Mijo Creative Commons License 2010.03.10 0 0 141

 

Mondjuk nem igazán így képzeltük el, hogy a bunyevácok a világ fókuszába kerülnek, de ha így hozta a sors, akkor mutassuk be őket ekként.

Valószínűsíteni merem, hogy most a horvátok nem fogják két kézzel kapkodva bizonygatni, hogy debizonyám ezek a Bunevaczok - Joseph & David Bunjevacz - is horvátok.

 

Hogy hol pattan ki először a botrány, jómagam nem tudom, de kezdem a Szet Korona Rádió hírével: Dagad a jegyüzér botrány a Magyar Olimpiai Bizottság háza táján.

 

Két napra rá már a Gondola is harsogja a botrányt (itt már beindult a szerecsenmosdatás, visszaélésről szól a nóta), de őnáluk a hivatkozás az Indexet jelöli meg forrásként:  Jegyüzérek visszaéltek a MOB és a Pegazus nevével.

 

No de nicsak, hol dagadt hírértékűvé a Gondolával megegyező napon és címmel a sztori, a mi közszolgálatinak becézett Magyar Távirati Irodánknál, mely felállás szintén tényként kezelve a "visszaélést" adja elő a történetet - Jegyüzérek visszaéltek a MOB és a Pegazus nevével -, de hát ők ugye szaftos hírek kereskedőiként csak jópénzért bocsátják ezek némelyikét az érdeklődők rendelkezésére.

 

A Népszabadság Online egy nappal később MTI/EPA forrásra hivatkozik, de tőlük tudhatjuk meg azt is, hogy elsőként Magyarországon az Index publikálta a szerteágazó eseményeket: Az olimpiai jegycsalókkal éveken át üzletelt a Pegazus. Itt mintha már nem lenne cél az írás címében a finomkodás.

 

A Népszava Online már lakónikusabb a címben (a tartalom fő célja itt is a maszatolás), ők így jegyzik az ügyet: A két Bunyevác.

 

Még jó, hogy a Népszava nem kisbetűs használattal élt a Bunyevác kifejezés esetében, hanem vezetéknévre utaló módon nagybetűvel kezdte.

 

Végül íme a kezdet az Index portál előadásában: A MOB nevét használták az olimpiai jegycsalók.

 

Hogy miért itt, a bunyevácok nemzetiségével foglalkozó topikban részleteztem mindezt?

 

Csupán csak az MTI miatt!

 

Amiatt az MTI miatt, mely népi kezdeményezésemről az első szélnek eresztett hírében hamis színben tüntette fel személyemet, mintegy élből lejáratva nemes bunyevác ügyünket, majd miután kifogást emeltem mindemiatt, akkor egy olyan ajánlattal állt elő, mely kivitelezésére mégsem volt hajlandó.

 

Az MTI számára a Bunyevácok ekkénti tálalásban már hírértéknek számítanak, míg a mi bunyevác nép sorsát formálni hivatott törvénymódosítási törekvésünk csak arra jó számukra, hogy körülötte ellehetetlenítő bonyodalmakat keltsenek. Mindehhez jó magyarázatul szolgál, ha megnézzük, ki is ennek a "patinás" intézménynek a gazdája.