Kindi1 Creative Commons License 2010.01.10 0 0 35
Sziasztok!

Mindegy a beszerelésnél az autó márkája. Sokban különböznek a xenon szettek a hagyományos halogén izzótól, de visszaalakítható átalakításokkal beszerelhetőek.
A xenon szett 3 részből áll:
1. Generátor --> 12V egyen feszültségből váltakozót csinál.
2. Trafó --> megcsinálja a működéshez szükséges magasfeszültséget (15000V körül)
3. Izzó --> ebből is többféle létezik, színhőmérséklet, izzófoglalat, stb...

Fontos megnézni vásárláskor, hogy ha eddig 1 izzó csinálta a refit és a városi fényt is, akkor tudnia kell a xenon izzónak is. Ezt általában úgy oldják meg, hogy az izzóban lévő fényterelő lemezkét mozgatják előre-hátra. Tapasztalataim szerint ez csak ideig-óráig működik, amolyan kapugaranciás dolog. :) Volt olyan aki nem jött vissza reklamálni, de volt, akinek 2 nap után gondja volt vele. Erre a megoldásra egyébként azért van szükség, mert a xenonnak bekapcsolás után fel kell fűtenie, nagyjából mint egy neon lámpának. A ki-be kapcsolgatást nagyon nem szereti.

Amennyiben vásárlásra adjátok a fejeteket, érdemes először megnézni az autóban, hogy az új izzó elfér-e a régi helyén. A xenon izzóknak a hátulja sokszor nagyobb, mint a halogéneké, ezért nem lehet visszatenni a vízzáró burkolatot a lámpára, r-go az ázni fog.
Ha befér, akkor is meg kell vágni valahol a búra hátulját. Jobb esetben csak egy gumiharang van az izzó mögött, de sok autóban (pl. a sharan is asszem) műanyag ajtó zárja el az izzót a külvilágtól. A kivágásra azért van szükség, mert a 12V-os csatlakozó kábeleit ki kell vezetni a generátorhoz és a nagyfesz kábelt be az izzóhoz. A gumiharangos modelleknél sima ügy, de a többinél nem árt egy kis sziloplaszt :)

Ha még nem sikerült mindenki kedvét elvennem az átalakítástól, újabb adat.:
A jármű vizsgáztatásakor vissza kell alakítani mindent gyárira. Xenon izzós világítást csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha automata szintszabályzós az autó, vagy a lámpa. Tehát így szűkül a kör, pölö Citroen C5 és Merci Vito átmennek, de a többiek szívnak. Addig meg a szembejövők :)

Ha valahol hülyeséget írtam, nyugodtan javítsatok ki. Ennyire futotta :)

Üdv mindenkinek!