Feketemarcsi Creative Commons License 2009.01.07 0 0 122

Én nem látok közöttük egy ép tollút sem, és ez nem koptatás, ezt ők csinálják.

 

Szerintem sokan vannak, mivel elég melegben tartod őket, sokkal aktívabbak, mint azok, amik ilyenkor pihennek a hideg miatt, ezért agresszívebbek egymással is, mert nem tudnak az egyes madarak kitérni egyás elől, megtalálják egymást.

 

Szerintem kétfelé kéne őket szedni, vagy inkább 3 felé, az ideális ivararány megtartásával, bár még úgy is sokan vannak, mert az ideális az, ha 6-9 madár van aktív időszakban fél négyzetméteren, akkor nem verekszenek, nem csípkedik egymást.

 

Csak akkor fogadják el télen a nagyobb csoportban, ha szükségük van egymásra, hogy melegítsék egymást. Ez a természetben is így van a fürjféléknél télen, ilyenkor csapatba verődnek, tavasszal újra párokra szakadnak, mert főleg a havon melegítik egymást és mivel feltűnőbbek a ragadozóknak, általában úgy űlnek, hogy a hátsójukat rakják egymáshoz és minden madár kifelé néz a kupacból, így többelé tudják figyelni a ragadozókat.

 

Még a leginkább háziasított állatnak is szüksége van egy kis revírre, hogy legyen egy személyes tere, ahová visszahúzódhat. A nagyüzemi módon tartott madarak ezért kopaszok, úgy néznek ki, mint a tieid, sőt, a mellük és hátsójuk is kopasz, mert lecsipkedik egymást tollát. Akár a tojóhibridek.

 

A problémához valaminek a hiánya is hozzájárulhat, oda kell figyelni, hogy mit esznek és pótolni kell az ásványi anyagokat, zeolittal és vitaminokkal.

 

Nálam a kis őrültek közül több, most a röpködő minuszokban állt neki tojni és a tyúkajink is, adtam nekik egy kis Juventa Columbát, ez egy új vitamint, persze emellé jól jön még egy kis Kalcium Columba is. Szeretem ezeket, mert havonta 5-10 napig kell adni és feltoltódik a szervezetük, emellett kaphatnak még néha egy kis Promotor 43-at és egy jó adag zeolitot (por alalkút) tegyél alájuk, hogy fürödhessenek benne és csipegethesség, aztán ripsz-ropsz rendbe jönnek azok a tollacskák.

 

Nagyon jók a columba termékek. Nézzétek a legújabb kis kölkömet, milyen szépen fejlődik tőle.

 

 

Előzmény: fapeter (121)