Törölt nick Creative Commons License 2009.12.12 0 0 10128

Sokan nem gondolnák egyébként, hogy az Earl Grey-teák jellegzetes aromáját adó bergamott-kivonat (citrusgyümölcs kivonata) gombaellenes hatású is. Ennek a teának már a régi időkben is általános egészségjavító hatást tulajdonítottak, előkelőbb osztályok emberei a hosszú élet italaként is fogyasztották.

 

Általában úgytűnik, a gombák az aromás, illóolajos szerektől, fűszerektől menekülnek, ha megnézzük például a Dida-kapszula összetételét, szintén ezen alapul a működése.


Ezt én le is teszteltem. Aki Kombucha-gombaital házi készítéséve foglalkozik, legtöbb helyen olvashatja, hogy Earl Grey, vagy egyéb aromás teákat nem ajánlatos tápoldatként alkalmazni, mert a gombatelepet megölheti. De külföldi fórumon azt is leírták, hogy valaki meg direkt azzal csinálja.

 

Kíváncsi voltam a tényekre és igazságra, ezért egy kisebb üvegben Earl Grey-teás Kombuchát tettem félre.


Normális esetben a felszínen pár nap alatt egyre vastagodó, fehér gombatelepnek kell keletkezni, ezzel nem is volt gond. Azonban itt előbb az illóolaj a felszínen kivált, ahhoz hasonlóan lehetne elképzelni, mint levesnél a zsírcseppek.


Ezután a keletkező gombaréteg nem a szokásos, egészséges, krémszerűen sima felületű lett, hanem kráterszerű üregek keletkeztek rajta. Mintha a gomba valóban "menekülne" az illóolaj cseppjeitől, vagy úgy is mondhatnám, a bergamott-kivonat helyileg elölte a gombát, üregeket vájva a gombatelep felszínébe.


Mindezzel egyébként összevág, én már több éve is említettem ezen a fórumon, amikor a Ceylon Earl Grey-tea rendezte emésztésemet, talán nem véletlenül.

 

Elképzelhető, hogy érdemes még hozzáadni literenként csipetnyi káliumszorbát (E202) tartósítószert, ami a borászatban is alkalmazott erjedésgátló, gombaölőszer, illetve élelmiszereknél is alkalmazzák, üdítőitaloknál, némelyik margarinnál, csokiszeletnél stb. Tehát így a bergamott + E202 együttesen léphet fel a gombák ellen.

Előzmény: Dolce Gabbana (10123)