cc Creative Commons License 2009.02.16 0 0 4663
a dolog nem ilyen egyszerű, szerintem.
egyrészről a szülői háttér erősen értelmiségi. a fellelhető statisztikák szerint a 9.es gyereknél 15-16 tanult év között van az átlag szülői háttér (már aki beküldte).
ennek ellenére szívesen hivatkoznak arra, hogy nincs szelekció (ami igaz, ha egy 8/6, de akár jobb 4 éves gimnáziumot veszünk kontrapéldának, viszont szelekció van arra, hogy a gyerekeikre az átlagosnál jobban odafigyelő családok viszik wba a gyerekeiket).
márpedig, szintén statisztikai adat, hogy az értelmiségi szülők gyerekei nagyobb arányban mennek maguk is értelmiségi pályára.
egyetlen w iskola sem hirdeti magáról (de érdekesség képpen, egyik alapítványi iskola sem*), hogy gyengébb képzést adnának. viszonylag standard szöveg, hogy bár a képzés egészen más (bár a natot a w iskolák is aláírták), de vannak olyan pontok, ahol az eltérő iskolatípusok összeérnek, így 6, 8 és az érettségire).
nagyjából ezt a mítoszt rombolja most a különböző kompetencia mérések és egyéb országos adathalmazok, mint érettségi, felvételi.

*Sáska Géza tett tavalyelőtt nyáron egy olyan megjegyzést, hogy alapítványi iskolába az küldi a gyerekét, aki nem akarja, hogy továbbtanuljon a gyerek. bár a statisztikáa részben alátámasztja a sommás megjegyzést, de elképzelheted a felhördülést.
Előzmény: haliho (4662)