Wauhaus Creative Commons License 2009.11.18 0 0 8113

Ez nagyon régen lehetett...

 

2007-ben nekem, mint tulajdonosnak a tartózkodási hely meghosszabbításához (lakcímkártyára újra bejegyzéséhez) az alábbiak kelletek (józsefvárosi okmányiroda):

 

- 30 napnál nem régebbi hiteles (!) tulajdoni lap,

- az adott címre és névre szóló közüzemi számla,

- személyazonosság igazolása.

 

Az ügyintéző azt mondta akkor, hogy nemsokára online elérhető lesz tőlük a földhivatali nyilvántartás, és nem lesz szükség külön sorbanállni és fizetni a földhivatalban. Nem tudom, hogy ez hol tart, mert informatikailag sok-sok éve lehetőség lett volna a földhivatalok nyilvántartásainak okmányirodai elérésére, úgy viszont kevesebb bevételhez jut a költségvetés, ha nem fizetsz hiteles tulajdoni lapért, úgyhogy szinte biztosnak tartom, hogy a helyzet 2007. óta változatlan.

 

Régebben (gyurcsányi "közig. reformnak" csúfolt barbárkodás előtt) ugyanehhez elég volt egy bármikori tulajdoni lap , amin a nevem tulajdonosként szerepel vagy adásvételi szerződés és egy adott címre, én nevemre szóló közüzemi számla. Ezt sem tartom megfelelőnek, a normális lenne a földhivatali nyilvántartás online elérésén keresztüli ellenőrzés + a személyazonosság igazolása, és kész.

 

Nem tulajdonostól mindenképpen kérik a jogcím igazolását, ami alapján a lakást használja (pl. lakásbérleti szerződés).

Előzmény: mary63 (8112)