Okos Mikulás Creative Commons License 2009.07.21 0 0 582
Betét:

Előny:
Likvid vagy, van készpénzed, ha úgy hozza az élet, hogy pénzre van szükséged, ott van a bankban.

Előny:
Az 500.000 forintra most körülbelül olyan 11%-os éves kamatot kapsz meg persze -20% adó a kamat után. Saccperkábé éves szinten olyan 40 ezernyi pénzt fial neked az az 500.000.

Hátrány:
hát nem egy hatalmas hozam...


Hitel:

Előny:
Csökken a törlesztőrészleted. Sajnos nem a negyedével fog csökkeni, mert persze először törleszted a kamatot és csak a végén a tőkét...meg bizonyos fix kockázati költségeket megfizetsz de érdemes kalkuláltatni a bankoddal egy ilyen számítást.

Hátrány:
Nem tom milyen árfolyamon vetted fel a svájci frankos hiteledet, de ha megmondod, nagyjából kiszámítható, hogy előtörlesztéssel mekkora árfolyamveszteséget realizálsz (valszeg nem keveset).

Banktól függően előfordulhat, hogy előtörlesztési díjat kell fizetned.

Megjegyzem gyanús a 18 évre szóló személyi kölcsön, sokallom azt a futamidőt...jelzálog alapú?

Szerintem szedd össze a hiányzó infót és ezek ismeretében végezd el a számításokat.

Én magam nem törlesztenék elő, inkább örülnék a likviditásnak, bent hagynám a kamatot, próbálnék még megtakarítani és minél nagyobb megtakarítási állományt "göngyölni" hiszen annak a kamata is magasabb...az egyre magasabb kamatokból meg egy idő ( jó hosszú idő :) ) után már tudod fizetni a törlesztőt is akár.

Szerintem a kápé mindig érték, amíg jobb kamatot kapsz a pénzedre, mint amennyi a hiteled THM-e - árfolyamveszteség, addig jó vagy. :)

Próbáltam egyszerűen válaszolni, sikerült? :))
Előzmény: koritsaki (581)