egy mutáns Creative Commons License 2009.03.19 0 0 297

bár a nyugvó IR beli 'eredeti' világvonal mozgó IR beli használhatósága és azonossága kívánna némi kiegészítő érvelést, továbbá a világvonal mozgó rendszer beli szögfelezése részben felesleges, másfelől nem kielégítően levezetett, de a lényeg

Nehéz eldönteni, hogy milyen részletességgel kell egy levezetést megcsinálni ahhoz, hogy egyfelől korrekt és érthető legyen, másfelől ne lógjon ki a szokásos mennyiségi keretekből.

Nem felesleges a szögfelezés, mert ezzel iagzolo, hogy a fotonhoz rendelt rendszer tengelyei egybeesnek.

Ezért tettem oda zárójelben a hivatkozást a Lorentz trafóra, amivel igazolni lehet a mondottamakat.

(Igazad van egyébként, elég felvenni a jobbra és balra tartó O-t érintő fény világvonalait, tetszőleges szögben metsző egyenespárként, és azokba berajzolni az egyes szóbajöhető IR-ek tengelyeket. De ez sokkal hosszadalmasabb magyarázatot eredményezett volna, és elvonta volna a figyelmet a lényegi részről, amit ezen egyszerűsítő feltételezéskkel is láthattunk.

Írtam is, hogy a könnyebb fogalmazás kedvéért teszem ezt.)

 

Ugyanakkor ez nem kielégítő, mert nem ad választ a kérdésre: Hogy látszik az egyik fotonhoz rögzített vonatkoztatási rendszerből a másik?

Én az bizonyítottam be, hogy IR nem rendelhető fotonhoz.

Hogy hogyan látszik az egyik fotonról a másik, azt nem tudom, mert nem is tudom mit jelent e kérdés.

Az IR origójával együtt  arra alkalmas megfigyelőeszköz, hogy hozzá képest események helyét és idejét megadjuk.

Ilyet fotonhoz a mondottamak miatt nem lehetséges kötni, mert a fotonhoz rögzített rendszernek nem lenne két független tengelye, csak egy.

Természetesen a lépték is probléma lenne, erről nem beszéltem, mert egy ok is elég.

Általános vonatkoztató rendszert, ami nem más, mint egy görbevonalú koordinátarendszer a síkon. nem tudom hogyan lehetne rendelni a fotonhoz úgy, hogy abban a foton végig álljon. De nyilván annak is koordinátavonala lenne a fény világvonala, mégpedig mind a két tengely szerinti koordinátvonal.

Nem beszélve arról, hogy azt sem tudom, van-e értelme a görbevonalú rendszerben hely és időadatoknak nevezni a koordinátákat.

1m

Előzmény: Broad Bandi (295)