mmormota Creative Commons License 2009.03.13 0 0 263
"Igaz, hogy a fenysebesseg eleresenel az anyag enegriava olvad (valtozik)?"

Gyorsításnál az anyag egy együtt mozgó megfigyelő szempontjából nem változik. Nincs abszolut sebesség, egyik lehetséges sebesség olyan mint a másik. A fényt nem lehet utolérni, mindig c sebességgel mozog a megfigyelőhöz képest, hiába próbálja utolérni.
Anyagot nem lehet c sebességre gyorsítani (persze jelen ismeretek szerint).

"Nincs a fenysebessegnel nagyobb sebesseg?"

Attól függ, minek a sebességéről beszélünk. Anyag és információ nem haladhat egy megfigyelőhöz képest c-nél nagyobb sebességgel. Ha információt c-nél nagyobb sebességgel lehetne átvinni, sérülne az okság elve. Pl. ennek segítségével a múltba is lehetne információt küldeni, valaki lebeszélhetné a saját anyját a gyermekvállalásról... :-)

Ami nem anyag és nem visz magával indformációt az mozoghat c-nél gyorsabban. Pl. ha egy baromi nagy ollót csukunk össze, a pengék találkozási pontja akármilyen gyorsan mozoghat.

Fénysebességen a vákumban érvényes sebességet értem. Üvegben, vízben stb. a fény lassabban terjed, és ennél lehet gyorsabban mozogni. A Cserenkov sugárzást a reaktor vizében pl. az kelti, hogy nagy sebességű töltött részecskék gyorsabban mozognak mint a vízben a fénysebesség.
Előzmény: Törölt nick (261)