Wolf27 Creative Commons License 2008.11.23 0 0 36
Érkeztek észrevételek az adatbázissal kapcsolatban. Voltak köztük jó ötletek is, de a legtöbb javaslat azért nem teljesen jó, mert valószínüleg magának az adatbázisnak a létrejötte nem teljesen egyértelmű mindenki számára.
Akkor most ezt részlegesen pótolnám.

A FREMO renszerű üzemnél fontos a teherkocsik megkülönböztetése, mert azon kívül, hogy "összehegesztett" vonatok is közlekednek menetrendszerint, ezt kiegészítik un. tolatós tehervonatok, melyek képzést az egyes szolgálati helyek maguk végzik. Ahhoz hogy egy ilyen vonatnál az állomáskezelő(forgalmista) tudja hogy melyik kocsi szól az ő állomására, a kocsikat egyedileg, mint a nagyvasutón különbőző jelekkel és egyedi pályaszámmal kell ellátni. A kocsit pedig kiséri egy kocsikártya(Wagenkarte), amit mi csak egyszerűen "Bárcának" hívunk. Ez tartalmazza azt a dokumentumot(fuvarlevelet), amiből az állomáskezelő tudja, melyik kocsit kell a vonatból kisoroznia. A kocsibárcák közt olyan fuvarlevéllel ellátottat talál, ami az ő állomására szól, akkor megnézi a bárca fejlécében található pályaszámot és a vonatban azt a kocsit keresi. Ezért is megengedhetetlen, hogy több azonos pályaszámú kocsi lehessen egyszerre a modulon, mert akkor nem tudná melyik kocsit vegye ki a vonatból, ha azok egy vonatba keverednének az üzem során.

A kocsiadatbázis ezt a folyamatot támogatólag jött létre, hogy akik ilyen üzemmel szeretnék többé tenni a modellezést, mint hobbit, könnyebben kiigazodjanak, hogy ha egy kocsit át akarnak pályaszámozni, akkor egy olyat tudjanak választani ami még nem létezik, így már a folyamat elején könnyebben ki tudjuk szűrni a duplikációt. Ezért is a fő szempontok nem esnek mindig egybe, egy otthoni használatra szánt bélyeggyűjtemény szerű adathalmazzal. Itt csak a számunkra fontos tulajdonságok vannak kiemelve, a többit úgy is meg lehet találni a csatolt bárcán. Nekünk nem fontos hogy melyik vasúttársaságé a kocsi csak a jellege ami lényeges, valamint hogy kié a kocsi, hogyha egy játék, sszejövetel alkalmával igényt tartanánk rá, akkor tudjuk kit keressünk meg, hogy a kocsijával együtt részt vegyen a közös játékban. Természetesen ez a személyvonatokat és a zárt irányvonatokat nem érinti, mert azok közlekedése más logika alapján történik.

Üdv!
Wolf27