Argentina Creative Commons License 2008.07.10 0 0 5
A rendszeres, (mindennapos) fokozatos és NEM MEGTERHELŐ mozgást javasolni szokták krónikus fáradtság ellen, és magam is tapasztaltam, hogy javít valamit a tüneteken.
Az intenzív, súlyzós edzést több okból nem javasolják. A krónikusan fáradt személy állapota (legyen bármely okból is az) az intenzív megterhelés hatására valószínűleg romlik. Először is egyáltalán nem biztos, hogy képes egy akár csökkentett adagú intenzív edzést is megcsinálni. Sajnos a krónikusan fáradt ember nagyon kevés mozgósítható energiával rendelkezik rendszerint. Ha képes mozgósítani az energiatartalékait, mondjuk hatalmas akaraterővel, akkor pedig a nagyobb megterhelés után még sokkal fáradtabb lesz, akár 1-2 hétig is. Nagyon nehezen regenerálódik és adaptálódik. Ezért van az, hogy ezt a rendkívül alacsony szinten kialakult, félrebillent egyensúlyt csak - szinte már nevetségesen - kicsi mozgással kezdve lehet nagyon apránként eltolni a nagyobb aktivitás és teherbíróképesség irányába. Nem is annyira futást, inkább kocogást és sétát ajánlanak, esetleg úszást, rendszeres ismétlődő reggeli tornagyakorlatokat, fokozatosan növelve.
Kb. úgy hogy az ember először sétáljon lassan 5 percet, aztán 10-et, kocogjon 200 métert, majd 300-at és így tovább. Hónapok múlva már esetleg futhat is lassú tempóban valamennyit. A beteg, legyengült szervezetet még így, igen fokozatosan hozzászoktatva is nagy akaraterő kell, és kezdetben az egészéges ember számára elképzelhetetlen fáradtsággal reagál.
A krónikus fáradtság - legyen az CFS, vagy más betegség, esetleg depresszió hatására kialakult tünetegyüttes, nagyon komplex módon kezelhető, ebben az orvosi kezelésen, esetleges gyógyszerezésen kívül szerepe van a rendszeres nem megerőltető mozgásnak (ami persze paradox, mert az a kevés is megerőltető a betegnek, tehát ellenállást ahhoz is le kell küzdenie), másrészt a célzott diéta bevezetésének, amiben a friss zöldség, gyümölcs, de mesterséges vitamin- és ásványi anyag (pl cink, magnézium, stb) pótlás is fontos lehet. Mindez a tünetek enyhítését az állapot javítását jelentheti.
Sajnos teljes gyógyulásról általában olyan esetekben tudunk csak, ahol valami beazonosítható ok pl. herpeszvírus okozta a betegséget, és annak ellenszere hatásos volt a fáradtságra is.
Előzmény: Naropa (4)