Keresés

Részletes keresés

Schenouda Creative Commons License 2011.07.16 0 0 8023

"azért remélem senki nem hagyja zavartatni magát ezektől a kellemetlenkedéseiktől.. hiszen ez annyira általános és emberi..."

 

Nem persze, hisz ahhoz a témához sem tudnának hozzászólni, amit hiányolnak, vagyis olyat nem, aminek komolyabb tartalma lenne. A másik, hogy egyszerűen valóban se nagyon érdekelne a véleményük, ha elmondanék. Akiére meg adok, például piramis vagy egyiptológiai témában, az már megírta.

 

Egy nekem küldött levél végéről, sok évvel ezelőttről (a piramis kifosztása és a harráni szábiusok közti kapcsolatról, valamint a piramisban elrejtett alkimista titkokról volt benne szó):

 

".... Újra kifejezem elismerésemet az Ön széleskörû tájékozottsága iránt. Ön sokkal jobban ismeri ezeket a kérdéseket, mint némelyik fiatal egyiptológus.


Sok szívélyes üdvözlettel

Kákosy László"

 

Mondjuk ez nem különösebben hízelgő "némely" egyiptológusra, másrészt nekem sosem volt fő "profilom" az egyiptológia, viszont ez irányban is fejlődtem valamit azóta. Úgyhogy megnézem, hogy ki oktat ki, ha meg csak olyan -szóval jól mondod-, egyszerűen csak kiröhögöm...

Előzmény: kalamajkosz (8014)
TEODOR Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8022

Szereny velemenyem szerint, nagyon is jo helyen vannak ezek az irasok, akinek nem tetszik annak sunt az alfelebe.

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8021

"Schenuoda" és "Nolanus" láthatólag ugyanaz a személy (csak a vak nem látja;-) :)), mindenesetre jól elbeszélgetnek :-)

 

Hmm... nem hinném, bár a színvonal és tájékozottság valóban ekvivalens körülbelül... Nem gondoltam még erre, de nem is nagyon éredekel. És ha igen? Szerintem az sem lenne probléma. De szerintem aligha...

 

Valóban élvezetes, bár nem tudni mindennek mi köze a PIRAMISOK-hoz...

 

Ha nem tudod, akkor talán tájékozódj! Pl olvasgass vissza itt és rájössz...

Előzmény: enuma elis (8001)
Nolanus Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8020

Én köszönöm az állásfoglalást, az új topic indításának ötletével nekem az volt a célom, hogy a témák továbbra is megtarthassák az említett konstruktív és higgadt hangnemet (és ami valóban óázisként hat errefele, és éppen ez volt az, ami miatt én is érdemesnek láttam, hogy itt energiát öljek bele), és ne kelljen azon aggódni, hogy az adott (közvetlenül avagy közvetetten, de mindenképp) kapcsolódó téma mennyire on-topic avagy sem. Tekintve hogy ez egy publikus fórum, egyénileg eltérőek a nézőpontok és az érzékenységek; én mindenesetre bízom abban, hogy a jövöben ez minimális fennakadást fog csak okozni; figyelembe véve amit Trollisztikai kartárs írt.


Részemről ezzel okafogyottá vált az új topic (és persze a témák integritásának szempontjából valóban szerencsésebb, ha egyben marad), ha a fentebbieket konszezzussal a többiek is elfogadják. A topic címe nekem is megfelel (de ha változna valami olyasmire, ami jobban tükrözi az újabb témákat, természetesen azt sem ellenezném, de nem is eröltetem túlságosan).


Egy a lényeg, hogy a Schenouda által vázolt, szerintem rendkívűl érdekes és értékes témákat és összefüggéseket(mert valóban volt nem egy, amihez, azt én is nagyon jól látom, már csak saját tapasztalataim alapján is, hogy valóban évtizedek kellettek, míg megérlelődtek; kulcsok ezek, amikre Schenouda felhívja a figyelmet) továbbra is kutassuk és kutathassuk.

Előzmény: Research Fellow of Advanced Trollistics (8019)
Research Fellow of Advanced Trollistics Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8019

Tisztelt topiklakók és -írók

Ez e topik értékes cikekket és fejtegetéseket tartalmaz, és mióta a Rejtélyes csoportban van, más helyekhez viszonyítva békés helynek számít. Közös érdekünk, hogy így maradjon, ez esetben a moderáció védelmét fogja élvezni.

Továbbra is.

 

Az, hogy az idők folyamán némileg eltértetek a tárgytól, nem baj, sőt nem is tértetek el annyira nagyon. A topiknyitó láthatólag eleve ilyennek szánta, azzal a különbséggel, hogy akkoriban még nem létezett Rejtélyes, hanem csak Tudomány. A Tudományból csak jóval az után került ide, hogy más okokból a Rejtélyes már megnyílt. Az akkori heves konfliktusok éppen onnan eredtek, hogy sokan nem tudták értelmezni a tudományos módszertan elemeit sem. Ha tartotta volna azt a vonalat, amit a jó időkben, és (ez a lényeg) nem állt volna trollok és fikák állandó támadása alatt, maradhatott volna ott is. Miután azonban pár éve ide került, és a fő cikkírók új, értékes tartalommal töltötték meg, és jó lenne nem rombolni azon az alapon, hogy nem szó szerint követi eaz eredeti vonalat. Most inkább filológiai, de mint ilyen, sokkal jobb mint más fórumszolgáltatók hasonló című topikjai, vég nélküli veszekedésekkel.Tehát, a topik marad itt, a fikák ki lesznek tiltva és hozzászólásaikat töröljük, az építő szándékú fórumozókat pedig védelemben részesítjük.

 

Abban az esetben, ha a fő cikkírók javasolnak egy új topikcímet, ami megfelel a tartalomnak, és ebben bizonyos konszenzus mutatkozik akkor átírom arra. Ha nincs konszenzus, marad így, nem roszz így sem.

 

Aki kizárólag piramisokkal akar foglalkozni, van rá másik topik, amibe évek óta nem írnak, holott semmi akadálya.

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8018

off

 

Mi a gond? Nem ismerek rád...

 

8-S

Előzmény: Schenouda (8010)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8017

Szerintem amikről itt szó van, abszolút adekvát. Gyakran van érintve a piramis téma. A kabírok abszolút érintik a piramisokat. Azonban a "legendák - meglepetések" szerintem nincs hozzákötve a piramisokhoz, tehát más történészeti legenák meglepetések is bőven beférnek ide. Nincs és nem is volt itt semmi gond szerintem...

A rejtélyesbe átkerülés viszont teljesen jogos, hiszen azért vénuszi dolgokról is beszélgetünk itt néha ugyebár...

 

Kik kellemetlenkednek? Nem vettem észre ilyesmit...

 

big, te mint rutinos topiknyitő közöttünk, lécci rittyents egyet nekünk amibe elférnek a kabirok is végre... :)

 

Megtisztelsz, de szerintem egyelőre felesleges. Eleve mi lesz a több ezer felbecsülhetetlen értékű kabíros hsz-el, amik itt vannak? A kabír téma már abszolút itt van, itt volt... Ha nyitnánk egy új topikot csak a kabírokról, akkor át kéne másolni innen minden relevánsat oda? Hiszen szerintem akkor lenne csak egy topik, aminek a nevében ott vannak ugyan a kabírok, ám az infó nagy része emitt lenne róluk... Nemde?

Előzmény: kalamajkosz (8014)
menroting Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8016

Szerintem nem egy új topikot kéne nyitni hanem ezt átnevezni mert szerintem nagyon macerás lenne egy éppen ma született báránykának az előzményeket keresgélni...

Előzmény: Nolanus (8015)
Nolanus Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8015

Csigavér emberek, kezdünk elcsúszni, ez nem jó, mert nincs kedvem a mentésből visszatornászni a hozzászólásokat. Így utolsó 'off-topicként' akkor már csak az új címet kellene kitalálni.

 

"De éppenséggel a cím lehetne másabb, mert kinek hiányzik, hogy havonta beesik egy figura, hogy akkor "magyarázza már el neki valaki, hogy kik is azok a kabírok, mert ilyet még ő nem olvasott, nem evett, nem szívott a púpjába"...."
Jó ez a púpos :-) De az a probléma, hogy bármit írunk bele, ez a veszély fennáll. A kabírokra meg még egyszerűen lehet egy laza wikipédia linkkel válaszolni (míg mondjuk a Heliopoliszi Testvériségre már nem), meg aztán már szinte szállóigévé váltak (persze ez diszkrimináció a telkhinekkel szemben...).
A 'legendák - meglepetések'-et azért hagytam benne, hogy azért kissé utaljon erre a topicra, mivel végülis van itt jó pár száz vagy ezer hozzászólás már ezzel kapcsolatban - gondolom ez itt is maradna már.

Persze nem akarok sokat erőzni ezen, az lenne a legtisztább, ha Schenouda kitalálna egy címet (mivel legfőbbképpen az ő 'szellemi javai'-ról van itt szó), ami tetszik neki, vagy el tud fogadni (inkább nem barkochbáznék tovább), és akkor azt megnyithatja big, vagy ha nem jelentkezik addig, akkor én.

Előzmény: Schenouda (8012)
kalamajkosz Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8014

hát igen, ha a temérdek idióta topik közt végre akadt egy érdekes beszélgetés, akkor azt rögtön meg kell fúrni... pedig naívan azt hittem itt végre nyugtunk lesz amikor átpaterolták a tudományból, de nem.. tényleg az lesz a legjobb ha nyittok egy újat lehetőleg olyan címmel amit nem kérhetnek rajtatok számon.. kíváncsi vagyok akkor mivel próbálkoznak majd..

mondjuk fel nem foghatom, hogy ha valaki annyira szeretne itt a piramisokról beszélgetni akkor miért nem teszi, és miért csak azon pörög hogy mennyire kapcsolódik hozzá az amiről épp szó van.. a "piramisok, legendák, meglepetések" felsorolásból persze csak az elsőre fókuszálva...

azért remélem senki nem hagyja zavartatni magát ezektől a kellemetlenkedéseiktől.. hiszen ez annyira általános és emberi..
nekem pl. kifejezetten röhögnöm kell ha arra gondolok hogy magunk mögött hagyván ezt topickut százával kezdenek majd el itt értekezni a piramisokról (és persze roppant értelmesen) azok, akiket eddig mi tartottunk vissza ettől.. :DD na persze..

szóval hamár a másik piramisos topic nem elég nekik, adjuk vissza ezt a játszóterüket is, a szőr a betonban, menyire csúszik a szán a sárban, elsüllyed e nádhajó ha követ teszek rá, hány ember (nem fekete laci bá) tud megemelni 2,5tonnát, hogyan építsek piramist otthon tervdokumentációk, és megfejtettem a piramisépítés titkát -féle roppantul értelmes eszmecseréknek...

big, te mint rutinos topiknyitő közöttünk, lécci rittyents egyet nekünk amibe elférnek a kabirok is végre... :)

NevemTeve Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8013

Nézd, ha te úgy érzed, hogy az utóbbi hónapokban kifejtett munkásságod értelmes, lelked rajtad, nem vitatkozom -- de úgy nem állítod, hogy köze van a piramisokhoz? (Én például csak hagyományból nézek be néha ebbe a topikba, de igazából már keresztet vetettem rá: nem számítok rá, hogy a piramisokkal kapcsolatban érdemi hozzászólás szülessen.)

Előzmény: Schenouda (8010)
Schenouda Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8012

"Kabírok - legendák - meglepetések"

 

Hát, tulajdonképen nem rossz ötlet (a piramisokat is kicsit unom már), mert az jobban illene csapongó témáinkhoz, ezt a topicot meg meghagynánk a vérprofi piramiskutatóknak. De éppenséggel a cím lehetne másabb, mert kinek hiányzik, hogy havonta beesik egy figura, hogy akkor "magyarázza már el neki valaki, hogy kik is azok a kabírok, mert ilyet még ő nem olvasott, nem evett, nem szívott a púpjába"....

 

Szóval éppen a "kabirok" belefér, de az itt felhozott témák miatt, éppenséggel más is lehetne, vagy a "legendák - meglepetések", helyett lenne valami, mert pld. igazából az hogy "meglepetések", semmit nem mond. Bár jobb lenne te nyitnád meg az új topicot vagy big-et kérnénk meg erre...

 

Előzmény: Nolanus (8007)
Schenouda Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8011

Persze, jó lenne, ha még lenne pár értelmes valaki itt (nem néhány ufómagazinból felszívott menázsival beböfögő ember), viszont a régiekből nem Kiran, aki hiányzik, hanem paul2, ő tényleg olyan volt, aki sok témában jeleskedett.

Előzmény: kalamajkosz (8006)
Schenouda Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8010

Akkor se szóltál hozzá értelmeset, mikor itt piramisokról volt szó...

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=98827352&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=98851076&t=9000303

 

Kiran meg csak azért volt jó, mert 2-3 éven keresztül semmi másról nem beszélt; a Nagy Piramist "hogy építették", mintha más rejtélye nem is lenne a piramisnak (vagy más hasonlóan nagy piramis ne lenne). Persze, ahhoz könnyeb hozzászólni, hogy zsilipeztek, iszapon húzgáltak vagy darukkal emelgették a köveket.... éveken át.

 

Majd 30.000 hsz-ed van itt, több mint ezer témában: ezek 99 %-a (de lehet hogy 100%, de kinek van kedve ennek utánaszámolni) szánalmas benyögés, pársoros piszkálódás, az ezereszűek elégedett somolygásával odakörmölt pársoros "elmélkedés"...

úgyhogy egy szürreális scifibe lenne illő, ha te bárkiről itt megtudnád mondani, hogy értelmes-e hozzászólasa vagy sem, amikor a saját selejtes megnyilvánulásaidat képtelen vagy diagnosztizálni magadon...

Előzmény: NevemTeve (8002)
Schenouda Creative Commons License 2011.07.15 0 0 8009

"Elvesztettem a fonalat - pedig nem vagyok egy hülyegyerek :-)) - ez itt a piramis téma?"

 

Van egy másik topic is erről, oda hogy-hogy nem találsz be? Miért nem ide irod be, hogy a piramisokról kellene beszélgetni...?

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003223

 

Ja, mert ide még járnak páran, ott meg az utolsó beírás tavaly novemberi...?

 

Még azt se mondhatom, hogy "okoskodni" jönnél ide: "Az igazi Grál-kereső nem ásóval keresi a Grált, vagy a könyvtárakban...."

 

Ja, ész se kell hozzá, meg olvasni se, elég befordulsz a fal felé. Hogynem veszik észre (?), hogy egy kis adeptus, egy igazi sumer beavatott tért be ide... de olyan batyúval, ami neked van, ha a piramisokról kezdenénk beszélni, ahhoz se tudnál hozzászólni, akkor meg neked nem mindegy...? Az még külön jelzi irigykedő felfogóképességed határait, hogy ugyanannak gondolsz Nolanussal. Arról ki a franc tehet, hogy neked túl bonyolult valami, nem értesz meg valamit?

 

"Éhes kutyám állt a bótba,

úgy ugatott fel a hódra

majd megszakadt, úgy ugatott

de hód csak hód maradott."

 

(Szabó Dezső)

Előzmény: enuma elis (8001)
menroting Creative Commons License 2011.07.14 0 0 8008
Előzmény: Törölt nick (7999)
Nolanus Creative Commons License 2011.07.13 0 0 8007

Ha már felmerült újra ez a visszatérő probléma, felvetem, hogy nem akarsz-e nyitni egy saját "Kabírok - legendák - meglepetések", vagy valami hasonszőrű témát, hogy a szegény kis kabírok agyon ne nyomják a piramisokat.

Előzmény: Schenouda (8004)
kalamajkosz Creative Commons License 2011.07.13 0 0 8006

én csak azt sajnálom hogy nincs itt több személy, aki hasonló felkészültséggel rendelkezik..
ha tehetném, legalább angolra/spanyolra lefordíttatnám az itt elhangzottakat, hátha úgy akadnának még akik még kellő mélységben ismerik az érintett témákat..

Előzmény: Törölt nick (7990)
kalamajkosz Creative Commons License 2011.07.13 0 0 8005

szerintem értelmetlen lenne azon kezdeni el vitázni, hogy ki mit talál értelmesnek..
(de kirannak tényleg kár volt annyit írnia, ha végül töröltette..)

Előzmény: NevemTeve (8002)
Schenouda Creative Commons License 2011.07.13 0 0 8004

Ez érdekes, mert több szobrocska arca eléggé hasonlít azokra az Ubaid-periódusban készült szobrocskákra, amiknek képei már korábban előkerültek itt:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=105370358&t=9000303

 

 

Viszont azok meg több ezer évvel régebbiek a mexikói tlatilcó-kultúrától.

 

 

 

 

A maja Loultuni barlangrendszer kapcsán a hagyományok, szintén torztűs törpékről beszélnek, akiknek fajtáját a vízözön mosta el.

A maja Uxmal ősi városában beszélnek egy varázslónő –akit kígyók kisérték- csúf, törpe fiáról, aki elragadta a város uralkodójától trónját. A fiú egy tojásból kelt ki, s a magassága csak hét tenyérnyi volt. Épített egy piramist és egy palotát.

Da valóban szinte kimerithatetlen az anyag Mexikóban. Adaléknak még itt egy utalás:

 

Brian Stross néprajztudós a tzeltal indiánoktól azt hallotta, hogy az ősidőkben egy ihk’al nevű törpe lények éltek, akik asszonyokat raboltak és ejtettek teherbe. A törpék valamiféle eszközt hordtak hátukon, ami lehetővé tette, hogy szálljanak a levegőben.

(Stross: Demons and Monsters - Tzeltal Tales, 1978).

 

Előzmény: Nolanus (8000)
NevemTeve Creative Commons License 2011.07.13 0 0 8003

Pontosítás: nem érdemes, úgy látszik, törölték/töröltette magát. Kár.

Előzmény: NevemTeve (8002)
NevemTeve Creative Commons License 2011.07.13 0 0 8002

Azért pár évvel ezelőtt voltak itt értelmes részek is (pl kiran munkássága), érdemes visszaolvasni.

enuma elis Creative Commons License 2011.07.13 0 0 8001

"Schenuoda" és "Nolanus" láthatólag ugyanaz a személy (csak a vak nem látja;-) :)), mindenesetre jól elbeszélgetnek :-)

 

Valóban élvezetes, bár nem tudni mindennek mi köze a PIRAMISOK-hoz...

 

Az meg erős túlzás, hogy ez a topik lenne az Index Fórum legnagyobb kincse.

 

A kincsekért ui. meg kell küzdeni, fel kell őket ismerni. Nem minden arany, ami fénylik (és amit elénk raknak) :-) 

 

Nolanus Creative Commons License 2011.07.13 0 0 8000

Még mindig ennél az ikrek-témánál időzök. Korábban hoztam két 'kabírgyanús' ábrázolást. Azóta sikerült előbányásznom, honnan is valók, és most megint eszembe jutottak e téma kapcsán. Bezúdítom ide a legtipikusabbakat, szerintem meglehetősen érdekesek, lehet rajtuk töprengeni.
A mexikói Tlatilco-kultúráról van szó, melynek kezdetét az ie. II. évezred végére teszik, és némi olmék behatást sejtenek mögötte, de szerintem talán még érdekesebbek, mint az olmék maradványok. Az előkerült tárgyak többsége temetkezési kellék volt.
A tárgyak első csoportjába a zömében női figurákat szedtem össze ('pretty ladies' néven futnak az irodalomban), valamint egyéb érdekességeket, a legtöbbjükre jellemzőek az erősen törpeszerű tulajdonságok, a meglehetősen 'sajátos' arcberendezés és a furcsa fejdíszek.

 

 

 

Aztán előkerültek 'artista' törpék is (lehet ezek sem elvetendők, Schenouda? Legalábbis a cirkuszi törpéket nem szeretted :-) Ezeknek vajon miféle rituális szerepe lehetett...? Az utolsó két figura 'labdajátékosokat' ábrázol.

 

 

 

Aztán vannak itt még meglehetősen rettentő 'gorgó' maszkok, némelyikük kettős arcot mutat. Az első figurán látszik, hogy ezek félig hús-vér, félig csontvázat mutatnak.

 

 

 

A kétarcúságot azonban nem intézték el ennyivel, úgy tűnik, valami miatt nagyon fontos volt számikra, és itt kapcsolódunk vissza az ikrek és a Janus-arc ábrázolások témájához.

 



Hm... mit is olvastunk korábban itt korábban, a Föld tulsó feléről, a zsidó legendáriumból a Ge-földre száműzött Toronyépítők szomszédairól, a káiniták harmadik Földjének lakóiról: "A Káiniták némelyike óriás, míg mások törpék. Két fejük van, ami miatt sohasem tudnak döntésre jutni; és állandóan önmagukkal ellenkeznek. Hol kegyesek, hol pedig valami gonoszságon törik a fejüket"

Vajon csak véletlen egybeesés volna ez?

Aztán van több tucat, meglehetősen fantáziadús orgiasztikus ábrázolás is, de ezen a törpékkel kapcsolatban már nem lepődünk meg.

Szóval érdekes, amit ezek a tlatilcoiak így egy kultúrán belül összehoztak. De produkáltak még mást is:

Pecséthenger, valami egészen egyedi írásfajtával (valódi írás? 'proto-írás'?), ami nem nagyon hasonlít a többi (piktografikus) indián jelrendszerre, és jórészt meg is előzi azokat. Két jel azonban mintha közös lenne ebben, és a maya írásban, és ezek közül az egyik igencsak érdekel minket.
A pecséthengerrel az American Antiquity foglalkozott: http://www.safarmer.com/Indo-Eurasian/Tlatilco.pdf

Előzmény: Nolanus (7978)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.11 0 0 7999

Elveszett ősi földrészt fedeztek fel az Atlanti-óceán mélyén

A tízezer négyzetkilométeres sziget 56 millió éve süllyedt el. Tovább »

forrás: Index.hu

e.n.c.i.t.i.m.e Creative Commons License 2011.07.10 0 0 7998

Tudod mi jutott eszembe?

 

Megkérdezhetnéd a fiadat,hogy ott a toronyban nem nyújtottak e valamiféle segítséget valakinek?

 

( Nem vittünk szemüveget,és nem láttuk elolvasni azokat az apró betűket :))),és egy fiatal pár segített nekünk annál a gépnél)

 

 

Előzmény: menroting (7996)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.09 0 0 7997

Hm.

Azért az túlzás.

Előzmény: Törölt nick (7995)
menroting Creative Commons License 2011.07.09 0 0 7996

Akkor több évig miért fért meg ott ? Nem szólva arról hogy jelenleg is vannak ennél sokkal ezoterikusabb dolgok ott.

Előzmény: Törölt nick (7995)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.09 0 0 7995

Azért lássuk be, hogy bár a lehető legmagasabb színvonalon, de akkor is elmegy a diskurzus paratudomány ill ezoteria irányába, amit a tudomány szekcióba csaknem tehetnek be... Nemde?

Előzmény: menroting (7993)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.09 0 0 7994

Fogd fel úgy, hogy eltakarták a plebs elől, és csak az talál ide, akinek kell.

Előzmény: menroting (7993)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!