Milly19 Creative Commons License 2008.07.21 0 0 129
sziasztok!

Mi is itt vettünk lakást és olvasgatom a fórumot. Azoknak szeretnék segíteni,akik hitelt, illetve szoc.polt vennének fel. Mivel minket is érint ez a két dolog, utánajártam és az alábbiakat tudtam meg. (egyébként bankban dolgozom)

Ha valaki szoc.polt szeretne igénybe venni,akkor a végleges adásvételi szerződés megkötésénél arra figyeljen oda,hogy a méltányolható lakásigénybe beleférjenek ( itt a felépítmény és a telekárrész aránya a lényeg), illetve az adásvételiben szerepeljen,hogy mennyi az önerő, mennyi a hitelrész ill. hogy a szocpolt igénybe kívánják venni. Ami fontos, hogy az adásvételi megkötése után a szoc.pol igénylést valamelyik bankba be kell nyújtani.
Elvileg az nem gond,ha más bank folyósítja a szoc.polt és más bank a hitelt- talán egy lépéssel több lesz a jelzálogjog bejegyzés miatt, de mivel a hiteligénylés csak jövő év vége felé lesz aktuális- ezáltal mi még legalábbis nem tudjuk,hogy a hitelt hol vesszük fel, illetve egyáltalán mennyit- viszont a szocpol igénylést még most be kell majd nyújtani, elképzelhető,hogy nem ugyanaz a bank fogja folyósítani a támogatást és a hitelt.

A másik dolog a hiteligénylés. Az előszerződés megkötésénél jeleztem az ügyvédnek,hogy mivel a bankok különböző dolgokat kérnek az adásvételiben szerepeltetni (ez bankonként más és más), és a szerződés megkötésekor még nem fogjuk tudni,hogy jövő év végén hol vesszük fel a hitelt,így mindenképp módosítani kell majd a szerződést. Az ügyvéd erre elcsodálkozott,hogy hát tényleg,ez igaz és hogy ez még eddig nem merült fel. Abban egyet értettünk,hogy ezt a módosítást nem róhatják fel vevői hibának,mivel nem várhatják el,hogy másfél évvel a hitelügyintézés előtt mindenki tudja,hogy majd akkor hol vesz fel hitelt. A Vivien azt ígérte,hogy ezért a módosításért (tehát hogy azt a pár sort,amit a bank kér belefoglalják majd a szerződésbe) nem fognak pénzt kérni.
Tehát a mi hitelügyintézésünk úgy fog kinézni,hogy most az adásvételibe csak azt fogjuk kérni szerepeltetni,ami a szoc.pol miatt fontos. Ha majd jövőre már tudjuk,hogy hol intézzük a hitelt, akkor majd kérjük e szerint a módosítást, benyújtjuk a hiteligénylést,amit addig el tudnak bírálni,( egyébként a döntés 90 napig él, tehát kb. jövő év novembere körül érdemes igényelni hitelt, persze,ha nem lesz nagy csúszás) mire meglesz a használatbavételi (ebből a szempontból nem mindegy,hogy melyik bank, mert van aki használatbavételire,van aki albetétesítésre folyósít). Tehát döntés meglesz, folyósítási feltételnek majd kérik a használatbavételi engedélyt, ha az megvan benyújtjuk a banknak és folyósítanak. Szerintem így a legegyszerűbb.

Jackopowert annyiban javítanám,hogy olyan nincs,hogy egy adásvételi 120 napig érvényes. A szocpolnál lényeges,hogy az adásvételi aláírását követő 120 napon belül be kell nyújtani az igénylést.