Elm Creative Commons License 2009.12.31 0 0 8262
Torvenyhelyet nem tudok, de probalkozz gugli baratunkkal.

Pl:

A haszonélvező kötelezettségei
2009. február 12.

A haszonélvezettel együtt felelősség is jár, hiszen a haszonélvezőt terheli minden előre tervezhető költség, mint például a festés, karbantartás és a közterhek megfizetése. A tulajdonos számára biztosítani kell az ingatlan láthatóságát, rendszeres ellenőrizhetőségét. A haszonélvező köteles a haszonélvezet időtartama alatt felmerülő karbantartási terheket magára vállalnia, de nem köteles a rendeltetésszerű használat során keletkezett értékcsökkenés megtérítésére. A haszonélvező számára ajánlott üvegkár, vízkár és tűzkár esetére biztosítást kötni, hiszen ezen eseményeknél felmerülhet az egyéni felelőssége.

Címkék: haszonélvező
Kategória: Haszonélvezettel összefüggő | Nincs hozzászólás
A tulajdonos kötelezettségei
2009. február 12.

A rendkívüli helyreállítások és javítások költségét a tulajdonosnak kell rendeznie, ilyen lehet egyes elemi károk helyreállítása és a csatornabekötés, illetve az előírásoknak való technológiai megfelelés. Mivel a haszonélvezeti jog megszűnése után a tulajdonosra száll át a birtoklási és hasznosítási jog, ezért a hozzáadott értékkel rendelkező fejlesztéseket a legtöbb esetben a tulajdonos úgy végezheti el, hogy azok az ingatlan jövőbeni értékében megjelennek.

Azok a káresemények, melyek a haszonélvező önhibáján kívül következtek be a tulajdonos számláját terhelik, ezért a tulajdonosi oldalon fokozottan ajánlott biztosítást kötni az adott ingatlanra (betörés, rongálás). A tulajdonosnak tiszteletben kell tartania a haszonélvező birtoklási, használati és haszonszerzési jogát, így csak abban az esetben használhatja az ingatlant, ha azt a haszonélvező megengedi számára.

(http://haszonelvezet.info/)
Előzmény: kisidi (8260)