Keresés

Részletes keresés

libapék Creative Commons License 2010.11.17 0 0 7529

ez arra kell, hogy a homokot nem mossa vissza (vigye el) a tenger ezáltal elmosva a szigetet.

Előzmény: Törölt nick (7526)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 7528

egyébként mi lett a nickeddel?

 

Nem szeretnek már a moderátorok... ;)

Előzmény: kalamajkosz (7518)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 7527

Előzmény: Törölt nick (7526)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 7526

Halkan még megkérdezhetem, hogy ezek hogyan is törik a hullámokat..?

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7525

Nah akkor jó hogy ezt is tisztáztuk.. :)

Ezeket a gránittömböket vizsgálta valaki? Pl hogy mennyire hasonlítanak a piramis építésének technológiájához? Esetleg kabír okosság? ;)

Előzmény: Schenouda (7524)
Schenouda Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7524

A torony kőtömbjeit csak a következő évben, 1994-ben fedezték fel a tengerben. Ezek nagyrészt soktonnás gránittömbök. Ez nehezen téveszthető össze a betonnal. A másik, hogy a betonkockák 1993-ban kerültek oda, de elég megnzned egy '93 előtti fotót. A betonkockáktól keletre 6-7 méter mély vízben pihennek százával a torony építőkockái.

 

A képen látható a beton hullámtörők sávja Pharosznál, majd azon kívül a tengeralatti építőtömbök pozíciója...

 

 

Előzmény: Törölt nick (7523)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7523

Nem lehet, hogy a hullámtörők keveredtek a torony építőköveivel? :)

Előzmény: Schenouda (7521)
Schenouda Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7522

És még ilyenek is...

Schenouda Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7521

Figyelj, Big...azok egyszerű, sokfelé alkamazott hullámtörő kockák. Rendszerint valóban betonból készülnek, néha megpróbálnak olyan elemeket önteni, melyek még jobban törik a hullámot, s így egész érdeges formák jönnek létre...

A Pharosiak azért festenek modernnek, mert azok is. Az egyiptomi kormány 1993-ban rakatta oda a hullámtörő betonkockákat (ennyire azért nem szegények), hogy a Világítótorony helyén lévő középkori arab erődöt védják a viharkárok ellen. Akkoriban volt is egy gyenge tiltakozás ez ellen a régészek részéről...

 

 

Beton hullámtörők Scarborough-nál.

 

Máltánál...

 

...és mindenfelé...:

 

 

Előzmény: Törölt nick (7515)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7520

Kösz hogy megismertetted velem a hullámtörő foglamát!

 

Ilyen hullámtörőt miért nem látni sehol máshol?

 

1 évig éltem Spanyolországban tengerparton; bejártam teljes dél-európát, mediterránumot, láttam a Vörös tengert, az óceánt Marokkónál és Dél-Spanyolrszágban. Ilyen hullámtörőt sehol soha nem láttam... Csak pont itt ahol egy 130 méter magas világítótorony leomlott 700 éve... Nem fura?

Ilyet hullámtörőket láttam igen.

 

http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Dolosse-wall.jpg&filetimestamp=20070830052040

Előzmény: kalamajkosz (7518)
kalamajkosz Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7518

"Ahha és szerinted a csóró egyiptomiak miért pakolták oda ezt a sok vasbetonkockát? Dísznek?"

 

"De ha tegyük fel mégis, akkor elmesélnéd HOGY MINEK??? Járdákat akartak a partra körbe hogy ne piszkolja be a lábakat a tengeri iszap?" 

 

ezek hullámtörők és tényleg nem festenek túl réginek..

(egyébként mi lett a nickeddel?)

Előzmény: Törölt nick (7517)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7517

Ahha és szerinted a csóró egyiptomiak miért pakolták oda ezt a sok vasbetonkockát? Dísznek?

Szerinted egy szegény arab országban, ahol sok helyen éhínség van, legyártanak sok ezer darab, sok tonnás vasbetonkockát, aztán hatalmas költséggel, darukal a tengerpartra lepakolják véletlen pont körbe a pharos sziget körül, ahol ledőlt a világítótorony. Aztán hagyják ott szétmállni a kockákat. Hülyék az arabok az igaz, de ennyire nem, de pénzük sem lett volna erre.... De ha tegyük fel mégis, akkor elmesélnéd HOGY MINEK??? Járdákat akartak a partra körbe hogy ne piszkolja be a lábakat a tengeri iszap?

 

Őskori vasbeton témáját éppen most tárgyalják itt is:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003223

 

Előzmény: Törölt nick (7516)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7515

Ezek milyen kövek, amik szanaszét hevernek a tengerparton Pharos szigete körül?

A világítótorony egykori építőkövei netán?

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.16 0 0 7514

Labirintus és laboratorium. Tán nem véletlenül hasonlít a két szó?

Előzmény: Schenouda (7513)
Schenouda Creative Commons License 2010.11.15 0 1 7513

 

KUTATÁS A KRÉTAI LABÜRINTHOSZ UTÁN I.

 

 

A görögök fenntartottak egy bizarr mítoszt, miszerint Minosz krétai király felrúgta az istenekkel kötött szövetséget, amit minden Nagy Év végén, azaz kilenc évente kellett megújítani, és a Poszeidón által küldött fehér bikát nem áldozta fel. A haragos isten őrületet küldött feleségére Pasziphaéra, aki Daidalosszal egy üreges műtehénbe bújva közösült az állattal és a frigyből egy szörnyeteget, a bikafejű embert, Minotauroszt szülte.A rómaiak, akik kéjelegtek az ilyen történetekben, hittek a mítoszban, s mint a költő Martialis elmondja, hogy a Colosseum avató ünnepségein saját szemével látta a porondon, hogy egy rabszolganővel és egy bikával eljátszatták ezt a jelenetet...

 

(Minotaurosz egy krétai érmén)

 

A király Minotauroszt egy Labirintus (Labürinthosz) legbelső titkos szobájába rejtette, ahol az felnőtt. A labirintust szintén az ezermester Daidalosz tervezte.

Miután az athéniak megölték Minosz egyik fiát, a király megtámadta Attikát, és kicsikarta, hogy az athéniak évente 7 fiút és 7 lányt küldjenek Minotaurosznak a Labürinthoszba, aki felfalta azokat.

 

(A sarc a Minotaurosznak)

 

Az egyik ilyen transzporttal tartott az ifjú Thészeusz, athéni hős, aki vállalta, hogy megküzd Minotaurosszal. Szerencséjére a krétai királyi székhelyen, Knósszoszban beleszeretett Minosz lánya, Ariadné, aki egy kardot és egy gombolyag fonalat ajándékozott neki. Ezeknek is köszönhetően, eljutott a Labürinthosz belső, titkos kamrájáig, majd leszúrta a szörnyet és ki is jutott onnan.

Pasziphaéról tudnunk kell, hogy Héliosz lánya volt, és a testvérei a kolkhiszi Aiétész király és az egyik atlanti szigeten lakó Kirké, a boszorkánypapnő. Ezek után mindenképpen arra gondolhatunk, hogy a három helyszín valahogy összekapcsolódik a Grálért vívott történelem előtti harc során, de mi volt kapcsolódás maga, azt jórészt homály burkolja...

 

Korunk történettudósai, mitográfusai persze ezt a mítoszt is "megfejtették": lényege, hogy i.e. 1420 körül athéniak (akhájok) elfoglalták Krétát, Thészeusz legyőzte a krétai szent bikát, majd elvette az ottani királylányt feleségül. A Labürinthoszban a gortyinai kőbányák járatait, majd Knósszosz feltárása után pedig arra hajlottak, hogy maga a királyi palota ill. az előtte lévő téren kialakított tánctér lehetett a labirintus leírásának alapja. Mélyebbre tekintésük még abban nyilvánult meg, hogy Ariadnében valamiféle holdistennőt láttak...

(Ahogy a festők elképzelték a mitológiát...)

 

Kezdjük azzal, hogy a görögök maguk is tisztában voltak vele, hogy a mítoszaik számos krétai királyt neveztek egyformán "Minosznak", akin tkp. azt érthetjük, hogy a minoszi civilizáció (i.e. 2700-1420) uralkodója. A görögök valóban Thészeusszal hozzáköltöttek a mítoszhoz, melynek valódi eredete nem a "minoszi Krétába", hanem jóval régebbi időkbe vezet.

Az ókori szerzők egy része, mint Palaiphatosz, Kedrénosz, Eusztathiosz úgy gondolta, hogy valamiféle hegybevágott barlangrendszerről lehet szó, míg Plinius vagy Diodórosz úgy beszéltek róla, mint valamiféle kőlapokból rakott építményről. Még az ókori időkben is mutogattak ott úgy romokat vagy barlangokat, mint a Labürinthosz romjait...

 

Tegyük hozzá, hogy Krétán az ősi Egyiptommal szinte párhuzamosan egy különleges civilizáció, a minószi virágzott. Hogy már ebben az ősi civilizációban is mítoszok övezték a Labürinthosz építményét, nem kétséges.

 

Charroux már arról beszélt, hogy 4-5000 évvel ezelőtt a világűrből érkezett Beavatók lepték el a Közel-Keletet, kiknek a jelképükké vált a bika. Valójában egy ilyen istenné vált beavatóval közösült a gyönyörű Pasziphaé és nem egy "bikával", és az utód természetszerűleg egy emberi mértékkel nézve "zseni" lett (1969). De Charroux megközelítése bár szempontunkból érdekes, mégis mesze van az igazságtól. Kezdjük azzal, hogy a Daidalosz év alatt egy nagyon ősi technikai  céh munkáit olvasztották egybe.

J. B. S. Haldane biológus és genetikus (1892–1964) a Daedalus; or, Science and the Future c. könyvében arra a megállapításra jutott, hogy Daidalosz találta fel a ragasztót, óvszert, mesterséges megtermékenyítést, csiszológépet, lángkemencét, robotot, repülőgépet, Konstruált egy olyan gépet is, mellyel alagutat lehetett fúrni (London, 1924). Haldane nyomán Jacques Bergier és Louis Pauwels a L'Homme éternel c. könyvükben ezt írják Pasziphaé mítoszáról: "Elképzelhető, hogy Daidalosz genetikai kísérleteket végzett, hogy megpróbálta kitenyészteni az isten–állat hibridjeit, hogy a megtermékenyítéssel kísérletezett. Aztán a nép mesébe színezte a témát." (1970).

 

Ember-kisérletek helye lett volna a Labürinthosz...? Igen azt hiszem ez lehet a jó irány, pedig a kémikus Bergiernek meg kellett volna látnia, hogy sokkal mélyebbre és sötétebb irányba vezetnek a szálak. Viktor Kernbach román mitográfus már tisztábban lát mikor arról beszél, hogy a Minotaurusz egy földön kívüli, akinek kísérleteihez emberadót kellett fizetni. A Labürinthosz földalatti laboratórium volt. A Daidalosz által készített fémember, Talósz volt Kréta és a Labirintus őre (Enigmele miturilor astrale, 1970). De látni fogjuk, hogy a mítoszban és a hozzákapcsolódó történetekben szereplő jelenteknek, allegóriáknak sokszor legalább kettős, de inkább hármas értelmük van.

 

S hogy végre tisztábban lássunk, a véleményem a következő:

 

Az ókori történetírók szerint Ródoszról az ősidőkben kilenc daimón, azaz telkhin érkezett Krétára, ahol kőkori embereket találtak. Ez a kilenc daimón hozta el a civilizációt a szigetre, s később kurészeknek vagy kuréteszeknek nevezték őket. Házakat építettek, elkezdték bányászni a fémeket. Kréta első királya is egy ilyen daimón, Kresz volt. Azt mondták az Ida-hegy egyik barlangjában volt ősi fészkük, ahol a csecsemő Zeuszt őrizték. Ők alapították valójában Knósszoszt és az ottani Nagy Istennő szentélyét. A kései görög időben már Zeusz papjait is kurészeknek mondták, akik az istennek rendezett orgiákon extatikus táncot adtak elő.

Csak a legújabb ásatások mutatták ki, hogy Knósszosz története valóban az őskorba nyúlik, mert már legalább 9000 évvel ezelőttől lakták. S mivel a krétai Labürinthosz – szerintem - szerephez jut a az argonauták utazásainál, úgy gondolom, hogy az i.e. 4. évezred vége felé már bizonyosan állt.

Ezt arra is alapozom, hogy a Knósszoszban talált linearis-B írással rótt táblákon (i.e. 1400-1200) említik a Labürinthoszt, sőt Ariadnét, mint a "Labürinthosz Úrnőjét" és "Daidalosz szentélyet". Ez már önmagában is azt sugallja, hogy a mítosz nem keletkezhetett Kréta akháj foglalása idején (ie. 1420 körül), hanem sokkal régebbi.

 

A sokat emlegetett Labürinthosz valami olyasmi építmény lehetett, mint amilyet Pharosz kapcsán leírtam és Homérosz Nimfák Barlangjaként azonosítottam. Tehát egy masszív építmény, melynek oldala ill. alja a sziklához kapcsolódik. Ebbe pedig hatalmas járatok vannak vágva. Ami Pharoszon volt, az a telkhinek alkimista műhelye volt, ugyanígy a krétai Labürinthosz is a kurészeknek nevezett telkhinek műhelye volt, de nyilvánvalóan más céllal.

 

(A krétai Kígyóistennő)

 

Ariadné eredetileg nem a király lánya, hanem az Alvilág Királynője, Dionüszosz felesége. Az egyik minoszi szöveg említi: „minden istennek, méz… a Labürinthosz Úrnőjének méze” ill. "Labürinthosz úrnőjének korsó méze". A Najádok Barlangjában is Odüsszeusz mézzel teli korsókat látott. A kurészek a csecsemő Zeuszt is mézzel táplálták. De a minoszi szöveg arra is mutat, hogy nem csupán "egy" istennő volt eredetileg Ariadné, hanem a kurészek Nagy Istennője ("minden istennek.."). Egyetérthetünk Barry Powell ókortudóssal, aki Ariadnét azonosítja, a híres krétai Kígyóistennővel, akit már a minoszi korban is félve tisztelhettek. De tovább megyek: a vénuszi Ariadné volt a Labürinhosz titkos útjainak vezetője, a Beavató, s ezért mondja néhány történet, hogy Thészeusszal tartott, és a koronája (amit Héphaisztosz készített) világított a labirintus járataiban. De ugyanúgy égi utas is, aki Dia-szigetéről égi szekéren emelkedett az égbe Dionüszosszal. A méz, isteni méz persze a legrégibb kulcsszó egy különös táplálékra, amihez valami bonyolult alkimista művelet után jutottak.

 

Maga a "labirintus", mint jelkép is kapcsolatban áll a Teremtéssel, de ugyanúgy vált a misztériumok helyévé, melynek belső kamrája maga a Fény, a megvilágosodás helye. Egy alkimista a laboratoriumában éppen a Teremtés művét utánozta. Éppen ezért a fémek átalakítása mellett az ember átalakítása volt a legfontosabb küldetésük. Minosz király aranyálarcot hord, mikor megjelenik az emberek előtt, körülvéve kurészekkel. Ez egyfelől jelentheti, hogy el akarta rejteni arcát, másfelől azonban a fémmaszk az alkimisták hagyományos kelléke volt az ősi világban. A Krétát uraló király és a kurészek a Labürinthoszban alkimista kísérleteket végeztek.

Kallimakhosz barátja, Iszter írt egy könyvet a Krétai templomi áldozatokról, bár elveszertt, de egy töredékéből tudjuk, hogy a kurészek az ősidőkben fiúgyermeket áldoztak Kronosznak (akit a görögök néha a kurészek apjának hittek). Iszter hozzáfért az alexandriai Könyvtár anyagához, úgyhogy az információja mindenképpen hasznos számunkra.

Ezzel persze a legsötétebb sátánista rítusokhoz és alkimista titkokhoz kanyarodunk. Ám ezek a gyermekáldozatok már az ókorban úgyszólván paródiájává váltak a hajdaninak, és még inkább a középkori boszorkányszertartásokban. És mindenhol a csecsemők vérét vették, illetve feldarabolták őket és megették. nyilván valami nagyon ősi időket próbáltak ezzel az elfajzott szokással utánozni, mikor szörnyűséges törpe lények uralkodtak felettük. Charles Fort - aki pedig már 1932-ben meghalt - egészen elképesztő mennyiségű adatot halmozott fel az idegenek földi garázdálkodásairól, s végül arra jutott, hogy a húsunkért tartanak minket, akár mi a libát, disznót vagy marhát. Néha vért gyűjtenek, ám Fort nem merült bele az alkímia sötét oldalaiba, s így nem tudhatott sok dolgot, ami gátolta a megismerést. Valójában kicsit olyanok lehettünk a kabir-kurészeknek, mint nekünk azok a géntechnológiával kitenyészett disznók, kiknek szerveiből a rosszul működő emberi szervek kicserélést tervezzük...

 

Mirdad Creative Commons License 2010.11.12 0 0 7512

 

  Jól ismerjük az alaptételt: René Guénon is sokat írt erről (és nyomán Hamvas is), ennek lényege, hogy

 

 "Kezdettől fogva a szellemi tanítások 2 részre szakadtak: egy belső (ezoterikus), eredeti Tanra és egy külső (exoterikus), előre megrágott, felszínesebb nézetre. Jézus is külön szólott a világosabb tanítványaihoz, ilyen részeket ma csak a gnosztikus apokrif evangéliumokban találunk.

 

A belső-vallások, misztériumvallások vitték tovább a lángot a beavatásokkal, szentélyeikkel, stb.

 

A külső vallási tantételek dogmákká, intézményekké merevedtek: így keletkeztek a mai világvallások."

 

  - a valóság ennél sajos bonyolultabb, rafináltabb. Adta volna Isten, hogy a titkos tudást, az eredeti, tiszta tanítást ma fellelhetnénk az ilyen "belső csoportokban"!

 

  Misztérium-iskolák, szellemi iskolák valóban léteztek, léteznek.

 

  De a trükk, megtévesztés ott kezdődött, amikor az ezoterikus tudást is külsősök (szószerint) kezdték el tanítgatni, félremagyarázni!

Saját kontóra ellopni az ősi jelképeket, összefércelni régi szövegeket, "beavatásokat adni",

hozzá dörgölődni a mindenkori hatalmakhoz ugyi, vagyis rajta tartani a világ folyásának érverésén az ujjukat! Ismerős a történet? ;) Ugye vannak ma ilyen irányzatok, (páholyok) amik mindig-mindenhol ott vannak (rejtve!) és az összes politikai-vallási irányzat pókhálóját profi pókként szövögetik, rángatják! ;)

 

  Így van ez. Ezoterikus lepelbe burkolva pörgünk a kőkemény pénzvilágban! Hát így még nem írtak (én sem) a szabadkőművességről, de úgy éreztem miért ne? ;) Annyira nyilvánvaló már sok tény.

(üzenet vége :)

 

Előzmény: Mirdad (7511)
Mirdad Creative Commons License 2010.11.12 0 0 7511

 

  OK, nekem sincs hozzá kedvem, erőm :) Most csak 2 hsz. erejéig röviden a témáról:

 

  

  Persze, nem démonizáljuk a témát (szomorúságosabb már nem is lehetne ;), de végtelenül izgalmas, az biztos.

 

 

  Aki az összehasonlító-vallástörténettel, mitológiával behatóbban foglalkozik (és ezáltal nem veszik el sem a teológia dogmatizmusában, sem más "vallástudományban"), annak feltárul(hat) a spiritualitás végtelen világa, koroktól-kultúráktól függetlenül.

 

  A megtévesztés nagyon alapos! Óriási erők ellenerők munkálkodtak itt (és még ma is): gondoljuk csak, el, mikor Jézus azzal szembesítette a zsidókat (saját testvéreit ugye), hogy "Ti az ördögatyától valók vagytok!"

 

  Ördögatya...! Jézus azért nem akárki volt, nem csak egy rabbi a sok közül, hanem egy Felébredett Lény! Aki LÁT is, nemcsak néz. Tudta mit beszél...

 

  Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ahol a Világosság jelen van, ott szükségszerű annak hiánya is. Ahol van Fény, ott jelen van az ellenpólus is. Aki LÁT, látja milyen erők mocorognak, éltetik a népet, milyen energiákkal dolgoznak az emberek.

Előzmény: Törölt nick (7510)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 7510

Áh... Belefáradtam már, hogy témákról nyissak topikot, amikhez tökhülye laikus vagyok és csak bulvárszinten érdekel. Ugyan véleményem, teóriám van, azonban nem tudom kellően képviselni, vinni a témát; s ha jönnek cáfoló szakemberek vagy a témában tájékozottabbak (ha egyáltalán jönnek), megesznek reggelire végül le is hülyéznek és elsüllyed a topik...

8-s

Előzmény: Mirdad (7509)
Mirdad Creative Commons License 2010.11.12 0 0 7509

 

  Jó téma! :)

 

  Nyiss róla egy topikot: "Hova lett az eredeti kereszténység?"

 

                          vagy:    "Hova lettek az eredeti, tiszta vallások?" :)

 

Előzmény: Törölt nick (7508)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 7508

E 2000 éve tartó nyomeltüntető, írtó, pusztító munka ill az egész hivatalos (főleg az inkvizitor) kerszténység mögött szerintem legalább egy befolyásos, nagy hatalmú titkos társaság állt. Nem tudom melyik lehet, de szerintem könnyen lehet, hogy pont maga a Heliupoliszi Testvériség maga ill. utódszervezete, önvédelemből csinálta az egészet, hogy titkai ne kerülhessenek rossz kezekbe. Vagy valami egyéb vélt vagy valós nagy cél érdekében.

 

Szerintem akkor, amikor a kerszténységet összeeszkábálta az akkori császár és keresztény pápa, vagy akkor alapítottak vagy átvettek egy korábbi titkos hagyományon alapuló háttér szövetséget, vagy végrehajtották egy titkos testvériség utasításását. Itt persze jogos a kérdés hogy "miért?", hiszen nehogymár egy Római Császár fejet hajtson valami titokzatos háttérhatalom előtt... De mi van, ha volt, valami nagyon-nagyon nagy adu a exklúzíve és hozzáférhetetlenül a kezükben? Amivel képesek voltak zsarolni még egy császárt is. Pl az ősi vénuszi tudás, a bökcsek köve, a szent grál, amivel még egy egész európát uraló császárt is akaratuk alá tudtak rendelni? Lehetséges hogy ez vagy valami ilyesmi az igazság?

Node csak fantáziálgatok lelkes laikusként...

;)

Előzmény: Mirdad (7504)
Mirdad Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7507

 

  Egyébként Hermész Triszmegisztosz egyik alig ismert csodálatos műve, a "Lélek okulására" (De castigatione animae) szintén arab fordításból maradt fenn!  

 

 Az alkímia keleti párhuzamai (arab, kínai) a szellem kinyílását, felébredését erősítették, ami Európa nyomasztó vallási légkörében, (vallásháborúk, keresztesháborúk, inkvizíció) a megcsömörlött lelkeknek végre kiutat jelentett! Ezért volt hatalmas ereje, sikere a reneszánszkori hermetizmusnak. Hogy nem sokáig tartott, arról gondoskodtak... De aztán később, az 1600-as évek elején megismétlődött a gnosztikus-hermetikus ébredés, a rózsakeresztes kiálltványok képében (Confessio Fraternitatis és Fama F.). Ez is egész Európát bejáró univerzális, vallások feletti szellemi impulzus volt - szintén nem sokáig tartott.

Előzmény: Mirdad (7506)
Mirdad Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7506

 

  Hát, valóban lázasan másoltak a kolostorokban (karoling reneszánsz, stb.) virágzott az egyházi irdalom, építészet ;), de a LÉNYegen ez nem változtat: a hellenizmus és Kelet friss levegője nélkül sokkal áporodottabb lenne a közékori Európa légköre :)

 

  Nem beszélve a reneszánszkori hermetikus ébredésről, ami meg aztán akkora erővel hatott, hogy még a Pápa is egyiptomi képektől hemzsegő freskókat rendelt: Hermészt valami őseredeti vallás bölcsének tartották, a felszínes államvallásból kiábrándultak. (A sienai katedrális híres padlómozaikján Hermész Mózes és Platón társaságában látható!)

 

  Az arab tudományt nem becsülném le ennyire, a tények azt mutatják, hogy kevesebbet hamisítottak, nyitottabbak voltak. (Igaz az alexandriai könyvtár az ő lelkükön szárad - állítólag.)

 

 

 

 

Előzmény: Schenouda (7505)
Schenouda Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7505

"Köztudott, hogy a fél görög műveltség arab közvetítéssel..."

 

Hol köztudott...? Valóban lefordítottak néhány könyvet az arabok Ptolemaiosztól vagy Arisztotelésztől.  Mit gondolsz mekkora az ókori írásos hagyaték? Szerinted a felét az arabok másolták? És a bizánci kolostorok, bizánci püspökök Eusztathiosztól Tzetzészig mit dolgoztak?

A középkori arab tudomány csillogásáról -ami egy mítosz- meg elég, ha valaki kézbe veszi történetíróik munkáit, megnézi térképeiket, földrajzi, csillagászati munkáikat...nagyrészt ostoba babonák gyűjteménye (egy-két kivételtől eltekintve). Mondjuk az egészből a fordítottja igaz, hogy az arabok pusztították el (tisztet kvétellel azon néhánytól, amit lefordítottak) az alexendriai görög írásos hagyomány nagy részét...

Előzmény: Mirdad (7502)
Mirdad Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7504

 

... 

 

2. Az irásos művek egyházi eltüntetése, kontrollja mellett, hihetetlenül izgalmas az ÉPÍTÉSZETI ROMBOLÁS, SZIMBOLÓGIAI DEZINFORMÁCIÓ.

  

  Igen, a sokat csodált katedrálisok, székesegyházak égbe nyúló dicsőségei legtöbb esetben egy korábbi szentély, misztérium-vallás építményeire települtek. Az egész Vatikán, köztudottan egy Mithrász-kazamata-rendszerre épült. Ennek leginkább spirituális okai voltak, nem csak a tégla-ellátottság ;) Rátelepülve elszívták az egész hely ("a hely szelleme!") energetikáját.

 

  Ezenkívül, persze anyagi szinten is jelentkeztek a károsítások: a régi jelképeket, amik beépítésre kerültek a korakeresztény és későbbi templomokba, egyszerűen átfaragták, elbontották. (Vagy direkt, vagy tudatlanságból. Vagy mindkettő.)  Ezért keresik most a páholyok oly nagy erővel a szabadkőműves jelképeket a székesegyházakban. (Rózsaablakok, stb.)

 

  Kiváló alapmunka erről a híres alkimista, Fulcanelli "Katedrálisok misztériuma" c. műve. Csak ínyenceknek :) 

Előzmény: Mirdad (7503)
Mirdad Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7503

 

  Sajnos a legtöbb kereszténység előtti/kívüli tanítás, akkortájt teljes "lektoráláson" ment át.

 

  A Bibila sorsára jutottak azok az írások, amik a zsinatok és egyéb "tudós-bizottságok" kezébe kerültek.

 

  Ha csak a Bibliát tekintjük, volt idő, mikor még az Újszövetség is tiltott olvasmány volt! Egyedül csak a Breviárium és a Zsoltároskönyv volt megengedett! Bizony, a 13. szd-i Franciaországban, a katár-fellegvár, mint "rettenetes eretnek fészek" végett történt ez.

(Forrás: Mircea Eliade: Vallási hiedelmek és eszmék története, a 3 kötet közül valamelyik.)

 

  El tudjuk képzelni, hogy ha a saját zsinataikon felülbírált (eufemizmussal: "kanonizált") Újszövetséget is veszélyes olvasmánynak tartották, akkor hogyan viszonyultak más kultúrák ősi szellemi hagyományai iránt!

 

 ...

Előzmény: Törölt nick (7501)
Mirdad Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7502

 

  "a fennmaradt ókori munkák szinte mindegyikét keresztény szerzetesek másolták tovább"

 

 

  Egészen pontosan: MUSZLIM szerzetesek, tudósok :) Köztudott, hogy a fél görög műveltség arab közvetítéssel

jutott el hozzánk, Arisztotelész-fordítások, kommentárok, stb.

 

  Az arab orvostudomány, csillagászat (Ibn Junisz, Ibn Rusd /Averroes/), stb. már csillogott-villogott, miközben a jó öreg Európában még beszélni sem volt szabad sokmindenről. Itt a mágiák és az indexek csillogtak nagyon sokáig.

Előzmény: Schenouda (7500)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7501

a fennmaradt ókori munkák szinte mindegyikét keresztény szerzetesek másolták tovább, mert nincs egy valóban ókorból fennmaradt ókori szerzői munka sem

 

Gondolom sok közülük aztán mágján végezte. Szerintem ők lehettek a renegátok, lázadók, akik titkon vagy kevésbé, szembe mentek a mainstream hatalmi áramlattal, próbálva átmenteni az igazi tudást, az igazságot.

Vagy pedig könnyen lehet, hogy közülük sok főnökei megrendelésére hamis történelmi relikviákat "másolt"...

Előzmény: Schenouda (7500)
Schenouda Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7500

Felesleges itt ilyen őrült nagy összeeskűvést emlegetni, az egyházat meg megtenni valamiféle gigantikus kultúra-rombolónak (remélem azt tudod, hogy a fennmaradt ókori munkák szinte mindegyikét keresztény szerzetesek másolták tovább, mert nincs egy valóban ókorból fennmaradt ókori szerzői munka sem).

A lényeget már Nolanus elmondta az előbb: szóval az emberi butaság, rombolási hajlam, nyersanyagéhség stb. bármilyen titkos szervezetet kiüt...

Előzmény: Törölt nick (7490)
kalamajkosz Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7499

sejtettem hogy valami ilyesmit válaszolsz.. :) mostmár csak azt lenne jó tudni hogy az eredeti Argo milyen relációban állhat a görögös zsáneréhez képest. ettől fejlettebbet avagy kezdetlegesebbet képzeljünk el szerinted?

Előzmény: Schenouda (7498)
Schenouda Creative Commons License 2010.11.09 0 0 7498

Ilyen ráérős hajósok, hajomodellezők rendszeres jelentkeznek, hogy Odüsszeusz vagy az Argó hajóját megéítették. Persze, rendszeresen a abből a leírásból indulnak ki, melyeket a mítoszok meg Homérosz ad, holott azok csak saját koruk hajóiból indultak ki...

Előzmény: kalamajkosz (7496)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!