neutralis Creative Commons License 2008.07.31 0 0 173
Beszéltem egy klímással, és a következő infókat kaptam illetve gyüjtögettem tőle:

* A klímához használt csövek mérete függ a beépítendő klímától. Vagyis érdemes már most kinézni melyik klímát szeretné az ember, és megnézni, az milyen csöveket igényel és azt közölni az építtetővel.

* A bemenő és a kijövő vezetékek átmérője külömböző méretű (az egyikben folyékony halmazállapotban megy a hűtőanyag, a masikban pedig gázként). A jelölése ilyen pl.: 6/10 ami azt jelenti hogy 6 és 10 mm-es rézcsőről van szó (ami persze megfelelően szigetelve van).

* Meg van rá a technológia, hogy egy klímás utólag is megvizsgálja, hogy a más által berakott csövezés jó-e és nem ereszt-e. Ha egy klímás azért nem akar garit adni az általa felrakott klímára, mert azt nem ő csövezte, azzal nem kell üzletelni.

* A csepvízelvezetésről is gondoskodni kell. Emiatt a csepvízhez is kell egy cső (ami általában 20 mm-es PE cső). Ezt is be kell húzni már előre a falba.

* Meg kell kérdezni/nézni/bizonyosodni, hogy a csepegő vizet kint valahova el lehet vezetni, és nem az alsóbb szomszédok nyakába fog csöpögni.

* Elektromos vezetéket is be kell húzni a falba. Bár vannak külső és belső betáplálású klímák is, a legjobb, ha előre gondolunk mindenre és egy 5-eres kábelt huzatunk be. Ez lehetőleg 5x1-es legyen de még jobb, ha 5x1,5-ös.

* Az sem árt, ha a beltéri egység közelében van egy földelt konnektor.

* Ha több beltéri egység van, akkor mindegyik alá kell egy földelt konnektor.

* Az is jó, ha ezek a klímához használt konnektorok a biztositéktáblán egy külön körbe és külön biztosítékkal vannak bekötve. Így ha valami baj van a klímákkal, nem vágja le a számítógépet és a TVt is a klímával együtt.

* Egy átlagos beltéri egység kb 80 cm széles és 40 cm magas.

* A felszerelése egy hátlappal történik, amire aztán ráakasztják a klímát. Ezért kb. 5 cm-nek kell lennie a plafon és a beltéri egység között felül. Ez azt jelenti, hogy egy 265 cm-es belmagasságú lakásban a beltéri egység alja max. 220 cm-en lehet.

* Ez pedig azért fontos, mert a csepegővíz elvezetéséhez lejtés kell. Vagyis a beltéri egység aljától induló csepegővícsönek lejtenie kell. Ha az cső olyan helyen menne el, ahol egy teraszajtó van ami 210-220 cm magas, akkor esetleg a lejtés nem megoldható mert a csőbe beleütközne az ajtó, és így a klíma sem szerelhető föl.

Hát egyenlőre ennyi. Remélem tudtam segíteni.