Törölt nick Creative Commons License 2008.07.10 0 0 6
Előrebocsátom: nem vagyok CFS szakértő, sőt arra sem emlékszem, hogy hallottam volna valaha a "krónikus fáradtság szindróma" kifejezést. De azért hozzátennék egyet s mást.

Rüdiger Dahlke a krónikus alváshiány megszüntetésére a következő terápiát javasolja "Az alvás mint ősi energiaforrás" című könyvében:

"Szerezzünk be egy maditációs kazettát vagy CD-t, amely egy bennünket terhelő, életünkben nagy jelentősséggel bíró probléma megoldását célozza meg. Tegyük fel a CD-t, és próbáljunk segítségével transzállapotba kerülni. Rövid idő múlva - valószínűleg még a meditáció bevezetője alatt - el fogunk aludni, ami esetünkben egyáltalán nem baj, sőt, kívánatos. Amint felébredünk, nyomjuk meg újra a lejátszó startgombját, és hagyjuk újra álomba ringatni magunkat. Hamarosan, de valószínűleg később, mint a meditáció első meghallgatásakor, újra el fogunk aludni, és csak a lemez lejárta után ébredünk fel. Ismételjük addig a gyakorlatot - transz, elalvás, felébredés -, amíg anélkül tudjuk végighallgatni a lemezt, hogy elaludnánk. Ha sikerül elérnünk ezt az állapotot, minden bizonnyel alváshiányunkat is megszüntettük, azaz kialudtuk magunkat. Elképzelhető, hogy a gyakorlat egy egész napot is igénybe vesz, de mindenképpen megéri. Utána olyan frissnek és nyitottnak fogjuk érezni magunkat, mint előtte soha - ami még inkább érzékelteti alváshiányunk mértékét.

A transz gondoskodik arról, hogy alvás közben azokat a szinteket is elérjük, amelyeket a regenerálódás hiánya érint. Az irányított meditáció - egészségünk szempontjából - igen fontos hatása éppen ebben rejlik.
"

Én még annyit tennék hozzá, hogy az energia, az életerő a négy alkímiai elem közül a vízzel rokon. Ha nem áramlik, állottá válik, életellenessé. Ha nem használod az energiádat, az bent reked és "megromlik". Ha kiadod magadból, sport, munka, kirándulás, stb. révén, akkor új, tiszta energia költözik beléd.

Ha a test végletekig szennyezett, akkor rengeteg energiát emészt fel a mindenféle mérgek közömbösítése. Ezért tehát érdemes méregteleníteni, de csak módjával, azaz szakértői felügyelet mellett, mert durva mellékhatásai lehetnek.

Végül még azt tudom mondani, hogy semmi nem ad akkora energiát, mint ha az embernek van egy értelmes célja, amiért küzdeni tud és akar, valamint ha sikeresen befejez egy feladatot, és az eredményt leteszi az asztalra.