Muity Mijo Creative Commons License 2010.02.04 0 0 215

 

 

Színt nem vallók

 

Idézek az írásból:

 

„Nincs még egy olyan állam, mint Magyarország, ahol vannak kisebbségi jogok, de nincs meghatározva az igénybevevők köre” – mutat rá Pap András László, az MTA Jogtudományi Intézetének főmunkatársa. A kisebbségi jogok tekintetében ugyanis a szabad identitásválasztás elve az irányadó, vagyis mindenki az, akinek vallja magát. Mint azt az országgyűlési biztosok jelentése is kiemeli, a magyar jogszabályok ennél többet nem segítenek. A téma szempontjából mérföldkőnek tekinthető 2005-ös alkotmánybírósági határozat ugyan az egyén nyilatkozatához kötötte e jogok gyakorlását – így (utóbb megsemmisítésre kerülő) jegyzékben kell regisztráltatniuk magukat például a kisebbségi választások résztvevőinek –, e nyilatkozat ugyanakkor nem ellenőrizhető. Adatvédelmi és kisebbségi jogi okokra hivatkozva nem kell bizonyítani a hovatartozását például annak a 286 roma diplomásnak sem, akiket a kormány felzárkóztató programja keretében januártól alkalmaznak majd a közszférában. „A jelöltek a pályázatukban nyilatkoztak e tényről, így ezt a kiválasztás során a programot koordináló szerv nem vizsgálta” – válaszolt kérdésünkre a Kormányszóvivői Iroda.

Az országgyűlési biztosok javaslata az ehhez hasonló hiányosságokat úgy küszöbölné ki, hogy a továbbiakban, a kedvezményezett nyilatkozata mellett, a közösség, vagyis a kisebbségi önkormányzatok, illetve a civil szervezetek is állást foglalnának arról, hogy az adott személy a tagjuk-e. Ajánlásaikat többek között az illető közösségi tevékenysége alapján; a kultúra, illetve a nyelv ismeretére vonatkozó kritériumokat tartalmazó szempontrendszer alapján fogalmazhatnák meg. Az így gyűjtött információkat pedig diszkréten kezelnék."

 

_________________________

 

Diszkréten? Magyarországon? Bármit is? Hahhaha!

 

Amúgy meg szép kis röntgenkép ez, a kisebbségi kérdéseinkről.

 

 

<!--

Minden a filmről A játszma folytatódik (Ocean’s Thirteen), színes, feliratos amerikai krimi, 122 perc, 2007, rendező: Steven Soderbergh, szereplők: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Al Pacino, Andy Garcia, Don Cheadle, Bernie Mac, Elliott Gould, Ellen Barkin, Casey Affleck, Scott Caan, Eddie Izzard, Eddie Jemison, Vincent Cassel, Carl Reiner.

A film honlapja

-->