Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 737
A nagy közvetítős topicban egy ember tegnap megkérdezte" Mi ez a csarnok kerékpár"?. Azt hittem gutaütést kapok. Bezzeg nyolc éve, amikor Szabolcsi Szilvi ötödik lett, még tudták mi a pályakerékpár. De hát nem a tévénézők a hibásak. Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban minden kisebb-nagyobb városban van velodrom. Nálunk van a Millenáris, ahol folyton üzletközpontot akarnak építeni, és vagy egy Tamásiban. Én többről nem tudok.

Sokan keseregnek, hogy Magyarországon az mtb, a downhill, a trial sokkal népszerűbb, mint az országúti, vagy a pályakerékpár. Nem lehet csodálkozni rajta. A pályakerékpárhoz pálya kell, az országútihoz pedig kerékpáros kultúra. Pálya nincs. Ha Dobogókőn járok mindig elcsodálkozom rajta, hogy jönnek fel a fiatalok a hegyre. Nem a hegymenet okoz gondot, hanem az, hogyan hajtanak ki a városból a hegyekig. Nincsenek kerékpárutak, az autósok nem tisztelik, hanem üldözik a kerékpárosokat.

Erdő, földút mindenhol van. Nálunk a falu végén némi kis földmunkával csináltak a fiatalok egy kis dirt pályát, ugratóval, híddal, mindennel, amivel kell.

A bmx-esek, és a triálosok remekül elboldogulnak a főtéren, a virágládák, padok, korlátok, rámpák között.

Ezért minden városban van egy csapat fiatal, aki egész nap a biciklin ül, triálozik, downhillezik, dirtezik, az erdei utakon mindig találkozunk montisokkal, de nagyon kevés az országúti klub.