hitofusi Creative Commons License 2009.07.30 0 0 183
Sziasztok!

Volt egy érdekes esetem lakáseladással kapcsolatban. Teljesen első alkalom hogy ilyet csinálok úgyhogy van bennem egy kis naivitás arra nézve hogy az emberek általában tisztességes szándékkal jönnek lakást nézni; én megpróbálok rá így tekinteni, de mindenesetre ha valakinek ismerős az alábbi szituáció, esetleg konkrétan ismeri mint "bevett trükköt" akkor kérem jelezze, akár privátban, akár itt a fórumon.

Tehát a szitu. Magánemberként próbálom eladni a lakásom. Jelentkezett egy férfi és egy nő hogy megnézi (végre nem iroda; gondoltam). Feljöttek, 10 perc alatt felmértek mindent, próbáltak egy kicsit alkudni -nem ment- és utána azt mondták hogy rendben, foglalózzák és visszahívnak. Ugyanakkor a nő beszélt arról hogy náluk van valami olyan szokás hogy a bőséget és a jószerencsét biztosítandólag csinálnak valamilyen szertartást a lakásban -őszintén szólva nem értettem hogy ez micsoda, lényeg hogy a férfi megnézte a nappaliban lévő bútorokat & értéktárgyakat és el akart vinni 5000ft-ért egy olyan festményt aminek csak a keretéért adnak ennyit az antikosnál. Ebből nekem vissza kellett volna adni nekik 5 forintot. Ez szolgált volna a megállapodás megpecsételésére (én kb. olyannak látom mint azt hogy igyunk rá egy pohár pálinkát stb.)

A férfi értett a műtárgyakhoz, kiszúrta pl. az értékesebb szobrot a hozzája laikus számára hasonló, de valójában bóvli szobrok közül, a látszólag hasonló tömörfa bútorok közül az antikabbat stb.

Tudtok olyasmiről hogy emberek vételi szándékot színlelve végigjárnak lakásokat és "felmérik a terepet"? Vagy ha pl. ezt napi 10X eljátssza valaki és 1-2 ember odaadja a kért értéktárgyat mint megpecsételőt bagóért azzal már jól lehet járni. Komolyan mondom én szégyellem magam hogy ilyenek jutnak eszembe; nem jó senki felé se gyanúval fordulni de én úgy érzem ilyet egy komoly vevő nem csinál. Egyáltalán, nem is hallottam efféle szokásról (felajánlottam hogy ne a festménnyel hanem egy doboz gyufával csináljuk meg, 10ft-ért, az nem volt jó). Tudtok valamit mondani erre?