Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2024.01.10 0 0 185764

Ha nem tartod a Teremtő elleni véteknek, használhatnál Uvaferm PM-et.

Előzmény: szü(r)cs (185762)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.01.10 0 0 185763

Szerintem a gyümölcs most van csúcson.

Előzmény: szü(r)cs (185762)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.01.10 0 0 185762

A garázsban fogom tudni elhelyezni a cefrét, ami fűtetlen(kb 7-8 Celsius fok), de még valószínűbb, hogy tárolom ameddig bírja(fagyás,rothadás ect.) és csak az idő jobbra fordúltával darálom/oltom.

Előzmény: öreg_néne_b (185759)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.01.10 0 0 185761

Jó volt olvasni....

Előzmény: IsKol (185760)
IsKol Creative Commons License 2024.01.10 0 0 185760

A szabolcsi rokonoknak - természetesen - volt almájuk dögivel és persze volt pálinkájuk is belőle.

Én, Alföldiként nem rajongtam az itteni alma pálinkáért (volt vagy 20 éve) de egyszer rám "tukmálták" az ő pálinkájukat és egyből szerelem lett ezen itóka iránt.

Az íz az illat ugyanaz volt mint mikor a nagyszülőknél bementem a tiszta-szobába ahol hűs körülmények között tárolták a gyümölcsöket (alma féléket) téli időszakban...

 

Következő év novemberében egy újabb látogatás - már kész tervvel, hogy hozok pálinkát is - és a szeretetteljes üdvözlés után egyből asztalhoz ülés. Kaptam jóféle falatokat, szenzációs Tokaji bort, jókat beszélgettünk, többek között az alma termésről is mikor rákérdeztem "és milyen az új alma pálinka"

 

Kiderült, először értékesítenek, teljesen január végéig majd a maradékból hagynak egy keveset saját fogyasztása és a többi pedig cefrézésre kerül februárban.

 

Így már egy teljesen beérett gyümölcsből készül a nedű, szóval biztos nem fogsz mellé nyúlni ;-)

Előzmény: szü(r)cs (185758)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.01.10 0 0 185759

Szerintem az alapanyag közel optimális, ne írd le előre...

Előzmény: szü(r)cs (185758)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.01.10 0 0 185758

Nyilvánvalóan nem megmérettetésre szánom a belőle készült párlatot(bár sosem lehet tudni), eleve a erjesztés körūlményei is (most)távol állnak az optimálistól, de egy tesztet megér, mellesleg van az a réteg aki nem ivott még rossz pálinkát, velük nem leszek fukar a kínálgatásnál.....

Előzmény: endrepp (185757)
endrepp Creative Commons License 2024.01.10 0 0 185757

Szó szerint téli alma. Fantasztikus.

Előzmény: szü(r)cs (185756)
szü(r)cs Creative Commons License 2024.01.09 0 1 185756

Mai felvétel, szedés közben...

szü(r)cs Creative Commons License 2024.01.09 0 3 185755

Tegnap szedtem, fáról/fa alól, teljesen egészséges, fajtáját nem ismerem

szü(r)cs Creative Commons License 2024.01.05 0 0 185754

Előzmény: boltor (185753)
boltor Creative Commons License 2024.01.04 0 0 185753

Sziasztok! BÚÉK!

 

Van itt valakinek réz kupolába közvetlenül integrált tri-clamp csatlakozás?

Kíváncsi lennék az anyagára ill. a rögzítés módszerére.

naivkezdo Creative Commons License 2024.01.03 0 0 185752

Ok:))

Nehéz ügy. 

Na majd szü(r)cs kollégát kell kifaggatni. 

Neki mégiscsak új és pöpec főzője van, az közel lehet a mennyországhoz. 

Előzmény: endrepp (185751)
endrepp Creative Commons License 2024.01.03 0 0 185751

kívánom neked, hogy találd meg az újévben, ennél ma nincs jobb ötletem. ;)

Előzmény: naivkezdo (185750)
naivkezdo Creative Commons License 2024.01.02 -1 1 185750

Hát akkor buek, és idén is kérdezem:

endrepp, van már tökéletes főző, amit megvegyek?:)

Poliziotto Creative Commons License 2024.01.01 0 0 185749

Boldog, gyümölcsben gazdag, Új Évet kívánok! 

Boarhunter Creative Commons License 2023.12.31 0 0 185748

Haver megpróbálta. Attól volt olcsó a mandarin, hogy "beszáradt". Ezokból egy idő múlva feladták a pucolást és héjastól cefrézte le(két délután pucolta a család). Ezzel még azt is elrontotta, amivel addig vesződött. Egy gyantaízű valami lett a végeredmény, hiába volt ott mögötte a citrusos illat, szinte ihatatlan lett.

Előzmény: Voby (185744)
IsKol Creative Commons License 2023.12.31 0 0 185747

a Teremtö támogassa mindenen léptedet!

Előzmény: Voby (185746)
Voby Creative Commons License 2023.12.31 0 0 185746

Közben ma délután felraktam finomítani a szezon utópárlatait.

45liter 50 alkoholtérfogatú utópárlatból sikerült kinyernem 10.5 liter 91 alkoholtèrfogatú párlatot. :)

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.12.31 0 0 185745

Héja és magja nélkül kell cefrézni. 
Nem te leszel az első, aki mandarinpárlatot főz. ;)

Előzmény: Voby (185744)
Voby Creative Commons License 2023.12.31 0 0 185744

Sziasztok! Előre is Boldog és jó pálnikában gazdag Új esztendőt kívánok mindenkinek!

Az az ötletem támadt hogy a piacon begyüjtök olcsó mandarint. Valaki próbálkozott már hasonlóval? Hogy bírták az élesztők a sok kémiát a mandarinban? Milyen pálinka lett belőle?

naivkezdo Creative Commons License 2023.12.29 0 1 185743

Azért más csak lenne. Főzöl, van már időd?

 

Előzmény: gabor0036 (185742)
gabor0036 Creative Commons License 2023.12.28 0 0 185742

Akkor nincs miről beszélni

Előzmény: Voby (185738)
fehérkutza Creative Commons License 2023.12.25 0 0 185741

Kiskőrösi magozó alkalmas apró szemű meggy és som magozására? Mekkora lyukú rostély van benne?

szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.24 0 4 185740

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket, és gyümölcsökben, párlatokban gazdag új évet kívánok minden pálinkabarátnak! 

Bárk_i Creative Commons License 2023.12.24 0 4 185739

Boldog Karácsonyi ünnepeket kedves kollégák.

Voby Creative Commons License 2023.12.20 0 0 185738

a "csoka joci" féle daráló erősen felkeltette az érdeklődésemet :) Köszönet a megosztásért!  Valaki igazolná hogy jól működik e szilvánál? és hogy nem töri e a magokat?

Az alma darálàst én egy 4.5 kW-os kalapàcsos terménydarálóval oldom meg. Teljesen "jodhurt" állagura veri szét az almát!

1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.18 0 0 185737

IMI, de tényleg hungarikum. :)

Előzmény: endrepp (185733)
naivkezdo Creative Commons License 2023.12.17 0 0 185736

Na rátapintottál a gyenge pontra.

Már nem tudok mit hova rakni, komoly a gond ezügyben:)

Előzmény: endrepp (185731)
naivkezdo Creative Commons License 2023.12.17 0 0 185735

7,5 éve volt 25e motor nélkül az anyag.

Az nem is vész. 

Mennyi lehet az manapság, 50e? 75e?

Előzmény: endrepp (185734)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!