pártoló Creative Commons License 2008.10.06 0 0 378

Az elmult 28 év napállandó(TSI) görbéje 1978-2006ig, az illetékes kutató csoport szerint jó korrelációban van a rövidtávú klimatikus változásokkal is. Ugyanakkor a Naprendszer Tömegközéppontjának a Nap geometriai középpontjához viszonyított távolságának változásához általam szerkesztett gyorsulási görbe megfelelő szakasza ugyancsak jól illeszkedik a napállandó görbéjéhez. Ebből következően feltételezhető, hogy a napállandó görbéjének további szakasza is helyettesíthető a gyorsulási görbével. Ennek alapján következtetések levonására is sor kerülhet.

 

Való igaz, hogy az"uralkodó" nézet szkeptikus a naptevékenység hatásait illetően. Azonban ha megnézzük, hogy az uralkodó nézet mire alapozódik, akkor szabad egy kicsit elgondolkodni. A "VAHAVA" program egyik hírlevelében olvasható: "a Riói Nyilatkozatban (1992) rögzített elővigyázatosság elve szerint a bizonytalan, vagy súlyos kilátású helyzetekben nem szabad megvárni a teljes tudományos bizonyosságot, mert mire minden bizonyossá válik, már alighanem késő lesz. 

 

A TEMÉSZETVILÁGA c.folyóiratban egy kompetens személyiség úgy nyilatkozott, hogy emelkedik a légkör széndioxid tartalma, és emelkedik a Föld globális hőmérséklete, tehát valószínüleg összefügg a két tendencia.

 

Egyik napilapunkban közölt riportban az újságíró megkérdezte a filozófust, fogalmazhatunk úgy, hogy az utolsó órában vagyunk? Az utolsó percekben vagyunk válaszolta. Hogy milyen hatások érvényesülnek, nem tudjuk, de bármikor összeomolhat az ökológiai rendszer.

 

Köztudottan a széndioxid üvegházhatását preferálja az "uralkodó" nézet a naptevékenység hatásával szemben. A TSI változása mintegy 0,22 % értékű, amire gyors 0,5 % értékű kiugrások rakódnak.

A preferált széndioxid a légkörnek 0, 34 ezrelékét képviseli. Elképzelhető, hogy ez a csekély részarányú, légkörben elkeveredett gáz nagyobb hatással bir, mint a TSI- változása?

 

 

Előzmény: Törölt nick (376)