Monca Creative Commons License 2009.03.24 0 0 4701

Framboos,

szerintem nagyon jó kérdést tettél fel. Hidd el, nagyon sokat gondolkodtam ezen már előtte és azóta is, mivel van egy másodikom, akinél még esélyes a w. (A harmadikomnál sajnos már nem, hacsak be nem vezetik a délutáni felügyeletet:-((

 

Idézek magamtól :-) " De a gyereknek nagyon passzol az alkatához a módszer, és úgy gondolom, neki választok ovit, iskolát, nem magamnak. " -ez egy igen fontos  szempont.

De! A hozzászólásaimban egyébként pont azt próbálom elmondani, hogy ez kívülről sokkal "fanatikusabb", "szektásabb" dolognak tűnik, mint amilyen valójában. Épp erről van szó, hogy sokan félnek ide jönni, mert "vegának kell lenni", "ki kell dobni a TV-t" és a "gyerek nem járhat különórára" stb stb... pedig ezekről többnyire szó sincs. Vannak vonalasabb és kevésbé vonalas tanítók, éppen ezért kell az adott tanítót megismerni és jól körülszaglászni, hogy láthatóvá váljon, van-e a közös munkához elegendő közös "felület"..

A w-pedagógia szerintem zseniális, a módszer és a gyakorlat tökéletesen illeszkedik a gyerekek fejlődési sajátosságaihoz. Ráadásul még a lányom személyiségéhez, készségeihez, hajlamaihoz is. Ezért vagyunk itt. Az antropozófia tőlem teljesen idegen, igen, olvastam Steinert és nem tudtam sírjak vagy nevessek. De pszichológusként le tudom nagyjából "fordítani"  magamnak úgy, hogy számomra is valamilyen szinten értelme legyen. Amíg a gyakorlati oktatásban a jelenleginél jobban nem kap szerepet explicit módon a steineri elmélet, addig engem nem zavar. (Hívő sem vagyok, mégis hiszek benne, hogy a szeretet a legfontosabb..)

Ami közösségi életet illeti: nekem kicsit szokni kellett, de megszoktam, és most pont azért menekülünk ki az államiból, mert ott nem pofázhatok bele a dolgokba, ami itt a w-ban természetes. Már furcsa, hogy nem lehet besegíteni pl társadalmi munkával az állami ovi életébe, de kuss van, ha valamit szeretnék. Inkább melózok a w-ban, cserébe meg van beleszólásom a dolgokba legalább egy vélemény erejéig.

Kritikátlan meg soha nem leszek, de igyekszem szelektíven kritizálni-ilyen pl az úszás, ahol szerintem nincs igazuk, ahogy abban sem, hogy alsóban az utánzás a tanulás alapja -azért ez nemegészen így van. De inkább legyünk egy lépéssel hátra, mint előre.