bcc Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1304
Nem… a Blende nem zárt be… még…

Engedjétek meg, hogy kissé hosszabban leírjam Nektek a helyzetet.

Tavaly októberben lettünk Blende és onnantól számítjuk a kávézó életét, nem pedig az előző tulajdonos általi nyitástól.

Kezdem a kínálattal: októberben még Borsodi sört mértünk és névtelen kávét főztünk. Igen hamar lecseréltük mindkettőt, az IO kávé, amit a mai napig kínálunk, igen ritka és kiemelkedően olaszos pörkölésű, igazi különlegesség. A tavalyi Carlsberg – Tuborg sör kitérő után most igazi különlegességet mérünk: a régebbi Budweiser gyár 1795 barna és Samson világos sörét csapoljuk. Üvegesben is kialakult a választék: 4 féle búzasörből lehet választani: Erdinger barna, Edelweiss világos, Erdinger alkoholmentes (ez hamarosan lesz) és Kronenburg 1664 Blanc. Továbbá DAB világos, Carlton Cold ausztrál partysör és Stella alkoholmentes a kínálat.

A jó idő beköszöntével többféle jeges csokit tettünk be az itallapra, (merthogy ki iszik melegben forró csokit) úgymint klasszikus és fehér, ezeken belül cherrys, kókuszos, mentás ízesítéssel.

Az itatós kenyér továbbra is a kínálat része, különösen, ha valaki előre jelzi éhségét J

 

Mi úgy érezzük (és reméljük másk is így gondolják), hogy ha nem is tengerentúli ritkaságokkal, de a nagy átlagtól kicsit eltérő, ritkább, különlegesebb kínálattal rendelkezünk mostanra. Ami az árakat illeti… soha nem is akartunk úgymond kocsma árakon dolgozni, mert már eleve ki szerettük volna szűrni a kellemetlenebb közönséget, ami úgy tűnik sikerült is. A Carlsberg Tuborg sörök ugyan kissé húzósak voltak árban, de most úgy érezzük, hogy helyén vannak az áraink.

 

Visszakanyarodva az eredeti mondanivalóhoz… párommal Mártival csupán hobbyfotósok vagyunk, tehát semmiféle komoly referenciával, tudással, vagy fotós végzettséggel nem rendelkezünk. Mi csak azt az ötletet valósítottuk meg, hogy legyen egy olyan – kifejezetten vendéglátó – hely, ahová a sok-sok fotós úgy jöhet be, hogy kicsit otthon érezze magát, már csak a hely neve miatt is, a belső dekoráció miatt is és még ki tudja miért… a dekorációra még visszatérek. Nos október-november-december folyamán jópár fotós találkozóra sor került, a visszajelzések alapján nem is sikerültek rosszul. Emellett november óta folyamatosan változó fotók lepik el a galériát, havonta más-más önjelölt lógatja fel képeit… az erre fogékony vendégek legnagyobb örömére. De mindez úgy tűnik nem elég…

 

A dekoráció: eredeti tervünk az volt, hogy alaposan átformáljuk a belső teret a kávézó átvétele után úgy, hogy belül minden a fotózásra emlékeztessen… sajnos ehhez nem volt elég „kedvünk”, így megnyitottunk úgy, ahogyan átvettük a helyet. Szerencsére viszonylag hamar fellendült az adakozó kedv a fotósok körében, mivel jónéhányan elhozták feleslegessé vált, működő, vagy működésképtelen masináikat (sőt még 1-2 más vendég is hozott gépet) és rengeteg felajánlást kaptunk ilyen-olyan dologra, nekünk főként döglött filmek kellettek volna nagy mennyiségben, hogy tudjunk vele dekorálni. Sajnos legtöbb esetben csak felajánlás maradt a sok-sok méter film és bár valamennyit kaptunk, de azzal nem merünk nekiállni dekorálni, mert nem tudjuk mire lesz elég.

 

Amit eddig leírtam azok a kisebb bajok… nagyobb gondunk az, hogy azok maradtak el (nagyon kevés kivétellel), akiknek szántuk ezt a helyet. Januártól szinte nem is volt indexes fotós találkozó a Blendében. MIELŐTT bárki is felvetné… természetesen nem szamaritánus célokkal vágtunk bele: mi részben ebből akartunk megélni… igen, BELŐLETEK… mert azt hittük, hogy tudunk olyan alternatívát kínálni nektek, hogy az általatok amúgy is elköltött pénz egy részét nálunk költitek el, ha már van egy Blende a városban. Persze nem gondoltunk arra, hogy Soroksárról vagy Hűvösvölgyből valaki ide fog jönni egy pofa sörért, de a rengeteg adok-veszek találkozó szerte a belvárosban, a szinte rendszeres baráti összeröffenések egy részére azért számítottunk volna. Az utca emberére sajnos ezen a környéken úgy tűnik nem számíthatunk olyan mértékben, ami eltartaná ezt a helyet… ti pedig javarészt elkerülitek.

Nem tudjuk, mit csináltunk-csinálunk rosszul, úgy érezzük, hogy mi a tőlünk telhetőt megtettük-megtesszük. A Blendéről jópár pozitív vélemény látott napvilágot, sőt… csupán a blende szóra guglizva talán az első oldalon, de mindenesetre nagyon elöl hozza a kávézót a kereső.

 

Tudjuk… válság van… mi is arra fogtuk a január-februárt… még esetleg a márciust is… most már nem tudunk mire gondolni. Nem tudjuk hol követtünk el hibát és mit. Aki itt fotós, vagy a fotózáshoz közeli vendég megfordult, kivétel nélkül jó ötletnek tartotta a kávézó létét és legtöbben a hangulatát is (mi nem, sok mindent tudnánk megváltoztatni belül, ami mind előnyére válna a helynek, de anyagilag jelenleg lehetetlen). A forgalmunk még mindig nem elég a fennmaradáshoz és most már a vízválasztónál járunk.

 

Vízválasztó méghozzá olyannyira, hogy a hét folyamán (péntekig) a kávézónak egy 400 ezres kölcsönre van szüksége, amit kb. 10 hónap alatt tudna visszafizetni, havi 60 ezrével, tehát kamattal. Ezzel egy utolsó esélyt tudunk adni a Blende Club Cafe fennmaradásának és fellendülésének. Amennyiben nem fog összejönni, akkor kénytelenek leszünk megválni a kávézó bérleti jogától és átadni egy új bérlőnek, aki vagy folytatja a fotós jellegét a helynek, vagy nem.

 

Elnézést kérek mindenkitől, akit esetleg bármivel a fent említettekből megbántottam volna, nem volt szándékomban. Kicsit el vagyunk keseredve, mert jóval több érdeklődésre, elhivatottságból eredő idevonzódásra számítottunk, mint amit januártól tapasztalunk.

 

Még egyszer elnézést kérek mindenkitől a hosszúra sikerült hozzászólás miatt.

 

Szép napot, jó fényeket nektek.

Előzmény: Davidon (1301)