t.olg Creative Commons License 2009.08.26 0 0 378
Sziasztok!

Én most találtam csak rá erre a témára, ahogy a Marian kisasszony és az ő vidám cimborái című sorozatot próbáltam felkutatni a neten. Végig olvastam az egész beszélgetést. Hihetetlen élmény. Természetesen azért, mert én is a 80-as években voltam gyerek, és ezeket a sorozatokat én is láttam mind. Sok emlék csak most jött elő, valahonnan az agyam régi raktáraiból, másokról meg visszaigazolást kaptam, hogy igen, nem csak álmodtam, hanem tényleg voltak ilyen sorozatok. Rothgó, meg a láthatatlan ember, Rufusz Dooooovsz, a takonnyal leöntött földönkívüliek a hegy gyomrában, a Vándorlások meséjének gyerekekkel eljátszatott, gusztustalan jelenetei…óriási. Én is szeretnék hozzátenni még egy-két emléket. Hozzáteszem, végre kimondhatom őket, és a hallgatóságom nem értetlenül rámbámul, hogy miről beszélek, hanem megértően bólogat, hogy igen, pontosan tudják miről beszélek, és nagyon para volt. Itt jegyzem meg, hogy nem feltétlenül voltak ezek a filmek „sokkal félelmetesebbek, mint a maiak”, csak egyszerűen gyerekek voltunk, és számunkra volt túl nagy falat a látottak feldolgozása. Mondjuk az tényleg meredek, hogy nem volt még korhatár. Én is pislogtam a sötétben rendesen a paplan alatt mondjuk az Örvény egy-egy része után, és erősen terjengett a pisiszag a tévéelőtt, amikor tesómmal néztük azokat a filmeket, amiket most fogok feleleveníteni:

1. Azt hiszem Farkaslak volt a címe, és cseh film volt, amelyben egy csapat iskolás gyereket visz sítáborba pár emberbőrbe bújt földönkívüli. A gyerekek (és a nézők) persze mit sem sejtenek, csak egy idő után tűnik fel nekik, hogy a táborvezetők különösen imádják a hideget, és nem mellékesen szarkavarással és érzelmi manipulációval próbálják egymásnak ugrasztani a gyerekeket és kicsináltatni őket egymással. Meg van?
2. Egy másik para film, ami azt hiszem angol volt. A jövőben járunk, a Föld már alig élhető, folyton esik az eső, évente (vagy nem tudom, hány évente) 1x süt ki a nap. Az emberek erre a napra készülnek, az iskolában a gyerekek külön gyakorlattal egybekötött oktatáson vesznek részt, hogy hogyan viseljék majd a védőfelszerelést azon az egy napon, amikor majd kisüt a túléléshez nélkülözhetetlen nap. (Amúgy az áldott napsugarak hatását mesterségesen pótolják egész évben vagy valami ilyesmi.) És van egy kislány, aki még gyermekkorából emlékszik olyan időre, hogy természetes volt a napfény, na hát őt zárják be azon a nagy napon a vicces kispajtásai a szertárba, és lemarad az eseményről. Erről tudtok valamit?

Végül csak annyi, hogy a Hetedik út (zöld hajú) titka sorozat említését is nagyra értékelem.