morocco Creative Commons License 2008.07.23 0 0 141
Sziasztok!

Másik lakóparkban vagyok érdekelt, de néha átnézek más topikba is, ahogyan ez most is történt.

Nem akarok senki lelkébe sem gázolni, és főleg nem beleugatni a dolgokba, de ezt már nem bírtam megállni szó nélkül (zárójelben megjegyzem, hogy jogász lennék)

Szóval a 30 napos széljegy egész egyszerűen nem igaz. A széljegy ebben ez esetben mindaddig széljegy marad, mármint a leendő tulajdonosok mindaddig széljegyen vannak, amíg nem történik meg a társasház albetétesítése. Amikor ez megvan, akkor a kialakult albetétek vonatkozásában a már esetlegesen sokkal korábban benyújtott adásvételi szerződések alapján bejegyzik a vevőket tulajdonosként arra az albetétre, melynek előzetes helyrajzi számát már az aláírt szerződés is tartalmazza. Az építettő ügyvédje pedig nyilván elviszi a földhivatalhoz a szerződést minél előbb, egyrészt, mert az ingatlan adásvételi szerződésre minden esetben ügyvédi ellenjegyzés kell, így az ügyvéd ezzel a felelősséget is magára veszi, ezért benyújtja azt időben, másrészt pedig mivel az ingatlannyilvántartás egy nyilvános, közhiteles nyilvántartás, így abba a vevő bármikor betekinthet, és megnézheti, hogy rákerült e már széljegyen a tulajdoni lapra, mely teljes biztonságot ugyan mindaddig nem jelent, míg az albetétesítés meg nem történik, de legalább tudja, hogy nem rögtön az elején vágták át. Széljegy a beadás utáni nap már rákerül a tulajdoni lapra. Albetétesítés meg úgyis csak az átadások után több hónappal történik meg.

A 30 napos szabály arra vonatkozik, hogy az aláírástól számított 30 napon belül be kell nyújtani az adásvételi szerződést a földhivatalhoz, amely határidő egyébként sem jogvesztő, mert ha késve nyújtanak be valamit, a földhivatal max. bírságolni fog.

Az adásvételi szerződés csak úgy pedig nem veszti hatályát, érdekes is lenne.


Remélem érthető voltam.

További szép napot mindenkinek!

üdv
morocco

Előzmény: Milly19 (140)