Törölt nick Creative Commons License 2008.10.07 0 0 379
A megjegyzést nem kötözködésnek szántam. Jómagam - bár laikus érdeklődőként - ugyancsak kritikusan szemlélem a téma manapság már inkább hisztérikus mint tudományos megközelítését.

Amit mondasz nagyon érdekes.
Grandpierre Attila, Ágoston Gábor páros próbáltak már összefüggést keresni a tömegközéppont és a naptevékenység között... ha ez a kapcsolat valós akkor elképzelhető, hogy a bolygópályák elemzésével hosszútávú előrejelzéseket tehessünk. Elő kellene vennünk a horoszkópokat? :-)
Kérdés a mérték... ami változást indukálni képes, mire ad magyarázatot és mire nem?
Ott vannak a nagyobb, korszakos változások például...

Bocs a tájékozatlanságomért, de ez bolygók okozta tömegközéppont vándorlás a 11 éves alapperióduson kívül milyen ciklikusságokat mutat? Illetve egyáltalán fellelhető a 11 éves ciklikusság benne?

A napállandó... a beeső primer energia ilyen kicsiny mértékű változása (0,22-0,5%) ugyancsak valami áttételes mechanizmuson keresztül fejtené ki hatását az időjárásra? Merthogy közvetlenül ugyanannyira nem indokolt a felszíni erőteljes változásokért okolni, mint a CO2 mennyiségét.
Esetleg valami másodlagos hatás, pl.: részecskeáramok indukálta felhőképződés... ?

A légköri 0,34 ezrelék CO2 nem sok, de azért sokszorosan elegendő a földfelszíni hosszúhullámú sugárzás elnyeléséhez, éppen ez az egyik érv ellene, hogy mennyiségének növekedése nem jelent többlet elnyelést (ha jól tudom). Együttfutása is elég jó a klímaváltozásokkal.
Előzmény: pártoló (378)