Broad Bandi Creative Commons License 2009.03.25 0 0 312

Kedves egy mutáns!

 

2. Korábbi hozzászólásaidból sejtettem, hogy ezt válaszolod (és érvelése alapján úgy vélem, mmormota is osztja véleményed).

 

Mint már írtam, szerintem nem ez a helyzet. Mutatok is egy nyilvánvaló példát.

 

Egy IR-hez képest egy (bármely irányban) v=0,6*c sebességű egyenes vonalú mozgást végző testhez rögzített vonatkoztatási rendszer IR, és ennek még a Lorentz sem akadálya.

 

Válasszunk egy IR-t, melynek a pozitív és negatív x tengelye irányába mozog egy-egy test, az IR-hez mért fenti sebességgel (szétrepülnek). A két test (és a két hozzájuk rögzített IR) sebesség külömbsége dv=1,2*c, a nyugvó rendszerből nézve. (Ha nem váltassz IR-t, akkor természetesen használhatod a sebességek vektori külömbségét, de akár meg is mérheted az elmozdulásokat és az időt.)

 

Szóval mutattam két IR-t, melyek egy IR-ből nézve BIZTOSAN dv>c sebességgel távolodnak egymástól. (persze ugyanígy lehet közeledőket is mutatni,egészen dv<2*c értékig)

Itt ugyanúgy feltehető a kérdésem: Az egyik IR-ből hogyan látjuk/érzékeljük/észleljük a másik IR-beli testet? (Itt is nyilvánvalóan a Lorentz transzformáció ugyanazon korlátaiba fogsz ütközni, mint a korábbi példámban) De a helyzet és a kérdés ugyanúgy adott.

 

Üdv,

 

BB 

Előzmény: egy mutáns (311)