Broad Bandi Creative Commons License 2009.03.15 0 0 282

Kedves Gyogymod!

 

Kérdéseid többségére mint látom már választ kaptál amelyek lényegüket tekintve szerintem is helytállók. Még két kiegészítő megjegyzésem lenne:

 

1. Kérdezted "miért?": Jelenlegi ismereteim szerint "Csak, mert a természet ilyen." Persze a közvetlen kiváltó ismeret a Maxwell egyenletekből adódott, miszerint az em. sugárzás sebessége izotróp és véges. Ez a Galilei transzformáció alapján nem teljesülhet egyszerre több, egymáshoz képest mozgó inercia rendszerben (csak egyben). Ennek keresését/igazolását célozta a Michelson-Morley kísérlet, azonban sikertelenül. E sikertelenség feloldására több javaslat született, melyből egy kivételével mindet elvetettek alapos elvi és/vagy gyakorlati megfontolások után. Ami maradt, az az Einstein féle értelmezés, miszerint ez Valóban igaz minden inercia rendszerben. Ez (egy további megfontolással kiegészítve) vezetett el a specrelhez.

 

2. A javasolt "óra dobálós" kísérleted többször is elvégezték, melyből a leg közismertebb a GPS műholdak rendszere. Ezek járása eltér a Földön maradt "azonos" társaikéétól" (és részben egymáséitól is), mely mérhető, demonstrálható és számítható a specrel egy bővítése/kiterjesztése (áltrel) alapján. A számítások (hibahatáron belül) igazolják az "órák lassulását", olyannyira, hogy járásukat ennek megfelelően korrigálni is kell. Tehát van egy elméleti modell és van ennek megfelelő kellő pontosságú kísérlet is, az órák tényleg lassulnak.

A jelenség mértéke: 0,1c sebességnél kb 0,005 arányú az eltérés, míg 0,9c sebességnél már kb. 130% az eltérés és a sebességgel (->c) ez rohamosan nő. A v=c esetére a határérték végtelen, de nyugalmi tömeggel rendelkező anyag ezt a sebességet nem érheti el.

 

Üdv,

 

BB

 

Előzmény: Törölt nick (278)