In Surena We Trust Creative Commons License 2009.12.21 0 0 730
A római lovasság kezdete kelta, de a késő-római hadseregekre a legnagyobb hatást a pártus, szaszanida és szarmata nehézlovasság tette. Ilyen szinten még a középkor jellemző fegyverneme is keleti eredetű.

Minden bizonnyal teljesen véletlen, hogy az utolsó nagyobb szarmata-hun vándorlással párhuzamosan egyszerre jelenik meg a szaszanida-pártus 'feudális-anarchia' és központosító királyi hatalom együttese Europában, de pl Indiában is a rajputoknál, gujjaroknál(kazárok). Ugyanígy a germán népekre sem fejtettek ki erős hatást a hun-alán konföderáció törzsei. A kardkultusz sem keleti eredetű, csak véletlenül tisztelték vallásos áhitattal a szarmaták az isteni kardot, a hadisten jelképét. A magyarok pedig mindezt a nyugatiaktól vették át, az Atilla-legenda egy germán kompilláció.

Régi sztereotípia, hogy ezek az un. 'lovasnomádok' valami primitív államelötti államszervezetet képviseltek volna. Turán és Irán évezredes szimbiózisa már azelőtt létrehozta a 'lovagkort', hogy Rómában meghallották volna az első keresztény mártír segélykiáltásait a Circusban.

Nem mondom, hogy egyenes út vezet a "perzsáktól" a crécyi csatamezőn sárban fetrengő, lenyilazott francia lovagokig. De ezt a hatást is ki kell vizsgálni. Lehet, hogy túloztam, várom az ellenvetéseidet.
Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (727)