Broad Bandi Creative Commons License 2009.03.19 0 0 295
Kedves egy mutáns!
 
Már nem sok híja! Még növeljük egy kicsit a nyomást és egyenes lesz az!
 
A Minkowski téridő szokásos 2D (x1, x4(=ict)) metszete a világvonallal számomra régi ismerős. (Részben ezen egyszerűsítés céljából választottam az azonos irányba, egymás után repülő 2 foton példáját.)
 
Mivel az általad vázolt leírás a fentivel analóg (az x4=ict skálázás esetén még a 45 fokhoz sem kell a c=1 feltevése), így számomra jól ismert és érthető is. A magyarázat, v=c esetén a két tengely fedésbe kerülése egymással (bár a nyugvó IR beli 'eredeti' világvonal mozgó IR beli használhatósága és azonossága kívánna némi kiegészítő érvelést, továbbá a világvonal mozgó rendszer beli szögfelezése részben felesleges, másfelől nem kielégítően levezetett, de a lényeg) követhető és helyes, csakúgy mint az 'így nem tudjuk viszonyítani' következtetésed.
 
Ugyanakkor ez nem kielégítő, mert nem ad választ a kérdésre: Hogy látszik az egyik fotonhoz rögzített vonatkoztatási rendszerből a másik?
 
Mivel egy IR-hez képest egyenes vonalú egyenletes mozgást végző vonatkoztatási rendszereket szintén IR-nek nevezhetjük, továbbá a fotonhoz mint fizikai objektumhoz rögzíthetünk vonatkoztatási rendszert, és ez a "kibocsátóhoz" kötött vonatkoztatási rendszerhez képest létező, egyenes vonalú egyenletes mozgást végez (v=c) sebességgel, így ha a nyugvó rendszer IR, akkor a másik is az. Ráadásul én a példában csak a fotonhoz kötött vonatkoztatási rendszerről beszéltem, sehol nem kötöttem ki, hogy ez IR legyen.
Erre a kérdés tisztázása után majd még visszatérhetünk, szerintem érdekes.
 
Szóval a fentiek figyelembevételével mi lenne a válaszod az eredeti kérdésre, és hogyan támasztanád alá ezt érveléssel? Persze, csak ha van kedved.
 
Üdv,
 
BB
Előzmény: egy mutáns (294)