implacabilis Creative Commons License 2008.10.17 0 0 318

Vime Helya Beach & Spa Hotel (Monastir - Skanes)

Mivel a Helyáról nagyon sok rosszat lehet olvasni különböző fórumokon, írok róla egy-két dolgot. Most szeptember végén - október elején voltunk ott két hétig, és néhány apróságtól eltekintve csupa jót tapasztaltunk.
A négycsillagos besorolás szerintem teljesen állja a helyét. A szobánk tágas és kényelmes volt, semmi hangya meg hasonló (amit sokan említenek) nem volt, naponta rendesen takarítottak és cserélték a törülközőket. A szobalány kedves és figyelmes volt, bár nehéz volt vele beszélni, mert nem nagyon tudott franciául. Borravalót nem adtunk neki, csak egy kis csokit. Bármit szét lehetett hagyni, még a laptopot is, semmihez senki nem nyúlt, sőt, azt hiszem inkább vigyáztak rá, mert talán féltik az állásukat, és nem szeretik a botrányt.
Érkezéskor adtunk tíz eurót a recepciósnak, de nem hiszem, hogy ezért volt kedves velünk mindenki két héten át - később semmi baksist nem adtunk soha. Ez talán arra volt jó, hogy két szoba között választhattunk: az egyik csendesebb volt, hátra, a reptér felé nézett (!), a másik meg félig a szomszéd hotelre, félig a tengerre - a látkép miatt ezt választottuk, bár ez sokkal zajosabb volt a másik hotel strandjáról jövő "zene" miatt. Tengerre néző szobát szerintem nem szabad kivenni, mert a szállodaépület és a tenger között vannak a medencék, ahol egész nap bömböl a diszkómuzsika, és látványnak sem túl jó egy heverésző hotelvendégekkel teli strandot nézni, ráadásul elég magas felárat kell fizetni érte.
A szobában tévé (2 tunéziai csatorna - 1 arab, 1 francia - meg egy csomó más, BBC, CNN, olasz, francia, lengyel, orosz stb. műsor), megfelelő bútor, szekrény stb. van, hűtő és hajszárító nincs. A légkondi elég hangos, de csak ha maximumra állítod.
A reptér és a vonat zaja semmi a hotelsor bulizajához képest. (Az erkélyajtó nagyon jól szigetel, majdnem teljesen ki lehet vele zárni a zajt.) Viszont nagy előny, hogy csak kisétálsz a reptérre a nyaralás végén. A HÉV (metro) megálló kb. 300 méter a recepciótól - félóránként jönnek a vonatok, nevetségesen olcsó a jegy, a monastiri medina 10 perc, Sousse 15-20, Mahdia kb. 50.
A tengerpart kb. 50 méterre van (0 méterre a hoteltől persze, csak kicsit nagy a kert), nagyon jó a homok, elég tiszta a víz, csak az egész nagyon keskeny, és túl sok ember lepi el. De kicsit odébb van rengeteg hely, csak ott nincsenek nyugágyak. A nyugágyak miatt különben a fél hotelközönség nagyon korán kel, mert nincs sok belőlük, viszont ha beszélgetsz, viccelődsz pár szó semmiséget a parti fiúval, és adsz neki egy dínárt, a nap bármelyik szakában szerez neked nyugágyat. A víz sekély, be kell menni vagy 50 métert, hogy rendesen lehessen úszni, és sajnos ott már vigyázni kell, hogy mikor jön jet ski vagy banánt vagy siklóernyőt vontató motorcsónak.
Étkezéskor nagyon sokan vannak (300-nál több szoba van a szállodában), de az étterem nagy, és a pincérek nagyon ügyesek és gyorsak, mindig találsz vagy adnak szabad asztalt. A kaja elvileg egyhangú, mert mindig szinte ugyanaz van, de vagy negyvenféle dologból választhatsz, és pár nap alatt kitapasztalod, hogy mit érdemes, és mit nem szabad enni. A zöldséget nem fűszerezik (főtt és nyers is van mindig többféle), a csirkét és sertést/marhát általában nem sütik meg rendesen, ezekkel vigyázni kell, a hal, krumpli, rizs viszont teljesen ehető, és van elég hozzávaló a svédasztalon, hogy úgy ízesítsd, ahogy akarod (mustár, ketchup, szósz, hagyma, olajbogyó stb.). Az ötvenféle sütemény fele nem jó, a másik fele nagyon jó. A spagetti ehetetlen, a palacsinta viszont csodálatos, és ötféle lekvárt lehet keverni hozzá. A reggeli talán jobb, mint a vacsora, és a kutya nem szól érte, ha szalvétában elviszel magaddal valami kis sajtot meg egyebet ebédre, ha félpanziós vagy. Mindig annyit eszel, amennyit csak bírsz - ez mondjuk nagy hátrány, mert utána órákig nem tudsz mozogni. Ha veszel a vacsorához egy pohár bort kemény 3 dínárért (elég nagy pohár viszont), tuti, hogy mindig jó asztalod lesz, és a pincér esetenként szerez neked olyan dolgot is, ami éppen nincs a svédasztalon.
A bár nagyon drága, élelmiszerbolt nincs a környéken, ásványvizért jobb bemetrózni Monastirbe. (0,75 liter 2 dínár a hotelben, 1,5 dínár a repülőtéren - viszont Monastirben a metróállomáshoz öt percre egy nagykereskedésben egy 6 db1,5 literes palackból álló karton csak 1,6 dínár. Egy háromdecis sör az étteremben 4,5 dínár, a bárban 3, a monastiri szupermarketben 1 dínár.
A szállodában ingyen minigolf (nagyon ócska a pálya), tenisz (tűrhető pálya, kiváló ütő, gyenge labda), ping-pong, kinti sakk, konditerem (szegényes felszereléssel) és íjászat van, billiárd csak pénzbedobós asztallal. Csúszda a szomszéd hotelben, oda elvileg nem mehetsz, de simán be lehet lógni.
A hotel elvileg gyógyfürdő is, van ott valami termálvíz, ilyen meg olyan gyógyászat egy nagyon kicsi részében, de abból csak az ártáblát néztem meg - baromi drága minden.
Néhány saját képem a Helyáról itt látható:
http://english.specialist.hu/tunisia/helya/