-ért sincs, de én azt sem tudom felmérni, az mivel nyújtana többet, mint ez.
Kérdés: ezen a fórumon van-e értelme ezen a szinten diskurálni, vagy aki aktív fórumozó az ennél sokkal feljebb van? Lehet, hogy nincs értelme, én elfogadom azt is, hogy bizonyos szint fölött nem megyünk egy bizonyos szint alá.
Amúgy az AVX Hófehérke és a Kingrinder K4 őrlő megérkezett, eddig nagyon pozitív a tapasztalatom vele:
- sikerült híg és sűrű kávét főzni - tehát van esély a megfelelő lefolyás és mennyiségek megtalálására
- a hőmérsékletet és a nyomást persze nem tudom hogy konkrétan mennyi, ezen segítene, ha hozzáértő tesztelné és elmondaná, képes-e a gép egyáltalán elfogadható kávét főzni. Várom a független teszteket, ha ugyan lesznek
- gyorsan melegszik, meglepően csendes a pumpa
- a főzet kellemesen kávéízű nekem, nem savanyú és nincs az az égett íze, mint a kotyogósnak. Nem vagyok sem ínyenc, sem gyakorlott kóstoló.
- a gép szép és jó minőségű benyomást kelt - a tartósságot majd az idő megmutatja, alkatrészek vannak a webáruházban.
- a gőz meglepően erősnek tűnik - 350ml-es fémedényben gőzöltem 1,5dl tejet, egész jó lett elsőre is. A referenciám a mikróban melegített tej - ahhoz képest óriási előrelépés... A gyerekek is lelkesek, ezzel csináljuk a kakaót :)
Egyelőre ennyit tudok mondani, hátha van másnak ebben a témában (ezen a szinten) tapasztalata...