A garázsban fogom tudni elhelyezni a cefrét, ami fűtetlen(kb 7-8 Celsius fok), de még valószínűbb, hogy tárolom ameddig bírja(fagyás,rothadás ect.) és csak az idő jobbra fordúltával darálom/oltom.
A szabolcsi rokonoknak - természetesen - volt almájuk dögivel és persze volt pálinkájuk is belőle.
Én, Alföldiként nem rajongtam az itteni alma pálinkáért (volt vagy 20 éve) de egyszer rám "tukmálták" az ő pálinkájukat és egyből szerelem lett ezen itóka iránt.
Az íz az illat ugyanaz volt mint mikor a nagyszülőknél bementem a tiszta-szobába ahol hűs körülmények között tárolták a gyümölcsöket (alma féléket) téli időszakban...
Következő év novemberében egy újabb látogatás - már kész tervvel, hogy hozok pálinkát is - és a szeretetteljes üdvözlés után egyből asztalhoz ülés. Kaptam jóféle falatokat, szenzációs Tokaji bort, jókat beszélgettünk, többek között az alma termésről is mikor rákérdeztem "és milyen az új alma pálinka"
Kiderült, először értékesítenek, teljesen január végéig majd a maradékból hagynak egy keveset saját fogyasztása és a többi pedig cefrézésre kerül februárban.
Így már egy teljesen beérett gyümölcsből készül a nedű, szóval biztos nem fogsz mellé nyúlni ;-)
Nyilvánvalóan nem megmérettetésre szánom a belőle készült párlatot(bár sosem lehet tudni), eleve a erjesztés körūlményei is (most)távol állnak az optimálistól, de egy tesztet megér, mellesleg van az a réteg aki nem ivott még rossz pálinkát, velük nem leszek fukar a kínálgatásnál.....
Haver megpróbálta. Attól volt olcsó a mandarin, hogy "beszáradt". Ezokból egy idő múlva feladták a pucolást és héjastól cefrézte le(két délután pucolta a család). Ezzel még azt is elrontotta, amivel addig vesződött. Egy gyantaízű valami lett a végeredmény, hiába volt ott mögötte a citrusos illat, szinte ihatatlan lett.
Sziasztok! Előre is Boldog és jó pálnikában gazdag Új esztendőt kívánok mindenkinek!
Az az ötletem támadt hogy a piacon begyüjtök olcsó mandarint. Valaki próbálkozott már hasonlóval? Hogy bírták az élesztők a sok kémiát a mandarinban? Milyen pálinka lett belőle?
a "csoka joci" féle daráló erősen felkeltette az érdeklődésemet :) Köszönet a megosztásért! Valaki igazolná hogy jól működik e szilvánál? és hogy nem töri e a magokat?
Az alma darálàst én egy 4.5 kW-os kalapàcsos terménydarálóval oldom meg. Teljesen "jodhurt" állagura veri szét az almát!