_lala_ Creative Commons License 2008.09.21 0 0 383
Ez az epulet 8-9 eve keszult es saemmi problema nincs vele.

Ez nem jelenti azt, hogy az elkovetkezendo evekben nem dol ossze...

A bazi nagy templomokat is evszazadokon keresztul epitgettek szamitasok nelkul, aztan vagy osszedoltek (jobb esetben mar epites kozben), vagy nem. Nem egy emberke halt meg ilyen esemenyek alkalmabol.

Lehet erre jatszani, de szerintem eleg nagy lesz a bukta, ha alatta marad egy-ket csaladtag!

Ezekkel tisztaban vagyok, csak biztos nem lessz tulmeretezve amit a statikus fog mondani?

Biztosan tul lesz meretezve. Egyszeruen azert, mert egy halom olyan parameter van, amit nem lehet elore megtippelni, kiszamolni, megmerni pontosan. Ezeknel egy biztonsagi tenyezovel kell szamolni. Pl. honnan tudnad elore, hogy hany kg-nyit fog nyomni a szekreny az emeleti haloszobadban? Meg hany kg-nyi ember fog tombolni szulinap alkalmabol a gyerek szobajaban? Azt meg aztan vegkepp nem lehet megmondani, hogy a haz sarkanal hany tonnat bir el 10cm x 10cm talaj, ha nem mered meg. Es ugye nem lehet az egesz haz alatt mindenhol felmerni.

A legtobb kivitelezo akivel edig beszeltem mind az tmondta, hogy egy dolog amit a statikus mond es egy masik dolog amire szukseg van.

Igen. A kivitelezo jo esellyel nem ert hozza, soha nem tanitottak neki, egyszer se probalja meg kiszamolni. Igy azert kicsit nagyobb az eselye a tevedesre. Ha teved, ki fog szopni? Hat Te, kedves baratom. Mert abban biztos lehetsz, hogy a megsullyedt alapozas, elrepedt fal sokmillios bukta lesz, es bizony fajni fog neki a sok minusz.
Ha meg ert hozza, meg szamolni is tud, akkor az az igazan praktikus, ha o kesziti a statikai terveket es szamitasokat is. Mert hat legyen szives a mondasaert a felelosseget is felvallani, ugye.

Alapvetoen azt gondolom, hogy a tervezo dolga, hogy megmondja, hogy mi hogyan legyen, a kivitelezo dolga meg az, hogy a tervnek megfelelo valami elkeszuljon. Ha a kivitelezo nem ert egyet a terv barmely reszevel, akkor elsetal a tervezohoz, es megallapodik vele, hogy a tervezo modositson a terven. Ha velemenykulonbseg van kettejuk kozott, akkor az esetek 98%-aban sajnos a tervezonek szokott igaza lenni. Persze lehet az a vege, hogy a tervezo megmondja, hogy a valtoztatassal mit bukik a kedves megrendelo, es dontse el o, hogy bevallalja-e. Nyilvan ez statikai kerdesekben szoba sem johet.
Előzmény: zsoltsimo (382)